• No results found

Områdesvis bedömning av framtida klimatrisker .1 Område 1

In document Bilaga 4 (Page 27-34)

7. Översikt av klimatriskområden i en framtida situation 1 Översiktlig sammanställning av riskområden

7.2 Områdesvis bedömning av framtida klimatrisker .1 Område 1

Figur 18. Identifierat klimatriskområde 1.

Riskbedömning

I området planeras ny parkering samt flerbostadshus. Då det redan i dagsläget förekommer rinnvägar vid skyfall i området (se ovan figur) behöver detta beaktas vid exploatering för att undvika instängda områden samt översvämning vid kraftig nederbörd. Den norra rinnvägen korsar bl.a. byggnader samt

planerade parkeringsplatser. Den södra rinnvägen korsar planerade flerbostadshus samt parkeringar.

Vid ett framtidsscenario (RCP-8.5) räknas en ungefärlig högvattennivå på 1010 cm (lokalt höjdsystem). Vid en sådan extrem situation finns viss risk att delar av planerad parkering kan komma att översvämmas samt att stigande vatten kan påverka planerad bebyggelse. Observera att detta är ett ”worst-case” -scenario med låg sannolikhet.

Åtgärdsförslag

För både den norra och södra flödesvägen är det viktigt att tillämpa avskärande åtgärder för att styra regn- och skyfallsvatten runt planerade objekt för att minska materiell skada t.ex. stående vatten invid fasader. Alternativt kan s.k.

skyfallsvägar tillämpas, vilka utformas för att vid ett skyfall kunna leda vattnet i t.ex. nedsänkt väg mot recipient. Dessa åtgärder kan samordnas med planerad dagvattenhantering.

Beakta placering av byggnader utifrån flödesvägar vid skyfall samt risk för höga vattennivåer i Katterjåkk. Parkeringen kan eventuellt behövas skyddas mot framtida högvatten genom höjdsättning eller enklare mindre vall.

43224\3_teknik\w\dokument\beskrivningar\bilaga 4. klimatanalys.docx

7.2.2 Område 2

Figur 19. Identifierat klimatriskområde 2.

Riskbedömning

I området planeras ny väg intill befintlig väg E103. Vid anläggande av ny väg bör rinnvägar och lågpunkter beaktas för att undgå översvämning av vägen vid kraftig nederbörd. Vattennivån i den bäck som idag kulverteras under E10 (strax väster om den lågpunkt som visas till vänster i Figur 19) bedöms i framtiden kunna öka markant, särskilt i samband med snösmältning under vårperiod.

Vattennivå i bäcken är idag okänd.

Figur 20. Foto av den bäck som i dagsläget rinner från fjällets fot mot E10, där den kulverteras.

3 Observera att den vägsträckning som framgår i figur 19 ej motsvarar slutgiltig utformning av väg, enligt uppgift från Kiruna Kommun.

43224\3_teknik\w\dokument\beskrivningar\bilaga 4. klimatanalys.docx

Den trumma som leder bäcken under E10 har en dimension på 1150 mm och en kapacitet på 2200 l/s vid underhållet tillstånd. Bäcken genom trumman samlar vatten från ett avrinningsområde vars maximala storlek är 0,89 km/m2, se Figur 21. Längre upp i avrinningsområdet passerar bäcken även under järnvägen i en trumma med gissningsvis dimensionen 1000 mm. För att säkerställa om

trumman under E10 är under alternativt överdimensionerad behövs ytterligare utredning göras. Ett alternativ är att mäta in de övriga vägtrummor längs E10 som finns inom angivet avrinningsområde, för att få ett mer korrekt

avrinningsområde. Att undersöka om fler passager för vatten finns under järnvägen inom avrinningsområdet och mäta dimensionerna på dessa, även på den som idag är känd, bör också göras. Med detta underlag känt kan ett mer specifikt flöde beräknas i vägtrumma 1. Är trumman idag underdimensionerad kan nya hårdgjorda ytor inom avrinningsområdet öka belastningen mot trumman ytterligare med negativ påverkan på omkringliggande område som följd.

Figur 21. Maximalt avrinningsområde mot trumma 1 under E10.

