• No results found

Uk´ azka v´ yukov´ ych prvk˚ u aplikace

In document Strojov´e uˇcen´ı a Datamining (Page 43-46)

K tomu, aby uˇzivatel programu zjistil, jak ho m´a pouˇz´ıvat a aby pochopil, jak ho pouˇz´ıvat spr´avnˇe, slouˇz´ı nˇekolik jednoduch´ych pomocn´ık˚u. V sekci materi´aly m´a k dispozici seznam pouˇz´ıvan´ych pojm˚u, kter´e mu pomohou zorientovat se v proble-matice. S nimi pak popis cel´e aplikace s pˇredstaven´ım vˇsech parametr˚u a n´ahled˚u na pˇripraven´e datasety.

K tˇemto materi´al˚um m´a ve formul´aˇri k dispozici tzv. vyskakovac´ı okna (angl.

popovers). Tyto okna obsahuj´ı n´apovˇedy k prvk˚um, u kter´ych jsou um´ıstˇeny. Jsou symbolizov´any malou ikonou otazn´ıku. Po kliknut´ı se zobraz´ı tˇesnˇe vedle otazn´ıku, aby uˇzivatel neztratil pˇrehled o tom, k ˇcemu n´apovˇeda patˇr´ı. V n´apovˇedˇe jsou vˇzdy struˇcnˇe pops´any vysvˇetlovan´e pojmy a pokud se napˇr. jednalo o vstupn´ı parametry algoritmu, tak je uveden i jejich rozsah. Pro snadn´e pochopen´ı je tak´e pops´ano, jak se chov´an´ı algoritmu pˇri r˚uzn´ych volb´ach rozsah˚u liˇs´ı. Vidˇet je to na obr´azku 4.9.

Obr´azek 4.9: Screenshot z aplikace, kde je vyskakovac´ı n´apovˇeda k parametru C.

5 T´ ema zpracovan´ e ve form´ atu MOOC

Dlouho jsem pˇrem´yˇslel, kter´e t´ema v tomto form´atu s´am zpracovat. Logickou volbou by se zd´alo zpracovat support vector machines, kdyˇz jsem pro nˇej vytvoˇril v´yukov´y program. Program je zaˇrazen do e-learningov´eho kurzu pˇredmˇetu Datamining, kde jej maj´ı studenti k dispozici. Testovac´ı kurz typu MOOC, kter´y jsem vytv´aˇrel, m´a ambice b´yt k dispozici ˇs´ırˇs´ı c´ılov´e skupinˇe student˚u, neˇz je skupina student˚u povinnˇe voliteln´eho pˇredmˇetu Datamining. Spolu s vedouc´ı pr´ace jsme hledali vhodn´e t´ema pro vˇetˇs´ı c´ılovou skupinu student˚u. Z´aroveˇn t´ema vhodn´e pro porovn´an´ı se slavn´ym kurzem Machine Learning. Line´arn´ı regrese byla souˇc´ast´ı absolvovan´eho kurzu na port´alu Coursera a pro naˇse studenty mnoha obor˚u je liner´an´ı regrese potˇrebnou znalost´ı. Tak´e je to typick´a st´atnicov´a ot´azka. To bylo dost argument˚u pro v´ybˇer obsahu naˇseho pokusu o kurz typu MOOC. V kurzu jde pˇredevˇs´ım o testov´an´ı form´atu kurzu MOOC jako celku a hled´an´ı form´atu streamovan´ych v´ykladov´ych z´aznam˚u. Cel´e t´ema jsem zpracoval do pˇeti kr´atk´ych instrukt´aˇzn´ıch vide´ı. V kaˇzd´em se nahr´av´a z´abˇer na pˇredn´aˇsej´ıc´ıho, kter´ym jsem v tomto pˇr´ıpadˇe s´am. Stˇr´ıdaj´ı se v nich prostˇrihy z pˇripraven´ych prezentac´ı a videa z vizualiz´eru. Po shl´ednut´ı vide´ı je pro studenta pˇripraven jednoduch´y test o pˇeti ot´azk´ach z probran´e l´atky a moˇznost vyzkouˇsen´ı naprogramov´an´ı jednoduch´e ´ulohy.

5.1 Pouˇ zit´ e n´ astroje

K nahr´av´an´ı pˇredn´aˇsek jsem vyuˇz´ıval obyˇcejn´y pˇrenosn´y poˇc´ıtaˇc s pˇredn´ı kamerou.

K tomu vizualiz´er, kter´y mi poslouˇzil k z´aznamu pozn´amek na pap´ır. Nejd˚uleˇzitˇejˇs´ım pomocn´ıkem mi byl syst´em EduArt, kter´y pˇredn´aˇsky nahr´al na internet, celkovˇe je zpracoval a umoˇznil mi na nˇe jednoduˇse odkazovat.

