• No results found

3 Resultat

3.4 Påverkan på jordens klimat

Boendet beräknas utgöra cirka 30 % av en privatpersons utsläpp av klimatgaser. På grund av detta fick de svarande fick ta ställning till ett antal frågor som berörde boendet och klimatpåverkan.

3.4.1 I vilken utsträckning tar du hänsyn till boendets påverkan på jordens klimat (genom tex energiförbrukning och val av material) i dina byggplaner?

I enkäten uppgav 46 % att klimatet var viktigt när de tog hänsyn till boendets påverkan. Ytterligare 38

% svarade att de tog lite hänsyn när de planerade sitt boende. Därmed uppgav sammanlagt 82 % av de svarande att de tog hänsyn till klimatet i sina byggplaner. Var tionde person tog inte någon hänsyn alls.

Det fanns vissa åldersskillnader i hur deltagarna tog hänsyn till klimatet i sina byggplaner. Närmare 61

% av åldersgruppen 56-65 år uppgav att hänsyn till klimatet var viktigt. I åldersgruppen 46-55 år svarade 55 % att det var viktigt, medan endast 33 % av 36-45-åringarna hade markerat viktigt.

18

3.4.2 På vilket sätt tar du hänsyn till boendets påverkan på jordens klimat i dina byggplaner?

Sammanlagt uppgav 72 personer att de tog hänsyn till klimatet i sina byggplaner. På frågan om på vilket sätt de tog hänsyn till klimatet svarade närmare 71 % att de skulle bygga ett välisolerat hus för att minimera uppvärmningsbehovet. 56 % uppgav att de skulle installera ett ventilationssystem med värmeåtervinning. Knappt 30 % valde förnyelsebara energikällor och 28 % miljövänliga material eller återanvändning av material.

Bland de som uppgett andra åtgärder skrev en person att den valde ett läge som minskade transporterna, medan någon annan valde smarta tekniska lösningar. En tredje person litade på att byggbolaget gjorde åtgärder. Ytterligare åtgärder som nämndes var material med bra Q-värde, geoenergi, solceller och solvärme samt fjärrvärme.

3.4.3 Vilka åtgärder kan du tänka dig göra för att spara energi?

I fråga 16 fick deltagarna ange vilka åtgärder de kunde tänka sig göra att göra för att spara energi.

Mer än 90 % uppgav att de kunde tänka sig installera energieffektiva apparater. Drygt 86 % svarade at de skulle förhindra värmeläckage. Däremot var det lågt intresse för att spara energi genom att sänka inomhustemperaturen.

19 3.5 Lågenergihus och passivhus

Idag finns det olika lösningar som ger lägre energiförbrukning än byggnormen. Bland annat finns lå-genergihus och passivhus. I enkäten undersöktes kunskapen om och intresset för att bygga lågenergi-hus eller passivlågenergi-hus.

3.5.1 Har du tidigare hört talas om lågenergihus?

Har du tidigare hört talas om passivhus?

Kunskapen om lågenergihusen var högre än passivhusen. På frågan om de tidigare hade hört talas om lågenergihus svarade nästan var tredje person att de var insatta i hur husen fungerade. Endast tre per-soner svarade att de inte hade hört talas om lågenergihus. Lite mer än var fjärde svarande uppgav att de var insatta i passivhus medan 22 % hade inte hört talas om det.

Av de personer som stod i Landskronas tomtkö svarade 31 % att de var insatta i lågenergihus. Något färre (23 %) var insatta i passivhus. I Helsingborgs kö uppgav 37 % att de var insatta i lågenergihus.

Lika många uppgav att de var insatta i passivhus. Även i Lund svarade lika många (närmare 24 %) att de var insatta i lågenergihus respektive passivhus.

20

3.5.2 Har du tidigare övervägt att bygga ett lågenergihus eller passivhus?

Sammanlagt uppgav 27 personer (28 %) att de skulle bygga ett lågenergihus eller passivhus. Mer än hälften svarade att de inte hade tänkt på det, men att de skulle överväga det i sina byggplaner. Ande-len som inte var intresserade uppgick till drygt 20 % av deltagarna.

I Landskronas tomtkö uppgav 15 personer (26 % av kön) att de skulle bygga ett lågenergihus eller passivhus. Ytterligare 28 personer (49 %) skulle överväga det. I Helsingborgs kö fanns det 6 personer som planerade bygga och i Lund skulle 7 stycken bygga ett lågenergihus eller passivhus. När siffrorna räknas samman kan summan bli olika, vilket beror på att ett antal personer stod i mer än en tomtkö.

Bland de personer som svarade att de skulle bygga ett lågenergihus eller passivhus var viljan att betala ett högre inköpspris för lägre driftskostnader bara något högre än genomsnittet. 77 % kunde tänka sig betala mer jämfört med 70 % för samtliga deltagare. Närmare hälften (48 %) hade beräknat energi-kostnaderna i sina byggplaner. På frågan om energiprisernas utveckling svarade mer än hälften att priserna skulle öka kraftigt.

