• No results found

Orexos dotterbolag Kibions mål är att bli ledande inom UBT – Urea Breath Test – utandningstest för diagnos av bakterien Helicobacter pylori som infekterar magsäckens

slemhinna och är en avgörande faktor vid uppkomsten av magsår. Hp-infektion har dessutom visat sig vara kopplad till en ökad risk för magcancer.

Under 2007 omsatte Kibion 24,9 Mkr att jämföra med 17,3 Mkr un-der 2006 och 5,1 Mkr unun-der 2005. Den kraftigt ökade omsättningen beror på det under 2006 genomförda förvärvet av Noster System AB, samt god försäljningstillväxt för Kibions båda produkter Diabact® UBT och Heliprobe™ System. Kibion har under året fortsatt uppbyggnaden av en tydligare organisationsstruktur innefattande ansvar för bolagets produkter, marknadsföring och försäljning samt regulatoriska frågor och distribution.

Att diAgnosticerA Helicobacter-infektion

Bakterien Helicobacter pylori infekterar magsäckens slemhinna och är en avgörande faktor vid uppkomsten av magsår. Hp-infektion har dessutom visats vara kopplad till en ökad risk för magcancer. Det finns flera metoder som kan användas för att diagnosticera om patienter bär på Helicobacter. Ett traditionellt sätt har varit gastroskopi – en invasiv metod – det vill säga att föra ned en sond i magsäcken för visuell be-dömning och/eller för att ta ett vävnadsprov. Diagnos kan även göras på vårdcentralen genom säkra och smärtfria tester för en pågående Helicobacter-infektion, bland annat med Kibions UBT-produkter (urea utandningstest).

Urea utandningstest innebär att patienten sväljer en tablett och efter tio minuter blåser ut i provrör eller blåskort. Till fördelarna hör att patienterna besparas att genomgå en gastroskopiundersökning, som av många upplevs som obehaglig. Utandningstest rekommen-deras av Helicobacter pylori-expertgrupper i Europa som första-handsval och det mest tillförlitliga icke-invasiva testet för att påvisa – eller utesluta – en aktiv infektion. Till samhällsnyttan hör bland annat att utandningstest är snabbt, enkelt och dessutom betydligt billigare än gastroskopi.

ProduktPortfölj

Diabact® UBT är Orexos första kommersialiserade produkt. Den är baserad på Orexos patentskyddade snabblösliga tablett. Tabletten innehåller kroppsegna ämnen, den sväljs med vatten (ingen blandning av lösning behövs göras) och utandningsprovet tas redan efter tio minuter. Resultatet är en mer kostnadseffektiv sjukvård, bland annat då tidskrävande förberedelsemoment elimineras. Provet analyseras vid ett laboratorium och svaret finns tillgängligt efter 2 – 3 dagar.

Även utandningstestet Heliprobe™ System är användarvänligt för såväl patienter som sjukvårdspersonal. Testresultatet är här tillgäng-ligt redan 15 – 20 minuter efter det att patienten har svalt en urea-kapseln som innehåller en svagt radioaktiv dos, vilken möjliggör en omedelbar analys.

KiBiON

”Det är glädjande att vi ökat vår omsättning år 2007 till 24,9 Mkr att jämföra med 17,3 Mkr under 2006. Vi finns i dagsläget i ett 40-tal länder men har trots den höga till-växten bara skrapat på ytan på respektive marknad, samtidigt som vi fortlöpande ut-värderar nya marknader. Sammantaget ser jag därför framför mig en fortsatt god tillväxt i såväl omsättning per marknad som i antal marknader”.

lena söderström, vd Kibion för AB

geogrAfiskA mArknAder och distribution

Distributions- och marknadsföringsavtal för Diabact® UBT har hittills träffats för marknaderna i Storbritannien, Finland, Danmark, Hong-kong, irland, Tyskland, Österrike, Serbien och Sverige. Teknologin är utlicensierad på den japanska marknaden.

Storbritannien, där andelen utförda utandningstest ökar kontinuerligt, är för närvarande den största marknaden för testet. Finland är en väletablerad marknad där Diabact® UBT i stor utsträckning används som förstahandsval vid utredning av dyspepsi (matsmältningsbesvär).

Andra prioriterade marknader är Sverige och irland, länder där pro-dukten redan är registrerad och där försäljningen har goda möjligheter att öka. Vidare lanserades produkten i Danmark i liten skala under 2007. Kibion fortsätter även att förbereda marknadsföring av Diabact® UBT i flera länder i östra Europa, samtidigt som möjligheterna i USA utvärderas.

”Förekomsten av Helicobacter pylori-infektion är hög i många av län-derna i östra Europa, där även medvetenheten om och kunskapen kring bakterien har ökat under senare år. Detta, parallellt med att ländernas ekonomiska situation har förbättrats, innebär att intresset för diagnostik och behandling har ökat avsevärt”, säger Lena Söderström.

Heliprobe™ System har lanserats i mer än 30 länder, bland annat i östra Europa, Mellanöstern samt Asien. Kibion har därmed tillgång till väletablerade distributions- och marknadsföringskanaler på en rad marknader med stor potential. Förutom en god tillväxt på dessa samt på Kibions tidigare marknader, förväntas en fortsatt tillväxt i Latin-amerika och indien. Under året har även ett begynnande intresse från

KiBiON

Bakterien Helicobacter pylori har ett starkt samband med magsår och bakte-rien innebär även en ökad risk att utveckla magcancer. Av de som är smittade av bakterien utvecklar omkring 20 – 30 procent magsår. Dessutom är cirka 95 procent av de som utvecklar sår i tolvfingertarmen, samt omkring 70 procent av de som får sår i magsäcken, infekterade av bakterien.

Bakterien infekterar magslemhinnan och ger en kronisk infektion. i Sverige beräknas omkring 30 procent i åldern 30 till 50 år vara infekterade av bakterien, men förekomsten är betydligt högre bland äldre. Bland invandrar-grupper kan 80 procent eller fler vara bärare av bakterien. Det beror på att smittan normalt överförs som barn. Dåliga sanitära förhållanden, trångboddhet och avsaknad av möjlighet till kylförvaring bidrar till ökad risk att bli smittad.

Bland de som är infekterade och som utvecklar magcancer (mindre än 1 pro-cent) kan 70 – 90 procent kopplas till Helicobacter pylori. Misstanke om smitta bör diagnosticeras och behandlas. Bakterien tas bort genom att kombinera två

mAgsårsbAkterien Helicobacter pylori

DIABACT® UBT & HELIPROBE™ FÖRSÄLJNING

MSEK

”jag kunde aldrig ligga och sova på vänster sida utan fick alltid sova på höger

sida istället för att undvika att det skulle göra ont. Dessutom var jag hela tiden

tvungen att undvika kaffe och vissa typer av maträtter, grönsaker och frukter.