Åtgärdsförslag

I första hand föreslås en omdragning av planerad väg för att undvika kontakt med lågpunktområdet. Som alternativ åtgärd föreslås avskärande åtgärder för att styra vattnet bort från planerad väg. Detta i form av diken längs vägen med erforderlig kapacitet för större vattenvolymer vid kraftig nederbörd, med höjd tagen för framtida kraftiga skyfall där nederbörden kan öka med >40 mm jämfört med dagens läge. Vidare utredning behövs för att säkerställa om vägtrumma under E10 med dimension 1150 mm är dimensionerad för att klara ett högre flöde som resultat av mer hårdgjorda ytor inom avrinningsområdet.

43224\3_teknik\w\dokument\beskrivningar\bilaga 4. klimatanalys.docx

Det kan även behövas utredas vilket djup som uppstår för stående vatten invid E10 (se lågpunkt i östra delen av Figur 19).

7.2.3 Område 3

Figur 22. Identifierat klimatriskområde 3.

Riskbedömning

Riskområdet avser vägbro längs E10 över Katterjåkken. Vid höga flöden i Katterjåkken (t.ex. i samband med snösmältning) finns risk att höga

vattennivåer i ån medför risk för erosion och negativ påverkan på stabiliteten i bro- och vägkonstruktioner, vilket i värsta fall kan medföra fara för liv och hälsa.

Figur 23. Foto från vägbro (E10) mot området för planerade nya parkeringar inom planområdet.

Utifrån prognoser för framtida flödesökningar (se kapitel 6.2) bedöms medelvattennivån för Katterjåkken kunna öka med upp till 70-110 cm redan inom några år. En tidig bedömning är att denna ökning inte medför någon betydande risk för stabiliteten vid vägbron, detta då närliggande mark är relativt flack (se Figur 22). Denna fråga behöver studeras vidare med hjälp av

riskbedömning, flödesmodellering samt dialog med Trafikverket för att kunna besvaras med säkerhet. Observera att detta endast är en tidig riskbedömning,

43224\3_teknik\w\dokument\beskrivningar\bilaga 4. klimatanalys.docx

och att vidare studier kan erfordras, med fokus på flödesmätning och stabilitetsbedömningar.

Åtgärdsförslag

Eventuellt stabilitetshöjande åtgärder vid vägbron över Katterjåkken. Ansvar för åtgärdsarbetet åligger Trafikverket. Riskbedömning och åtgärdsförslag behöver utredas vidare.

7.2.4 Område 4

Figur 24. Identifierat klimatriskområde 4.

Riskbedömning

Riskområdet avser järnvägsbron (Malmbanan) över Katterjåkken. Vid höga flöden i Katterjåkken (t.ex. i samband med snösmältning) finns risk för negativ påverkan på stabiliteten i konstruktionen, vilket i värsta fall kan medföra fara för liv och hälsa.

Utifrån prognoser för framtida flödesökningar (se kapitel 6.2) bedöms medelvattennivån för Katterjåkken kunna öka med upp till 70-110 cm redan inom några år. En tidig bedömning är att denna ökning inte medför någon betydande risk för stabiliteten vid järnvägsbron. Denna fråga behöver studeras vidare med hjälp av riskbedömning, flödesmodellering samt dialog med

Trafikverket för att kunna besvaras med säkerhet. Observera att detta endast är en tidig riskbedömning, och att vidare studier kan erfordras, med fokus på flödesmätning och stabilitetsbedömningar.

Ökade flöden i Katterjåkken bedöms inte utgöra någon betydande risk för planerade parkeringsplatser i näromdet då avståndet mellan vattendraget och parkeringarna är upp mot ca 30 meter.

43224\3_teknik\w\dokument\beskrivningar\bilaga 4. klimatanalys.docx

Åtgärdsförslag

Eventuellt stabilitetshöjande åtgärder vid vägbron över Katterjåkken. Ansvar för åtgärdsarbetet åligger Trafikverket. Riskbedömning och åtgärdsförslag behöver utredas vidare.

7.2.5 Område 5

Figur 25. Identifierat klimatriskområde 5.

Riskbedömning

I området planeras nya tomtgränser. Det förekommer redan i dagsläget två flödesvägar vid kraftig nederbörd. Den västra flödesvägen sträcker sig mot en lågpunkt och vidare mot den bäck som flödar söderifrån från fjället och norrut mot E10 och där kulverteras. Den östra flödesvägen sträcker idag i nordostlig riktning genom en vägtrumma (1150 mm) under E10. Kapaciteten i

vägtrumman under E10 är 2200 l/s. Då vattenvolymer bedöms öka i samband med framtida skyfallshändelser kan dessa flödesvägar orsaka risk för materiell skada och risk för stående vatten.

