• No results found

På lång sikt finns det tre parametrar som är viktiga att beakta. Eventuella föränd-ringar i efterfrågan på parkering från befintliga användare i Råslätt, efterfrågan från tillkommande användare vid exploatering samt hur många av dagens parke-ringsplatser som kommer att finnas kvar på sikt. I följande kapitel redogörs för vad som i dagsläget är känt gällande de tre parametrarna.

5.1 Framtida efterfrågan på bilparkering – dagens användare

Dagens bilinnehav på Råslätt är lågt, i jämförelse med staden och kommunen som helhet. Samtidigt ökar bilinnehavet och det faktum att stadsdelen till stor del har en ung befolkning med låg andel arbetstagare innebär att en positiv ekono-misk utveckling i området sannolikt kommer att leda till att bilinnehavet fortsät-ter att öka. En sådan utveckling är en utmaning för både Vätfortsät-terhem och Jönkö-pings kommun.

Samtidigt som det bedöms finnas en potential för ökat bilinnehav (räknat per capita) på Råslätt så är kollektivtrafikförbindelserna, liksom cykelförbindelserna, till centrum goda, om än inte lika goda som förbindelserna med bil. Med ett ge-nomtänkt och konsekvent parkeringsarbete finns möjlighet att jämna ut konkur-rensförhållandena mellan bilen och andra färdmedel.

Att Råslätt är ett väl avgränsat område, utan exempelvis närliggande villagator med gratis gatumarksparkering och med ett samlat parkeringsutbud, gör det möj-ligt att använda parkeringsavgifter som ett effektivt styrmedel för att påverka ökningen av de boendes bilinnehav. Effekten av höjda parkeringsavgifter i par-keringsanläggningarna på Råslätt är att det blir dyrare och mindre attraktivt att äga bil, eftersom alternativa, billigare parkeringsmöjligheter i princip saknas.

Utifrån ovan beskrivna förutsättningar föreslår vi att Jönköpings kommun och Vätterhem använder parkering som ett styrmedel för att inte uppmuntra till ett ökat bilanvändande på Råslätt på lång sikt, snarare än att med ett utökat parke-ringsutbud bygga in förutsättningar för ett kraftigt ökat bilinnehav.

Vad gäller bilparkering för verksamma föreslår vi en liknande linje där antalet parkeringsplatser för verksamma inte blir fler än vad de är idag.

Beräkning av framtida efterfrågan från befintliga lägenheter, verksamheter och besökare

Det är svårt att på lång sikt förutspå vilken efterfrågan som kommer att finnas på bilparkering på Råslätt. För att göra en initial bedömning av den framtida efter-frågan på bilparkering på Råslätt utgår vi från antalet bilar som stod parkerade vid den dimensionerande tidpunkten vid beläggningsstudien. För de förhyrda

parkeringsplatserna görs ett erfarenhetsbaserat antagande att inte mer än 90 % av parkeringsplatserna är upptagna vid samma tillfälle.

För att ta höjd för framtida utveckling och omständigheter har vi i tabell 5-1 lagt på en marginal på +/- 15 % av antalet parkeringsplatser.

Tabell 5-1 Bedömd framtida efterfrågan på bilparkering från befintliga lägenheter, verksamheter och besökare.

Antal parkeringsplatser som används idag

Beläggning Framtida efterfrågan Allmänt tillgängliga

parkeringsplat-ser (exklusive P2 och P4)

1 223 64 % 783

Enligt ovanstående resonemang behövs det på Råslätt 1100 – 1 500 parkerings-platser för att hantera efterfrågan från befintlig bebyggelse på lång sikt. Efterfrå-gan varierar dock sett till var i området den uppstår. I södra Råslätt blir efterfrå-gan 580-785 parkeringsplatser för bil och i norra Råslätt 530-715 parkeringsplat-ser för bil, se tabell 5-2 och tabell 5-3.

Tabell 5-2 Bedömd framtida efterfrågan på bilparkering för södra Råslätt från befintliga lägenheter, verksamheter och besökare. Inklusive besöksparkering på yta P12 och P13

Antal parkeringsplatser som används idag

Beläggning Framtida efterfrågan Allmänt tillgängliga

parkeringsplat-ser (exklusive P2 och P4, inklusi-ven P12 och P13)

Tabell 5-3 Bedömd framtida efterfrågan på bilparkering för norra Råslätt från befintliga lägenheter, verksamheter och besökare.

Antal parkeringsplatser som används idag

Beläggning Framtida efterfrågan

5.2 Framtida efterfrågan på bilparkering – tillkommande använ-dare

Utöver dagens användare på Råslätt, boende, verksamma och besökare, kommer ny exploatering i området innebära att efterfrågan på bilparkering ökar.

Utbyggnadspotential på Råslätt – tillkommande användare På längre sikt har Vätterhem lokaliserat flera områden som är lämpliga för för-tätning med bostäder m.m.

Den driftcentral som idag ligger strax söder om P11 kan flyttas och byggas på marken där parkeringsanläggning P1 ligger idag. Marken där driftcentralen lig-ger idag kan då bebyggas med bostäder.

