• No results found

Särskilt yttrande Tekniska nämnden

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 32-43)

Ärende nr 10, Plan för kompetensförsörjning o TN-2019-3718

Kompetensförsörjning i en situation av brist kräver analys och strategi

Alla arbetsgivarorganisationer behöver kartlägga sina behov av anställd personal på kort och lång sikt. I denna analys bör inte bara organisationens behov undersökas, utan även arbetsmarknadens möjligheter att fylla behovet. Fastighets- och gatukontoret anställer till största delen experter inom en lång rad olika yrken, yrken som kräver lång utbildning och gärna även praktisk erfarenhet av frågorna. Dessa

människor växer inte på träd - i själva verket är arbetsmarknaden för högutbildad expertis inom ingenjörsyrken väldigt ansträngd och många arbetsgivare rapporterar svårigheter att rekrytera. I en sådan situation behöver arbetsgivaren utveckla en strategi för att bli en attraktiv arbetsplats, och även analysera den bristsituation som finns.

En offentlig arbetsgivare kan inte konkurrera med den privata arbetsmarknaden med hjälp av löner utan behöver andra strategier. “Employer branding” är nödvändigt, att marknadsföra sig som en arbetsplats där den arbetskraft organisationen behöver ser framför sig goda möjligheter att trivas och utvecklas. En central del i detta, där Malmö Stad borde ha goda förutsättningar att lyckas, är att marknadsföra sig som en arbetsplats fri från den arbetslivsdiskriminering som är alltför vanlig på stora delar av

arbetsmarknaden, både den för specialistkompetens och den för personer med låg eller medellång utbildning. Genom en trovärdig antidiskrimineringsstrategi kommer möjligheterna till rekrytering att öka markant.

Vi vill att Fastighets- och Gatukontoret

- analyserar och beskriver möjligheterna att skaffa den specialistkompetenta arbetskraft som krävs

- Utvecklar en strategi för att bli en attraktiv arbetsgivare, och då särskilt lyfter fram arbetet mot diskriminering i arbetslivet som en central faktor.

Malmö 2019-12-17

§ 312 Ny tobakslag (fimpzoner) - beslut om platser och utformning samt fortsatt utredning

TN-2019-1749 Sammanfattning

Den 1 juli trädde den nya tobakslagen (2018/2088) i kraft. Med den nya skärpta lagstiftningen infördes förbud mot rökning i ett antal miljöer. Det gäller bl.a. uteserveringar, lekplatser, samt platser för kollektivtrafik. Detta antogs medföra ett ökat tryck med fler fimpar på platser i närheten av dessa områden.

Tekniska nämnden beslutade den 23 maj att under sommaren 2019 genomföra tester med

”fimpzoner” på platser med hög koncentration av uteserveringar genom att möblera för att skapa samlingsplatser för rökare. Fimpzonerna blev möblerade med wifi-utrustade

solcellsbänkar och askkoppar. Testerna syftade främst till att möta upp en befarad ökad nedskräpning med fimpar på dessa platser. Fyra fimpzoner etablerades varav två på

Möllevångstorget, en på Lilla Torg och en på Södertull. Testperioden omfattade tiden från 1 juli till 31 oktober.

Skräpmätningar kring fimpzonerna gjordes i september. Fimpzonerna har under testperioden visat goda resultat. Det har blivit ett etablerat koncept bland de rökare som vill göra rätt och en visuell och tydlig del av stadens ansträngningar för minskad nedskräpning. De bidrar också till effektivare renhållning av hårt belastade platser.

Efter goda resultat på den testperiod som nu genomförts föreslås att testperioden förlängs fram till den 31 oktober 2020, för att även täcka in höst och vintertid. Detta också för att undersöka om beteendet förändras under de olika årstiderna. Platserna föreslås vara oförändrat med undantag av Södertull som föreslås flyttas till S:t Johannesplan då skäpmätningarna av fimpar på Södertull var väsentligt lägre än på de andra platserna. I samband med detta föreslås också att testerna kompletteras under sommarhalvåret med fyra nya platser där ökad nedskräpning med fimpar observerats. De nya fimpzonerna föreslås vara Södra Skolgatan, Friisgatan, Folkets Park samt ytterligare en fimpzon vid Lilla Torg.

