• No results found

Organisation och ledning av utbildningen Kompetens att tillämpa Yrkeshögskolans regelverk

I FEI:s ledning har vi personer men lång erfarenhet av yrkeshögskoleutbildningar och vuxenutbildning. VD, Utbildningschef, Operativ chef och YH-chef kompletteras dessutom av en seniorrådgivare. Våra nuvarande utbildningsledare har alla lång erfarenhet av yrkeshögskolan främst utifrån utbildningsledaryrket men även som föreläsare och i vissa fall som deltagare. Vi har säkerställda rutiner och dokument för nyanställd personal. I vår personalhandbok finns ansvarsfördelning, checklistor, planeringsmallar och rutiner.

Vi uppmuntrar all vår personal på alla nivåer att fortbilda sig genom att delta i MYH:s informationsdagar, YHF/Yhsl/YH-västs kurser, seminarier, nätverksträffar. Vi har även interna utbildningar och erfarenhetsutbyten. Samtliga utbildningsledare ges möjlighet att gå utbildningsledarutbildningar.

Vi strävar efter att all personal som arbetar med yrkeshögskoleutbildningar har specifik branschkompetens. I dessa fall har vi kontrakt som täcker in utbildningens samtliga starters hela utbildningstid. Även konsulterna ges möjlighet till de utbildningsinsatser som nämns ovan.

FEI bedriver kontinuerligt fortbildning (inklusive information om yrkeshögskolans regelverk) för undervisande och handledande personal. Utbildningsinsatserna styrs av behov och önskemål samt FEI:s krav på kvalitet, kompetens och utveckling.

LIA-handledare informeras om, och erbjuds fortbildning om yrkeshögskolan som utbildningsform, gällande lagar och regler, kursplaner och mål.

I våra ledningsgruppers arbetsordning ingår att säkerställa att kunskaper om

yrkeshögskolans regelverk finns och att dessa hålls uppdaterade under utbildningens genomförande.

Pedagogisk kompetens

FEI har med gott resultat bedrivit undervisningsverksamhet på en starkt konkurrensutsatt marknad i över 100 år. Därigenom har det genom åren utvecklats en stark kvalitetskultur, en kvalitetspolicy, som upprätthåller och stärker vårt goda renommé. Vårt mål är att alltid överträffa de högt ställda förväntningarna vi har på oss. Förutom YH-utbildningar erbjuder FEI

företagsutbildningar samt svenska och engelska utbildningar som ger akademisk examen. Ett viktigt medel för att nå högt uppsatta mål är en stor samlad pedagogisk kompetens, för att på bästa sätt planera och genomföra våra utbildningar. Lärarkåren är naturligtvis vår största tillgång, uppbackad av ett väl fungerande kansli. Kompetensen hos vår personal förädlas genom

erfarenhet och löpande intern utbildning.

FEI:s starka varumärke skapar förutsättningar för att kunna rekrytera eliten av kursledare. FEI:s kursledare ska rekryteras för sina goda yrkeskunskaper och beprövad erfarenhet, samt för sin förmåga att skapa goda förutsättningar för lärande. Med intåget av våra uppdragsutbildningar har lärarkåren förstärkts ytterligare med pedagoger från högskolor och universitet. Flera har

forskningsbakgrund och är disputerade inom sina områden. Eftersom ingen är fast anställd kan en stark selektering ske, utifrån hög pedagogisk kompetens inom undervisning och forskning, sakkunskap och erfarenhet. Kraven på FEI:s kursledare är att de ska tillämpa en

professionsinriktad utbildning.

FEI är medlem av och representerad i styrelsen i Almega utbildningsföretagen samt innehar auktorisation. Den inbegriper styrande dokument som bland annat säkerställer pedagogisk kompetens. Ansvaret ligger ytterst hos utbildningsledningen och YH-ansvarig. Övrig personal är väl synkroniserad med vårt synsätt. Skolan ägs av Föreningen FEI:s medlemmar.

Medlemskap erbjuds dem som tagit examen i våra flerterminsutbildningar, Yh-studerande inkluderande. Ägarstrukturen innebär därvidlag ett inneboende långsiktigt engagemang i verksamheten.

Kompetens att anlita undervisande personer och LIA-handledare för utbildning Vid tillsättning av föreläsare följer vi fastslagna rutiner. Där framgår när och hur vi ska tillsätta lärare och vilka krav och önskemål som finns på undervisande personal samt hur referenstagning ska ske. Vi har krav på pedagogiskt förmåga, ämneskunskap och kännedom om yrkeshögskolan. Dessa rutiner har vi arbetat fram under lång tid.

Även vid tillsättning av LIA-handledare följer vi fastslagna rutiner. Vid tillsättandet av LIA-handledare arbetar vi på ett annat sätt än vid föreläsartillsättning. Vi har ett

omfattande informationsmaterial som utbildningsledaren presenterar för aktuell person.

Vi vill även att handledaren tar del av vår digitala handledarutbildning.

Lärare tillsätts av utbildningsledare i samråd med verksamhetschef och vid behov medverkar

FEI:s utbildningschef. Ledningsgruppen konsulteras vid behov.

