• No results found

Parkeringstal för bil

I följande avsnitt görs jämförelser mellan de gamla parkeringstalen och de nya parkeringstalen för bil. Här presenteras både skillnader i kategorier och i faktiska parkeringstal. De nya kategorierna omnämns, men eftersom det inte finns några gamla parkeringstal görs inga jämförelser.

Bostäder

I gällande parkeringsnorm från 1998 är bostäder indelat i kategorierna nybyggnad av bostäder i

flerbostadshus, nybyggnad av bostäder i gruppbyggda småhus, befintliga bostäder och särskilt boende för äldre. Studentlägenheter är undantagna från parkeringsnormen.

I den nya parkeringsnormen görs ingen skillnad mellan nybyggnad och befintliga bostäder och kategorierna delas istället upp i flerbostadshus, smålägenheter, gruppbyggda småhus samt gruppboende. I den nya parkeringsnormen görs ingen skillnad avseende upplåtelseform. Däremot kan studentlägenheter oftast täckas in i den nya kategorin smålägenheter som har betydligt lägre parkeringstal än övriga flerbostadshus.

4

För nybyggnad av flerbostadshus i centrum utgår det befintliga behovstalet från en biltäthet på 7

bilar/1000 m2BTA plus tillägg för besöksparkering, vilket blir 8 platser/1000 m2BTA. För området utanför centrum utgår det befintliga behovstalet från en biltäthet på 10 bilar/1000 m2BTA plus tillägg för

besöksparkering, vilket blir 12 platser/1000 m2BTA. De nya parkeringstalen för flerbostadshus är 7 bilplatser i centrum och 11 platser i övriga Borås, vilket innebär minskningar med 12,5 respektive 8 procent.

För nybyggnad av bostäder i gruppbyggda småhus i centrum utgår det befintliga behovstalet från en biltäthet på 8 bilar/1000 m2BTA plus tillägg för besöksparkering, vilket blir 9 platser/1000 m2BTA. För området utanför centrum utgår det befintliga behovstalet från en biltäthet på 11 bilar/1000 m2BTA plus tillägg för besöksparkering, vilket blir 13 platser/1000 m2BTA. De nya parkeringstalen för gruppbyggda småhus är 8 bilplatser i centrum och 11 platser i övriga Borås, vilket innebär minskningar med 11 respektive 15 procent.

För gruppboende för äldre räknas de befintliga behovstalen i centrum fram genom en formel om 45 % av de anställda plus 10 % på lägenhetsantalet för besökare. För området utanför centrum är formeln istället 60

% av de anställda plus 10 % på lägenhetsantalet för besökare. De nya parkeringstalen för gruppboende i centrum har istället formeln 30 % av de anställda plus 9 % av antalet lägenheter för besökare. För området utanför centrum är formeln 45 % av de anställda plus 10 % på lägenhetsantalet för besökare. Det innebär minskningar på ungefär 33 procent för anställda och 10 procent för besökare i centrum respektive 25 procent för anställda och ingen minskning för besökare för övriga Borås.

Handel

I gällande parkeringsnorm från 1998 finns det enbart en kategori för handel inom centrumzonen. För området utanför centrumzonen görs en uppdelning mellan butiker normalt, grannskapsbutiker, stormarknader för livsmedel samt sällanköpshandel. I centrum tillåts däremot en förhållandevis kraftig reducering vid samnyttjande.

I den nya parkeringsnormen görs enbart en uppdelning mellan livsmedelshandel och övriga handel.

Uppdelningen gäller både i centrum och i övriga Borås.

För butiker i centrum är de befintliga parkeringstalen 30 platser/1000 m2BTA utan samnyttjande och 21 platser/1000 m2BTA med samnyttjande. För området utanför centrum är talet 37 platser/1000 m2BTA för butiker normalt, 32 platser/1000 m2BTA för grannskapsbutik, 47 platser/1000 m2BTA för stormarknad för livsmedel och 22-27 platser/1000 m2BTA för sällansköpshandel.

De nya parkeringstalen för livsmedelshandel i centrum är 25 platser/1000 m2BTA och 31 platser/1000 m2 BTA för området utanför centrum. Det innebär en minskning med 17 procent i centrum. Utanför centrum är minskningen svårare att ange exakt på grund av de olika kategorierna med alltifrån 32-47 platser/1000 m2 BTA. Det nya talet innebär en minskning på mellan 3 och 36 procent.

För övrig handel är de nya parkeringstalen 17 platser/1000 m2BTA i centrum och 23 platser/1000 m2BTA för området utanför centrum. Eftersom de gällande kategorierna har ett spann på mellan 21-47 platser är minskningen svår att definiera i ett exakt procenttal. Talen för centrum innebär en minskning på mellan 26 och 64 procent medan de nya talen för området utanför centrum innebär alltifrån en minskning på 51 procent till en ökning på 9,5 procent.

