• No results found

Hanteringen av radioaktivt avfall är en utmaning för hela världen och mycket händer på den internationella arenan när det gäller slutförvar. Det är angeläget att vår kommun är på tå och följer frågan internationellt för att dra lärdomar och erfarenheter för inspel i vår egen process, både gällande kontinuerlig kunskapsuppbyggnad till våra medborgare som beslutsfattare.

Rekommendation:Bevaka slutförvarsfrågorna via ordinarie mediekanaler , återkoppla till kommunstyrelse och fullmäktige och aktivt medverka i samarbeten internationellt när

kommunstyrelsen så finner är lämpligt.

Informationsbevarande:

SO och kommunen har tryckt på behovet av informationsbevarande på nationell nivå och anser det angeläget att det material som producerats utöver protokoll och skrivelser (som arkiveras enligt kommunens dokumenthanteringsplan) ska bevaras för framtiden och att det arbetet åligger kommunen gällande sitt eget material.

Rekommendation:Starta ett strukturerat arbete med en vitbok över kommunens arbete över tid och en rutin samt förutsättningar för hur det ska bevaras för framtiden.

Tidsperspektiv:

SO kan identifiera att det finns två tidsperspektiv på uppdrag gällande slutförvarsfrågor. Dels de frågeställningar som ligger i domstolsprövningsfas och som kommer behöva beslut i veto-fråga och villkorsskrivningar i närtid (inom en mandatperiod), exempelvis kärnbränsleförvaret och SFR. Dels de frågeställningar som aktualiseras löpande, tex följa utvecklingen av SFL,

FUD-process samt uppföljning av de villkor som beslutas och som berör kommunen gällande kärnbränsleförvaret och SFR (över flera mandatperioder).

Rekommendation: Uppdraget kan förändras av kommunfullmäktige över tid beroende på vilken information som tillkommer (det kan röra exempelvis utvecklingen av

kemikaliehantering eller liknande)

Arbetssätt:

SO trycker på att det arbetssätt som har tillämpats för att omhänderta frågeställningar rörande granskning av slutförvar har varit lyckosamt, då sakfrågorna har diskuterats grundligt och med ett förtjänstfullt faktaunderlag från tjänstepersoner. SO har tillsammans byggt upp en samlad kunskap i en komplex materia som gör väl genomarbetade beredningar till

kommunstyrelsen, genom att identifiera frågeställningar och oklarheter. Beredningen upplevs ha gett kommunstyrelsen det underlag som den behövt för att föra frågeställningarna vidare till verksamhetsutövare, myndigheter, departement och domstol samt kommunens egen juridiska företrädare i förhandlingarna enligt miljöbalken.

Rekommendation:Behåll det konsensusdrivna arbetssättet med politisk granskning i särskild organisation inför beslut i KS/KF med faktaunderlag från tjänstepersonsorganisation.

Finansiering:

Kommunens arbete med granskning, kunskapsuppbyggnad och informationsspridning finansieras av medel rekvirerade från kärnavfallsfonden som administreras av Riksgälden.

Max-belopp att söka är 10 miljoner per verksamhetsår. Redovisning av använda medel ska ske årligen och redovisningen granskas av extern revisor. Därför lämpligt med särskilt budget- och redovisningsansvar.

Rekommendation:Särskild budget- och redovisningsansvar är lämpligt för det arbete som bedrivs med slutförvarsfrågorna.

Datum Dnr

2018-10-15 Kommunledningsförvaltningen

Stefan Edelsvärd

Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro

Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290 233-1361

Fakturaadress 742 21Östhammar Int +46 173 860 00 Int +46 173 175 37 V.A.T. No

Box 106 www.osthammar.se E-post SE212000029001

742 21 Östhammar kommunen@osthammar.se

Till KSau

Samarbete och innehåll i nätverket för kärnkraftskommuner i Europa (ENWD) - möte i Wien 14 november under IAEA-konferens.

Bakgrund

Östhammars kommun tog 2013 ett initiativ till att bilda ett nätverk för kommuner inom EU som har ett förvar eller som befinner sig i en process att få anläggningar för förvar av låg-, medel- eller högaktivt avfall.

Nätverket som bildades i april 2014 i Bryssel heter ENWD – European Local Network of Radioactive Waste Dialogue, och har flera mål.

1. Att utbyta kunskaper och erfarenheter bland politiker och tjänstemän och sprida goda exempel på olika verksamheter som pågår i de olika lokala/regionala pro-cesserna

2. Stärka kommunernas roll i de lokala/regionala processerna 3. Bli en plattform och samtalspartner till EU-kommissionen

ENWD är ett öppet nätverk under organisationen GMF:s paraply (Group of European Municipalities with Nuclear Facilities) där KSO (Kärnkraftskommunernas samarbetsor-ganisation) i Sverige är medlemmar. De 8 länder som deltog vid bildandet i Bryssel var Spanien, Slovakien, Slovenien, Litauen, Ungern, Tjeckien och Belgien. Året efter till-kom Finland som medlem och i år England.

