• No results found

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 21

Stadsstyrelsen § 20 17.01.2022

Stadsstyrelsen § 36 07.02.2022

delegera beslutanderätt för att snabbt kunna stänga lokaler, om epidemiläget kräver det.

I samband med revideringen av förvaltningsstadgan finns det behov av att precisera den punkt i stadens förvaltningsstadga där det definieras vilken myndighet som ansvarar för smittsamma sjukdomar. Enligt nuvarande praxis är stadsstyrelsen det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar och fattar beslut om att stänga verksamhetsenheter inom socialvården och hälso- och sjukvården, läroanstalter, daghem, bostäder och motsvarande lokaler och förbjuda allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar samt fattar med stöd av 71 § i lagen om smittsamma sjukdomar beslut om karantän, karantän för varor och isolering.

Enligt 92 § i kommunallagen har ett högre organ rätt att till sin behandling ta upp ett ärende som organet har delegerat till en tjänsteinnehavare. Ärendet ska tas till behandling i ett högre organ inom den tid inom vilken begäran om

omprövning ska framställas (14 dagar).

I § 134 i förvaltningsstadgan för Pargas stad bestäms följande om meddelande av beslut i ärenden som ett högre organ kan ta upp till behandling: Stadens

myndighet ska inom fyra dagar efter det att ett protokoll justerats meddela stadsstyrelsen och den behöriga nämnden de beslut som kan tas upp till behandling i stadsstyrelsen. Meddelandet sker på det sätt som stadsstyrelsen beslutat. Om protokollet inte justeras, räknas tidsfristen från det att protokollet har undertecknats.

Ovanstående ger stadsstyrelsen möjlighet att ha insyn i fråga om

stadsdirektörens tjänsteinnehavarbeslut. Tjänsteinnehavarbesluten sänds till samtliga stadsstyrelseledamöter för kännedom per e-post efter att beslutet fattats. Stadsstyrelsen har således möjlighet att vid behov ta upp ett

tjänsteinnehavarbeslut som har fattats med stöd av den beslutanderätt som stadsstyrelsen har delegerat till behandling vid sitt sammanträde och fatta ett nytt beslut i ärendet.

Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383 fornamn.efternamn@pargas.fi

Beslutsförslag Stadsstyrelsen beslutar att

1) delegera rätten att fatta beslut om eventuella stängningar av stadens lokaler på grund av coronaepidemin i enlighet med 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar till stadsdirektören

2) de tjänsteinnehavarbeslut som fattas med stöd av delegeringsbeslutet sänds till samtliga stadsstyrelseledamöter för kännedom per e-post efter att beslutet fattats

3) delegeringsbeslutet gäller t.o.m. 31.12.2022

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 22

Stadsstyrelsen § 20 17.01.2022

Stadsstyrelsen § 36 07.02.2022

4) protokollet för detta ärendes del justeras vid sammanträdet

5) godkänna att frågan om delegering av beslutanderätten ändras/beaktas i förvaltningsstadgan. Ändringen av förvaltningsstadgan förs via stadsstyrelsen till fullmäktige för godkännande.

Beslut Förvaltningschef Hanna-Maria Grandell närvarade som sakkunnig vid sammanträdet under behandlingen av detta ärende.

Förslaget godkändes.

Beslutet justerades omedelbart.

Delgivning Ledningsgruppen, coronaepidemigruppen __________________

Stadsstyrelsen 07.02.2022 § 36

29/00.04.00/2022

Beredare Förvaltningschef Hanna-Maria Grandell, tfn 050 473 9910 fornamn.efternamn@pargas.fi

I förvaltningsstadgan görs i detta skede en ändring av kapitel 8 § 62 Beslutanderätt, till vilken fogas ett nytt stycke i slutet:

Stadsdirektörens beslutanderätt:

Stadsdirektören fattar beslut om eventuella stängningar av stadens lokaler på grund av coronaepidemin. Det är fråga om en delegering av stadsstyrelsens befogenheter till stadsdirektören vid beslut om stängning av stadens lokaler enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar.

