• No results found

I. Teoretická část

1. Volný čas

2.3 Pedagogická dokumentace

 Roční plán činnosti předkládají pedagogičtí pracovníci DDM řediteli s návrhy táborů, spontánních či příležitostných akcí, soutěží apod. Ten vše následně projednává se zřizovatelem DDM. „Plán by měl být stručný, konkrétní a jmenovitý s prostorem pro operativní změny. Plánované aktivity je nutné mít ekonomicky podložené. Součástí plánu je rozvrh zájmové činnosti pravidelné.“

(Pávková a kol., 2002, s. 126)

 Deníky zájmových útvarů slouží pro zaznamenávání dat, programu a docházky účastníků zapsaných do útvaru. Deník spolu s vyplněným plánem činnosti se odevzdává řediteli, který podpisem stvrzuje, že vše souhlasí.

 Přihlášky členů se vyplňují ke všem zájmovým útvarům, akcím, soutěžím apod.

Zákonný zástupce tak stvrzuje svým podpisem účast dítěte na zájmovém nahlížet. Provozní řád vystavuje ředitel DDM.

 Organizační řád s organizační strukturou DDM.

 Jednací protokol (kniha došlé a odeslané pošty).

 Zápisy z pedagogických a provozních porad.

 Personální dokumentace.

20

 Dokumentace je spis, do kterého pracovníci zaznamenávají všechny akce, které organizovali, zapisují do ní počet uchazečů, datum a průběh dané akce.

 Dokumentace prázdninových táborů zahrnuje přihlášky, potvrzení rodičů, vyúčtování, lékařskou evidenci atd.

 Kniha úrazů.

„Skartace jednotlivých dokumentů se řídí instrukcí MŠ ČSR ze dne 13. června 1986 č. j. 18 200/8649, kterou se vydává skartační řád pro školy a školská zařízení.“

(Pávková a kol., 2002, s. 127)

3 Dům dětí a mládeže ve Varnsdorfu

3.1 Charakteristika zařízení

Popis DDM

„Dům dětí a mládeže ve Varnsdorfu je příspěvkovou organizací s právní subjektivitou. Od 1. 1. 2012 je zřizovatelem zařízení Město Varnsdorf, nám. E. Beneše 470, 407 47 Varnsdorf.“ (Dům dětí a mládeže ve Varnsdorfu 2013) Do roku 2008 sídlil v rodinné vile se zahradou, kterou dostal DDM k pronájmu od Městského úřadu ve Varnsdorfu. Roku 2009 se DDM přemístil do budovy Městského centra kultury a vzdělávání, kde sídlí společně s městskou knihovnou a informačním centrem. Před budovou se nachází rozlehlý městský park, kde bylo nově vybudováno dětské hřiště, které můžeme kdykoliv s dětmi navštěvovat. V blízkosti budovy se nachází sportovní hřiště, které je volně přístupné a lze ho využívat pro sportovní činnosti DDM.

Budova má tři patra a sklep. DDM je umístěn ve 2. patře budovy. K dispozici je zde 9 místností a toalety (dívčí, chlapecké, zaměstnanci a 2x invalidi). Ostatní prostory obývá městská knihovna.

21 Tabulka 1

Místnost Účel místnosti

Sál slouží pro pohybové činnosti, pořádají se v něm akce pro školy, bazar, mini-trhy, soutěže (recitační, pěvecké) a podobně.

Malá kuchyňka

slouží pro uložení věcí – pračka, sušák na prádlo, úklidové prostředky a police sloužící pro sušení keramických výrobků

Klubovna zde jsou umístěny stoly na ping-pong, konají se zde kroužky pohybové, rybářské aj.

Kuchyňka

probíhají zde keramické, výtvarné, tvořivé kroužky a kroužek vaření, slouží k tematickým akcím pořádaných DDM např. korálkování, drátkování, výroba věnců atd.

