• No results found

Orexos framgångar bygger på att bolaget skapar förutsättningar för en fort- fort-satt stimulerande och kreativ miljö, där bland annat finalplatsen för

alec-tas utmärkelse ”sveriges bästa arbetsplats år 2007” var ett gott betyg på

Orexos konsekventa arbetsmiljöarbete. Den största händelsen under året

var förvärvet av Biolipox, där fokus sedan dess har legat på integrering av de

båda organisationerna.

PErsOnal

orexo har en personalhandbok som innehåller allmänna anställnings-villkor, introduktionsprogram för nyanställda samt ett stort antal arbetsmiljörelaterade policies och handlingsplaner inom områden som exempelvis rehabilitering, jämställdhetsarbete, trakasserier och kränkande särbehandling, alkohol och droger, arbetsmiljö samt affärsetik och uppförandekod. Personalhandboken ses över regelbundet för att säkerställa att den följer gällande lagstiftning.

orgaNisatioN för arBetsmiljö och krishaNteriNg arbetsmiljöorganisationen består av skyddsombud och chefer. alla chefer med personalansvar har genomgått arbetsmiljöutbildning.

Parallellt har skyddsombud utbildats. orexo har också en brand-skyddsorganisation med utbildade brandskyddsombud samt första-hjälpen-utbildade utrymningsledare.

orexo inventerar kontinuerligt potentiella risker i verksam-heten samt sammanställer i nära samarbete med medarbetarna handlingsplaner för aktiviteter inom varje skyddsområde. för vart och ett av dessa genomförs återkommande skyddsronder enligt uppsatta rutiner. under året har kontinuerliga arbetsinspektioner utförts för att säkerställa att rutinerna följs samt fortsatt sitt arbete med att verkställa sin handlingsplan för sam, systematiskt arbets-miljöarbete.

en krishanteringsmanual har utarbetats och en formell operativ krisgrupp har utsetts. Gruppens uppgift är att formellt hantera de krissituationer som företaget kan utsättas för på individ- och före-tagsnivå. ambitionen är att den operativa krisgruppen årligen ska

baserat på ett marknadspris per den 28 december 2007 om 47 kronor per aktie, uppgick orexos marknadsvärde till cirka 1 miljard kronor vilket innebär att orexo därmed inte är skyldigt att följa Koden.

Koden utgör emellertid en del av orexos riktlinjer för bolagsstyr-ning och orexo har tillämpat Koden i väsentliga delar avseende styrelsearbetet under 2007. från och med den 1 juli 2008 träder en ny kod i kraft som är obligatorisk för orexo och som bolaget därefter kommer att följa.

styrelseNs arBete

orexos styrelse bestod vid verksamhetsårets ingång av åtta leda-möter valda av årsstämman. Vid verksamhetsårets utgång bestod orexos styrelse av styrelseordförande håkan Åström samt de ordi-narie styrelseledamöterna monica caneman, Johan christenson, laurent Ganem, hans Peter hasler, staffan lindstrand, antoine Papiernik, John sjögren och Kjell strandberg, samt styrelsesupp-leanten bengt samuelsson. för närmare beskrivning av orexos styrelseledamöter och suppleanten hänvisas till sidan 118 – 119.

orexos styrelse har antagit en arbetsordning avseende styrel-sens arbete. arbetsordningen reglerar bland annat arbetsfördel-ningen inom styrelsen samt arbetsfördelarbetsfördel-ningen mellan styrelsen och bolagets verkställande direktör, styrelsens sammankomster, vilka ärenden som skall behandlas och hur rapportering och informa-tionsgivning inom respektive till styrelsen skall ske. orexos reviso-rer skall delta vid det styrelsemöte där bokslut skall fastställas och därvid redogöra för revisionen.

styrelsen har utsett en revisionskommitté, en produktutvecklings-kommitté och en ersättningsproduktutvecklings-kommitté.

styrelsesammaNträdeN

utöver 2 (1) konstituerande sammanträden har styrelsen samman-trätt vid 13 (12) tillfällen, varav 7 (4) var telefonmöten eller möten per capsulam. styrelsen har huvudsakligen behandlat och fattat beslut i ärenden avseende bolagets strategiska inriktning inklusive förvärvet av biolipox ab, projektens utveckling, forskningssamarbeten, utli-censiering av projekt, finansiell resultatuppföljning, investerings- ärenden, extern rapportering samt budget och budgetuppföljning.

styrelsen beslutade med stöd av beslut från Årsstämman att utge personaloptioner till personal och nyckelpersoner i bolaget.

oreXos revisioNskommitté

orexos revisionskommitté består av håkan Åström, monica caneman och staffan lindstrand. revisionskommittén granskar orexos kvartalsrapporter och presenterar slutversionen av sådana rapporter för styrelsen för godkännande och publicering. revi-sionskommittén träffas inför varje delårsrapport samt i övrigt vid behov. orexos revisor deltar i revisionskommitténs sammanträden en till två gånger per år. under året sammanträdde orexos revi-sionskommitté vid 4 (4) tillfällen.

oreXos ProduktutveckliNgskommitté

orexos produktutvecklingskommitté består av Johan christenson, John sjögren och Kjell strandberg. Produktutvecklingskommittén ska träffas två till tre gånger per år eller vid behov för att hjälpa till vid utvecklingen av kriterier för prioriteringen mellan nya produk-tidéer för orexos utvecklingsportfölj. under året sammanträdde orexos produktutvecklingskommitté vid 2 (3) tillfällen.

bolaGsstyrninG

I december 2004 presenterade den så kallade Kodgruppen den första svenska koden för bolagsstyrning (”Koden”). I juli 2005 införde stockholms-börsen Koden i noteringskraven, vilket innebär att alla svenska aktiebolag vilkas aktier är inregistrerade på a-listan samt aktiebolag vilkas aktier är noterade på O-listan och som har ett marknadsvärde överstigande 3 miljarder kronor ska tillämpa Koden.

BOlaGsstyrninG

15/15

styrelsemedlem kan anses vara oberoende i förhållande till Orexo och dess ledning.

styrelsemedlem kan avses vara oberoende i förhållande till Orexo, dess ledning samt bolagets största aktieägare.

styrelsemedlem kan anses vara oberoende enbart i förhållande till bolagets största aktieägare.

1) Enligt riktlinjer i svensk kod för Bolagsstyrning

2) total grundlön 2007. för fullständiga redogörelser, samtliga ersättningar se not 27, sid 107 1/2

2/2 2/2

oreXos ersättNiNgskommitté

orexos ersättningskommitté består av håkan Åström, Johan christenson och hans Peter hasler. ersättningskommittén träffas vid behov och har till uppgift att behandla frågor om löner och övriga anställningsvillkor, pensionsförmåner och bonussystem för verkställande direktören och till denne direktrapporterande chefer, samt ersättningsfrågor av principiell natur. under året samman-trädde orexos ersättningskommitté vid 1 (1) tillfälle.

styrelseledamöter

styrelsens arbete och ersättningar 2007

BOlaGsstyrninG

1 850 000