Självrättelse och korrigering av beslut

Utifrån en närmare utredning kan det konstateras att det i 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar föreskrivs om befogenheter för det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar. När det i lag har föreskrivits om befogenheter för en viss myndighet, kan fullmäktige inte med stöd av 91 § i kommunallagen delegera befogenheterna i fråga från det organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar eller ge organet rätt att delegera befogenheterna vidare. Fullmäktige kan endast besluta vilket organ i kommunens organisation som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar.

Det organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar kan inte delegera sina befogenheter i fråga till en underlydande tjänsteinnehavare, eftersom det inte föreskrivs om vidaredelegering av befogenheterna i 58 § eller i någon annan paragraf i lagen om smittsamma sjukdomar.

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 23

Stadsstyrelsen § 20 17.01.2022

Stadsstyrelsen § 36 07.02.2022

Av ovan nämnd anledning är det skäl att upphäva stadsstyrelsens tidigare beslut 17.1.2022 och följa Pargas stads gällande förvaltningsstadga, enligt vilken

stadsstyrelsen är det organ som ansvarar för smittsamma sjukdomar i Pargas stad och vid behov fattar beslut om t.ex. eventuella stängningar av lokaler på grund av en epidemi.

Enligt 50 § i förvaltningslagen kan en myndighet undanröja ett oriktigt beslut som den har fattat och avgöra saken på nytt, om det har skett ett fel i förfarandet när beslutet fattades. Vid behandlingen av ärendet har en oriktig tillämpning av lag enligt 50 § 2 punkten skett på det sätt som nämns ovan, och därför ska

stadsstyrelsens beslut 17.1.2022 § 22 upphävas som självrättelse och ärendet behandlas på nytt.

Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383 fornamn.efternamn@pargas.fi

Beslutsförslag Stadsstyrelsen beslutar att

1) godkänna den ändring av Pargas stads gällande förvaltningsstadga som beskrivs i beredningstexten och som gäller stadsdirektörens beslutanderätt och föra ändringen vidare till stadsfullmäktige för godkännande

2) konstatera att stadsdirektören framöver fattar beslut om eventuella

stängningar av stadens lokaler på grund av coronaepidemin. Det är fråga om en delegering av stadsstyrelsens befogenheter till stadsdirektören vid beslut om stängning av stadens lokaler enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar.

Beslut Förvaltningschef Hanna-Maria Grandell närvarade som sakkunnig vid sammanträdet under behandlingen av detta ärende.

Stadsdirektörens ändrade förslag:

Stadsstyrelsen beslutar att

1) göra en självrättelse av sitt tidigare beslut av 17.1.2022

2) upphäva sitt tidigare beslut av 17.1.2022 § 22 och att behandla ärendet på nytt 3) stadsstyrelsen är i enlighet med gällande förvaltningsstadga det organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar i staden och fattar beslut om att stänga verksamhetsenheter inom socialvården och hälso- och sjukvården, läroanstalter, daghem, bostäder och motsvarande lokaler och förbjuda allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar samt fattar med stöd av 71 § i lagen om smittsamma sjukdomar beslut om karantän, karantän för varor och isolering.

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt att godkänna stadsdirektörens ändrade beslutsförslag.

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 24

Stadsstyrelsen § 20 17.01.2022

Stadsstyrelsen § 36 07.02.2022

Delgivning Ledningsgruppen, coronaepidemigruppen __________________

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 25

Stadsstyrelsen § 37 07.02.2022

Förnyande av arrendeavtal för idrotts- och ungdomsgård, PIUG Bygg- och miljönämnden 02.02.2022

109/10.00.02/2022

Beredare Stadsgeodet Daniel Backman, tfn 040 488 6066 fornamn.efternamn@pargas.fi

Pargas Idrotts- och Ungdomsgård Ab (PIUG) anhåller om att förnya nuvarande avtal på ett sådant sätt att arrendeområdet förstoras till att innefatta även den kommande hallen och den nya arrendetiden skulle gälla i 50 år. På samma gång anhåller de om att man utför tomtindelning och styckning enligt kommande arrendeområde.

