• No results found

Hur patientsäkerhetsarbete har bedrivits samt vilka åtgärder som genomförts för ökad patientsäkerhet

Sjukhusgemensam utvecklingsdag

Sjukhuset har under året reviderat sin processmodell och del av den sjukhusgemen-samma utvecklingsdagen ägnades åt förutsättningar för fortsatt processutveckl-ing. Medarbetarna fick också ta del av internt processarbete från Öron- näsa- hals-mottagningen. Marie Sjögren, som innehar rollen som regional processägare, delade även med sig av sina erfarenheter från processarbetet inom hjärntumörvården i Väst. Under kommande verksamhetsår skall sjukhuset arbeta vidare med de sjukhus-övergripande processerna som identifierats och prioriterats.

Utbildning i patientsäkerhet

Sjukhusets verksamhetschef har genomgått utbildning vid Karolinska institutet/KTH i patientsäkerhet 2014-2015 och chefläkaren går utbildningen 2016-2017.

Förbättrad tillgänglighet

För ökad tillgänglighet använder 7 av 11 mottagningarna TeleQ. Tre mottagningar har valt bort TeleQ för de anser inte att det medför någon förbättring och en mottag-ning väntar på att få TeleQ. Ärenden via Vårdguiden 1177 har ökat. 2768 ärenden 2015

2014 hade sjukhuset 2030 ärenden.

Styrande dokument/informationssäkerhet

Tydliga riktlinjer och rutiner är en förutsättning för en hög patientsäkerhet och för ledning och styrning av verksamheten. Under 2015 har Barium införts på sjukhuset för att säkerställa en säker och tillförlitlig hantering av styrande dokument. I sam-band med detta har dokumenten uppdaterats och en gallring av dokument som inte är relevanta har gjorts. Arbetet med revisionen av styrande dokument och överföringen av dessa till Barium pågår kontinuerligt och planeringen är att överföringen till Ba-rium skall vara klar under 2016.

Fortsatt utbildning av lokala IT-samordnare för att stärka deras roll på enheterna har genomförts. Uppdatering av personuppgiftsregister har gjorts samt information angå-ende hantering av personuppgiftsregister har givits på samtliga enheter. FSS har ar-betat med att öka informationssäkerhetsmedvetandet hos medarbetarna genom ut-bildnings- och informationsinsatser.

Patientinformation

Sjukhuset strävar efter att all skriftlig patientinformation är formulerad på ett sådant sätt så att alla kan förstå dess innehåll. Det sker ett ständigt arbete med att förbättra och utveckla den skriftliga patientinformationen.

Ett viktigt resultat av händelseanalyserna som ingår i förbättringsarbetet är att för-bättra patientinformationen såväl muntligt som skriftligt. Arbete med ny version av hälsodeklaration pågår. Under året har ett förbättringsarbete pågått för att göra den sjukhusgemensamma hälsodeklarationen mer användarvänlig för såväl patienter som medarbetare. Andelen patienter som inte har svenska som modersmål ökar och

13

hälsodeklarationen kommer att översättas till engelska. Mottagningsbesök av patien-ter med tolkbehov markeras vid behov i besökslistorna och förlängda besök med utö-kad tid planeras i enheternas tidsböcker.

Förstå mig rätt är en metod som infördes på två enheter under 2014 i samverkan med Kunskapscentrum för Jämlik vård. Ytterligare enheter har börjat använda sig av me-toden under 2015. Genom att be patienterna återberätta vilken information de tagit emot säkerställer personalen att viktig information gått fram.

SBAR (situation, bakgrund, aktuellt tillstånd och rekommendation) är en strukture-rad överrapporteringsmetod som sjukhuset arbetar med i syfte att säkra kommunikat-ion och informatkommunikat-ionsöverföring mellan olika yrkesutövare samt mellan vårdgivare och patient/närstående.

MedControl Pro (MCP)

Regelbunden uppföljning och dialog om avvikelser sker på sjukhusnivå och enhets-nivå av antalet rapporterade avvikelser i MCP med återrapportering till verksamhets-ledningen och på enheternas arbetsplatsträffar. Checklista för nyanställda innehåller genomgång av MCP. Ärenden i MCP skickas även till enhetens vårdenhetsöver-läkare och chefvårdenhetsöver-läkare för kännedom.