Sklad

sou zde uskladněny veškeré pomůcky, sportovní náčiní, kostýmy apod., které DDM vlastní, dále tu najdeme veškerý materiál pro výzdobu prostorů DDM

Herna 1 V dopoledních hodinách se využívá jako školička pro předškolní děti, v odpoledních hodinách se využívá pro hudební a jazykové kroužky

Herna 2

slouží především pro provoz školičky pro předškolní děti v dopoledních hodinách, v odpoledních hodinách slouží převážně pro hudební a jazykové kroužky

Dílna slouží pro letecké modeláře

Kancelář zázemí pro zaměstnance a ředitelku DDM

Dům dětí a mládeže ve Varnsdorfu je tu pro rodiče, děti, školy i školky každý den od 9:00 do 18:00 hodin, není-li stanoveno jinak. V ranních hodinách zde probíhají kroužky a akce pro školy a předškolní děti. Dále se zaměřuje i na seniory, rodiče, zejména tedy maminky na mateřské dovolené, ale i rodiče, kteří momentálně mají volný čas a chtějí ho aktivně využít. Pro ně jsou tu k dispozici různá cvičení, jako je jóga, zdravotní cvičení apod. Během těchto kroužků je pro maminky, které nemají hlídání, zajištěn pedagogický dozor nad dětmi.

V odpoledních hodinách zde probíhají kroužky pro školní děti. Rok od roku narůstá zájem rodičů o kroužky pro předškolní děti. Přestože tyto děti jsou našimi potencionálními klienty v dalších letech, nejsou DDM uznávány, a DDM tak na ně nezískává žádné finanční příspěvky. Mimo kroužků zajišťuje DDM odpolední akce pro rodiče s dětmi, ale i pro samotné děti. Akce jsou tematické dle ročního období, aktuálních svátků, ale

22

i sportovní, kreativní a jiné. Rodiče se setkávají i s tradičními kurzy: pletení, drátkování, výrobky z pedigu, patchwarku atd. tato odpolední nabídka je zpoplatněná.

Náplň DDM

„Dům dětí a mládeže ve Varnsdorfu poskytuje metodickou, odbornou, popřípadě materiální pomoc účastníkům zájmového vzdělávání, případně školám a školským zařízením. Pomoc může poskytovat za úplatu nebo zdarma. Na základě §37 zákona číslo 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, se nesmí jednat o pomoc formou daru.“ (Jägrová, 2011)

DDM zajišťuje činnost pro děti, žáky, studenty, pedagogické pracovníky, popřípadě další osoby, bez ohledu na místo bydliště. A to po celý školní rok, o víkendech a ve dnech, kdy neprobíhá školní vyučování. „Pečuje o nadané děti, žáky, studenty a spolupracuje se školskými či jinými institucemi. Organizuje soutěže a přehlídky pro děti a žáky. Svojí činnost zaměřuje na pravidelnou zájmovou, spontánní, příležitostnou, táborovou, osvětovou a individuální činnost (vyhláška č. 74/2005 Sb. O zájmovém vzdělávání).“

(Jägrová, 2011) 3.2 Cíle DDM

Cílem je plánovat, připravovat a rozšiřovat nabídku širokého spektra volnočasových aktivit pro děti a mládež z Varnsdorfu a okolí. Podrobný výčet aktivit uvádím v následujících kapitolách.

DDM se zaměřuje hlavně na cíle poznávací, hodnotové, orientované na morální vlastnosti dětí a mládeže. Orientuje se také na kulturní prostředí a mezilidskou interakci, které jsou dány vztahy mezi pedagogy volného času, dětmi a mládeží, mezi externími pracovníky a rodiči. Snaží se o vzájemnou solidaritu, snášenlivost a respekt mezi jedinci.

Cílem DDM je také rozšiřování vzdělání vlastních zaměstnanců. Zajišťuje jim prohlubování vědomostí a dovedností v rámci akreditovaných subjektů, kurzů apod.