Samtidigt föreslås att skapa ett antal kompletterande platser med fimpkoppar, men utan bänkar, för att ytterligare stärka insatserna mot nedskräpning med fimpar. Därutöver förses samtliga nya uppsamlingskärl med fimpdekaler.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att utöka och förlänga testerna med fimpzoner i enlighet med föreliggande förslag.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Ny tobakslag (fimpzoner) - beslut om platser och utformning samt fortsatt utredning

 Rapport Fimpzoner

 §57 TNAU 191106 Information om fimpzoner - beslut om platser och utformning samt fortsatt utredning - muntlig

 §158 TN 190523 Ny tobakslag (fimpzoner) - beslut om platser och utformning samt fortsatt utredning

 G-Tjänsteskrivelse TN 190523 Ny tobakslag (fimpzoner)

Paragrafen är justerad

34

§ 313 Arrangemang 2020 aktuella för sponsring

TN-2019-2974 Sammanfattning

I de riktlinjer gällande fastighets- och gatukontorets arbete med sponsring för arrangemang, som antogs av tekniska nämnden den 20 februari 2019, §54, anges att nämnden ska fatta beslut om de presentationer som tas fram, samt om de partnernivåer, paket och priser som föreslås i dessa presentationer.

Fastighets- och gatukontoret hemställer därmed till tekniska nämnden om beslut kring följande presentationer för Malmöfestivalen 2020, respektive för Malmö Garden Show 2020.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att de framtagna presentationerna till Malmöfestivalen 2020 respektive Malmö Garden Show 2020 godkännes och kan kommuniceras med, samt presenteras för, tänkbara sponsorer och samarbetspartners.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Arrangemang 2020 aktuella för sponsring

 Malmöfestivalen 2020 presentation / sponsring

 MalmöGardenShow 2020 presentation / sponsring

Paragrafen är justerad

§ 314 Genomförandeavtal för provisoriska åtgärder på MalmöExpressen-linje 8

TN-2019-3977 Sammanfattning

Busslinje 8 ska från december 2021 trafikeras med eldrivna 24-meter långa bussar av typen MalmöExpressen (MEX). För att möjliggöra denna trafikering behöver ett antal provisoriska åtgärder avseende infrastruktur- och trafikregleringsåtgärder genomföras. Region Skåne har, genom kollektivtrafiknämnden, inför sin beställning av dylika fordon begärt att få upprätta en skriftlig överenskommelse med Malmö stad, genom tekniska nämnden, avseende sådana provisoriska åtgärder.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att godkänna framtagen överenskommelse, detta under förutsättning att Region Skånes kollektivtrafiknämnd fattar ett likalydande beslut.

Anmälan

Ledamöterna Håkan Fäldt (M), Lars-Göran Jönsson (M), Karin Olsson (M) och Henrik Malmberg (C) anmäler att de ej deltar i beslutet.

Yrkanden

Håkan Linné (L) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed att tekniska

nämnden ska besluta att godkänna framtagen överenskommelse, detta under förutsättning att Region Skånes kollektivtrafiknämnd fattar ett likalydande beslut.

Stefan Plath (SD) yrkar att tekniska nämnden ska besluta att avslå förvaltningens beslutsförslag.

Beslutsgång

Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med Håkan Linnés (L) yrkande.

Särskilt yttrande

Stefan Plath (SD) och Anders Pripp (SD) reserverar sig skriftligen mot beslutet till förmån för Stefan Plaths (SD) yrkande. Se bilagd reservation, § 314a.

Beslutet skickas till

Kollektivtrafiknämnden, Region Skåne

36

Beslutsunderlag

 Tjänsteskrivelse TN 191217 Genomförandeavtal för provisoriska åtgärder på MalmöExpressen-linje 8

 Överenskommelse om provisoriska åtgärder för MalmöExpressen linje 8 – inför trafikstart december 2021

Paragrafen är justerad

Reservation

Tekniska nämnden 2019-12-17 Ärende: TN-2019-3977

Genomförandeavtal för provisoriska åtgärder på MalmöExpressenlinje 8

Sverigedemokraterna har sedan tidigare varit tydliga med vårt motstånd till spårvagnar i Malmö. Malmöexpressen var och är det första steget i de tilltänkta spårvagnslinjerna. Socialdemokraterna och numera även Liberalerna tycks fortsätta med planeringar och förslagen kopplat till spårvagnar, vilket vi beklagar.

Vi Sverigedemokrater kommer framgent yrka avslag på utökandet av nya Malmöexpress linjer i Malmö.

Då vårt yrkande inte fått majoritet, reserverar vi oss mot detta beslut.

_______________________ ____________________________

Stefan Plath (SD) Anders Pripp (SD)

_______________________ ____________________________

Ilvars Hansson (SD) Lars Hallberg (SD)

bilaga § 314a

38

§ 315 Utredningsuppdrag avseende installation av smarta cityträd i Malmö

TN-2019-3257 Sammanfattning

I syfte att förbättra stadsmiljön har tekniska nämnden fått i uppdrag av kommunfullmäktige (§ 269, 2018-10-25) att undersöka möjligheten att införskaffa cityträd (Smart City Tree). Ett smart cityträd är en produkt fylld av lavar och mossor som tar upp partiklar och stoff från luften.