Beslut om LIA-handledare/företags lämplighet tas av utbildningsledare samt vid behov i samråd med

verksamhetschef och/eller utbildningens ledningsgrupp.

Ledningsgruppen får löpande information om föreläsare och LIA-handledare/företag i kvalitetssäkringssyfte.

Våra utbildningsledare har som regel mångårig erfarenhet och gedigen kompetens kring dessa frågor. Vi kvalitetssäkrar ytterligare genom att verksamhetschef för YH, Utbildningschef och ledningsgrupp i olika grad är inkopplade. Bortsett från

ledningsgruppen är dessa personer i de allra flesta fall tillsvidareanställda på FEI. I den utsträckning konsulter används har vi kontrakt som sträcker sig över utbildningens längd. Alla ledningspersoner är heltidsanställda.

Kunskap inom yrkesområdet och anskaffning av lokaler och utrustning

Förutom vår långa erfarenhet av YH/KY-utbildningar har vi i över 130 år utbildat medarbetare, chefer och beslutsfattare i arbetslivet. Den erfarenheten kombinerad med täta kontakter på ledningsnivå i många verksamheter gör att vi har en god bild över inom vilka områden det råder brist på kompetens, vilket utgör incitament att skapa nya utbildningar på FEI.

Vi vill att alla våra utbildningsledare samt vår utbildningskoordinator genomgår certifierad utbildningsledarutbildning. Vi främjar även vidareutbildning inom det yrkesområde respektive utbildningsledare leder utbildningen inom.

För att bibehålla och skapa nya relevanta kontakter har vi inom vår yrkeshögskoleverksamhet löpande kontakt med företag på en rad olika sätt och nivåer. Till exempel genom egna och andras arbetsmarknadsdagar (där ofta HR deltar), vi har gästföreläsningar (ges ofta av specialister), via ledningsgruppsmöten och inte minst när vi gör våra LIA-besök.

Organisatoriskt är vi väl rustade för våra arbetslivskontakter. VD, Operativ chef, Försäljningschef, Utbildningschef, Verksamhetschef för YH och Utbildningsledare har alla stora nätverk i arbetslivet och samtliga har därtill mångårig erfarenhet av att arbeta med yrkeshögskolan på olika sätt.

Genom dessa personer är vi aktiva i olika branschorganisationer och har t.ex. ett nära samarbete med Stockholms Handelskammare. Samtliga nyckelpersoner är anställda hos oss.

FEI har därtill en kompetent styrelse från arbetslivet och vår omfattande alumniverksamhet är till stor nytta i dessa sammanhang. Som exempel kan nämnas att vi i många år har utbildat HR- chefer som vi naturligtvis har fortsatt kontakt med.

FEI har sedan många år väl lämpade utbildningslokaler utrustade enligt dagens krav på

tillgänglighet och teknik som snabbt kan anpassas om nya behov uppstår. Vi äger mer än hälften av våra utbildningslokaler och har kontrakt över minst fem år på de lokaler vi hyr.

Ekonomisk, organisatorisk och administrativ kompetens

FEI är ett etablerat utbildningsföretag med en väl utbyggd administration som omsätter ca 100 mkr varav YH står för ca 20 %.

Företaget ägs av den ideella föreningen Föreningen Företagsekonomiska Institutet 1888.

Föreningen utser företagets styrelse som bestämmer övergripande inriktning och mål. FEI verkar inom fyra områden: professionsinriktad företagsutbildning, akademiska utbildning i samarbete med svenska högskolor, akademisk utbildning i samarbete med brittiska universitet samt YH-utbildning.

Vd är ytterst ansvarig för ekonomiska och organisatoriska frågor. I ledningsgruppen ingår också utbildningschef (kvalitetsansvarig), operativ chef samt verksamhetschefen för YH. Marknads-, IT- och ekonomiavdelning ingår även i den centrala organisationen. Samtliga funktioner bidrar till YH-verksamheten.

Området YH-utbildning består av en verksamhetschef samt utbildningsledare och administration.

Arbetet bedrivs enligt följande:

• Verksamhetschefen för YH, i samråd med operativa chefen, fastställer, följer upp operativa planer inom YH-regelverkets ramar

• Verksamhetschefen för YH och övriga medarbetare verkställer arbetet

• I arbetet ingår daglig kontakt med kursdeltagare och lärare

Ansvar, befogenheter och processer är tydliga och ändamålsenliga. FEI genomför löpande interna utvärderingar för att säkerställa att relevant kompetens finns inom samtliga funktioner.

Internutbildning och internkommunikation är viktiga komponenter i detta arbete. Medarbetare har möjlighet till löpande kompetensutveckling genom att studera på arbetstid, ex IT eller

projektledning. Erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan medarbetare och funktioner uppmuntras.

Personalomsättningen är låg. Många medarbetare har mycket lång erfarenhet av

utbildningsbranschen inkl YH. Rekryteringsprocessen vid nyanställningar är väl utvecklad. Nya medarbetare genomgår introduktionsutbildning som innefattar värdefrågor. FEI är auktoriserat genom Almega Utbildningsföretagen.

Related documents