Snahou DDM je oslovit velké množství lidí různého věkového složení. Připravit pro ně atraktivní a přitažlivé akce tak, aby vzrůstala jejich návštěvnost. Dále i rozšířit nabídku pro předškolní, školní i handicapované děti.

23

3.3 Formy vzdělávání a volnočasových aktivit v DDM ve Varnsdorfu

1. Pravidelná činnost

Probíhá v zájmových útvarech, do kterých se přihlašují účastníci na základě přihlášky a svojí účast potvrzují úplatou. Zájmový útvar se koná pravidelně ve stejný den a hodinu. Nabídka zájmových útvarů pro školní rok 2011/2012 a 2012/2013 viz příloha 1 a 2.

Ve školním roce 2011/2012 bylo v nabídce 43 kroužků pro děti, mládež a dospělé.

Aby byl zřizovatelem kroužek uznán, musí v něm být přihlášeno minimálně 7 uchazečů.

V tomto roce nebylo kvůli malé účasti otevřeno 6 kroužků. Bylo tak otevřeno 37 kroužků.

Zájmových útvarů se celkem účastnilo 232 žáků, 79 předškoláků. Celkem do DDM docházelo 311 dětí.

Ve školním roce 2012/2013 bylo v nabídce 77 kroužků. Otevřeno bylo 37 zájmových útvarů. Zájmových útvarů se celkem účastní 245 žáků, 101 předškoláků.

Celkem se účastní 346 dětí.

Počet dětí docházejících do zájmových útvarů v DDM ve Varnsdorfu v tomto roce (2012/2013) oproti loňskému roku (2011/2012) vzrostl o 35 uchazečů.

2. Příležitostná činnost

Spočívá v organizaci soutěží, přednášek, výletů, exkurzí, v organizování akcí či zajišťování veřejných vystoupení. Příležitostné akce, které byly uskutečněné ve školním roce 2011/2012 a 2012/2013 (v měsících září – duben) viz příloha 3 a 4.

Nabídka příležitostných akcí se v letošním školním roce 2012/2013 o moc neliší oproti předchozímu roku. Pracovníci se více zaměřili na propagaci na veřejnosti a lepší propracovanost připravených akcí. V nabídce se jako novinka objevují sobotní dopolední výlety v okolí města Varnsdorf. Naopak počet pátečních akcí s přespáním klesl. Ubylo i dětských vystoupení na veřejnosti.

24 zimních, podzimní, jarních atd.). Tábory mají rekreační, zdravotní nebo odborné zaměření.

Prázdninová činnost ve školním roce 2011/2012 a roce 2012/2013 viz příloha č. 5.

4. Spontánní činnost

Pro spontánní činnost mají zájemci možnost využívat víceúčelových stolních fotbalů umístěných na chodbě nebo stolního tenisu. Tato nabídka by dle mého názoru mohla být do příštího roku více rozšířená, zejména pro děti 2. stupně základní školy, které si k nám chodí zahrát stolní fotbal během čekání na odpolední vyučování. K dispozici by jim mohla v tuto dobu, kdy neběží žádné kroužky, být herna se společenskými hrami.

3.4 Personální obsazení DDM

Personální obsazení ve školním roce 2011/2012 a 2012/2013 Tabulka 3

Interní zaměstnanci 2011/2012 2012/2013

Statutární orgán

času 4 (zaměstnanci) 5 (zaměstnanců)

Mzdová účetní 1 1

Externí zaměstnanci 2011/2012 2012/2013

Vedoucí zájmových

útvarů 22 24

25

Ve školním roce 2011/2012 zaměstnával DDM 4 pedagogy volného času, z toho byli dva zaměstnáni na poloviční úvazek a dva na celý úvazek. Ve školním roce 2012/2013 zaměstnává DDM 5 pedagogů volného času, z toho tři na poloviční úvazek a dva na celý úvazek.