Utredningen visar att det ses som möjligt att införskaffa, installera och sköta ett smart cityträd. De smarta cityträdens ekosystemtjänster genererar dock för låga värden i relation till kostnaderna de medför och kan därför inte rekommenderas.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att till kommunfullmäktige överlämna genomförd utredning i enlighet med förvaltningens förslag, samt

att föreslå kommunfullmäktige att, med hänvisning till nämnda utredning, besluta att inte uppdra åt tekniska nämnden att införskaffa smarta cityträd.

Yrkanden

Håkan Fäldt (M) yrkar, med instämmande av Henrik Malmberg (C), att tekniska nämnden ska besluta att till kommunfullmäktige överlämna genomförd utredning i enlighet med

förvaltningens förslag, samt att föreslå kommunfullmäktige besluta att uppdra åt tekniska nämnden att införskaffa ett eller ett par smarta cityträd för placering på sådan plats där vanligt träd inte lämpligen kan placeras.

Håkan Linné (L) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed, med instämmande av ordförande Andréas Schönström (S) att tekniska nämnden ska besluta att till

kommunfullmäktige överlämna genomförd utredning i enlighet med förvaltningens förslag, samt att föreslå kommunfullmäktige att, med hänvisning till nämnda utredning, besluta att inte uppdra åt tekniska nämnden att införskaffa smarta cityträd.

Beslutsgång

Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med Håkan Linnés (L) och eget yrkande.

Reservationer

Håkan Fäldt (M), Lars-Göran Jönsson (M), Karin Olsson (M) och Henrik Malmberg (C) reserverar sig muntligen mot beslutet till förmån för Håkan Fäldts (M) och Henrik Malmbergs (C) yrkande.

Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Utredningsuppdrag avseende installation av smarta cityträd i Malmö

 Utredning av smarta cityträd

 Protokollsutdrag KF 181025 §269 Motion av John Roslund (M) och Tony Rahm (M) om smarta cityträd

Paragrafen är justerad

40

§ 316 Nämndinitiativ gällande uppdatering av godstrafikprogrammet - redovisning av genomförd utredning

TN-2019-643

Sammanfattning

I ett nämndinitiativ föreslog Vänsterpartiet vid sammanträde den 20 februari 2019 att tekniska nämnden skulle ge fastighets- och gatukontoret i uppdrag att se över och utveckla befintligt godstrafikprogram. Som en följd av detta tog nämnden beslut, § 70, om att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en kunskapsöversikt på området.

Översikten som nu redovisas innefattar en trendspaning och ger i övrigt en bild av den lokala kontexten. Den avslutas med en kort sammanfattning av förvaltningens utmaningar och relevanta frågeställningar.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att godkänna genomförd redovisning av kunskapsöversikt avseende godstrafik.

Yrkanden

Henrik Malmberg (C) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed att tekniska nämnden ska besluta att godkänna genomförd redovisning av kunskapsöversikt avseende godstrafik.

Susanna Lundberg (V) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed enligt ovan, dock med det tillägget att tekniska nämnden också ska besluta att kunskapsöversikten ska sammanföras med Malmö stads transport- och mobilitetsplan.

Ordförande Andréas Schönström (S) yrkar att tekniska nämnden ska besluta att avslå Susanna Lundbergs (V) tilläggsyrkande.

Beslutsgång

Ordföranden ställer först proposition på Henrik Malmbergs (C) och Susanna Lundbergs (V) huvudsakliga yrkande och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med detta.

Ordföranden ställer därefter proposition på Susanna Lundbergs (V) tilläggsyrkande och finner att tekniska nämnden beslutat att avslå detsamma.

Särskilt yttrande

Susanna Lundberg (V) anmäler ett särskilt yttrande till protokollet. Se bilagt yttrande, § 316a.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 191217 Nämndsinitiativ - uppdatera godstrafikprogrammet

 Kunskapsöversikt_godstransporter_i_staden

 Nämndinitiativ gällande uppdatering av godstrafikprogrammet

 §70 TN 190220 Nämndsinitiativ - uppdatera godstrafikprogrammet

Paragrafen är justerad

42

Särskilt yttrande Tekniska nämnden

Ärende nr 15, Nämndsinitiativ gällande uppdatering av godstrafikprogrammet, redovisning av genomförd utredning, TN-2019-643

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 32-43)

Related documents