PIUG arrenderar den 7 016 m² stora tomten 7 i kvarter 5 (fastighetsbeteckning 445-18-5-7) i Skolparken stadsdel för idrotts- och ungdomsgård fram till den 30.12.2030. Kvarteret där hallen finns, tillsammans med en del av stadens andra byggnader för grundskoleverksamhet, är enligt gällande detaljplan reserverad för undervisnings-, bildnings- och idrottsverksamhet (YOU). Miljöavdelningen har i ett tidigt skede fått ta del av skisser och situationsplaner var man sett och kunnat diskutera det kommande områdesbehovet. Avdelningen har gett utlåtandet om att det finns planläggningsmässiga förutsättningar för projektet. Den nuvarande markanvändningen i kvarteret samt samhällstekniken ger också bra möjligheter att förstora arrendeområdet norrut och placering av ny byggnad eller

byggnadsdel och till helheten behövliga parkerings- och trafikarrangemang. Allt det betyder att det finns goda förutsättningar för att ingå ett långt arrendeavtal.

Processen för det, är att arrendeavtal som är längre än 10 år fastställs av stadsfullmäktige. Tomtindelningen anpassas senare till arrendeområdesgränsen genom tjänsteinnehaverbeslut av stadsgeodeten och styckningsförrätningen utförs av mätningsenheten.

PIUGs nuvarande tomt är ganska stor vilket leder till att tomten behöver endast förstoras ca 2 000 m² norrut mellan grusplanen och Skolgatan på tomt 8 (445-18-5-8) för att rymma den nya byggnaden. Längs Skolgatan går ett ledningsservitut utanför byggrutan, annars finns det inga övriga servitut eller begränsningar.

Kvarterets byggrätt är direkt beroende av tomtstorleken. Kvarterets

exploateringstal är 0.5 vilket betyder att för varje kvadratmeter tomt tillkommer en halv kvadratmeter byggrätt. Den nya tomtens storlek skulle enligt anhållan vara 9026 m² som väl uppfyller kravet på den totala byggrätten som behövs för hallarna. Den gamla hallen använder 2819 m2 byggrätt och den nya hallen storlek skulle vara 1 437 m², inklusive reservering för en gång mellan de två hallarna.

Idrottshallen är en central del av skolverksamheten och sammanlänkar skolorna på båda sidorna av Skolgatan, vilket leder till att man bör sätta vikt på gång- och cykeltrafiken i planeringen och i avtalet bör skriva in att legotagaren godkänner gångtrafik genom området.

Enligt kommunallagens (410/2015) 130 §. är kommunen skyldig att för arrendeavtal längre än 10 år fastställa de marknadsmässiga villkoren för överlåtelsen för sådana som verkar i ett konkurrensläge. PIUG Ab ingår i staden

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 26

Stadsstyrelsen § 37 07.02.2022

kommunkoncern är till ca 85 % ägt av staden och staden har med sin majoritet har bestämmanderätt. De är ett icke vinstdrivandebolag, vars uppgift är att bygga samt inneha idrotts- och kulturutrymmen som utgör grunden för stadens

basservice inom området. Enligt idrottslagens (390/2015) 5 §. hör det till

kommunens ansvar att bygga och bedriva idrottsanläggningar. Enligt samma lags 13 § 2 moment sägs det att man kan bevilja statsstöd till en sådan

sammanslutning där staden har bestämmanderätt. Det betyder i praktiken att det är frågan om basservice som produceras och att nuvarande årsarrendet för tomten, vilken är 20 €, vore i teorin acceptabel även i framtiden. I ärendet gällande arrendering av område för konstgräsplan vid Skolgatan

(stadsfullmäktiges beslut 25.5.2021 §54) fastställdes arrendet i nivå med överlåtelsepriset för industritomter. Det vore skäligt att utgå från samma principer när det är fråga om samma typ av tomt.

Industritomternas värdering baserar sig på ett grundvärde för området och ett tillägg för byggrätten. Grundvärdet är mellan 2 - 5 €/m² och tillägget €/m² för byggrätten är 20 € x gånger exploateringstalet. Grundvärdet kunde vara lägre för större anläggningar och högre var man behöver en lite areal. När områden arrenderas ut strävar man till att endast arrendera ut det som behövs för verksamheten.

I detta fall skulle det betyda att man på samma sätt som för konstgräsplanen, på andra sidan Skolgatan, skulle tillämpa grundvärde 2 € /m², men utöver det tillkommer ännu ett tillägg för byggrätten. Eftersom det är fråga om en större anläggning borde grundvärdet för byggrätten vara klart lägre än 20 €. Förslaget är 5 € x e= 0.5. Vilket skulle betyda totalt 4,5 € /m². Årsarrendet således 2 030 €, för det ca 9 026 m² stora området enligt 5 % av 4,5 €/m².

