• No results found

Hur kan pedagoger uppfatta sin roll i den fria leken?

Pedagogernas uppfattning av deras roll i den fria leken skiljer sig då en uppfattning är att leken ska få vara ostörd och där pedagogerna ska vara i bakgrunden, medan en annan uppfattning är att deras närvaro är väldigt viktig. Deltagandet i den fria leken ses som komplex och att det uppfattas vara en fin

“balans” mellan att delta eller ej, att känna av när barnen ska få leka själva och när pedagoger kan delta.

En uppfattning är att pedagogerna ser sin roll som omsorgstagare genom att till exempel utmana och utveckla leken och se till att alla trivs i eller runt leken. En annan uppfattning är att deras roll är att ge barnen möjligheter, för att leken ska vara så fri det går, att stödja genom material och att låta barnen vara på flera platser med olika material och inte behöva stanna till exempel i hemvrån och leka mamma, pappa, barn, utan den leken kan även fortsätta i byggrummet.

Pedagogrollen som stöttning för barns sociala kompetens

Flera pedagoger ser sitt deltagande i den fria leken som en trygghet för att leken ska vara “bra” för alla barn. Pedagogerna uttrycker att de måste se till att alla trivs, att det är en bra miljö för alla. Deras

uppfattning är att leken kan vara fri från styrning så länge det är en lek på allas villkor och där regler och normer följs. Pedagogerna belyser att de behöver se till att ingen far illa i leken och lär barnen sociala koder. De uttrycker att leken inte “ska urarta” och att de behöver styra upp leken för att bland annat lösa konflikter, men att det är viktigt att vara observant på om det kanske är något som barnen kan lösa själva:

“Men ibland kan dom ju säga att dom vill jamen vara själva och aaa det är svårt att veta det men att man måste verkligen vara observant och se behövs det? Eller behövs det inte? Ska jag bryta för att här fungerar det inte. Här är någon som mår dåligt eller här är nån som har ett riktigt övertag” (Joline)

Rollen uppfattas handla om att se till att alla barn har det bra i leken och att inget barn mår dåligt. Att veta att pedagogen finns där som ett stöd och reglerar lekarna ifall det urartar kan göra att barnen känner en trygghet i att försöka lösa konflikter själva. Pedagogerna uppfattar sin närvaro som att de ger barnen utrymme till att göra misstag, eftersom barnen vet att pedagogen finns där och hjälper med det sociala stödet om det behövs. En annan pedagog fortsätter:

“Åh sen kan det vara situationer när barnen märker att barnen är ja men lite ovänner med varann alltså…

Dom asså.. gruffar med varandra och det händer saker. Då kanske man också behöver gå in i leken och vara med åh se varför det blir dom här små konflikterna i leken och försöka lösa det på vägen åh..mm..” (Barbro)

20 Flera pedagoger uttrycker liknande situationer då barnen behöver stöd i olika situationer. Till exempel för att undvika konflikter, att inte bli utesluten och se till att det sociala samspelet mellan barnen utvecklas positivt. Ett stöd uppfattas även vara att närvara i leken för att utveckla barns relationer med varandra:

“(...) vi måste bli bättre på att sitta där med barnen åh leka med dom. Och att det också bidrar till att ah men.. Sammanhållningen eller att man liksom kan leka med varandra för det har vi ju också problem med att man kan.. Det bara två stycken som leker liksom sen får det inte vara med nå fler eller att det blir “jag får inte vara med han” eller.. Åh det tror jag också kan bli bättre av att om man sitter tillsammans istället för att vi bara säger “man kan leka tre” men att man visar på att man faktiskt kan leka tre också. Att det kan vara till en fördel.” (Linnea)

Pedagogen vill försöka visa barnen vad en god kamratkultur är genom att vara delaktig i barnens lek och visa att alla får vara med. I leken ska inte ett barn uteslutas utan alla barn ska kunna ta emot andra barn med öppna armar och välkomna in dem i leken för att stärka sammanhållningen i gruppen och pedagogens roll kan uppfattas handla om att vara den som stöttar barnen i det sammanhanget.

Pedagogrollen som en närvarande pedagog

En uppfattning som uttrycks är att pedagogernas roll som aktiv i leken kan göra att de hjälper barnen att utveckla och utmana leken. Närvaron uppfattas som positiv och informanterna förklarar sitt stöd på olika sätt, till exempel att barnen behöver erfarenheter i leken för att utveckla den vidare. Den fria leken ses som ett sätt att ge barnen erfarenheter av omvärlden med hjälp av pedagogerna. Den tolkning vi gjort är utifrån det som uttrycks i citaten nedan:

“Ett lärande kan man ju verkligen göra i en lek. I den här fria.. vi hade en flicka som.. ja många år sen nu.

