• No results found

5 Resultat och analys

5.3 Pedagogerna informerar föräldern om verksamheten

Samtliga föräldrar talar i intervjuerna om vikten av att få insyn i verksamheten på förskolan och de menar att det möjliggörs genom att pedagogen informerar föräldern

33

om verksamheten. Nedan följer tre exempel ur det empiriska materialet som belyser just det här och de analyseras utifrån studiens teoretiska utgångspunkter.

5.3.1 Föräldern ses som bidragande till förskolans verksamhet.

Föräldrarna talar om att information ska ges i olika former och beröra olika delar av verksamheten såsom att de sätter upp barnens alster på väggen i hallen, att de skriver om och visar bilder på aktiviteter i slutna sociala medier, att ringa föräldern om något extraordinärt inträffat, meddela personalförändringar, informera om smittor, informera om förskolans preliminära planering, meddela om föräldraråd och föräldramöte. I exemplet som följer talar föräldern Louise om hur hon informeras om verksamheten:

B: På vilka vis förutom Edwise [sluten grupp på Internet] visar de vad de gör? Kan de göra dig mer delaktig, på vilka andra sätt? Känner du att de förmedlar på något annat sätt..?

L: Alltså på tavlan där ute, den stora där, där sätter de också ut bilder ibland på aktiviteter på barnen. Som att de gjorde små tavlor till exempel… på väggen som de sätter upp. Där kan man ju se, där byter de ju så efterhand, vad de har gjort för någonting eller så så där kan man ju följa också. Sen så har de ju en liten laptop också som står precis i hallen där det går ett bildspel hela tiden med bilder. Så där kan man ju också stanna och titta lite.

B: Det uppdaterar dem och ändrar varje vecka och så?

L: Ja men det gör de. Där kommer nytt alltid. Så att … det är de bra på tycker jag. Just den här informationen med bilder och så.

B: Känner du att det är en form av delaktighet, att du får se vad de gör? L: Ja men det är det. Absolut.

Louise talar uppskattande om hur hon upplever sig delaktig i förskolan eftersom pedagogerna informerar om verksamheten i form av bilder och bildspel som uppdateras regelbundet och ofta. Louise kan se och följa vad som sker i verksamheten och hur den utvecklas. Att pedagogerna informerar föräldrarna kan ses som ett uttryck för att föräldrarna är viktiga för förskolan och framförallt det enskilda barnets utveckling. Jag ser ovanstående som ett exempel på social uppskattning. För när Louise informeras om verksamheten upplever hon sig av pedagogerna sedd som en betydelsefull samarbetspartner som är viktig för sitt barns utveckling, omsorg och fostran. När

34

pedagogen delger föräldern information om det som skett i förskolan kan Louise bli mer delaktig och lättare påverka verksamheten på förskolan och hur barnet utvecklas hemma. Genom att Louise liksom övriga föräldrar delges information om verksamheten erkänns föräldern som oersättlig för barnet och ses därmed som en fullvärdig och bidragande deltagare i förskolan.

Exemplet ovan med Louise kan också förstås som rättsligt erkännande (Honneth, 2003) då hon som medborgare i en demokrati och deltagare i en samhällsinstitution förstår att hon har rätt till insyn i verksamheten vilket en demokrati förutsätter.

5.3.2 Föräldrars behov av information tillfredställs inte

Den viktigaste formen för att få information om verksamheten tycker samtliga föräldrar är att pedagogerna berättar om det enskilda barnets dag i de dagliga mötena. Alla föräldrar menar dock att de ofta vill veta mer än det som pedagogerna berättar för dem. Föräldrarna vill veta mer om barnets dag än om den ”varit bra eller dålig” (Magnus). Föräldrarna talar om vikten av att pedagogen tar eget initiativ till att berätta och uppmärksamma det enskilda barnet till exempel genom att berätta vad barnet sagt eller gjort under dagen. I exemplet nedan talar föräldern Alfonso om vad han vill veta om barnets dag och varför han vill veta just det:

B: […] Vad är det du vill veta? Du sa ju att du vill veta vem hon har lekt med och hur hon har ätit och hur… Är det viktigt för dig att veta vad de har haft för pedagogisk verksamhet? Är det något som är av betydelse för dig eller det är inte? Kommer det längre ner på listan eller det kommer inte alls, det spelar kanske inte så stor roll? A: Det kommer... alltså allting har… Alltså det är viktigt att veta hur de har ätit och vad de har ätit eller inte… mat och så. Men hur de har ätit och vilka de har lekt med till exempel eller vad de har lekt med och för att dem inte… Att man har koll på… så att inte de hamnar utanför, inte har några kompisar, blir utstött eller någonting sådant. Om det sker att någon slår någon annan eller så. Och sedan har det jättestor betydelse med pedagogisk verksamhet för att veta hur barnet beter sig i olika situationer. Hur de klarar sig, om de behöver lite mer stöttning i någonting eller att de ligger framme i något eller… Ja allting i sin helhet det är ju viktigt, att de har en pedagogisk verksamhet. Det är liksom allt. Allmänt.

B: Något annat som du inte nämnde nu som skulle kunna vara jättebetydelsefullt? A: Jag sa ju att det är ju om barnen hamnar utanför, att de blir slagna eller mobbade på något annat vis. Att de ser till att där är kompisar, att de är liksom inkluderade i

35

verksamheten… så att de känner sig själva delaktiga i någonting, för att de inte kommer utanför, det tycker jag är väldigt viktigt.

B: Och där har du varken fått höra det ena eller andra?

A: Nej ibland när man har frågat eller så så är där någon som säger någonting men aldrig självmant de kommer och säger någonting. Det tycker jag ändå är en stor brist i den här förskolan jag har.

Alfonso beskriver ett missnöje med att pedagogerna inte tillräckligt ofta berättar om barnets upplevelser och erfarenheter i den dagliga verksamheten. Alfonso talar om en ”stor brist” hos förskolan och uttrycker därmed att det saknas något som han egentligen förväntar sig av förskolan, nämligen att ta del av sitt barns upplevelser under dagen liksom barnets utveckling. Honneth (2003) menar att rättsberövande sker då individen berövas vissa moraliska rättigheter. Här tolkar jag det som att Alfonso upplever

rättsberövande eftersom han inte fullt ut känner att pedagogen ser vilka behov och

önskningar Alfonso har som förälder.

Längre fram i intervjun återkommer vi till vikten av att pedagogen informerar föräldern:

B: Då undrar jag varför är det viktigt för en förälder att få information?

A: Om en förälder får info då visar det att de [pedagogerna] har brytt sig om barnet, de har liksom koll på barnen och får man inte den infon så visar inte de någonting att de har haft koll på barnet. De kanske bara har gått in och druckit kaffe. Det är ju viktigt att dem… att de slänger fram några ord i alla fall vad det… Det behöver inte bara vara när det har hänt någonting speciellt utan de kan säga ”Idag har hon… hon åt två portioner och det… det gick så bra hon lekte med den personen och de hade så trevligt tillsammans”… eller så. Men det är i princip aldrig något på senaste året har jag hört att de har sagt någonting sådant.

Här talar Alfonso om varför det är viktigt att han får information om barnet, han talar i termer om att det visar att pedagogerna ”brytt sig om barnet”. Alfonso känner sig osäker på om hans barn bemöts av den omtanke som han förväntar sig att pedagogen ska visa barnet. Jag ser ovanstående exempel som att Alfonso rättsberövas eftersom han inte upplever att han får den dagliga information om sitt barn som han önskar och har behov av som förälder.

36

Honneth (2003) menar att de tre formerna av missaktning har sin motsatta form av erkännande inom samma sfär. Eftersom Alfonso i exemplen ovan missaktats i Honneths (2003) andra form och uttrycker hur han skulle önska att han delges mer information om verksamheten kan det utläsas att Alfonso istället för att missaktas önskar bli erkänd inom samma sfär det vill säga i form av rättsligt erkännande.

Related documents