Externí i interní pracovníci musí při nástupu odevzdat lékařské potvrzení, výpis z trestního rejstříku a podrobit se povinnému školení BOZP. Dále jsou ředitelem seznámeni s vnitřním řádem DDM. Externí zaměstnanci pro uzavření pracovního poměru podepisují dohodu o provedení práce a zodpovídají za chod svého kroužku. Jsou povinni vést deník, do kterého zapisují datum schůzky, počet účastníků a celoroční plán.

3.4.1 Pracovní náplň pedagoga volného času

Pedagog DDM ve Varnsdorfu řídí práci svého oddělení a odpovídá za jeho činnost řediteli. Dodržuje vnitřní řád, provozní řád, pracovní řád a rozvrženou pracovní dobu, uchazeče. Jeho úkolem je po každé akci předat její řádné vyúčtování.

Úkolem pedagoga je zajišťovat víkendové akce, pokud mu to ředitel nařídí.

Zařizuje postupové soutěže, přehlídky a jednorázové akce. Shání sponzory na akce.

Spolupracuje s ostatními výchovnými zařízeními, jako jsou mateřské školy, základní a střední školy.

Pedagog volného času sestavuje plán činnosti, zpracovává návrh celoročního plánu oddělení, kontroluje plány ZÚ. Externím a dobrovolným pracovníkům na svém oddělení přiděluje úkoly a hodnotí jejich plnění, chodí na hospitace. Hledá nové ZÚ odpovídající současným trendů. Dále se při zaměstnání vzdělává, osvojuje si nové metody práce, vyhlášky, předpisy, čte odborný tisk, zpravodaj, věstníky atd.

26

Jeho úkolem je účastnit se porad, které svolává ředitel DDM, provádí konzultace s vedoucími ZÚ a plní jejich požadavky (propagace, pomoc při akcích). Pravidelně zpracovává měsíční letáky ke svým akcím na oddělení a zajišťuje jejich řádnou propagaci dle zpracovaného rozpisu, vždy do pátého dne v měsíci.

Musí také vést dokumentaci oddělení, zavádět deníky ZÚ a zaznamenávat přehled činnosti ZÚ, jejich časového rozložení, počet dětí v ZÚ a přehled přímé výchovné činnosti.

Pedagog má vysoké pracovní nasazení, nadále se vzdělává samostudiem nebo školením v akreditovaných střediscích MŠMT. Zodpovídá za bezpečnost při práci s dětmi, žáky, mládeží a studenty. Dodržuje požární a bezpečnostní pokyny, organizační směrnice, předpisy a pokyny vydané ředitelkou včetně dodatků.

3.5 Ediční a propagační činnost DDM

DDM pravidelně propaguje svou činnost v městském periodiku Hlasu severu (Město Varnsdorf: oficiální web města. Hlas severu 2013). Dále na vlastních stránkách DDM (Dům dětí a mládeže ve Varnsdorfu 2013), internetových stránkách Města Varnsdorfu (Město Varnsdorf: oficiální web města 2013) a sociální síti Facebook (Facebook. Dům dětí a mládeže Varnsdorf 2013).

Na začátku každého měsíce pedagogové DDM roznášejí propagační letáčky s nabídkou zájmové činnosti, a to na nástěnky do mateřských, základních i středních škol.

27

II. Praktická část

4 Cíle

Cílem průzkumu je analyzovat názory rodičů a dětí navštěvujících DDM ve Varnsdorfu na kvalitu a rozsah volnočasových aktivit nabízených Domem dětí a mládeže ve Varnsdorfu.

C1: Zjistit, jakou nabídku volnočasových aktivit nabízí Dům dětí a mládeže ve Varnsdorfu dětem ve věku 6 – 15 let.

C2: Zjistit návštěvnost volnočasových aktivit nabízených Domem dětí a mládeže ve Varnsdorfu.

