• No results found

Pˇr´ıklady aktu´ alnˇ e dostupn´ ych MOOC port´ al˚ u

In document Strojov´e uˇcen´ı a Datamining (Page 15-18)

Provozovateli MOOC port´al˚u, webov´ych str´anek sdruˇzuj´ıc´ı MOOC kurzy, jsou pˇredevˇs´ım univerzity, kter´e maj´ı kapacity v podobˇe odborn´ych pracovn´ık˚u. Mnohdy se jedn´a o svˇetovˇe zn´am´e odborn´ıky v r˚uzn´ych oblastech. Nejvˇetˇs´ımi pr˚ukopn´ıky mezi tˇemito port´aly jsou americk´e univerzity. Sv˚uj velk´y port´al m´a ale i Velk´a Brit´anie nebo Austr´alie a na dalˇs´ıch pracuj´ı i jin´e zemˇe.

2.2.1 Khan Academy

Khan Academy [12] je organizace, kterou zaloˇzil Salman Khan v roce 2006. Netvoˇr´ı typick´e MOOC kurzy, jejichˇz form´at je pops´an v kapitole 2.1, ale nastavila jednu z jejich nejd˚uleˇzitˇejˇs´ıch souˇc´ast´ı – kr´atk´a videa o d´elce maxim´alnˇe 15 minut. Pan Khan s t´ımto form´atem pˇriˇsel jeˇstˇe pˇred zaloˇzen´ım Khan Academy, kdyˇz zaˇcal sv´e mlad´e sestˇrenici nahr´avat videa, ve kter´ych ji douˇcoval matematiku. Ta nahr´al na server YouTube a pos´ılal j´ı je. V dneˇsn´ı dobˇe m´a jeho kan´al na tomto serveru tis´ıce vide´ı, kter´e sleduj´ı miliony lid´ı po cel´em svˇetˇe.

V ˇCesku vznikl projekt Khanova ˇskola, kter´y spoˇc´ıv´a v pˇrekladu vide´ı z Khan Academy a n´asledn´emu poskytov´an´ı ˇcesk´emu uˇzivateli. Moment´alnˇe maj´ı pˇreloˇzeno pˇres dva tis´ıce vide´ı z matematiky, chemie, informatiky a dalˇs´ıch oblast´ı.

2.2.2 Udacity

P´anov´e Sebastian Thrun a Peter Norvig v roce 2011 vytvoˇrili kurz s n´azvem Intro-duction to Artificial Intelligence ( ´Uvod do umˇel´e inteligence). Hlavn´ım c´ılem bylo, aby byl kurz pro vˇsechny zdarma a k dispozici. Kurzu se z´uˇcastnilo pˇres 160 000 student˚u z v´ıce jak 190 zem´ı a nedlouho na to bylo zaloˇzeno Udacity [19].

Velk´ym rozd´ılem oproti ostatn´ım port´al˚um je fakt, ˇze jsou kurzy provozov´any svˇetov´ymi firmami a ne univerzitami. Sebastian Thrun, jako jeden ze zakladatel˚u, je s´am ze spoleˇcnosti Google, kde se pod´ıl´ı na v´yvoji auta, kter´e dok´aˇze jezdit bez ˇridiˇce. Google je tedy jednou z firem, kter´a kurzy poskytuje. Mimo Google se na jejich v´yvoji pod´ıl´ı i Facebook nebo AT&T – americk´a firma zab´yvaj´ıc´ı se nejen mobiln´ımi technologiemi.

Mimo jednotliv´e MOOC kurzy poskytuje Udacity tak´e tzv. Nanodegrees neboli nanovzdˇel´an´ı. Jedn´a se o sdruˇzen´ı kurz˚u do jednoho bal´ıku, kter´y dohromady tvoˇr´ı

komplexn´ı ˇreˇsen´ı problematiky. Aktu´alnˇe jich je na port´ale k dispozici 5 a kaˇzd´y se zab´yv´a konkr´etn´ı oblast´ı. Jedn´ım z nich je napˇr. vzdˇel´an´ı v oblasti v´yvoje front endu webov´ych aplikac´ı. Nejsou ale zdarma a po t´ydenn´ı zkuˇsebn´ı dobˇe ´uˇcastn´ık plat´ı 200 $ za mˇes´ıc. Netrv´a v ˇr´adech t´ydn˚u, ale mˇes´ıc˚u, konkr´etnˇe od ˇsesti do dvan´acti.

Jejich smyslem je vytvoˇren´ı kvalifikace, kter´a povede k z´ısk´an´ı pr´ace v dan´em oboru.

2.2.3 edX

Dalˇs´ım zn´am´ym port´alem je edX [9], na jehoˇz zaloˇzen´ı se v roce 2012 pod´ılely univer-zity Harvard a MIT. To jsou tak´e jedny z univerzit, kter´e zde kurzy poskytuj´ı. Mimo univerzit se zde na kurzech pod´ıl´ı tak´e napˇr. firma Microsoft. Je zde moˇzn´e nal´ezt i kurzy, kter´e nejsou speci´alnˇe zamˇeˇren´e na studenty, ale na pracuj´ıc´ı odborn´ıky, kter´ym se nad´ale hod´ı vzdˇel´av´an´ı v oboru. Dalo by se to pˇrirovnat k Nanodegree od Udacity (viz2.2.2), ale pouze v rovinˇe jednotliv´ych kurz˚u. Jinak je port´al klasick´ym pˇredstavitelem posyktovatel˚u MOOC kurz˚u.