EU-kommissionen har sett positivt på bildandet av nätverket då de är intresserade av att ha ett kontaktforum för kommuner/regioner i frågorna. De har också ställt upp med både lokaler och tolkar i Bryssel under mötena.

Östhammars kommun blev vald till att leda nätverket för en 2-årsperiod. Nätverket träf-fas 2 gånger per år och utbyter kunskaper och erfarenheter inom olika områden som har med processerna kring avfallsförvaring att göra. Oskarshamns kommun har också delta-git från svensk sida i nätverket.

2 (4)

Vad har ENWD gjort?

Vid mötet i Bryssel i april 2014 presenterade representanter från de olika kommunerna var de befinner sig i processen kring avfall från kärntekniska anläggningar samt hur medborgardialogerna ser ut. EU-kommissionen deltog och presenterade kärnavfallsdi-rektivet och hur långt länderna har kommit i implementeringen av det.

Nästa möte i München på hösten 2014 handlade om hur kommunerna/regionen på olika sätt kan ha/få olika mervärden av att ha anläggningar av låg-, medel och/eller högaktivt avfall.

Under våren 2015 handlade mötet i Bryssel om samhällsmervärden som kom-munerna/regionerna kan få genom att ha olika anläggningar av avfall som med-lemsländerna i nätverket presenterade.

Kommissionens energiavdelning DG Energy hade ett pågående projekt,

E-TRACK, som ville samarbeta med vårt nätverk kring frågor om goda exempel från länderna utifrån ett antal rekommendationer som GMF varit med och tagit fram, ”Good governance in nuclear territories”. En workshop arrangerades med syfte att samla in kunskap i frågan.

Under höstens möte 2015 i Luxembourg ägnades tiden åt att presentera för varandra och diskutera de nationella avfallsplanerna och hur de kan påverka den lokala och regionala nivån på olika sätt.

3 (4)

Under våren 2016 inbjöd Östhammars kommun till en gemensam Europakonfe-rens med medlemmar från GMF och ENWD som hölls i Forsmark med ett drygt 100-tal deltagare.

Den handlade om den aktuella situationen för svensk kärnkraft och de utmaning-ar som finns, avvecklingen av reaktorerna i Oskutmaning-arshamn samt utbyggnaden av SFR i kombination med studiebesök i anläggningarna.

Nästa dag hade ENWD möte om de frågor som är under diskussion i medlems-ländernas processer kring anläggningar för låg- medel och högaktivt avfall.

Framtiden för nätverket

Under det efterföljande arbetsmötet togs frågan om ordförandeskapet i nätverket upp då mandatperioden gått ut för Östhammars kommun. Frågan hänsköts till framtida möten och beslut och under 2016-18 har GMF och Östhammars kom-mun arbetat på olika sätt för att få fram en lösning. GMF:s presidium har tillsvi-dare fungerat som ordförande i nätverket.

I juni 2018 skickade Östhammars kommun ett brev till alla medlemsländer samt GMF:s presidium där vi efterlyste förslag på hur vi skulle gå vidare. I brevet togs frågan upp att det fortfarande finns ett stort intresse att fortsätta att träffas i nätverket, att det finns ett intresse bland andra internationella organisationer ex IAEA att samverka i olika frågor som berör ”Radioactive Waste Management” .

4 (4)

Resultatet av denna skrivelse mynnade ut i att åter ta upp frågan under en konfe-rens i Wien som internationella atomenergiorganet IAEA ordnar i november om

”Learning from Experiences of Local Communities on Stakeholder Involvement in Radioactive Waste Management Programmes”.

Diskussion

I förberedelserna inför denna konferens där GMF och nätverket ENWD deltar har Östhammars kommun förberett en agenda med frågor som skickats ut och som ska diskuteras i medlemsländerna innan mötet. De är:

• Har vi anledning att ändra i målsättningarna med nätverket (se första si-dan)? Om så, vad ska ändras eller läggas till?

• Vilka frågor som berör hantering av radioaktivt avfall vill vi diskutera med varandra och utbyta kunskaper och erfarenheter om?

• Har vi anledning att ändra nätverkets organisation och struktur? Om så, hur och på vilka sätt?

Date 2018-08-21

Kommunledningsförvaltningen

Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Org. nummer Bankgiro

Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 03-212000-0290-01 233-1361 Fakturaadress 742 21 Östhammar Int +46 173 860 00 Int +46 173 175 37 V.A.t. No Plusgiro

Box 106 www.osthammar.se kommunen@osthammar.se SE-212000-0290 1 31 70-6

742 21 Östhammar

To Members of ENWD

Related documents