• No results found

Pedagogiska verktyg försedda för att kunna arbeta med värdegrunden Resultatet på frågan angående vilka pedagogiska verktyg utbildningen försett studenterna

med var överraskande samstämmigt. Sju av nio deltagare menade att den kurs som de ansåg vara den bästa grunden för pedagogiska verktyg var en UVK-kurs som behandlade

specialpedagogik och arbete med NPF-diagnoser. Det som informanterna ansåg var positivt med kursen var att det var konkreta exempel på hur en lärare ska gå tillväga i diverse utmanande situationer. Edin påpekar att man med hjälp av kursen kunde se dessa scenarion på VFU:n, där instämmer även Dan:

Eh, speciellt för den kom ju nu på senare, ja kan ha varit den senaste UVK vi hade och det var det med specialpedagogik osv. Och det tycker jag faktiskt är jättebra och det med

dokumentering osv och det är verkligen när man väl kommer ut på VFU så får man se hur allt detta går till och man ser verkligen vart det brister och vart problemen är.

(Edin, 2021)

Jag tänkte just på den kursen som vi hade med NPF-diagnoser och liknande, den har jag kunnat tänka mycket på när jag har varit ute och jobbat. Det var nog det jag tänkte på med dom här sociala delarna ofta det som fattades i utbildningen och det är ju så olika och individuellt, dels från skola till skola, klass till klass sen även på individnivå med vilken elev du möter och vad den har för förutsättningar. Att det finns en gemensam värdegrund för alla på skolor och Malmö Stad var väl rätt så tydligt att man fick med sig asså egentligen en checklista från utbildningen.

Något som påpekades som bristfälligt var att det saknades övriga pedagogiska verktyg, bland annat menar Klara att just konkret konflikthantering har saknats. Klara hänvisar till en

tidigare kurs i utbildningen som behandlade konflikthantering, men där menar hen att det var bristfälligt och främst fokuserade på mellanstadiebarn. Däremot påpekar hen att VFUn har bidragit med mer verktyg än utbildningen. Klara förklarar:

Om man skulle jämföra med uv-kurser så är det oftast ganska verklighetsfrånvänt när vi lär oss konflikthantering. Om man ska ta upp det för att den konflikthanteringen vi lärde oss var väl mer att hantera mellanstadiebarn och barn i yngre åldrar medans när man väl kommer ut i det verkliga livet på gymnasiet så om jag undervisar i så lär du dig en helt annat sätt hantera det för att det går inte riktigt genom det teoretiska och att du får agera i nuet.

(Klara, 2021)

Sammanfattningsvis menar en majoritet av informanterna att teorin gällande pedagogiska verktyg finns där men att konkreta exempel är något som saknas. Deltagarna var överens om att VFUn var den största möjligheten för att kunna ackumulera nödvändiga pedagogiska verktyg för sitt yrkeskunnande. Conny menar att det pratas mycket men väldigt få konkreta exempel:

Vi har läst mycket om det men när vi hade kurserna så saknade jag inte riktigt verktyg men jag saknade typ nån bank eller nåt exempel på hur man faktiskt kan göra, man snackar mycket om autism eller ADHD och man fick några exempel på typ använda ljud- och bildstöd men jag vill veta hur dessa kan se ut med exempel. Mer konkreta exempel saknar jag.

(Conny, 2021)

Francesca instämmer med ett liknande uttalande:

Det är mycket allmänt om vad som funkade för just den föreläsaren men det finns ingen “mall”. Det är klart att det är bra att man lär sig teorin men i slutändan känns det inte som man får några konkreta verktyg utan man får helt enkelt möta det själv.

(Francesca, 2021)

Vidare i intervjun fick informanterna besvara huruvida de anser att de är förberedda för att arbeta med värdegrundsarbetet i såväl sitt första som andra ämne. I frågan är både Edin, Conny och Klara är överens och uttrycker att de inte känner sig helt säkra på att de är

förberedda för att arbeta med värdegrunden. Conny uttrycker extra oro för sin osäkerhet angående hens kunskaper om rutiner och regler kring värdegrundsfrågor:

Jag känner mig inte helt redo att ha det ansvaret helt själv men jag tror också att det jag lärt mig på utbildningen är att man lär sig det mesta när man väl jobbar och har sin egen klass men det finns vissa delar som man saknar och det är mer om hur verksamheten är uppbyggd, typ soc-anmälan, bitar runt omkring vilka skyldigheter jag har som lärare som jag sa tidigare hur kallar jag in EHT? Hur vet jag om jag behöver skicka eleven till en psykolog eller en kurator det är jag ostabil på.

(Conny, 2021)

Klara menar också att hen inte känner sig förberedd, däremot påpekar hen att det är många delar som kommer med jobbet:

Jag skulle inte kunna säga att jag känner mig säker på rak arm jag hade fått läsa mig till det innan. Om det inte är något som kommer upp från skyn mitt under lektionen, då får man ju freestylea lite men jag känner ju inte att skolan, asså universitetet har gett mig tillräckligt för att jag ska stå på egna fötter utan att läsa in mig.

(Klara, 2021)

Såväl Stefan som Max känner att de är förberedda att arbeta med värdegrunden. Båda menar att de har fått tillräckligt med information för att kunna implementera värdegrunden i sina ämnen:

Ja de skulle jag säga. Jag upplever att jag kan använda det i min undervisning samt applicera de kring olika områden i mina ämnen.

