• No results found

SAMMANFATTNING OCH PRIORITERING AV ÅTGÄRDER

Denna tabell utgör underlag och stöd för förvaltaren vid planering av åtgärder såväl lokalt i naturreservatet Slätön-Medholma som regionalt i länet. De ekonomiska resurserna utgör en begränsande faktor för verksamheten, vilket innebär att Länsstyrelsen måste prioritera mellan åtgärder i länets alla reservat. Den slutliga prioriteringen och tidsplaneringen på länsnivå genomförs av Länsstyrelsen.

Skötselåtgärd Prio Kommentar Skötselomr. Finansiering

Frihuggning av träd 1 A, C, F, G Skötselanslag

Bete 1 Ej på Yxeln A, B, C, E, F, G Skötselanslag

Röjning 1 B, C, E Skötselanslag

Slåtter 2 C, E Skötselanslag

Störning av markskikt 2 Vid behov för att gynna svampflora knuten till kalkbarrskogar

A, G Skötselanslag

Gränsmarkering 1 På Galten Skötselanslag

Sätta upp informationsskyltar 1 Friluftsliv Skötselanslag

Anlägga stigar 2 Friluftsliv Skötselanslag

Anordningar för ilandstigning

och förtöjning 3 Friluftsliv Skötselanslag

Toaletter, rastplatser,

soptunnor, eldstäder, vedförråd 3 Om behov uppstår Friluftsliv Skötselanslag Underhåll av gräns,

informationsskyltar, och

eventuella anordningar 1 Friluftsliv Skötselanslag

Uppföljning av skötselåtgärder 1 Efter åtgärd Alla Skötselanslag

Uppföljning av bevarandemål 1 Enligt uppföljningsplan Alla Skötselanslag

BILAGOR

4.1 Skötselområdeskarta

© Lantmäteriet/Länsstyrelsen.

±

Skötselomde A - Äldre barr- och blandskog B - Stnder inkl. tallbevuxen llmark ochvsumpskog C - Igenxande kulturmarker med gamla träd D - vsumpskog E - Öppen strandäng/tmark F - Lövrika hyggen med äldre översndare G -Medeldrig barrskog H - Laguner I - Stora vikar J - Rev K - Skär L - Övrigt marint vatten Reservatsgräns

Bilaga 4.1Skötselomdeskarta. Tillhör Länsstyrelsens i Uppsalan rslag till beslut 2018-10-03, dnr 511-5310-12. Naturreservatet Sn-Medholma Östhammars kommun. 1:24 000Skala

05001 0001 5002 0

00 m

Datum Dnr Sid

2018-10-31 KS-2018-751 1 (3)

Strategienheten Camilla Andersson

Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro

Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290 233-1361

Fakturaadress 742 21Östhammar Int +46 173 860 00 Int +46 173 175 37 V.A.T. No

Box 106 www.osthammar.se E-post SE212000029001

742 21 Östhammar kommunen@osthammar.se

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Yttrande gällande förslag till nytt beslut och nya föreskrifter för naturreservat Slätön-Medholma i Östhammars kommun

Länsstyrelsens Dnr 511-5310-12

Östhammars kommun har fått ta del av Länsstyrelsens förslag till

uppdaterat beslut med föreskrifter samt ny skötselplan för naturreservatet Slätön-Medholma i Östhammars kommun, mellan Galtfjärden och

Singöfjärden. Naturreservatet omfattar fyra större öar och ett 40-tal mindre holmar och skär.

Kommunen har fått förlängd remisstid till 13 november 2018 (ursprungligen 7 november), vilket kräver omedelbar justering på Kommunstyrelses sammanträde 13 november. Yttrandet skickas till uppsala@lansstyrelsen.se alternativt via Länsstyrelsens e-tjänst www.lansstyrelsen.se/Sv/e-tjanster

YTTRANDE

Östhammars kommun lämnar nedanstående synpunkter på förslaget.

Stycken och meningar markerade med punkter är kommunens synpunkter utifrån avvägningar mot kommunens strategiska inriktningar, samt önske-mål riktade till Länsstyrelsen.

Värden i området och kommunens översiktsplan

Områdets naturvärden beskrivs i beslutets syfte. De omfattar bevarande av äldre örtrika kalkbarrskogar, lövrika blandskogar, kulturpräglade halv-öppna naturmiljöer med ekar, askar och tallar, strandängar, hällmarkstall-skog och lövsumphällmarkstall-skog och havsmiljön med laguner och vikar. Områdets värden för friluftslivet är en ytterligare viktig del av syftet med reservatet.

