• No results found

3. Material och metoder

4.2. Omvärldsscenario, Hot, Åtgärd och Effekt

De yttre förutsättningarna för riskanalysen definieras av att de rådande förhållandena och trenderna i vår omvärld, och att dessa består de närmaste kommande åren (<5år). Två av krisscenarierna för mjölkproduktionen utgår dock från ett framtidsscenario för ca 2025. (Tabell 4.2a)

Under de förutsättningar som definieras av omvärldsscenarierna antas de biofysiska hoten inträffa (Tabell 4.2b). För att mildra effekterna av hoten på produktionen antas det att åtgärder vidtas enligt Tabell 4.2c. De beräknade effekterna på spannmåls- respektive mjölkproduktionen varierar mycket mellan olika krisscenarier och olika åtgärdsalternativ, och är allmänt större för spannmålen än mjölken vilket kan ha en förklaring i att mjölkproduktionen variera betydligt mindre mellan år (Tabell 4.2d).

Krisscenario Omvärldsscenario Spannmål

Radioaktivt-nedfall Ett mycket omfattande radioaktivt utsläpp från ett kärnkraftverk har inträffat i Sverige eller närliggande land under en tio-dagarsperiod på sommaren. Vädret är ogynnsamt och spannmålsarealen utsätts för omfattande radioaktivt nedfall

Virus-i-spannmål I år upptäcks omfattande angrepp av jordburna virus på spannmålen. Vädret har varit gynnsamt för virusets utveckling. Tidigare år har angrep- pen förbisetts genom att förklaras med andra orsaker.

Herbicid-resistens Renkavle och åkerven utvecklar resistens mot alla herbicider som är möjliga att använda i höstsädesodling pga stadiga förändringar av väx- todlingssystemen som gynnar ogräsen och ökar herbicidanvändningen. Samtidigt saknas det en utveckling av nya herbicider och herbicidresis- tens är ett ökande problem i Europa.

Extremt-sommarväder Extrem-sommar:

-Torka och värme under juni och juli (Torr-sommar). -Vid skörd mycket stora regnmängder (Regnig-sensommar) Mjölk

Leptospiros-utbrott -Det är år 2025 (ca) och de allra flesta mjölkkorna i Västra Götalands och Uppsala län hålls på bete enligt nuvarande föreskrifter. Under dessa förutsättningar har Leptospira hardjo introducerats till Sverige via livdjursimport och spridits till vilda idisslare samtidigt som det är en varm försommar, häftiga åskregn och översvämmade beten.

Foderimport-stopp -Fodret till mjölkkorna består i normala fall till ca hälften av grovfoder (hö, ensilage, bete och halm). Den övriga hälften består till ungefär lika delar spannmål och annat kraftfoder, räknat på dess torrvikt.

-Tillgången på foder på världsmarknaden upphör i början av juni och pågår åtminstone ett år. Lagren av importerat foder räcker i ca två månader.

-De uteblivna importerade andelarna av foderstaten (främst ”annat kraft- foder”) ersätts så långt som möjligt med inhemsk utfodring.

Värmebölja – mjölk -Det är år 2025 (ca) och de allra flesta mjölkkorna i Västra Götalands och Uppsala län finns i naturligt ventilerade stallar och hålls på bete en- ligt nuvarande föreskrifter. Under dessa förutsättningar inträffar kraftiga värmeböljor.

Tabell 4.2a. Omvärldsscenario:

Krisscenario Hot Spannmål

Radioaktivt-nedfall -Knappt hälften av Sveriges spannmålsintensiva odlingsområden drabbas av radio- aktivt nedfall.

-Händelsen inträffar då grödorna går över i sin kärnfyllnadsfas -Kontaminerat mark- och växtmaterial samt arbetsmiljö

Virus-i-spannmål -Oklara symtom som delvis påminner om närings- eller vattenbrist -Virusen har spritts och etablerats i större områden

-Omfattande virusangrepp på spannmålsgrödorna.

-Viruset etableras i Sverige och finns kvar i åkerjorden årtionden framöver -Resistent växtmaterial saknas.

-Viss areal tas ur spannmålsproduktion.

-Resistenta ersättningssorter ger inte stabil produktion

-Virusen förändras genetiskt vilket leder till att resistensen försämras Herbicid-resistens -Stor andel renkavle och åkerven i höstsäd

-Tillämpning av anti-resistens strategier som sänker skördenivåer -Höstsädsareal ersätts med vårsäd, alternativt med en annan gröda. Extremt-sommarväder -Hämmad axanläggning samt kort och torr kärn- och mognadsfas.

-Hämmad tillväxt pga dålig vattentillgång. -Fuktiga förhållanden vid skördetid. -Stora arealer skördas inte.

-Ökad känslighet i händelse av att extremt väder inträffar även påföljande år. Mjölk

Leptospiros-utbrott Två alternativa hot i form av nyinfektion med Leptospira hardjo sker för: -(i) 5% av mjölkkobesättningarna (Utbrott-Medel)

-(ii) 10% av mjölkkobesättningarna (Utbrott-Stor)

- I dessa tidigare oinfekterade besättningar infekteras 90% av de lakterande korna. Foderimport-stopp -Sojabönsprodukter och palmkärnkaka saknas helt i mjölkkornas foderstat.

-Alla fetter från oljepalm utgår.

-Majsprotein och potatisprotein i foder utgår.