5

Kontor och verksamheter

I gällande parkeringsnorm från 1998 finns kategorierna kontor, industri och lager. I centrum tillåts viss reducering vid samnyttjande. I den nya parkeringsnormen är kategorierna kontor, småskalig verksamhet i bostadskvarter, industri och lager. Kategorin småskalig verksamhet i bostadskvarter är ny.

För kontor i centrum är de befintliga parkeringstalen 13 platser/1000 m2BTA utan samnyttjande och 9 platser/1000 m2BTA med samnyttjande. För övriga Borås är talet 17 platser/1000 m2BTA. De nya parkeringstalen för kontor är 10 platser i centrum och 15 platser i övriga Borås, vilket innebär minskningar på 23 respektive 12 procent.

För industri i centrum är de befintliga parkeringstalen 5 platser/1000 m2BTA utan samnyttjande och 4 platser/1000 m2BTA med samnyttjande. För övriga Borås är talet 7 platser/1000 m2BTA. De nya

parkeringstalen för industri är 3,5 platser i centrum och 6 platser i övriga Borås, vilket innebär minskningar på 30 respektive 14 procent.

För lager i centrum är de befintliga parkeringstalen 3 platser/1000 m2BTA utan samnyttjande och 2 platser/1000 m2BTA med samnyttjande. För övriga Borås är talet 4 platser/1000 m2BTA. De nya parkeringstalen för industri är 2 platser i centrum och 3 platser i övriga Borås, vilket innebär minskningar på 33 respektive 25 procent.

Besöksverksamhet

I de befintliga parkeringstalen för besöksverksamhet görs en uppdelning mellan hotell, restauranger samt samlingslokaler. I den nya parkeringsnormen delas besöksverksamhet upp i kategorierna hotell, restaurang, samlingslokal och evenemang samt tränings-/aktivitetslokal. Kategorin tränings-/aktivitetslokal är ny.

För hotell i centrum räknas de befintliga parkeringstalen fram genom en formel om 45 % av de anställda plus 50 % av antalet hotellrum. För övriga Borås är formeln istället 60 % av de anställda plus 50-80 % av antalet hotellrum beroende på hur bilorienterat hotellet ligger.

De nya parkeringstalen för hotell är 50 % av antalet rum i centrumzonen och 60 % av antalet rum utanför centrum. Minskningen bedöms vara ca 10-25 % mot gällande parkeringsnorm.

För restaurang i centrum räknas de befintliga parkeringstalen fram genom en formel om 45 % av de anställda plus 50 % av normalt besöksantal eller 15 % av maximalt besöksantal. För övriga Borås är formeln istället 60 % av de anställda plus 60 % av normalt besöksantal eller 30 % av maximalt besöksantal.

De nya parkeringstalen för restaurang är 15 % av maximalt besöksantal i centrumzonen och 30 % av maximalt besöksantal utanför centrum. Minskningen bedöms vara ca 15-20 % mot gällande

parkeringsnorm.

För samlingslokal i centrum räknas de befintliga parkeringstalen fram genom en formel om 50 % av normalt besöksantal eller 15 % av maximalt besöksantal. För övriga Borås är formeln 60 % av normalt besöksantal eller 30 % av maximalt besöksantal. För samlingslokaler behöver maxbehovet vara dimensionerande endast om det ofta förekommer. Normalbehovet kan vara dimensionerande om maxbehovet bara inträffar någon enstaka gång per år.

De nya parkeringstalen för samlingslokal och evenemang är 12,5 % av maximalt besöksantal i

centrumzonen och 25 % av maximalt besöksantal utanför centrumzonen. Minskningen bedöms vara ca 15

% mot gällande parkeringsnorm. Om maximalt besöksantal enbart inträffar ett fåtal gånger per år gäller istället 10 % av maximalt besöksantal i centrumzonen och 12,5 % av maximalt besöksantal utanför centrum.

6

Skola och vård

I de befintliga parkeringstalen för skola görs en uppdelning mellan förskolor och skolor. I den nya parkeringsnormen görs uppdelningen istället mellan de tre kategorierna förskola, grundskola samt gymnasium och högre utbildning. Vård är en helt ny kategori.

För förskolor i centrum räknas det befintliga parkeringstalet fram genom en formel om 45 % av de anställda plus 10 % av barnantalet. För förskolor i övriga Borås är formeln istället 60 % av de anställda plus 15 % av barnantalet.

De nya parkeringstalen för förskolor är 40 % av antalet anställda plus 7,5 % av antalet barn i centrumzonen och 55 % procent av antalet anställda plus 12,5 procent av antalet barn utanför centrum. Minskningen bedöms vara ca 15 % mot gällande parkeringsnorm.

För skolor i centrum räknas det befintliga parkeringstalet fram genom en formel om 45 % av de anställda plus 15 % av antalet elever över 18 år. För skolor i övriga Borås är formeln istället 60 % av de anställda plus 25 % av antalet elever över 18 år.

