• No results found

Parkering är en typ av markanvändning som nu fått en annan slags värde

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 83-94)

När man på 1960-talet tecknade tomträttsavtal var det viktigt att sponsra bilinnehav eftersom bilen betydde modernitet och framsteg. Nu är vi i en annan tid och antalet bilar behöver minska i staden och i världen. Därför är det inte rimligt att indirekt sponsra bilinnehav genom att erbjuda parkering nästan gratis är inte rimligt. Bilägare och -användare bör betala sina fulla kostnader, vilka är allt annat än symboliska.

Malmö 2019-12-17

Susanna Lundberg med instämmande av Mats Billberg Johansson

§ 332 Delegering av rätten att teckna avgäldsreglering för vissa tomträtter för flerbostadshus

TN-2019-3751 Sammanfattning

På grund av att tiden för avgäldsreglering för de aktuella tomträtterna för

flerbostadshusändamål utgår 2019-12-31 och tomträttshavarna ännu inte godkänt regleringen, finns behov av tekniska nämndens delegering av rätten att träffa tilläggsavtal till gällande tomträttsavtal avseende dessa tomträtter.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att till fastighets- och gatudirektören delegera rätten att träffa tilläggsavtal till tomträttsavtal gällande avgäldsreglering för i bifogad angivna fastigheter upplåtna med tomträtt för flerbostadsändamål, i den mån denne finner det skäligt med hänsyn till gällande praxis

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Delegering av rätten att teckna avgäldsreglering för vissa tomträtter för flerbostadshus

 Lista resterande flerbostadshus

Paragrafen är justerad

84

§ 333 Delegering av rätten att teckna avgäldsreglering för vissa tomträtter för industrier med mera

TN-2019-3753 Sammanfattning

På grund av att tiden för avgäldsreglering för de aktuella tomträtterna för industriändamål m.m. utgår 2019-12-31 och tomträttshavarna ännu inte godkänt relgleringen, finns behov av nämndens delegering av rätten att träffa tilläggsavtal till gällande tomträttsavtal avseende dessa tomträtter.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att till fastighets- och gatudirektören delegera rätten att träffa tilläggsavtal gällande avgäldsreglering beträffande tomträttsavtal avseende fastigheterna Bronsdolken 5, Bronsdolken 6 Hamnen 22:31, Hornyxan 8, Hundlokan 11, Lillgrund 4, Torsten 11 och Ventilen 3 samtliga i Malmö, upplåta med tomträtt för industriändamål m.m., i den mån denne finner det skäligt med hänsyn till gällande praxis.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Delegering av rätten att teckna avgäldsreglering för vissa tomträtter för industrier m.m.

 Lista resterande industrier

Paragrafen är justerad

§ 334 Delegering av rätten att teckna avgäldsreglering för tomträtter för småhus

TN-2019-3863 Sammanfattning

På grund av att tiden för avgäldsreglering för de aktuella tomträtterna för småhusändamål utgår 20109-12-31 och tomträttshavarna ännu inte godkänt regleringen, finns behov av att nämnden delegerar rätten att träffa tilläggsavtal till gällande tomträttsavtal avseende dessa tomträtter till direktören för fastighets- och gatukontoret.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att till fastighets- och gatudirektören delegera rätten att träffa tilläggsavtal till tomträttsavtal gällande avgäldsreglering för i bifogad angivna fastigheter upplåtna med tomträtt för småhus om och i den mån denne finner det skäligt med hänsyn till gällande praxis.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Delegering av rätten att teckna avgäldsreglering för vissa tomträtter för småhus

 Lista resterande småhus

Paragrafen är justerad

86

§ 335 Objektsgodkännande för projekt 7345 Hyllie stadsdelspark och förlängningen av Hyllie Boulevard, dp 5592

TN-2019-2351 Sammanfattning

Objektsgodkännandet avser utbyggnad av allmän plats för park och gata inom detaljplan 5592 för del av fastigheten Bunkeflo 6:8 m.fl. i Hyllie, projekt 7345 Hyllie stadsdelspark och förlängningen av Hyllie Boulevard.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att uppdra åt förvaltningen att, under förutsättning att slutligt objektsgodkännande erhålles, genomföra exploateringsprojekt 7345 Hyllie stadsdelspark och förlängningen av Hyllie Boulevard, motsvarande detaljplan 5592, dock med den justeringen att formuleringen

