• No results found

App – En mobilapplikation, mobilapp eller bara app, är ett tillämpningsprogram för mobila enheter som smarta mobiltelefoner och surfplattor.

Business Improvement Districts - BID står för Business Improvement Districts och är en samverkansmodell som ursprungligen kommer från USA. Modellen bygger internationellt på tvingande lagstiftning men den svenska modellen av BID är mer inriktad på frivillig samverkan.

Modellen har använts på ett antal platser i Sverige, främst i storstäder.

BIM – Building Information Modelling - BIM är en process som handlar om att skapa och använda en intelligent 3D-modell för att informera och förmedla projektbeslut, projektera, visualisera, simulera och samarbeta, vilket ger större tydlighet för alla intressenter under hela projektets livscykel. BIM gör det lättare att uppnå projekt- och affärsmål.

CCTV - är en kamera som används i syfte att övervaka en plats (Camera_FTP, 2019).

Digitalization/sering - övergång till användning och lagring av information i digital form i organisationer och samhället; ofta förknippat med genomgripande förändringar av arbetssätt och affärsmodeller; – för konvertering av information från analog till digital form, se digitisering (för engelska digitization); även kallat digifiering (It-orden, 2019).

Drones - även kallat obemannad luftfarkost eller UAV (engelskans Unmanned Aerial Vehicle), är ett samlingsnamn på motorförsedda luftfartyg utan pilot ombord som kan flyga autonomt eller fjärrstyras. Exempel på användningsområden är flygfotografering (Wikipedia, 2019).

CPTED – Crime Prevention Through Environmental Design – Genom en medveten design av miljön kan platsens fysiska och sociala egenskaper ges en brottspreventiv verkan och/eller förbättra tryggheten hos en plats. Greg Saville delar in utvecklingen av CPTED i tre generationer. Den första generationen CPTED förespråkar en befäst livsstil där övervakning, territorialitet och tillträdeskontroll genom fysisk utformning ska motverka brott i stadsrummen.

Naturlig övervakning för att öka risken för upptäckt, naturlig tillträdeskontroll för att minska tillfällen och naturlig territoriell förstärkning för att öka den sociala kontrollen över platsen.

Genom att förlägga verksamheter till olika platser ökar den yta som är under uppsikt inom ett område samtidigt som den sociala gemenskapen bland de boende stärks. Den andra generationen CPTED fokuserar på hållbar utveckling, där skapandet av beboeliga och balanserade grannskap i välskötta stadsmiljöer ska ge medborgarna egen makt och uppmuntra deras samhällsengagemang. Slutligen förespråkar man i den tredje CPTED generationen grön energi och tillämpning av nya tekniker som höjer levnadsstandarden och medvetenheten om säkerhetsfrågor. Målet att uppnå miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara städer är nu en integrerad del av CPTED-principerna. Genusfrågor och nyttjarnas behov är här mer framträdande än i den första generationens ansatser (Ceccato, 2016a) Intersektionalitet är ett analytiskt perspektiv som vill uppmärksamma hur relationer av överordning och underordning skapas och upprätthålls i samspel mellan bl.a. ras/etnicitet, kön/genus, funktionsvariationer, klass, ålder, sexualitet och religion (Löf, 2019). Se även Daly (2010).

ICT – Informations- och kommunikationsteknik (IKT) (eng. Information och Communication Technology, ICT), är den del av IT som bygger på kommunikation mellan människor.

Grannskapssamverkan – (Neighbourhood Watch Scheme) handlar om olika aktiviteter i ett område som syftar till att förbättra de boendes engagemang, känsla av delaktighet, sociala samhörighet - och därigenom den sociala kontrollen som är grundläggande för att förebygga brott och förbättra trygghet. Dessa aktiviteter (som till exempel att informera grannar om att

vara extra uppmärksamma om vem som rör i området när man reser bort), förväntas också förändra beteendet bland tänkbara brottsoffer och på så sätt minska tillfällen till brott.

Nattvandring - även kallat föräldravandring, vuxenvandring, farsor och morsor på stan eller vuxna på stan - innebär att grupper av vuxna rör sig ute på gator och torg och i miljöer där ungdomar vistas kvälls- och nattetid i syfte att skapa en lugnare miljö.

Naturlig övervakning – Naturlig övervakning begränsar möjligheten till brott genom att den fysiska miljön utformats på ett sätt som maximerar synligheten och främjar positiv social interaktion i ett område, något som minskar brott och/eller ökar tryggheten. Naturlig övervakning innefattar placeringen av fönster och öppna områden med tydliga synfält.

Sociala konsekvensanalyser (SKA) innefattar processer för att analysera, övervaka och hantera de avsedda och oavsiktliga sociala konsekvenserna, både positiva och negativa, av planerade insatser och eventuella sociala förändringsprocesser som är resultat av dessa insatser (Johansson, 2018). I planeringen har SKA till syfte att beskriva konsekvenser av ett planförslag och att tydliggöra de sociala behoven i den byggda miljön. SKA kan belysa intressekonflikter och ge förslag på åtgärder. En förändring i en stad kan ge olika konsekvenser under olika tider på dagen eller få olika konsekvenser för olika grupper av människor, vilket behöver synliggöras och tas med in i planeringsprocesser.

Trygghetsvandringar – Trygghetsvandringar innebär att en grupp människor går igenom ett område och systematiskt inventerar eller inspekterar det ur trygghetssynpunkt (ofta med ett protokoll i handen - pappers och/eller digital/App). Under inventeringen noteras platser och utrymmen som upplevs som otrygga eller riskerar att bli brottsplatser, samt vilka konkreta fysiska omständigheter som bidrar till problemen. I processen ingår att ta fram förslag på lösningar, och trygghetsinventeringen kan sedan ligga till grund både för större och mindre åtgärder.

Trygghetscertifiering – Trygghetscertifiering är en kvalitetskontroll för ökad trygghet och minskad utsatthet för brott i bostadsfastigheter. Kontrollen utförs med en checklista, som i första hand är anpassad för befintlig bebyggelse och kan användas i flerbostadshus i både traditionell stadsbebyggelse och i miljonprogramsområden. Checklistan kan se olika ut beroende på om den tillämpas i bostäder som redan finns och har problem med brott och otrygghet, eller används som kunskapsunderlag vid planering av nya bostäder och offentliga miljöer.

VR - Virtual reality – är datateknik som simulerar verkliga eller fiktiva miljöer och vår närvaro och interaktion i dom.

Whole journey approach – ’hela-resan-perspektiv’ inkluderar helheten med hjälp av kollektivtrafik, från dörr till dörr. Det inkluderar promenader till och från buss- och tunnelbanestationer samt att vänta på och åka på buss / tunnelbana, gå till destination och hela vägen tillbaka.

Walkability – på svenska ’promenadvänligt’. Ett samhälle kan utformas för att öka promenadvänligheten. Detta betyder att det är viktigt att det är promenadavstånd till grundläggande funktioner som handel, jobb, rekreationsområden mm. En sliten plats kan minska promenadvänligheten i ett bostadsområde.

Bilaga