Naturreservatet Slätön-Medholma bildades 1970. Nu har beslutet omarbe-tats utifrån nytillkommen kunskap om naturvärdena på land och vatten, och en skötselplan har tagits fram som beskriver hur skötseln bör bedrivas för att nå syftet. Tidigare fanns ingen skötselplan.

2 (3)

• Syftet med naturreservatet är förenligt med kommunens önskade mark- och vattenanvändning. I kommunens översiktsplan pekas området ut som värdeområde för natur, fritid och kulturlandskap.

Kommunen brukar beskriva delar av skärgården som ett av tre om-råden i kommunen med vildmarksprägel och möjlighet att hitta tysta miljöer – där de två övriga är Florarna och Vällenområdet.

Markägarfrågor

I förslaget till beslut beskrivs att området ägs av privata markägare samt bolag. Under år 2012-2016 har Länsstyrelsen fört dialog om föreskrifter och ersättning med markägare. Under 2016 tecknades ett första intrångsav-tal för hela reservatsområdet utom Slätön. Under 2018 skrevs ett andra in-trångsavtal mellan markägare och staten som omfattade förändringar i fö-reskrifter även för Slätön, i detta fall främst föfö-reskrifter mot skogsbruk.

• Utifrån det som beskrivs i ärendet bedömer Östhammars kommun att önskvärd dialog med markägare har genomförts. Kommunen vill dock betona vikten av intrångsersättningar och tidiga dialoger med markägare i de fall föreskrifter ändras som kan ge annan rätt till användning för markägaren.

Skötsel och förvaltning av naturreservatet

Några av de ändringar som föreslås är att införa förbud mot skogsbruk, förbud mot att bygga master, bro, vindkraftverk, båthamn, kaj etc. Inte hel-ler får täkt av alger elhel-ler annan vattenvegetation bedrivas. Förbudet mot att släppa lös hund har upphävts, liksom det tidigare förbudet mot tältning.

Samtliga förändringar av föreskrifterna beskrivs på sid 10-11 i förslag till beslut.

• Östhammars kommun bedömer att förändringarna ligger i linje med det uppdaterade syftet. Flera av förbuden är förutsättningar för att skydda de naturvärden området har. Kommunen vill lyfta frågan om förtöjning av båt i reservatet. Eftersom det är infört förbud att anlägga bryggor är kommunens fråga om det finns annan skyddad plats som kan rekommenderas för besökare till reservatet att lägga till under de max två dygn som tillåts? Då ett av syftena med reser-vatet är att öppna upp området för friluftslivet är det bra om detta är tydligt för besökare. Vi ställer oss positiva till förändringarna kring tältning i naturreservatet.

• Kommunen ser positivt på de föreslagna åtgärderna i skötselplanen som att friställa gamla träd, hävda markerna genom slåtter och/eller bete, röjning av strandängar, anläggning av stigar för besökare etc.

Detta är åtgärder som både kan öka naturvärdena och tillgänglig-göra reservatet för besökare.

3 (3)

• Kommunen önskar att Länsstyrelsen så långs möjligt anlitar lokal arbetskraft för bete, slåtter och liknande skötselåtgärder.

En del i reservatsförvaltningen handlar om att hålla information ajour och lättillgänglig, för de reservat som i sitt syfte har delar som rör friluftslivet.

Här finns ett gemensamt ansvar för Länsstyrelsen som förvaltare av natur-reservatet och kommunen genom Visit-bolag och andra kanaler, att besk-riva området som ett besöksmål för både boende och besökare. Östham-mars kommun önskar en levande och öppen dialog om vilka naturreservat som är tillgängliga och i vilken grad, för att kunna bidra till att sprida in-formationen till boende i kommunen och besökare.

Camilla Andersson miljösakkunnig

Bilaga:

Naturreservatet Slätön-Medholma i Östhammars kommun- förslag till nytt beslut och skötselplan

Datum Dnr Sid

2018-10-24 KS-2018-547 1 (4)

Strategienheten Torsten Blomé

Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro

Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290 233-1361

Fakturaadress 742 21Östhammar Int +46 173 860 00 Int +46 173 175 37 V.A.T. No

Box 106 www.osthammar.se E-post SE212000029001

742 21 Östhammar kommunen@osthammar.se

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Yttrande

Kommunal reglering av upplåtelseform

Related documents