Hon ville leka doktor. Men så ville hon alltid vara patient. Så det var alltid jag eller nån annan vuxen som skulle vara doktor då, eller sjuksköterska. Men annars, de flesta barn vill ju vara det själva. Och då funderade vi på vad det var. Och så prata vi med henne sen, och då sa hon att “Jamen Joline, då lär jag mig”. Och då tänkte jag “jamen det är ju klart!”. Hur ska man veta som barn om hur man gör saker om man aldrig har gjort det. Hur ska man veta om man aldrig direkt varit till doktor och vill leka doktor? Då ville ju hon att vi skulle göra och visa och sen kunde hon” (Joline)

“Allt handlar ju om en balans med det hela, alltså ofta får dom ju skapa själv å ta egna material och jag vill göra det där å det där och ibland så vill dom ha inspiration och tips och tycker att det är jättekul… man sitter inte “det här ska vi pyssla, det här har jag tagit fram!” utan ofta sitter man tillsammans med barnen och kollar och tar fram saker “a det här skulle jag vilja göra” aaa men då gör vi det. Så det finns såna färdiga saker dom kan välja och sen kan det komma helt från egna fantasier, men ändå kan man få tips och ideer och inspiration att leta fram tillsammans också” (Pia)

Pedagogernas närvaro uppfattas bidra till att barnen kan få tips och inspiration till vad dom ska göra eller skapa. En uppfattning tycks vara att pedagogerna ger barnen erfarenheter genom att utveckla leken och fantasin men att det finns en skör gräns mellan att finnas till hands och att styra. Det uppfattas handla om att det ska finnas en balans i att bidra till ett utforskande istället för att styra in dem på en viss aktivitet. I ett av citaten uppfattas det som att barnets nyfikenhet tas tillvara på av pedagogen och utmanas utefter barnets önskemål av att leka något som barnet inte har erfarenhet av. Rollen som en närvarande pedagog uppfattas vara att ge barnen tillfällen till att utveckla leken utifrån det som intresserar dem där och då.

21 Pedagogrollen handlar om att öppna upp möjligheter till fri lek

Pedagogerna belyser att begränsningar av olika slag gör att den fria leken blir mindre fri. En uppfattning är att rollen ses som viktig då de kan se till att det finns mer möjligheter till frihet i leken genom att de har ett mer tillåtande förhållningssätt. Det är pedagogerna som både kan begränsa och ge möjligheter till barns fria lek och hur pedagoger väljer att göra kan bero på hur de uppfattar fri lek.

“Aah den är utan begränsningar, absolut. Asså jag tänker att man kan leka precis hur som helst med precis vad som helst åh man kan hamna var som helst, det är bara fantasin som sätter stopp (...) Nämen jag tror att eh det hänger mycket med vad dom vuxna också har för synsätt till barnen. Förhållningssätt och synsätt.

Asså att.. Om man inte är tillåtande åh får ha det lite högljutt ibland så kan det hämma leken totalt, eller att man inte ser att barnen behöver tid för att leka färdigt så det är ingen idé att börja liksom (...) Man får vara ganska lyhörd kan jag tänka mig som vuxen också att man ser vad som händer och sker i alla lekar”

(Gudrun)

“(...) och jag känner nog själv att jag är väldigt tillåtande som pedagog. Ja men som låt dom springa om dom vill springa. Dom behöver väl det om dom gör det tänker jag (...) Barnen är mellan golv och tak. Men jag känner också att har de behovet av att leka på det viset, låt dom göra det då. Varför ska jag hindra dom egentligen? Bara för att jag vill städa..(...) Sen är det ju vissa saker som absolut inte är okej, som att springa

inomhus. Jamen dra tre varv då, sen räcker det.” (Alice)

Flera informanter belyser att det finns många faktorer som begränsar den fria leken så som miljö, material, tid, trivsel för alla och utrymme. Pedagogrollen uppfattas handla om att i den fria leken vara tillåtande i fråga om barnens viljor. Om ett barn vill flytta runt materialen är det upp till pedagogen att vara den som tillåter detta för att öppna möjligheter för barns lek. Fri lek uppfattas vara en aktivitet som behöver tid för att barnen ska kunna få möjligheten att leka klart. Det finns paralleller med denna uppfattning som Knutsdotter Olofsson (2017) beskriver om de tre grundprinciper där en av dessa principer belyser vikten av att ge barnen tid till leken. Som nämns i citaten ovan “varför ska jag hindra dom egentligen?” och “(...), bara fantasin som sätter stopp(...)” uppfattas det att barnen ska avsluta sin lek och inte de vuxna på grund av verksamhetens rutiner därav att ha den lyhörda egenskapen som pedagog verkar vara en betydande faktor för att ge barnen möjligheter i den fria leken.