Arrendetiden som ansöks om är 50 år men den tillämpas endast när man arrenderar ut för tomter för bostadsbyggande som tomtlega eller för annat bostadsområde. Därför föreslås en 30 år lång arrendetid.

Bilaga Karta

Föredragande Stadsgeodet Daniel Backman, tfn 040 488 6066 fornamn.efternamn@pargas.fi

Beslutsförslag Bygg- och miljönämnden föreslår för stadsstyrelsen att stadsfullmäktige beslutar ingå arrendeavtal med Pargas Idrotts- och Ungdomsgård Ab (PIUG) för ett ca 9 026 m² stort område av tomt 445-18-5-7 och 445-18-5-8 enligt bifogad karta för användning till för idrotts- och ungdomsgård. Arrendetiden är 30 år från

undertecknande av avtalet och arrendeavgiften är 2 030 €. Arrendeavgiften binds till levnadskostnadsindex.

Övriga villkor: Legotagaren är skyldig att tillåta gångtrafik genom området.

Tomtens byggskyldighet är att förutom befintlig hall påbörja byggande av en minst 700 m² stor hall för idrottsverksamhet inom tre år från undertecknande av avtalet. Mottagaren är skyldig att låta inskriva sin rätt enligt stadgandena i jordabalken (540/95). Avtalet förnyas i övrigt på avtalsvillkor för överlåtelse av

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 27

Stadsstyrelsen § 37 07.02.2022

industritomter fastställda av stadsfullmäktige 11.6.2019 § 58 och enligt jordlegolagens (258/66) 5. Kap.

Avtalet undertecknas senast den 31.12.2022.

Man beslutar också ge:

Bygg- och miljönämnden rätt att komplettera avtalet och förlänga reserveringstiden.

Beslutet justeras omedelbart.

Beslut Förslaget godkändes.

Beslutet justerades omedelbart.

Delgivning Efter slutligt beslut: sökanden, stadsgeodeten, avtalssekreteraren, fritidssekreteraren

________________

Stadsstyrelsen 07.02.2022 § 37

109/10.00.02/2022

Beredare Stadsgeodet Daniel Backman, tfn 040 488 6066 fornamn.efternamn@pargas.fi

Bilaga Karta PIUG 2022

Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383 fornamn.efternamn@pargas.fi

Beslutsförslag Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige beslutar ingå arrendeavtal med Pargas Idrotts- och Ungdomsgård Ab (PIUG) för ett ca 9 026 m² stort område av tomt 445-18-5-7 och 445-18-5-8 enligt bifogad karta för användning till för idrotts- och ungdomsgård. Arrendetiden är 30 år från undertecknande av avtalet och arrendeavgiften är 2 030 €. Arrendeavgiften binds till levnadskostnadsindex.

Övriga villkor: Legotagaren är skyldig att tillåta gångtrafik genom området.

Tomtens byggskyldighet är att förutom befintlig hall påbörja byggande av en minst 700 m² stor hall för idrottsverksamhet inom tre år från undertecknande av avtalet. Mottagaren är skyldig att låta inskriva sin rätt enligt stadgandena i jordabalken (540/95). Avtalet förnyas i övrigt på avtalsvillkor för överlåtelse av industritomter fastställda av stadsfullmäktige 11.6.2019 § 58 och enligt jordlegolagens (258/66) 5. kap.

Avtalet undertecknas senast 31.12.2022.

Man beslutar också ge bygg- och miljönämnden rätt att komplettera avtalet och förlänga reserveringstiden.

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 28

Stadsstyrelsen § 37 07.02.2022

Beslutet justeras omedelbart.

Beslut Teknisk chef Jonas Nylund och fastighetschef Seppo Pihl närvarade som sakkunniga vid sammanträdet under behandlingen av detta ärende.

Förslaget godkändes med preciseringen att arrendeavgiften är 2 030 € per år.

Beslutet justerades omedelbart.