Vidare finns ett område utpekat som lämpligt för bostäder vid Pärlugglans för-skola. Här finns en idé om att bygga bostäder med lokaler för förskola i botten-plan.

Även vid yta P10 finns tankar om att bostäder ska byggas i någon form.

Utifrån uppgifter från Vätterhem baseras nedanstående beräkningar på att cirka 200 lägenheter kan tillkomma i området, utöver de bostäder och vårdcentralen som beskrivs i kapitel 2. Med Jönköpings kommuns parkeringstal innebär det en efterfrågan på cirka 380 parkeringsplatser för bil, se tabell 5-4.

Tabell 5-4 Tillkommande efterfrågan på om 200 nya lägenheter byggs i området inklusive efterfrågan från vårdcentralen, bostäderna och trygghetsboendet kring yta P5.

Funktion Yta m2 BTA Parkeringstal Antal

parkeringsplat-ser Bilparkering

Bostäder 200 lägenheter cirka 20 000 m2 BTA

9 180

Vårdcentral, bostäder och trygghetsboende

Se tabell 3-2 Se tabell 3-2 200

5.3 Sammanställning framtida efterfrågan på bilparkering på Råslätt

Efterfrågan på bilparkering (befintlig + tillkommande i form av Vårdcentral och bostäder kring yta P5 samt ytterligare 200 tillkommande lägenheter) kommer en-ligt tabell 5-5 att uppgå till 1 490 – 1 880 parkeringsplatser med tyngdpunkt på södra Råslätt.

Tabell 5-5 Sammanställning framtida efterfrågan på bilparkering.

Södra Råslätt Norra Råslätt

Efterfrågan – dagens användare 580-785 530-715

Efterfrågan – tillkommande användare 200 180

Summa 780-985 710-895

Summa totalt 1 490-1 880

5.4 Inverkan på befintliga parkeringsplatser

De parkeringsanläggningar som idag finns på Råslätt har ett underbyggt renove-ringsbehov och i dagsläget är flera parkeringsplatser avstängda på grund av läck-age och rasrisk inne i anläggningarna. En anledning till parkeringsanläggningar-nas skick är att de övre däcken, som ej är väderskyddade, med tiden har eroderat.

Vätterhem uppskattar att många av parkeringsanläggningarna är i så dåligt skick att nedmontering eller omfattande renovering är nödvändigt på sikt. Det är dock inte fastställt vilka parkeringsanläggningar som är i så dåligt skick att de behöver monteras ned. Vidare finns det parkeringsytor som på sikt kan få andra använd-ningsområden. Därför beskrivs i följande kapitel endast de i dagsläget kända för-slag på förändringar av parkeringsbeståndet som kan komma att ske framöver.

Förslag på ny utformning av kollektivtrafik

Jönköpings kommun har under 2015–2016 genomfört studier om att förbättra kapaciteten och framkomligheten för stombusslinje 1 mellan Råslätt och Hus-kvarna. I detta arbete har bland annat föreslagits att de två hållplatserna i anslut-ning till Råslätt C ska ersättas av en ny hållplats ovan jord i nära anslutanslut-ning till centrumets entré13. Om hållplatsen får denna lokalisering och ges tillräcklig bredd för att tillåta omkörning vid hållplatsen kommer uppemot 50 parkerings-platser på den övre kundparkeringen utgå. Samtidigt tillkommer ett mindre antal platser i garaget under centrumet om nuvarande ändhållplats stängs.

Befintliga parkeringsytor som kan få andra användningsområden Med utgångspunkt att flera av dagens ytor för parkering kommer att få andra användningsområden framöver kommer enligt de planer och idéer som är kända i dagsläget cirka 260- 310 parkeringsplatser för bil att försvinna på Råslätt, se tabell 5-6 för en sammanställning.

Tabell 5-6 Sammanställning av antalet bilparkeringar som försvinner när parkeringsytor på Råslätt får andra användningsområden.

13 Trivector, 2016, Förstudie Jönköpings kollektivtrafik – Utveckling av Linje 1 mellan Råslätt och Huskvarna

Antal nya parkeringsplatser som behöver tillskapas

Hur många nya parkeringsplatser som behöver tillskapas på Råslätt beror av flera faktorer. Storlek på kommande exploatering, möjlighet att samnyttja befintliga parkeringsplatser och hur många av de idag befintliga parkeringsplatserna som måste tas bort till följd av att anläggningarna är i dåligt skick.

Med beskrivna planer på exploatering bedöms den framtida efterfrågan på bil-parkering i Råslätt att uppgå till 1 490 – 1 880 bil-parkeringsplatser (200 nya lägen-heter inklusive efterfrågan från vårdcentralen, bostäderna och trygghetsboendet kring yta P5). Var dessa parkeringsplatser ska lokaliseras behöver vidare disku-teras. En karta som visar var på Råslätt det kommer att tillkomma parkeringsef-terfrågan och var det kommer att försvinna parkeringsplatser visas i Bilaga 1.

Related documents