C3: Zjistit, jaké další volnočasové aktivity by děti ve věku 6 -15 let a jejich rodiče uvítali v Domě dětí a mládeže ve Varnsdorfu.

Následným cílem pro praktickou část je: zhodnotit, jak program nabízený DDM ve Varnsdorfu naplňuje představy rodičů o kvalitním volnočasovém vyžití jejich dětí a navrhnout obměnu v nabídce volnočasových aktivit.

5 Popis zkoumaného vzorku

Výzkumný vzorek tvořily dvě skupiny respondentů:

1. Všechny děti ve věku od 6 do 15 let, které docházejí do zájmových útvarů v DDM ve Varnsdorfu, tj. 245 žáků. Celkem bylo mezi děti rozdáno 200 dotazníků. Z těchto dotazníků se jich 68 vrátilo vyplněných. DDM navštěvuje 245 dětí, ale musíme při dotazování počítat s tím, že některé děti navštěvují více zájmových útvarů a některé nemusí být z důvodu nemoci či předčasného ukončení docházky v kroužku přítomny.

2. Rodiče, jejichž děti docházejí do zájmových útvarů, nebo rodiče, kteří se účastní akcí pořádaných DDM. Mezi rodiče bylo rozdáno 100 dotazníků, z nichž se 59 vrátilo vyplněných.

28

Zkoumaný vzorek byl složen celkem z 245 žáků, navštěvujících různé zájmové útvary v DDM (počty žáků v jednotlivých kroužcích viz příloha 6) a jejich rodičů či rodičů, kteří navštěvují akce pořádané DDM.

6 Metody sběru dat

a) Získání informací

 Sběr informací probíhal na základě studia dostupných materiálů o poskytovaných volnočasových aktivitách nabízených v Domě dětí a mládeže ve Varnsdorfu.

 Sběr informací o volnočasových aktivitách nabízených jinými organizacemi ve jsem zvolila, protože jsem potřebovala oslovit velké množství respondentů a dotazník mi přišel jako nejvhodnější metoda.

K získání dat byl použit standardizovaný dotazník (viz příloha 7 a 8). „Dotazník je v podstatě zvláštní forma řízeného rozhovoru. K sebehodnotícímu posouzení je možno svěřenci předložit škálu postihující jeho pocity a postoje ve vztahu k zájmovým aktivitám či ke svým vrstevníkům. V dotazníku byly zahrnuty otevřené i uzavřené výzkumné otázky.“ (Spousta, 1994, s. 147) Snahou bylo získat dostatečné množství odpovědí na otázky od cílové skupiny, na kterou se v dotazníku zaměřuji. Ty následně sloužily k analýze nabídky volnočasových aktivit pro děti a mládež ve Varnsdorfu.

Dotazování rodičů a dětí v DDM ve Varnsdorfu probíhalo od prosince 2012 do konce března 2013. Dotazování dětí bylo zprostředkováno přes vedoucí, kteří vedou jednotlivé zájmové útvary v DDM. Vedoucí kroužků jsem poprosila o předání dotazníku dětem, které byly v daný den přítomné na jejich aktivitě. Vedoucí kroužku jsem předem s dotazníkem seznámila pro případné pozdější očekávané dotazy od dětí. Děti byly svými vedoucími seznámeny s důvodem vyplnění dotazníků a anonymitou při odpovídání na otázky. Děti, které navštěvují více zájmových útvarů v DDM, vyplnily dotazník pouze jednou.

29

Pro rodiče byl dotazník volně k dispozici v hale, kde ho během čekání na dítě/děti mohli na základě dobrovolného rozhodnutí vyplnit. Dotazník byl pro ně volně k dispozici i během akcí pořádaných domem dětí a mládeže.