Delgivning Efter slutligt beslut: Sökanden, stadsgeodeten, avtalssekreteraren, fritidssekreteraren

__________________

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 29

Stadsstyrelsen § 38 07.02.2022

Ändring av detaljplanen för en del av kvarter 5 i Kyrksundsstrandens (34) stadsdel, ”Solbågen”

338/10.02.03/2021 (Dynasty 6.4)

Bygg- och miljönämnden 16.06.2021 § 104

Beredare Planläggningsarkitekt Turkka Michelsson, tfn 044 358 5894 Föredragande Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin, tfn 040 488 5888

fornamn.efternamn@pargas.fi

Detaljplanen för en central plats i stadens centrum, i Kyrksundsstrandens stadsdel, som godkändes år 2004 har delvis inte genomförts. För att göra tomtutbudet i centrum mer mångsidigt borde området ses över igen genom en ändring av detaljplanen. Området stödjer sig på den befintliga infrastrukturen och service i centrum. Ändringen av detaljplanen är i enlighet med stadens strategi.

Det nya området avviker från den ursprungliga detaljplanen som inte

genomfördes, men iakttar samma drag av ett tätt bostadsområde i centrum och kompletterar bland annat Gamla Malmen och för dess traditioner vidare. De obyggda tomterna i bostadsområdet bildar ett onödigt stort område att granska samtidigt. Tomterna nr 1, 9, 10 och 11 i kvarter 5 har nu valts som objekt i planområdet på ungefär 6 300 m2. Tomt nr 1 är den största och främsta anledningen till planändringen.

Målet med den nuvarande detaljplanen var ett tätt, lågt bostadsområde i stadens centrum i närheten av service. Enligt planen kunde man i området ha byggt småhus och små våningshus i bolagsform, ett modernt, urbant bostadsområde i trä. Tomtindelningen i området genomfördes så att varje tomt hade minst två småhus och de flesta hade fler. För några tomter har en ny tomtindelning gjorts, egnahemshustomter. Det har varit utmanande att genomföra även dem. Den nuvarande planen möjliggör och strävade efter byggande av småhus i bolagsform på tomt nr 1, och på tomten hade ett område som reserveras för allmän gång- och cykeltrafik med tillhörande planteringar planerats. Området har utvecklats i och med tomtindelningar med vissa avvikelser från den ursprungliga idéen i planen. Området för gång- och cykeltrafik med tillhörande planterade trädrader har fördelats på flera tomter och således skulle skyldigheten att bygga en gång- och cykelväg fördelas på flera fastigheter, enskilda egnahemshusfastigheter.

Således skulle genomförandet av gång- och cykelvägen och dess underhåll vara osäkra och åtminstone förutsätta alldeles nya och till och med besvärliga avtalspraxis. Det mest ändamålsenliga skulle vara att planlägga delen som belastar dessa tomter som gatuområde. Av denna orsak har tomterna nr 9, 10 och 11 tagits med i ändringen av detaljplanen.

Målet är att i och med ändringen av detaljplanen få till stånd ett småhusområde som med större säkerhet kan genomföras. På orten byggs med störst sannolikhet fristående småhus som privata projekt och helst på tomter för ett hus.

Egenskaperna av den ursprungliga planen beaktas och den nya planen bör styra byggandet med målet att erbjuda en bra byggd miljö med fastighets-/husvisa valmöjligheter och lösningar i enlighet med detaljplanen.

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 30

Stadsstyrelsen § 38 07.02.2022

Ändringen av detaljplanen finns inte med i planläggningsprogrammet för år 2021.

Planläggningsenheten och mätningsbyrån anser att ändringen av detaljplanen är nödvändig och aktuell och att den om den genomförs medför ett betydande nytt alternativ i stadens tomtutbud.

Bilaga 27. Program för deltagande och bedömning 28. Planutkastet

Förslag Bygg- och miljönämnden föreslår för stadsstyrelsen att ändringen av detaljplanen för tomterna nr 1, 9, 10 och 11 i kvarter 5 i Kyrksundsstrandens (34) stadsdel inleds och beredningsmaterialet framläggs offentligt i samband med kungörandet av planen.

Beslutet justeras genast.

Beslut Förslaget godkändes. Beslutet justerades genast.