2.2.4 Canvas Network

Americk´y port´al s n´azvem Canvas Network [4] byl zaloˇzen v roce 2012. Kurzy jsou ve valn´e vˇetˇsinˇe v´azan´e na dan´y ˇcas a jsou uˇzivateli vyps´any na hlavn´ı str´ance bez jak´ekoliv kategorizace. V provozu jich je nˇekolik des´ıtek a tvoˇr´ı je univerzity. Canvas Network se pyˇsn´ı zejm´ena t´ım, ˇze poskytuje vlastn´ı n´astroj na vytv´aˇren´ı kurz˚u, tzv.

LMS – Learning Management System.

2.2.5 Open2Study

Australsk´ym z´astupcem na poli MOOC port´al˚u je Open2Study [15]. Provozovatelem je sdruˇzen´ı australsk´ych univerzit. Aktu´alnˇe je zde k dispozici 49 kurz˚u. Rozd´ılem oproti ostatn´ım port´al˚um je to, ˇze vˇzdy bˇeˇz´ı pouze 4 t´ydny (pokud nejsou k dispo-zici neomezenˇe pro uˇcen´ı se vlastn´ım tempem). Zaj´ımavou moˇznost´ı je urˇcitˇe posky-tov´an´ı tzv. akreditovan´ych kurz˚u. Ty patˇr´ı lehce mimo samotn´y port´al Open2Study, ale provozuje ho stejn´e sdruˇzen´ı univerzit, kter´e se neboj´ı j´ıt cestou vyuˇcov´an´ı online.

V tˇechto programech je proto moˇzn´e z´ıskat i vysokoˇskolsk´y titul.

2.2.6 FutureLearn

Tento port´al [10] provozuje stejnojmenn´a spoleˇcnost, kter´a m´a z´akladnu v britsk´ych univerzit´ach. Mimo ty spolupracuje i s bristkou n´arodn´ı knihovnou, britsk´ym mu-zeem a dalˇs´ımi d˚uleˇzit´ymi britsk´ymi vzdˇel´avac´ımi institucemi. Prvn´ı kurzy spustili v z´aˇr´ı roku 2013 a po necel´em roce se k nim zaregistrovalo na p˚ul milionu stu-dent˚u. V dneˇsn´ı dobˇe se pyˇsn´ı ˇc´ıslem pˇrekraˇcuj´ıc´ım jeden milion student˚u. Form´at kurz˚u a druhy jejich poskytov´an´ı se jinak v z´asadˇe neliˇs´ı od popisovan´eho form´atu v kapitole2.1.

2.2.7 Academic Earth

Texask´y port´al Academic Earth [1] zaˇcal b´yt vyv´ıjen v roce 2008 a o rok pozdˇeji jiˇz zaˇcal poskytovat online kurzy zdarma. Kurzy zde poskytuj´ı v´yhradnˇe univerzity zejm´ena z USA. Ty doplˇnuje napˇr. univerzita z Oxfordu, Velk´e Brit´anie. Web jako takov´y je ale rozcestn´ık, kde si student m˚uˇze podle kategorie vyhledat t´ema, kter´emu by se chtˇel vˇenovat a odtud je pak pˇresmˇerov´an na univerzitn´ı str´anky nebo napˇr.

port´al YouTube.

2.2.8 Coursera

Coursera [7] by se pravdˇepodobnˇe dala povaˇzovat za nejzn´amˇejˇs´ı a tak´e nej-obl´ıbenˇejˇs´ı MOOC port´al. Z´azem´ı m´a na Standfordsk´e univerzitˇe v Kalifornii. Jej´ımi zakladateli jsou Daphne Koller a Andrew Ng. Andrew v roce 2011 vytvoˇril kurz s n´azvem Machine Learning (Strojov´e uˇcen´ı), na kter´y se mu pˇrihl´asilo pˇres 100 000 lid´ı. To byl jeden z hlavn´ıch impulz˚u, kter´e ho vedly k zaloˇzen´ı port´alu s podobn´ymi kurzy.

Kurzy zde poskytuje na 80 univerzit a dalˇs´ıch instituc´ı z USA, Evropy i Asie.

Form´at kurz˚u je zhruba takov´y jako v kapitole 2.1. Nav´ıc zde existuj´ı tzv. Spe-cializations (Specializace), kter´e se velmi podobaj´ı Nanodegrees, kter´e poskytuje port´al Udacity (viz kapitola 2.2.2). Poskytuje jich vˇsak vˇetˇs´ı mnoˇzstv´ı. Specializace je sloˇzena ze 3–10 kurz˚u a celkov´a doba na z´ısk´an´ı specializace m˚uˇze dosahovat aˇz jednoho roku. Po absolvov´an´ı vˇsech kurz˚u specializace mus´ı student cel´e snaˇzen´ı za-konˇcit vlastn´ım projektem, v kter´em by mˇel aplikovat nabyt´e znalosti. K dokonˇcen´ı je za kaˇzd´y d´ılˇc´ı kurz tˇreba zaplatit 49 $. Pokud se ˇz´akovi nepodaˇr´ı napoprv´e kurz absolvovat, tak m´a moˇznost to zkusit jeˇstˇe jednou a nemus´ı tak znovu platit.

In document Strojov´e uˇcen´ı a Datamining (Page 15-18)

Related documents