"i ett senare skede", sidorna 5, 7, 13, 14 och 17 i föreliggande underlag till objektsgodkännande, utgår,

att godkänna investeringsutgift för projekt 7345 om 219 mnkr brutto (202,5 mnkr netto) och driftskostnader om 17,5 miljoner kr brutto (6,7 mnkr netto),

att överlämna ärendet till kommunfullmäktige för slutligt objektsgodkännande, samt att paragrafen förklaras vara omedelbart justerad.

Yrkanden

Stefan Plath (SD) yrkar i första hand att tekniska nämnden ska besluta att återremittera ärendet till förvaltningen för vidare utredning avseende parkeringsmöjligheter inom projektet, och i det fall detta inte bifalles av nämnden, i andra hand att tekniska nämnden ska besluta att inte, för sin del, lämna objektsgodkännande för föreslaget projekt.

Ordförande Andréas Schönström (S) yrkar, med instämmande av Henrik Malmberg (C) och med avslag på Stefan Plaths (SD) återremitteringsyrkande, att tekniska nämnden ska besluta att uppdra åt förvaltningen att, under förutsättning att slutligt objektsgodkännande

erhålles, genomföra exploateringsprojekt 7345 Hyllie stadsdelspark och förlängningen av Hyllie Boulevard, motsvarande detaljplan 5592, dock med den justeringen att formuleringen

"i ett senare skede", sidorna 5, 7, 13, 14 och 17 i föreliggande underlag till

objektsgodkännande, utgår, att godkänna investeringsutgift för projekt 7345 om 219 mnkr brutto (202,5 mnkr netto) och driftskostnader om 17,5 miljoner kr brutto (6,7 mnkr netto), att överlämna ärendet till kommunfullmäktige för slutligt objektsgodkännande, samt att paragrafen förklaras vara omedelbart justerad.

Beslutsgång

Ordföranden ställer först proposition på Stefan Plaths (SD) återremitteringsyrkande och finner att tekniska nämnden beslutat att ärendet ska avgöras vid innevarande sammanträde.

Ordföranden ställer därefter Stefan Plaths (SD) andrahandsyrkande mot eget m.fl. yrkande och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med eget m.fl. yrkande.

Reservation

Stefan Plath (SD) och Anders Pripp (SD) reserverar sig skriftligen mot beslutet till förmån för Stefan Plaths (SD) yrkande. Se bilagd reservation, § 335a.

Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige

Paragrafen är justerad

88

Reservation

Tekniska nämnden 2019-12-17 Ärende: TN-2019-2351

Objektsgodkännande för projekt 7345 Hyllie stadsdelspark och förlängningen av Hyllie Boulevard, dp 5592

Sverigedemokraterna yrkade på återremiss till förmån av en utredning omkring parkeringsmöjligheten för att öka tillgängligheten.

Då vårt yrkande inte fått majoritet, reserverar vi oss mot detta beslut.

_______________________ ____________________________

Stefan Plath (SD) Anders Pripp (SD)

_______________________ ____________________________

Ilvars Hansson (SD) Lars Hallberg (SD)

§ 336 Objektsgodkännande för projekt 1006 Tygelsjö Väster kv.

Fodret

TN-2019-3398 Sammanfattning

Objektsgodkännandet är en del av genomförandet av detaljplan 5216. Projektet syftar till att anlägga allmän plats och utveckla kommunens kvartersmark inom planområdet. Ett

genomförande av projektet möjliggör byggnation av bostäder och service på privat och kommunal mark. Detaljplanen medger ca 320 bostäder varav ca 20 småhustomter samt 750 kvm BTA lägenheter ligger på kommunens kvartersmark. Kommunal mark för förskola finns reserverad i planområdets västra del.