För grundskolor är de nya parkeringstalen 40 % av antalet anställda i centrumzonen och 50 % av antalet anställda utanför centrum. Minskningen bedöms vara ca 15 % mot gällande parkeringsnorm.

För gymnasium och högre utbildning är de nya parkeringstalen 40 % av antalet anställda plus 12,5% av antalet elever över 18 år i centrumzonen och 55 % av antalet anställda plus 20 % av antalet elever över 18 år utanför centrum. Minskningen bedöms vara ca 15 % mot gällande parkeringsnorm.

Diskussion

Parkeringsnormen är ett styrdokument som tillämpas i detaljplaner och bygglov, där den ställer krav på hur många parkeringsplatser som ska anläggas och kopplas till den specifika fastigheten. Det innebär att parkeringsnormen endast tillämpas vid helt nya exploateringar alternativt vid förändringar som kräver bygglov eller en ny detaljplan. Parkeringstalen berör med andra ord endast en liten del av alla fastigheter i kommunen, uppskattningsvis 1-2% av hela fastighetsbeståndet per år. Förändringen av parkeringstalen kommer därför inte leda till snabba förändringar av den samlade parkeringssituationen och

parkeringsutbudet i kommunen, utan snarare bidra till en gradvis förändring.

De föreslagna förändringarna av parkeringstalen innebär en ny inriktning i hur Borås Stad arbetar med parkering vid nybyggnation. Parkeringsnormen ska stödja kommunens arbete med förtätning och mer hållbart resande. En viktig del i det arbetet är införandet av cykelparkeringstal utöver talen för bilparkering.

Ett bra utbud av cykelparkeringar vid bostäder och viktiga målpunkter som arbetsplatser och butiker bedöms kunna stimulera cykling och stötta kommunens mål om ökad cykling.

Tidigare parkeringstal har utgått ifrån bilinnehavet och har försökt tillgodose parkering även för en viss ökning av bilinnehavet. Parkeringstalen styrdes på så sätt av en förväntad efterfrågan. De nya

parkeringstalen är istället målstyrda och har stadens visions- och måldokument som utgångspunkt. Det innebär att parkeringsnormen utgår från den vision och de målsättningar Borås har för stadens utveckling och vilken långsiktig förändring av mobilitetsbeteendet som eftersträvas.

Den största förväntade effekten av parkeringsnormen är att antalet nya parkeringsplatser bättre anpassas till behoven och att byggkostnaderna därmed kan sänkas vilket ger positiva effekter på nybyggnation i Borås.

Detta uppnås i viss mån genom de nya, sänkta talen, men i än större utsträckning genom en större

flexibilitet i användningen och ökade möjligheter att sänka talen om det tillåts utifrån fastighetens specifika förutsättningar. Vidare ger den erbjudna flexibiliteten fastighetsägarna ett incitament att själva aktivt

7

undersöka och införa åtgärder för att förändra mobilitetsbeteendet och behovet av egen bil. En viktig förändring mot tidigare är också att redan befintliga men underutnyttjade parkeringsplatser kan användas för att uppfylla parkeringstalens behov. Därmed blir det möjligt att mer effektivt utnyttja redan gjorda investeringar och effektivisera markanvändningen, vilket förväntas underlätta den önskade förtätningen av staden.

De föreslagna förändringarna är dock försiktiga och i linje med vad fastighetsägare och företrädare för parkeringsbolaget har beskrivit som dagens efterfrågan, för att undvika allt för radikala förändringar som kan skapa acceptansproblem och tillgänglighetsproblem. Talen i förslaget är minimital, vilket innebär att det är fritt för exploatörer att bygga fler parkeringsplatser när så önskas om platsen finns och det ryms inom detaljplanens bestämmelser. Därmed kommer frågan om parkering fortsatt att vara i hög grad

marknadsstyrd.

Under processen att ta fram den nya parkeringsnormen har ett antal övergripande synpunkter framförts. Det finns en oro över att parkeringsplatserna för bil i för hög grad ska minskas, vilket i så fall skulle kunna leda till färre besök i t.ex. stadskärnan. Det finns ett fortsatt stort behov av besöksparkering i centrum, då dessa parkeringsplatser är kopplade till flera funktioner och flera fastigheter. Det finns också en oro över att minskningar av boendeparkeringarna genom lägre parkeringstal gör att fler boende i centrum väljer att utnyttja gatumarksparkering och övrig parkering som är avsedd i huvudsak för besökare. Med hänsyn till det har det inkommit önskemål om att från kommunens sida se över parkeringsfrågan i stort med fokus på till exempel tidsbegränsningar, parkeringskostnader och ett eventuellt parkeringsledningssystem i centrum.

Dessa frågor har dock inte varit möjliga att behandla i parkeringsnormen.

8

Related documents