I åldersgruppen 46-55 år svarade 40 % att de skulle bygga ett lågenergihus eller passivhus. I övriga åldersgrupper svarade mellan 26-30 % att de skulle bygga. Endast två personer i åldern 26-35 år upp-gav att de skulle bygga, medan resten (83 %) uppupp-gav att de skulle överväga det.

Personer som inte var intresserade av lågenergihus eller passivhus var mindre villiga att betala ett högre inköpspris för lägre driftskostnader. Hälften av personerna kunde tänka sig betala mer. När det gäller framtida energipriser trodde merparten (70 %) att priserna skulle öka något, 15 % trodde att de skulle öka kraftigt och 15 % trodde att de skulle ligga still.

Var fjärde person i Landskronas tomtkö var inte intresserade av att bygga ett lågenergihus eller pas-sivhus. I Helsingborg var 16 % inte intresserade och i Lund 18 %.

Deltagarna fick en möjlighet att skriva en motivering till sitt svar på frågan. Bland de positiva (som tänkte bygga eller skulle överväga det) lyftes främst miljön och de låga driftskostnaderna fram. Låga driftskostnader skulle spara pengar. De personer som ställde sig negativa (som inte var intresserade)

21

undrade främst om det var lönsamt. Dessutom anmärktes det på utseendet. Samtliga kommentarer finns i bilaga 2.

4 Diskussion och slutsatser

Syftet med enkäten var att undersöka intresset för miljöanpassade hus, till exempel lågenergihus och passivhus. Trots ett stort bortfall visar undersökningen att det finns ett intresse för att bygga miljöan-passade hus i de sex tomtköer som fick ta del av enkäten. Bland de 95 enkätsvaren fanns det 27 perso-ner som redan plaperso-nerade för att bygga ett lågeperso-nergihus och passivhus. I Landskronas tomtkö fanns det 15 personer som skulle bygga ett hus med lägre energiförbrukning än byggnormen. Utöver dessa var det många som skulle överväga alternativet efter att ha besvarat enkäten. Hälften av de svarande hade tidigare inte övervägt lågenergihus eller passivhus, men kommer att göra det. Hur många som därefter väljer att bygga ett går inte att förutsäga, men det kan tillkomma fler personer till de som avser att bygga ett lågenergihus eller passivhus.

Undersökningen visade att värna miljön och möjligheterna att spara energi (och pengar) var viktiga faktorer för de som var intresserade av att bygga lågenergihus och passivhus. Bland enkätdeltagarna fanns det en tveksamhet inför hur energieffektiva husen är och om merkostnaden lönar sig. Mer in-formation om hur stor merkostnaden är samt hur energiförbrukningen står sig jämfört med andra hus kan klargöra de frågor som de svarande uttryckte i enkäten.

Viljan att betala ett högre inköpspris för att få lägre energiförbrukning var hög. Sju av tio kunde tänka sig betala mer för ett hus med lägre energiförbrukning. Även bland de som inte var intresserade av att lågenergihus eller passivhus var många villiga att betala mer för lägre förbrukning. Viljan att betala mer för lägre energiförbrukning får dock vägas samman med andra faktorer som påverkar byggplaner-na.

När de svarande fick värdera olika faktorer som påverkade byggplanerna, kom inomhusklimatet i bo-staden, planlösning och bra miljö högst. Däremot placerade flest personer priset på hus och tomt bland de tre viktigaste faktorerna för byggplanerna. Resultatet tyder på att personer som planerar att bygga hus tar hänsyn till och uppskattar flera faktorer, men att priset är en av de mest avgörande faktorerna när det slutgiltiga beslutet fattas.

Havsnära läge placerades högt bland de viktigaste faktorerna och flest personer satte havsnära läge som den viktigaste faktorn i deras byggplaner. Resultatet påverkades dock starkt av Landskronas tomtkö. Nästan alla som satte havsnära läge på främsta placeringen stod i Landskronas tomtkö. Denna kö utgjorde 60 % av alla enkätsvar och var därmed överrepresenterad jämfört med övriga kommuner.

Det framgår inte av enkäten varför havsnära läge värderas högt i Landskrona.

22

Bilaga 1: Övriga krav vid byggande

Kommentarer till fråga 8 om andra krav på huset.

Ytterligare 7 personer skrev enplanshus.

Bra miljö, låga driftskostnader, husets utseende, inomhusklimat.

Den totala ekonomin för familjen (läge samt boendekostnad) Detaljplan ska begränsa till enplanshus i området.

Arkitektritat hus, enplans, öppen lösning Att det är i ett plan

Enplanshus, att kunna vistas ute Gärna ett plan med vinkel Friskt, hållbart, expanderbart

För min del är det viktigt vilket solläge trädgården har.