______________

Delgivning efter slutligt

beslut Planläggningsenheten, mätningsbyrån, byggnadstillsynen

Stadsstyrelsen 21.06.2021 § 173

Beredare Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin, tfn 040 488 5888 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Bilaga 11 Program för deltagande och bedömning 12 Planutkastet

Förslag Stadsstyrelsen beslutar att ändringen av detaljplanen för tomterna nr 1, 9, 10 och 11 i kvarter 5 i Kyrksundsstrandens (34) stadsdel inleds och att

beredningsmaterialet framläggs offentligt i samband med kungörandet av planen.

Beslut Förslaget godkändes.

Delgivning Efter slutligt beslut: Planläggningsenheten, mätningsbyrån, byggnadstillsynen _________________

Bygg- och miljönämnden 10.11.2021 § 179 1174/10.02.03/2021

Beredare Planläggare Charlotte Koivisto, tfn. 040 488 5906 fornamn.efternamn@pargas.fi

PARGAS STAD

PARAISTEN KAUPUNKI Sammanträdesprotokoll

Kokouspöytäkirja 2/2022 31

Stadsstyrelsen § 38 07.02.2022

Detaljplanändringen för en del av kvarter 5 i Kyrksundsstranden stadsdel i Pargas har meddelats inledd per annons i Pargas Kungörelsers storutdelning 9.9.2021 och samtidigt lades projektets beredningsmaterial fram. Ingen har lämnat in åsikter om projektet eller materialet. Myndigheter har också beretts tillfälle att ge utlåtande om det framlagda materialet. Egentliga Finlands NTM-central har meddelat att de inte ser det nödvändigt att avge utlåtande om planutkastet och beredningsmaterialet. Caruna har också meddelat att de inte har något att anmärka om beredningsmaterialet.

Efter att beslut om inledning av detaljplanändringen för området gjorts har en privat aktör ansökt om planeringsreservering för en del av planområdet, för att kunna planera och förverkliga byggande av småhus i kvarteret som en enhetlig helhet. Stadsfullmäktige har den 25.10.2021 godkänt ansökan om

planeringsreservering och beslutat ingå avtal om planeringsreservering med Godai Oy för ett ca 4 700 m2 stort område omfattande tomt 1 i kvarter 5.

Godai Oy har presenterat skisser över hur de önskar kunna bebygga det reserverade området och stadens planläggningsenhet har utarbetat ett planförslag delvis utifrån dessa önskemål och delvis utifrån de mål som man redan vid inledandet av detaljplanändringen har lagt. I planförslaget omfattar planeringsreserveringen kommande kvarter 8 och kvarterets planbeteckningar och bestämmelser är uppgjorda så att kvarteret är möjligt att förverkliga både som separata byggplatser eller som en enhetlig helhet.

Bilaga 5. Planförslag med tillhörande planbestämmelser och teckenförklaringar 6. Planbeskrivning med bilagor

Föredragande Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin, tfn. 040 488 5888

fornamn.efternamn@pargas.fi

Beslutsförslag Bygg- och miljönämnden beslutar framlägga offentligt ovannämnda förslag till ändring av detaljplanen för del av kvarter 5 i Kyrksundsstranden (34) stadsdel,

”Solbågen”, och begär behövliga myndighetsutlåtanden om förslaget. Bygg- och miljönämnden föreslår att planen godkänns om det inte inkommer anmärkningar mot planförslaget eller inlämnas utlåtanden om förslaget under den tid som förslaget hålls framlagt som yrkar på eller föranleder ändringar till förslaget.

Beslut Föredraganden gjorde följande ändringar till planförslaget:

Tillägg till planbestämmelsen AP-9:

Ifall kvarter 8 förverkligas som en enhetlig tomt får det på tomten byggas ett gemensamt tekniskt utrymme på högst 15 m2.

Tillägg/omformulering till de allmänna bestämmelserna som gäller utfyllnad under lägsta golvytan:

I de delar av kvarter 8 som angränsar till Kyrksundsgatan får utrymmet under lägsta golvytan fyllas högst 500 mm. Ifall större fyllning krävs ska lättgrus eller

I de delar av kvarter 8 som angränsar till Kyrksundsgatan får utrymmet under lägsta golvytan fyllas högst 500 mm. Ifall större fyllning krävs ska lättgrus eller

Related documents