7 Předpoklady šetření

Pro výzkumné šetření byly na základě mých pracovních zkušeností stanoveny následující předpoklady:

Předpoklad 1: Více než 70 % rodičů je s nabídkou akcí a zájmových útvarů, které Dům dětí a mládeže ve Varnsdorfu nabízí, spokojeno.

Předpoklad 2: Více než 50 % rodičů by své dítě zapsalo do více kroužků, pokud by jejich cena byla nižší.

Předpoklad 3: Více než 50 % dětí si svůj zájmový útvar vybralo samo.

Předpoklad 4: Více než 50 % dětí je se zvoleným navštěvovaným zájmovým útvarem spokojeno.

30 7.1 Prezentace výsledků šetření

7.1.1 Dotazník pro rodiče

Položka č. 1: „Účastní se Vaše dítě/děti jednoho nebo více zájmových útvarů v DDM ve Varnsdorfu?“

Tabulka 4

Účast v ZÚ DDM Vdf Ano, účastní se jednoho zájmového útvaru 33 respondentů Ano, účastní se více zájmových útvarů 14 respondentů Neúčastní se žádného zájmového útvaru 12 respondentů

Graf 1

Položku č. 1 jsem v dotazníku uvedla, abych zjistila, kolik dětí se účastní více jak jednoho zájmového útvaru v Domě dětí a mládeže ve Varnsdorfu. Na základě odpovědí, které rodiče uvedli v dotazníku, jsem získala tyto údaje (viz graf č. 1). Ze všech rodičů odpovědělo 33, tj. 56 %, že se jejich dítě účastní jednoho zájmového útvaru, 14 rodičů, tj. 24 %, že se jejich dítě účastní více zájmových útvarů a 12 rodičů, tj. 20 %, že se neúčastní žádného zájmového útvaru v DDM ve Varnsdorfu.

24% 56%

20%

Účast v ZÚ DDM Vdf

Ano, účastní se jednoho

Ano, účastní se více ZÚ

Neúčastní se žádného ZÚ

31

Položka č. 2: „Vyhovuje Vám nabídka jednotlivých zájmových útvarů, které nabízí DDM ve Varnsdorfu?“

Tabulka 5

Spokojenost s nabídkou ZÚ DDM Vdf

Ano, je dostačující 51 respondentů

Ne, je nedostačující 4 respondenti

Jiné 4 respondenti

Graf 2

Položku č. 2 jsem do dotazníku uvedla, abych zjistila, jak jsou rodiče spokojeni s nabídkou zájmových útvarů DDM ve Varnsdorfu. Rodiče si mohli vybrat ze tří možných odpovědí, z nichž jedna byla otevřená. Zde mohli napsat svůj návrh, který by mohl pomoci ke zlepšení nabídky. V grafu č. 2 můžeme vidět, že s nabídkou ZÚ je spokojeno 51 rodičů, tj. 86 %, 4 rodiče, tj. 7 %, jsou nespokojeni a 4 rodiče, tj. 7 %, napsalo jiné důvody. Jedním z důvodů nespokojenosti je nedostatečná nabídka ZÚ pro starší žáky. V DDM se nabídka zaměřuje spíše na mladší děti.

86%

7%

7%

Spokojenost s nabídkou ZÚ DDM Vdf

Ano, je dostačující Ne, je nedostačující Jiné

32

Položka č. 3: „Vyhovuje Vám nabídka táborů a akcí, které DDM ve Varnsdorfu pořádá?“

Tabulka 6

Spokojenost s nabídkou akcí a táborů v DDM Vdf

Ano 36 respondentů

Ano, ale nabídka by mohla být širší 20 respondentů Ne zcela, najdou se určité nedostatky 1 respondent

Ne 2 respondenti

Graf 3

Položka č. 3 se zabývala spokojeností rodičů s akcemi DDM. Z dotazovaných rodičů jich 36, tj. 61 %, odpovědělo, že nabídka je pro ně dostačující. Dalších 20 rodičů, tj. 34 %, odpovědělo, že jim vyhovuje, ale mohla by být širší. Jeden z rodičů vidí v nabídce určité nedostatky. Zbylí 2 rodiče, tj. 5 %, odpověděli záporně, jako důvod své odpovědi uvedli neúčast na akcích DDM.