-Rapsprodukter reduceras med 45% och Sockerbetsprodukter med 30%. -Mineraler, kalk och salt reduceras med drygt 20%.

-Kraftfoderalternativen blir ”svagare”

-Ett fosforöverskott uppstår jämfört med dagens foderstat. -Djurhälsan äventyras för högpresterande mjölkkor.

-Minskad tillgång på inhemskt foder i händelse av dåliga inhemska skördar. Värmebölja – mjölk Två alternativa hot i form av värmestressnivåer inträffar pga:

-(i) fyra värmeperioder (totalt 13 dagar; Värmebölja-Medel) -(ii) sex värmeperioder (totalt 21 dagar¸ Värmebölja-Extrem)

Tabell 4.2b. Hot:

Krisscenario Åtgärd Spannmål

Radioaktivt-nedfall -Fastställa vilka arealer som är starkt, mellan respektive svagt kontaminerade -Överväga skörd innan utsläppet når åkern

-Välja bland åtgärder: Deponera eller plöja ner grödan djupt, gödsla med kalium, låta grödan växa vidare och använda den som bränsle

-Jordbruksmark läggs i träda

Virus-i-spannmål -Kontakt med forskning, växtförädling, rådgivare och övrig expertis -Skyddszoner införs för att förhindra spridningen av virus i jord

-Planer och information upprättas för omhändertagande av skördad vara mm. -Resistensundersökningar hos värdväxterna införs i svensk sortprovning -Resistenta sorter som odlas i Nordtyskland börjar odlas i Sverige -Viss areal ersätts med alternativa grödor som ej påverkas av viruset Herbicid-resistens -Information om herbiciders effektivitet sprids via Decision Support Systems.

-IPM (Integrerad ogräsbekämpning) och andra åtgärder vidtas för att minska risker för fortsatt resistensutveckling.

-Höstsädesareal ersätts med vårsäd

Extremt-sommarväder -Torkanläggning torkar upp en viss andel av skörden

-Bortrensning av små kärnor för att minska mykotoxinhalten i spannmålspartier Mjölk

Leptospiros-utbrott -Specifika kompensatoriska åtgärder har inte beaktats vid bedömningarna. Möjliga åtgärder skulle kunna vara antibiotikabehandling, djuren hålls inomhus, stängsla av områden, vaccination, bekämpning av gnagare, undvika naturlig betäck- ning, prov på individuella djur, uppföljande prover på tankmjölk, samt att kor och får/ små kameldjur separeras på beten.

Foderimport-stopp Fyra åtgärdsalternativ analyseras, var för sig:

-Alternativ 1 (spannmål): Sveriges spannmålsproduktion görs fullt ut tillgänglig för mjölkkorna. Utebliven importerad foderspannmål ersätts med inställd export. -Alternativ 2 (Andras foder): Andra djurslags foder omfördelas till mjölkkorna. -Alternativ 3 (Drank): Drank från bioenergiproduktion ersätter uteblivet kraftfoder. -Alternativ 4 (Kombination): Samtliga Alternativ 1-3 vidtas i olika utsträckning samt att markanvändningen ändras så att en större andel kraftfoder odlas i Sverige Värmebölja – mjölk Specifika kompensatoriska åtgärder har inte beaktats vid bedömningarna.

Möjliga åtgärder skulle kunna vara minskad exponering utomhus, förbättrad stall- ventilation, avkylning med vatten, och alternativa lösningar för strömedel i liggbås, tillgång på dricksvatten och fodersammansättning.

Tabell 4.2c. Åtgärd:

Krisscenario Effekt Spannmål

Radioaktivt-nedfall -En viss andel av produkterna kan användas till livsmedel respektive foder, resten destrueras.

-En viss andel av odlingsarealen måste tas ur produktion Virus-i-spannmål -Skördeförluster på 30-70% observeras i mottagliga sorter.

-Alla spannmålsslag drabbas.

-Nästa års spannmålsskörd förväntas bli lika låg. -Normaltillståndet kan ligga långt fram i tiden. -Förändringar i odlingssystemet (växtföljder, grödor). -Nedläggning av odlingsenheter.

-Mer årsmånskänslig produktion av nya sorter jämfört med tidigare -Fortsatta skördeförluster pga avtagande resistens hos sorterna Herbicid-resistens -Minskade hektarskördar av spannmål pga ökad mängd ogräs,

införandet av IPM och att höstsädesodlingar ersätts med vårsäd eller andra grödor.

Extremt-sommarväder -Torr-sommar: Skördar minskar med 5 - 25% i Skåne.

-Regnig-sensommar: Skördar minskar med 5 - 30% både i Skåne och Uppland.

-I skördad spannmål förekommer mykotoxiner. Mjölk

Leptospiros-utbrott Reduktionen av mjölkproduktionen på länsnivå är mindre än en procent, även för det större leptospiros-utbrottet.

Foderimport-stopp -Alternativ 1 (Spannmål): Mjölkproduktionen minskar med ca 5-15%.

-Alternativ 2 (Andras foder): Mjölkproduktionen minskar med ca 5-15%.

-Alternativ 3 (Drank): Mjölkproduktionen minskar med 0-5%. -Alternativ 4 (Kombination): Mjölkproduktionen minskar mindre än i de övriga alternativen; 0-5%.

Värmebölja – mjölk Reduktionen av mjölkproduktionen på länsnivå är i storleksordning- en några procent, för båda nivåerna på värmebölja.

Tabell 4.2d. Effekt: