• No results found

PANNA MARIE S JEŽÍŠKEM Umíst ní:

VITRÁŽE Nů KRUCHT

VITRÁŽ 1: PANNA MARIE S JEŽÍŠKEM Umíst ní:

Jedná se o vitrážové okno nad hlavním vstupem do kostela.

Člen ní a rozm ry vitráže:

Vitrážové okno člen né do dvanácti polí, která jsou umíst na po trojicích pod sebou. Prost ední pole jsou nejširší ve tvaru čtverce. Postranní pásy jsou výrazn užší.

Vrchní část vitráže je mírn prolamovaná do kruhu. Rozm ry vitrážového okna činí 1,ř4 m Ěší kaě a ň,řř m Ěvýškaě.

Popis:

Hlavním motivem vitrážového okna je červen zbarvená kartuše s vyobrazením Panny Marie s Ježíškem. Panna Marie je vyobrazena do pasu. Má st íbrnou svatozá se zlatým lemem a zlatou korunu. Je od na do rudých šat , které jsou p epásány modrým páskem. P es šaty má p ehozený modrý pláš se zelenou podšívkou. Ve své pravé ruce svírá zlaté žezlo. V levé ruce drží Ježíška. Ten má r žov zbarvenou svatozá se zlatým lemem. Je od n do zlatých šat . V levé ruce drží st íbrné jablko se zlatým zdobením.

Pravou ruku pozvedá v žehnajícím gestu. Na pravé i levé části kartuše jsou umíst ni and lé. ůnd l u Panny Marie Ěvlevoě má mod e vybarvené roucho a na podušce červené barvy nese zlatou korunu. Pohled and la sm uje vzh ru. ůnd l v pravé části je od n do rudého roucha a v pravici drží st íbrné jablko se zlatým k ížem a st íbrným zdobením.

V levici drží zlaté žezlo. Jeho pohled sm uje dol .

Pod kartuší se nachází nápisová páska s textem: „GESTIFTET V. ůNTON U. / HELENů HIRSCHMůNN.“ V p ekladu: Darovali ůnton a Helena Hirschmannovi.

Vrchní část této nápisové pásky je zdobená kv ty r že, na každé stran vždy dv ma. Stejný motiv se objevuje i pod nápisovou páskou v podob zav šené kv tinové vazby, jejíž nejspodn jší část zobrazuje zlaté listy. Nad úst ední kartuší je vyobrazeno na modrém poli zlaté písmeno „M“ Ě=Mariaě. Nad tímto písmenem je umíst na zlatá koruna, po stranách dopln ná zelenými ratolestmi.

Vitráž je po stranách zdobená bordurou, ve které se st ídají fialové a zelené kv ty se zlatými listy. Bordura je z vnit ní i vn jší strany lemována rudou páskou. Vn jší část

50

rudé pásky je dopln na zlatými perlami. Celý zbývající prostor vitráže je zdoben ornamenty s kv ty, spojenými modrými kolečky. V nejnižší části vitráže je umíst na další nápisová část s textem: „RENOVIERT VON / HEIMATKREIS / REICHENBERG / E. V.

ůUGSBURG.“ V p ekladu: Obnovil Heimatkreis Reichenberg e[ingetragener] V[erein].

Augsburg.

Ikonografický rozbor:

Úst ední postavou výjevu je Panna Marie s Ježíškem v náručí. Jedná se o b žné zobrazení Panny Marie jako královny nebes. Tento motiv doprovázejí symboly koruny,94 písmeno „M“ a modrá barva.

Technologický popis:

Vitráž se skládá z dílk čirého, barevného i domalovávaného transparentního skla, kde jednotlivá sklíčka jsou zasazena do olov ných nut a spájená cínem.

Technický stav:

Vitráž je v dobrém stavu bez viditelných poškození.

Donátor:

Vitráž kostelu v novali v kv tnu roku 1ŘřŇ ůnton a Helena Hirschmannovi. ůnton Hirschmann byl majitelem Hirschmannova mlýna v Hanychovské ulici Ěč. 10ě. ůutorem vitráže je Karl Melzer z Langenau ĚSkalice u České Lípyě. Celkové cena za provedení vitrážového okna činila 450 zlatých.95 Vitráž byla restaurována n meckým spolkem96 Heimatkreis Reichenberg e. V. Augsburg, po roce 1990.

94REMEŠOVÁ, V ra, pozn. 6ř, s. 4Ň.

95SOků Liberec, f. ůrcid kanský ú ad Liberec 1700–1ř45, kniha č. Ř, Inventá kostela Nalezení sv. K íže 1885–1ř15, sign. 60, inv. č. 7ř. položka 67, s. 11.

96 Spolek sdružuje odsunuté obyvatele n mecké národnosti i jejich potomky.

51

VITRÁŽE V PRESBYTERIU

VITRÁŽ 2: SPůSITEL SV Tů ů SRDCE PÁN Umíst ní:

Vitráž na pravé stran presbyteria.

Člen ní a rozm ry vitráže:

Jedná se o p lkruhové vitrážové okno, které je člen né do dvanácti polí. Ty jsou umíst ny po trojici vždy nad sebou. Prost ední pole jsou nejširší Ětém čtvercováě.

Postranní pole jsou výrazn užší. Rozm r vitráže činí p ibližn 4,25 m Ěvýškaě a 1,6ř m Ěší kaě. Vzhledem k umíst ní vitráže není možné s p esností zm it její výšku. Další vitráže v hlavní lodi kostela jsou p ibližn stejných rozm r .

Popis:

V hlavní části vitráže je zobrazena postava Krista umíst ného do oválné kartuše sv tlého zbarvení. Postavu obklopuje st íbrná svatozá člen ná oranžovým k ížem se zlatým okrajem. Kristus je od n do dlouhého bílého roucha s rudým plášt m se zlatým lemem. Pláš má fialovou podšívku a u krku zlatou sponu. Levou ruku pokládá k srdci se svatozá í

ze zlatých paprsk a plamen ozdobeného st íbrným k ížkem v plamenech a obepnutého trním. Pravou ruku Kristus pozvedá v žehnajícím gestu vzh ru. Na dlaních Krista jsou patrné rány po h ebech. Kartuši zdobí kv tinové motivy spojené zlatými kolečky. Okraj je zdoben zlatými rozvilinami. Pod kartuší se nachází text: „GESTIFTET VON FRůNZ / UND ůNNů WONDRůK.“ V p ekladu: V novali Franz a ůnna Wondrakovi. Vrchol kartuše je dopln n v modrém poli zlat vepsaným monogramem „IHS“. U písmene „H“ je vyobrazen zlatý k ížek.

Celá vitráž je po obvodu dekorována výraznou bordurou, již zdobí zlaté rozviliny, fialové kv ty, r žové plody a listy v modrých oválech. V kosočtvercových modrých polích je bílý kv t. Tento vzor lemuje také z obou stran r žová páska a z vnit ní strany zlaté perly.

V nejspodn jší části vitráže se nachází v oválu nápis s textem: „RENOVIERT / VOM / HEIMATKREIS / REICHENBERG / E. V. ůUGSBURG.“ V p ekladu: Obnovil

52

Heimatkreis Reichenberg e. V. Augsburg.97 Tento nápis je uprost ed rozd len ozdobným medailonkem.

Ikonografický rozbor:

Na vitráži jsou vid t na dlaních Krista rány po uk ižování, které p ipomínají jeho ob za lidstvo. Dalším symbolem je srdce v plamenech, který reprezentuje Boží lásku planoucí v srdci jako ohe . Monogram „IHS“ je zkratkou jména Ježíš v latin „Iesus Hominum Salvator“ (Ježíš Spasitel lidí).

Technologický popis:

Vitráž se skládá z dílk čirého, barevného i malovaného transparentního skla.

Jednotlivé části vitráže jsou zasazeny do olov ných nut spájených cínem.

Technický stav:

Vitráž je v dobrém a kompletním stavu. P i detailním zkoumání jsou n která sklíčka prasklá, p evážn ve svatozá i.

Donátor:

Vitrážové okno v novali Franz a Anna Wondrakovi. Franz Wondrak byl obchodníkem se lnem a ln nou p ízí v Dlouhém Mostu. Okno bylo do kostela zasazeno v kv tnu 1ŘřŇ. ůutorem je Karl Melzer z Langenau ĚSkalice u České Lípyě.98 Vitráž renovoval n mecký spolek Heimatkreis Reichenberg e. V. Augsburg.

VITRÁŽ 3: MATKA BOLESTNÁ