Journalgranskning

Strukturerad journalgranskning utförs med återkoppling till berörda enheter och till verksamhetsledningen. Granskningsteamet har deltagit i Regionalt erfarenhetsutbyte journalgranskning, temadag hösten 2015.

Risk- och händelseanalyser

Återkoppling av risk- och händelseanalyser ges på verksamhetsledningsmöten och berörda enheters arbetsplatsträffar.

Vårdrelaterade infektioner (VRI)

En tvärprofessionell arbetsgrupp arbetar med ett förbättringsarbete för att skapa ge-mensamma rutiner angående postoperativ 30-dagars uppföljning av vårdrelaterade infektioner. Syftet är att öka patientmedverkan och skapa bättre förutsättningar för en systematisk uppföljning inom området. Ett viktigt område är att öka svarsfrekven-sen.

Medicinteknisk säkerhet

Planerat underhåll och regelbundna kvalitetskontroller genomförs på all medicinsk utrustning enligt gällande tidsplan. Återrapportering av utrustningsleverantörer har skett till Medicinsk Fysik och Teknik (MFT).

Medicintekniskt ansvariga ombud (MTA) finns på varje enhet och i funktionen ingår att säkerställa att all medicinteknisk utrustning på respektive enhet servas och kon-trolleras enligt gällande förbyggande teknisk underhållsplan samt att instruktioner, checklistor och metodbeskrivningar är uppdaterade och lättillgängliga.

14

Utrustning med joniserade strålning har kontrollerats i enlighet med SSM;s krav för leveranskontroll samt periodiska kontroller i samarbete med MFT: s sjukhusfysiker.

Det är säkerställt att all personal som använder utrustning med joniserad strålning har grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper i strålskyddsteknik, strål-skyddshjälpmedel för patienter och personal. Berörda vårdenhetschefer ansvarar för att strålskyddsutbildningar genomförs regelbundet och att dokumentation från ge-nomförda utbildningar och protokoll från kvalitetskontroller finns på enheternas re-spektive nätverksplatser.

Under hösten 2015 skrevs ett samverkansavtal mellan radiologiska kliniken, Kung-älvs sjukhus, och Frölunda Specialistsjukhus, vilket säkerställer radiologisk led-ningsfunktion på Frölunda Specialistsjukhus och vårdenhetsöverläkarfunktionen på röntgenenheten, Frölunda Specialistsjukhus.

Resultat

SAMMANSTÄLLNING 2015

Avvikelserapporter i MedControl 474 Anmälningar till IVO, Lex Maria 1

Händelseanalyser 4

Strukturerad journalgranskning 58 journaler Resultat basala hygien- och klädrutiner (BHK) 2015

Sjukhusets sammanlagda medelvärde var 2015 97 % avseende basala hygienrutiner och 94 % för klädregler. De enheter som vid mätning av basala hygien- och klädreg-ler får ett resultat < 90 % tar fram åtgärdsförslag och genomför ny mätning efterföl-jande månad.

15 Resultatsammanfattning

De övergripande målen för sjukhuset har varit att öka patientsäkerheten, stärka pati-entsäkerhetskulturen och levererar patientfokuserad vård med goda medicinska re-sultat. Sjukhusets samlade bild av patientsäkerheten utifrån de mätningar och ana-lyser som gjorts är det finns flera områden där vi uppnår de måltal som sjukhuset och regionen har fastställt. Avvikelserapporteringen via MCP bland medarbetarna har yt-terligare ökat under 2015, vilket är en förutsättning för att kunna bedriva systema-tiskt patientsäkerhetsarbete. Fler yrkeskategorier är involverade och öppnare diskuss-ioner förs ute på sjukhusets enheter. Sjukhuset har genom införandet av patientsäker-hetsronder uppmuntrat ett mer proaktivt säkerhetsarbete på enheterna. Sjukhuset ser också stor utvecklingspotential inom flera områden att arbeta vidare med under kom-mande verksamhetsår.

Related documents