61%

34%

2% 3%

Spokojenost s nabídkou akcí a táborů v DDM Vdf

Ano

Ano, ale nabídka by mohla být širší

Ne zcela, najdou se určité nedostatky

Ne

33

Položka č. 4: „Jaké další konkrétní akce či zájmové útvary byste uvítali v Domě dětí a mládeže ve Varnsdorfu?“

Tabulka 7

Návrh nových ZÚ DDM Vdf

Taneční

Balet 3

Společenský tance 2

Aerobik 1

Hudební Kytara 1

Sportovní

Fotbal 1

Florbal 1

Cyklistika 1

Stolní fotbálek 1

Plavání 1

Turistika 2

Cvičení 2

Technické Chlapecké dílny 1

Přírodovědné

Myslivost 1

Rybaření 1

Geologický kroužek 1 Paleontologický kroužek 1

Jiné

Šití 1

Drhání 1

Jazyky 1

Vaření 1

34 Graf 4

Položka zjišťovala, jaké další kroužky nebo činnosti by si rodiče v nabídce DDM přáli. Na položku odpovědělo celkem 18 rodičů. Z 18 rodičů jich 13 uvedlo, jaké další ZÚ by v DDM uvítalo, 5 rodičů uvedlo, že jsou s nabídkou spokojeni, z nich jednou rodiči nevyhovují časy ZÚ). Někteří rodiče uváděli i kroužky, které již v DDM v nabídce jsou.

Z toho vyplývá, že rodiče nejsou dostatečně informování o nabídce DDM a to i přesto, že vodí své dítě do zájmového útvaru.

12%

35

Položka č. 5: „Jak hodnotíte stanovené ceny našich kroužků?“

Tabulka 8

Spokojenost s cenami kroužků DDM Vdf

Přiměřené, dostupné 56 respondentů

Cena je příliš vysoká 2 respondenti

Jiné poznámky 1 respondent

Graf 5

Jak můžeme vidět v grafu č. 5, 95 % dotazovaných rodičů se zdají ceny za kroužky přeměřené. Pouhá 3 % rodičů odpověděla, že ceny jsou příliš vysoké. Jednomu rodiči, tj. 2 %, se zdají ceny spíše vyšší než přiměřené.

95%

3% 2%

Spokojenost s cenami kroužků DDM Vdf

Přiměřené, dostupné Cena je příliš vysoká Jiné poznámky

36

Položka č. 6: „Průměrná cena jednoho zájmového útvaru je cca 600,- Kč ročně.

Pokud bychom ceny jednolitých zájmových útvarů snížili na cca 300,- Kč ročně, navštěvovalo/ly by vaše dítě/děti i více než 1 zájmový útvar?“

Tabulka 9

Účast v ZÚ DDM Vdf při snížení ceny

Ano 31 respondentů

Ne, nevychází nám to časově 24 respondentů Ne, nezaujal nás další kroužek 2 respondenti

Ne (proč, vypište) 2 respondenti

Graf 6

V této otázce mě zajímalo, zda by rodiče přihlašovali děti do více kroužků, kdyby se jejich cena snížila. Jak můžeme vidět v grafu č. 6, tak 53 % rodičů by při snížení ceny dítě dávalo do více kroužků. Kdežto 43 % rodičů by své děti do více kroužků kvůli časové

V této otázce mě zajímalo, zda by rodiče přihlašovali děti do více kroužků, kdyby se jejich cena snížila. Jak můžeme vidět v grafu č. 6, tak 53 % rodičů by při snížení ceny dítě dávalo do více kroužků. Kdežto 43 % rodičů by své děti do více kroužků kvůli časové

Related documents