(Stefan, 2021)

Det tror jag ändå man är även om jag kan tycka det att det kanske brister i det metodiska så tycker jag ändå man är förberedd på det, är man bara väl insatt i vad det står i värdegrunden och vad den säger så kommer man rätt långt och håller man bara sin undervisning inom de ramarna så är man ändå hemma på den biten.

Francesca påpekar att religionsämnet i sig redan behandlar värdegrundsarbetet i stort och att hen därför känner sig förberedd för arbetet med värdegrunden. Slutligen menar en stor del av informanterna, som tidigare nämnt att utbildningen kanske inte bidragit med jättemycket men att den framtida professionen kommer att bidra med erfarenhet och därmed yrkeskunskaper.

6.4 Möjlighet att arbeta med värdegrunden under utbildningen inom

ämnet religion samt ämnets förenlighet med värdegrunden

Bland de frågor som ställdes under intervjuerna var huruvida studiens deltagare upplevde att värdegrundsarbetet var förenligt med religionsundervisningen samt ifall de fått arbeta med värdegrundsfrågor inom ämnet religionskunskap antingen under sin VFU eller som verksam lärare. Stefan svarar i sin intervju att hen har haft flera möjligheter att arbeta med

värdegrunden som religionslärare:

Ja, fått arbeta med värdegrundsarbete i mitt ämne. Det förekommer alltid kring de olika

arbetsområden. Exempel på dessa är katolska kyrkans syn på homosexuella och kvinnliga präster, sharialagar och andra religiösa förtryck. Men också kring etik och moral där vi arbetar tydligare med vad som är rätt och fel etc.

(Stefan, 2021)

På frågan gällande hur Stefan upplever att han fått ta del av arbetet med skolans värdegrund under sin VFU svarar hen:

Hmm svår fråga. Jag skulle säga att vi på min VFU var tydlig med värdegrundsarbete, det var mer förankrat med lärarna och skolan än mitt nuvarande jobb. Anledningen kan vara olika, men kanske mängd elever, ursprung, konflikter förutsättningar.

(Stefan, 2021)

Liknande svar får vi av Dan som menar att hen också fick ta del av värdegrundsarbetet under sin VFU:

Mm, det tycker jag! Och jag tänker att även där har det varit väldigt individuellt beroende på vem man har haft som handledare och liknande, jag kan bara se på den skolan jag hade min VFU, där var vi ju rätt många studenter samtidigt. Då var det ju vissa som fick jobba mer än

andra och tvärtom. Men jo, jag tyckte jag fick bekanta mig med den, känna den och jobba med den.

(Dan, 2021)

Däremot upplever inte Dan att hen fått jobba aktivt med värdegrundsfrågor inom religionsundervisningen när denne utförde sin VFU utan snarare fått arbeta med värdegrunden efter sin lärarexamen:

Inte under min VFU det kan jag inte säga att jag har. Utan att den mer ligger, asså att skolans värdegrund ligger mer som asså i bemötandet av elever generellt i korridorer, i matsal osv men inte att det ska vara kopplat till ett ämne det kände jag aldrig att jag fick på VFUN. Däremot får jag det lite nu när jag jobbar.

(Dan, 2021)

På mer den precisa frågan ifall de tycker att värdegrundsarbetet är förenligt med religionsundervisning så svarar Stefan:

Det är mycket förenligt skulle jag säga. Dels pga levnadsregler och hur man ser på människor men också det utrymme som religion har i samhället. Plus de kontroversiella delarna kring religion som faktiskt byter mot t.ex skolans eller “Sveriges” värdegrundsarbete.

(Stefan, 2021)

Även Dan håller med om att hen anser att det finns en naturlig koppling mellan religionsundervisning och värdegrundsarbetet:

Där är det ju ganska lätt och koppla det. Det ju lätt att ta exempel ur elevernas vardag i skolan. Vilket det blir lätt att koppla med just värdegrunden, hur vi beter oss mot varandra, är det okej/är det inte okej, hur skulle man säga utifrån de teoretiska modellerna. Så på så vis är det ju ganska lätt. Så religionskunskap är väl det ämnet där det är lättast att ta in det.

Samhällskunskap ja det gick men det var ju inte lika självklart varje gång utan då kanske vi jämför mer med en rättssal eller i ett samhälle. Men att det ändå går att ta det så nära dom som möjligt.

Det framgår i samtliga intervjuer att lärarstudenter eller nyexaminerade lärare inom ämnet religionskunskap anser att ämnet är kompatibelt med värdegrundsarbetet några exempel på detta är:

Känner att värdegrunden har ganska stor del av religionsämnet, eftersom det är just att speciellt om det kommer ut, nu ska jag inte generalisera det men om du går ut i skolor utanför dom stora städerna. Så är det ju oftast att vissa personer har olika åsikter och är dom inte förenliga med det som vi lär ut, ganska generell kunskap, är dom inte förenliga med vad dom tycker så kan det komma glåpord, att man inte tycker att det stämmer överens med deras åsikter och då ska man yttra sig väldigt vulgärt oftast. Då blir det ju en del av

värdegrundsarbetet direkt inom religionsämnet. Då får man ju lyfta upp det stora hela och berätta om hur det verkligen är.

(Klara, 2021)

Nej, men alltså jag tror att värdegrundsarbetet går att lyfta in i allt du gör oavsett ämne, det är ju mer av ett förhållningssätt egentligen typ hur man är mot varandra och vilken miljö man har i skolan men just i religionskunskapen så kommer det in rätt bra med ja livsfrågor som du sa innan men även gällande etik och moral det känner jag går att få ihop rätt bra

(Max, 2021)

Related documents