Den totala investeringsutgiften inom projektet bedöms till -83 mnkr, medan de beräknade totala inkomsterna för projektet uppgår till 86,5 mnkr, vilket ger ett projektnetto om 3,5 mnkr. Driftskonsekvenserna beräknas till -5,6 mnkr brutto och -2,1 mnkr netto.

Prisuppgifterna är bedömda i oktober 2019. Projektet bedöms ha en genomförandetid som sträcker sig till och med år 2027.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att godkänna föreslag till objektsgodkännande för projektet Tygelsjö väster kv. Fodret enligt en projektkalkyl om -83 mnkr brutto (netto 3,5 mnkr) med driftskonsekvenser om -5,3 mnkr brutto (netto -2,1 mnkr), samt

att överlämna ärendet till kommunfullmäktige för slutligt objektsgodkännande.

Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige

Paragrafen är justerad

90

§ 337 Objektsgodkännande för projekt 3194 Aktivitetsyta Ribersborg

TN-2019-3194 Sammanfattning

Ärendet avser objektsgodkännande för en investering i en ny aktivitetsyta på allmän platsmark inom detaljplan PL1259, på Ribersborgsstranden i Malmö.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att lämna objektsgodkännande för projektet Aktiv mötesplats på Ribersborgsstranden enligt en projektkalkyl om 4,7 mnkr (projektkalkyl brutto) och en årlig driftskostnad (drift,

underhåll, kapitalkostnad) om 525 tkr/år från år 2020.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Objektsgodkännande för projekt 3194 Aktiv mötesplats Ribersborg

 Objektsgodkännande för projekt 3194 Aktiv mötesplats Ribersborg

Paragrafen är justerad

§ 338 Objektsgodkännande för projekt 8325 Enkelt avhjälpta hinder 2020–2022

TN-2019-3520 Sammanfattning

Projektet Enkelt avhjälpta hinder 2020–2022 syftar till att förbättra tillgängligheten och användbarheten i Malmö genom åtgärder på allmän plats. Projektet avser vara

kommunövergripande, på allmän plats. Föreslagen budget är 2 miljoner första året (2020), 2,5 miljoner andra året (2021) samt 2,5 miljoner tredje året (2022) med en totalsumma på 7 miljoner kronor över projektets tre år. Driftskonsekvenser för projektet bedöms uppgå till 1 080 tkr totalt.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att lämna objektsgodkännande för projektet Enkelt avhjälpta hinder 2020–2022 med en budget om 7 mnkr på tre år och med en driftskonsekvens (drift, underhåll, kapital) som beräknas uppgå till 1 080 tkr totalt.

Yrkanden

Susanna Lundberg (V) yrkar att tekniska nämnden ska besluta att återremittera ärendet till förvaltningen för komplettering i den del som avser en ytterligare specificering av åtgärder inom objektsgodkännandet, liksom vad gäller en vidare analys av och motivering till dessa.

Ordförande Andréas Schönström (S) yrkar dels att tekniska nämnden ska besluta att avslå Susanna Lundbergs (V) återremitteringsyrkande, dels, då i enlighet med förvaltningens beslutsförslag, att tekniska nämnden ska besluta att lämna objektsgodkännande för projektet Enkelt avhjälpta hinder 2020–2022 med en budget om 7 mnkr på tre år och med en

driftskonsekvens (drift, underhåll, kapital) som beräknas uppgå till 1 080 tkr totalt.

Beslutsgång

Ordföranden ställer först proposition på Susanna Lundbergs (V) återremitteringsyrkande och finner att tekniska nämnden beslutat att ärendet ska avgöras vid innevarande sammanträde.

Ordföranden konstaterar därefter att det endast föreligger ett förslag till beslut och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med detta.

Reservationer

Susanna Lundberg (V) reserverar sig skriftligen mot beslutsförslaget till förmån för eget yrkande. Se bilagd reservation, § 338a.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Objektsgodkännande för projekt 8325 Enkelt avhjälpta hinder

 Objektsgodkännande för projekt 8325 Enkelt avhjälpta hinder

Paragrafen är justerad

92

Reservation till förmån för yrkande om återremiss

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 83-94)

Related documents