Arkitektur i området, tomtens storlek

Läget är det viktigaste. Inte för många skallkrav på fribyggartomter. Tvånget att vara tvingad till fjärr-värme gör att det blir dyrt att ta solfjärr-värme, solenergi, bergfjärr-värme osv.

Inte för nära till grannar Ej kriminellt område

Möjlighet till husdjur, hundgård eller till och med hönsgård samt köksträdgård.

Garage i anslutning

Framkant i drift och teknikfunktion

Energisnålt hus, passivhus eller solceller på taket

Helst nollenergihus (solceller, solfångare och vindsnurra) Inget krav men önskvärt att få passivhus.

Solceller och kamin Stor tomt

Stort, många rum, utrymme för kontor och ateljé Liten tomt, lättskött hus.

Enkel hantering av huset Så underhållsfritt som möjligt

Välisolerat, enplans, ej trä, ska vara underhållsfritt, gärna dyrare Golvvärme, "öppen spis", ljust, luftigt"

23

Bilaga 2: Motiveringar till frågan om den svarande har övervägt bygga lågenergihus eller passivhus

Kommentarerna är ordnade efter vilket svarsalternativ personerna markerade.

Ja, jag kommer att bygga ett Det lönar sig i framtiden Allt för miljön

Om jag får en tomt som passar.

Som jag nämnde tidigare: välja rätt material och kombinera både den gamla och nya byggtekniken För egen och miljöns skull

Spara på driftskostnader

Nej, men kommer att överväga det Allt för att spara på miljö och plånbok Låga driftskostnader

Sparar energi

Har varit tveksam eftersom man lovat mer än man kunnat hålla, t.ex. att inte få varmt på vintern.

Skulle jag bygga ett nytt hus hade jag byggt ett lågenergihus för att minska påverkan på jordens klimat och för att hålla driftskostnaderna nere.

Om man kan få tillbaka den högre investeringen i lägre driftskostnader inom en rimlig tid.

Ja, ej intresserad

(Angående passivhus) Upplever som instängt, fula tjocka väggar, för tätt anser jag.

Krångligt och lönar sig ej. Vanligt modernt hus är nära passivhus. BBR16 är ju ett krav idag.

Det beror på hur mycket energi man sparar mot byggkostnad.

Vet ej om det blir aktuellt att bygga.

Har ej varit aktuellt

Nej, ej intresserad

Tror inte att det blir tillräckligt varmt på vintern inomhus.

Vill ha hus med stora fönster för att få in mycket ljus.

Känns som om husen är fula och mörka Kostnad

För höga risker, för lite forskning, för höga kostnader och för låga vinster.

24

Bilaga 3: Kommentarer i enkäten

På sista sidan fanns det utrymme för de svarande att skriva kommentarer.

Kursiv text är författarens anmärkning.

Att bygga hus är roligt men det bästa av allt är att skapa fram miljövänliga hus. Idag är det nästan skämmit att fortfarande byggs hus som är dåligt isolerade och som drar alldeles för mycket energi.

De här frågorna är väldigt bra för att det finns viktiga saker att veta.

Husen måste bli enklare. Det ska inte krävas en hög teknisk kunskap för att bo. Då kommer lågenergi-husen att fungera bättre.

Det är bra att kommunerna nu är med i planeringen av energisnåla hus.

Om ni planerar nybyggnadsområde, tänk på följande: 1) Begränsa till enplanshus i detaljplanen, mycket trevligare område. 2) Packa inte husen genom långsmala tomter. 3) Förhindra insyn från

cy-kel/gångbanor.

Angående förnyelsebara energikällor: Detta är ett problem idag eftersom man är tvingad att ta fjärr-värme. Skulle vilja ha solenergi, solvärme, men det blir för dyrt idag. Om man väljer bort fjärrvärme måste man ändå bekosta installationen av den. Det borde istället vara om man vill välja solenergi, sol-värme eller bergsol-värme ska man bli befriad från att betala installationskostnaden för fjärrsol-värme om man ändå inte använder den.

För en bättre miljö förespråkar jag mer forskning och utveckling av säker kärnkraft och mer forskning på solenergiområdet eller andra energikällor som är oberoende av fossil förbränning samt självfallet individens ansvar (sortering av farligt avfall, undvika onödigt slöseri etc).

Gör ni denna undersökning för att skapa ammunition och förhindra Landskronas utveckling blir vi väl-digt ledsna. Nästan bara Landskrona kvar att bygga ut längs hela västkusten. Jobba gärna för att för-bjuda fiske med nät i sundet. Inför kompetensprov likvärdigt jägarkåren för att få fiska. Inför en bättre hantering av viltolyckor, befintlig jägare har varken rätt hund eller är anlitad av polisen??? Knyt ihop sundets miljöarbete och arbeta ej isolerat i ankdammen lilla Landskrona! Lycka till!

Related documents