Åtgärdsförslag

Höjdsättning med beaktande av naturliga flödesvägar är fundamentalt i detta område. Detta för att undvika inträngande vatten från den närliggande bäcken vid höga flöden t.ex. under vårflod. Vidare utredning behövs för att säkerställa om vägtrumma under E10 med dimension 1150 mm är dimensionerad för att klara ett högre flöde som resultat av mer hårdgjorda ytor inom

avrinningsområdet. Det kan även behövas utredas vilket djup som uppstår för stående vatten invid E10 (se lågpunkt i västra delen av Figur 25). Beroende på markanvändning kan det bli aktuellt att inom detta delområde tillämpa åtgärder i form av nivåsättning för att säkra lutning ut från fasader samt skapande av skyfallsleder för att medvetet leda skyfallsvatten där det gör minst skada.

43224\3_teknik\w\dokument\beskrivningar\bilaga 4. klimatanalys.docx

7.2.6 Område 6

Figur 26. Identifierat klimatriskområde 6.

Riskbedömning

I området planeras nya tomtgränser relativt nära den bäck (se Figur 26) som flödar uppströms från fjället ned mot E10 och där kulverteras. Flödet i bäcken är vid rapportens framtagande okänt. Dimensionen på vägtrumma under E10 är 1150 mm med en kapacitet på 2200 l/s. Vid större flöden i bäcken, t.ex. i samband med kraftig vårflod, bedöms vattennivån i bäcken kunna öka med upp till 10-15 %.

Kapacitet i bäckens kulvert under E10 behöver beaktas. Detta i syfte att utreda eventuella risker för att kulverten är underdimensionerad för kraftiga flöden i bäcken. Kapacitet i vägtrummor inom utredningsområdet är vid rapportens framtagande okända.

Åtgärdsförslag

För att säkerställa att planerad verksamhet ej översvämmas vid höga flöden, erfordras att framtida vattennivåer beaktas vid höjdsättning. Vid behov kan även någon enklare form av högvattenskydd erfordras. Behovet av

högvattenskydd är beroende av hur fastighetsgränsen byggnader planeras, samt vilka flöden som kan förväntas i bäcken vid framtida högflödestillfällen.

Vidare utredning behövs för att säkerställa om vägtrumma under E10 med dimension 1150 mm och kapacitet på 2200 l/s är dimensionerad för att klara ett högre flöde som resultat av mer hårdgjorda ytor inom avrinningsområdet. Detta för att säkerställa att det ej uppstår stående vatten vid skyfall. Beroende på markanvändning kan det bli aktuellt att inom detta delområde tillämpa åtgärder i form av nivåsättning för att säkra lutning ut från fasader samt skapande av skyfallsleder för att medvetet leda skyfallsvatten där det gör minst skada.

43224\3_teknik\w\dokument\beskrivningar\bilaga 4. klimatanalys.docx

7.2.7 Område 7

Figur 27. Identifierat klimatriskområde 7.

Riskbedömning

Inringat område innefattar ett dike beläget i en ravinliknande miljö. Det bedöms redan i dagsläget finnas risk för erosion i denna ravin. I ett framtida klimat förväntas mer frekventa och kraftiga skyfall samt ökade och snabbare flöden i samband med t.ex. vårflod. Vid en erosion i detta område finns risk för snabbt ökade flöden i diket samt i det större dike som det mindre diket ansluts till i nordost. Det planeras en parkeringsplats i närheten av detta dike, vilken riskerar att drabbas av översvämningsproblematik vid en eventuell erosion i ravinen.

Åtgärdsförslag

För att minska risken för översvämning orsakat av erosion i ravinen

rekommenderas att ytterligare bevaka och vid behov undersöka stabiliteten i denna ravin. För att minska känsligheten för översvämningar nedströms krävs en erforderlig dimensionering av det dike som planeras intill lokalgata.

Rekommendationer för dimensionering av dike beskrivs ytterligare i dagvattenutredningen (kapitel 7.1).

In document Bilaga 4 (Page 27-34)

Related documents