Mönster i yrkesrollen och barnens ålder

Under processen av resultatet upptäckte vi att det fanns ett visst mönster i hur pedagogernas uppfattar sin roll i den fria leken och att den är beroende på barnens ålder. Hälften av pedagogerna uttrycker att närvaron är betydligt mer med de yngre barnen än vad den är med de äldre barnen. Leken uppfattas som mer fri ju äldre barnen är och därav att de håller sig mer undan i de äldre barnens fria lek i förskolan.

Leken uppfattas vara fri när pedagoger inte behöver vara närvarande eftersom att barnen kan klara sig själv och inte behöver samma stöd som de yngre barnen. Detta tolkas utifrån citaten nedan:

“Det känns som att vi har mycket fri lek på asså här och att dom leker väldigt mycket men sen är dom ju små också satt det blir ju så hattigt. Dom kommer ju inte in i det på samma sätt som kanske ett större barn

för dom har det hära mer lek och fantasi åh. (Linnea)

“(...) det är ju inte riktigt på samma sätt tycker jag då med de yngsta barnen å dom som är lite äldre för dom äldre barnen klarar sig ju mera själv å dom kan ju ha en dialog å en kommunikation kring det som händer,

22

men att dom har möjlighet att lösa såna saker, å jag tror att det är viktigt att inte vi liksom … aa man måste vara lite på avstånd om dom har valt att gå ifrån en och göra nånting (...)” (Malin)

“Man är med och styr. Med dom äldre ska man helst inte ta så mycket plats. De små måste man hålla kvar i leken, vara med å se vad som händer.” (Svea)

Pedagogrollen uppfattas handla om omhändertagande i leken och att det tar större plats hos de yngre barnen som behöver hjälp att utveckla sina sociala kompetenser. Barn som inte kan lekkoder eller sociala regler uppfattas behöva mer stöd av pedagoger. Pedagogrollen uppfattas handla om att göra barnen

“lekbara” för att sedan kunna lämna leken ifred och att leken då upplevs som mer fri än när vuxna deltar och styr.

De pedagoger som inte nämner åldersskillnader under deras intervju uppfattas sin roll i barnens fria lek likadant oavsett ålder. Pedagogernas uppfattning av sin närvaro handlar inte om ett styrande utan de verkar uppfatta sin roll som att de kan leka med barnen oavsett om de behöver stöd eller ej.

“ (...) ibland kan jag bah ta på mig nån kappa eller nånting åh en väska åh så kommer jag åh går in i rummet bara åh så får jag se vad som händer bara för att jag tycker det är lite kul (...) Det är fantastiskt i alla fall att få vara med åh leka med barna, det är det! Man vet aldrig vart man kommer eller vart man åker eller vart man är eller vad man blir!” (Gudrun)

“Jag tycker det är viktigt just för att barnen ska se att vi dels bryr oss och engagerar oss i dom. Vi vill vara med dom och inte är där bara för att göra vårt jobb utan vi är där för att vi vill vara med dom. De ska känna att vi är med dom å ser dom å stödjer dom i deras lek och utveckling.” (Alice)

“Ah men alltså då kan man ju bara gå in åh sätta sig där åh vara med. Eh… Mycket, mamma pappa familjelekar… Åh där är det ju ganska lätt att gå in, jag vill vara storebror, näe det fick du inte vara nu får du vara hund eller nånting. Eh.. Då är det ju bara gå in åh vara med. Eh.. Vad är det andra för lekar då? Dom här med bygg och konstruktion, dom leker liksom på olika ställen, jag tänker mig våra barn nu.

Dom små.. Då är det ju bara sätta sig åh rulla boll eller ja men vara med i den leken (...)” (Wilma)

De pedagoger som inte nämner åldersskillnader väljer att delta oavsett om barnen behöver deras omsorg eller ej, utan pedagogerna uppfattar sitt deltagande som roligt och att de vill vara med barnen. Oavsett om det handlar om att rulla en boll eller att gå in i en roll väljer de att närvara i leken. Uppfattningen tycks vara att deltagande och närvaron anses viktigt även om barnen klarar sig själv eller om barnen behöver stöd.

Related documents