5.1.1 EduArt

K tomuto syst´emu jsem se dostal d´ıky panu profesoru Janu Slov´akovi z ´Ustavu ma-tematiky a statistiky z Masarykovi Univerzity v Brnˇe. Umoˇznil mi k nˇemu bezplatnˇe pˇr´ıstup pro vyuˇzit´ı v r´amci m´e diplomov´e pr´ace. Program je jinak zpoplatnˇen podle cen´ıku uveden´eho na vlastn´ıch internetov´ych str´ank´ach. Jedn´a se o program, kter´y zpracov´av´a nahr´avan´e pˇredn´aˇsky a nahr´av´a je na webov´y server. Funguje v nˇekolika m´odech. M´od, kter´y mi byl zpˇr´ıstupnˇen vyuˇz´ıv´a tzv. serverovou multilicenci. Pro mˇe to znamen´a, ˇze se mi materi´aly z nahran´ych vide´ı v poˇc´ıtaˇci ukl´adaj´ı pouze v zak´odovan´e formˇe a terpve pˇri nahr´an´ı na server se dek´oduj´ı a jsou k dispozici pro zobrazen´ı dalˇs´ımi uˇzivateli.

O kaˇzd´em videu je potˇreba nastavit z´akladn´ı informace jako je n´azev nebo t´ema pˇredn´aˇsky. Videa se nahr´avaj´ı na server www.polymedia.cz, odkud jsou k dispo-zici komukoliv, kdo zn´a jejich odkaz. Ten je tvoˇren z n´azvu zadan´e pˇredn´aˇsky.

Pro nahr´av´an´ı je k dispozici klient, kter´y vˇse obsluhuje. Pouh´ym kliknut´ım zaˇc´ın´a nahr´av´an´ı obsahu a po dokonˇcen´ı je moˇzn´e pˇredn´aˇsku rovnou nahr´at na web.

K syst´emu tak´e patˇr´ı webov´e rozhran´ı, v kter´em je moˇzn´e nahran´e pˇredn´aˇsky upra-vovat.

Posledn´ı souˇc´ast´ı cel´eho syst´emu je koneˇcn´y pˇrehr´avaˇc nahran´ych pˇredn´aˇsek. Je rozdˇelen do dvou hlavn´ıch ˇc´ast´ı, kde v jedn´e z nich je z´abˇer na nahr´avanou osobu a v druh´e ostatn´ı materi´aly ve formˇe prezentac´ı, z´abˇer˚u z vizualiz´eru apod. Program dok´aˇze podle nastaven´ı pˇredn´aˇsky rozdˇelovat do jednotliv´ych kapitol. Pˇredn´aˇskou je tedy moˇzn´e proskakovat posuny po jednotliv´ych kapitol´ach bez potˇreby prohl´ıˇzen´ı cel´eho obsahovat.

5.1.2 Vizualiz´ er

Obˇcas se pˇri vytv´aˇren´ı pˇredn´aˇsek vyskytla potˇreba pro nahr´an´ı ruˇcnˇe psan´eho v´ykladu. Napˇr. kv˚uli sloˇzitˇejˇs´ım vzorc˚um a pˇr´ıpadn´ym mal˚uvk´am, kter´e dok´azaly l´epe vysvˇetlit probl´em neˇz pouh´y text na prezentaci.

K tomu jsem si vyp˚ujˇcil nahr´avac´ı vizualiz´er znaˇcky Elmo. Jedn´a se o zaˇr´ızen´ı, kter´e disponuje kamerou na v´ysuvn´em polohovateln´em rameni s tˇremi klouby.

Z nejvyˇsˇs´ı pozice nastaven´ı ramena dok´aˇze nahr´avat pozn´amky z pap´ıru pˇribliˇznˇe form´atu A4. K vizualiz´eru patˇr´ı i klientsk´a aplikace, kter´a umoˇzˇnuje i dalˇs´ı ovl´ad´an´ı pˇres poˇc´ıtaˇc. Jej´ım hlavn´ım pˇr´ınosem je moˇznost zobrazen´ı z´abˇer˚u z vizualiz´eru

a okamˇzit´e zobrazen´ı v oknˇe, kter´e se d´a pohodlnˇe pˇresunout na extern´ı obrazovku pˇripojenou k poˇc´ıtaˇci.

5.1.3 ALS

ALS (zkratka pro Advanced Learning Space) je e-learningov´y port´al provozovan´y na Technick´e univerzitˇe v Liberci. Slouˇz´ı zejm´ena k podpoˇre studia. Student v nˇem m´a k dispozici pˇr´ıstup do kurz˚u (pˇredmˇet˚u), kter´ych se ´uˇcastn´ı. V nich se nach´az´ı podp˚urn´e materi´aly v podobˇe prezentac´ı, z´aznam˚u z pˇredn´aˇsek nebo odkaz˚u na extern´ı zdroje. Port´al tak´e umoˇzˇnuje vytv´aˇren´ı jednoduch´ych test˚u, v kter´ych se n´ahodnˇe generuj´ı ot´azky i odpovˇedi.

In document Strojov´e uˇcen´ı a Datamining (Page 43-46)

Related documents