• No results found

PERIODEN JANUARI-APRIL2017

In document - Perioden januari – april (Page 58-88)

Delårsrapport 2017:1

PERIODEN JANUARI-APRIL2017

BEFOLKNINGSUTVECKLING

Efter första kvartalet uppgår Botkyrkas befolkning till 90 992 personer. Det är en ökning med 317 personer sedan årsskiftet. Jämfört med samma tid-punkt förra året är ökningen 1 409 personer. Utöver de folkbokförda finns omkring 1 200 personer i Migrationsverkets mottagningssystem och som bor i Botkyrka

Ökningen under första kvartalet beror till lika stora delar på ett positivt födelseöverskott (födda minus döda) på 131 personer och ett flyttningsnetto (in-flyttade minus ut(in-flyttade) på 137 personer. Flyttnet-tot förklaras av en nettoutflyttning till övriga länet och riket på sammantaget 139 personer och en nettoinflyttning från utlandet på 276 personer. I den

Med undantag för försäljningen ligger resultatet på 18,7 miljoner. Vid samma tid förra året låg resulta-tet på 37,5 miljoner.

Nämndernas nettokostnader uppgick till 1 656 miljoner i april vilket motsvarar en ökning med 7 procent jämfört med förra året. De största ökning-arna återfinns hos samhällsbyggnadsnämnden, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, socialnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämn-den.

Den snabba kostnadsutvecklingen medför att nämndernas kostnadsläge i april sammantaget är högre än vanligt i förhållande till periodens budget.

I tabellerna nedan framgår hur verksamheternas externa intäkter och kostnader har utvecklats för perioderna januari - april 2016 och 2017. I postern ingår inte skattemedel eller finansiella poster.

April April

Mnkr 2017 2016

Verksamhetens intäkter

Taxor och avgifter 91,3 86,4 Externa bostads- och lokalhyror 32,0 31,3 Försäljning av verksamhet 47,2 46,2 Bidrag från staten med flera 170,9 157,6 Övriga verksamhetsintäkter 201,9 21,0 Summa verksamhetens intäkter 543,4 342,5

April April

Verksamhetens kostnader 2017 2016

Personalkostnader -1 133,3 -1 077,4

Varor -96,3 -92,1

Entreprenad och köp av verksamhet -407,6 -382,3 Externa lokalhyror -47,7 -37,1 Bidrag och transfereringar -77,8 -76,1 Övriga verksamhetskostnader -163,1 -153,1 Summa verksamhetens

kostna-der -1 925,7 -1 818,1

Verksamhetens intäkter ökade med 200,9 miljoner kronor (58,7 procent) vid jämförelse med samma period föregående år. Ökningen förklaras till helt dominerande del av försäljning av fastigheten Sa-mariten vilken ingår bland ”övriga verksamhetsin-täkter” med 182 miljoner.

4 Skatte- och generella statsbidragsintäkter

Skatter och generella statsbidragsintäkter inklusive utjämning har ökat med 73,7 miljoner kronor (4,6 procent) jämfört med samma period föregående år.

Skatteintäkternas utfall motsvarar i stort budget för perioden. I statsbidragsintäkterna ingår kommunens del av de så kallade välfärdsmiljarderna med 24 miljoner. Bidraget fördelas dels efter antal invånare och dels efter antalet mottagna asylsökande i kom-munen.

Finansnetto

Finansnettot är positivt med 4 miljoner kronor vilket är 4,7 miljoner kronor lägre än samma period föregående år. Förklaringen ligger i att borgensav-gifter och aktieutdelning från bolagen är lägre än förra året. Avkastningen från kommunens pens-ionsplacering uppgår hittills under året till 2,8 mil-joner.

Investeringar

Nettoinvesteringarna har hittills under året uppgått till 109 miljoner och är därmed 32 miljoner högre än förra året vid motsvarande tid. Av investeringar-na ligger 94 miljoner på tekniska nämnden.

Liten minskning av kommunens upplåning un-der början av året

Vid utgången av april uppgår kommunens upplå-ning till 2 265 miljoner inklusive den vidareutlå-ning som sker till Botkyrkabyggen, Söderenergi och Botkyrka Stadsnät. Utöver detta har kommunen även ett borgensåtagande på 600 miljoner kronor till Södertörns Energi AB.

Vidareutlåningen till Söderenergi har minskat med 43 miljoner medan utlåningen till Botkyrkabyggen har ökat med 45 miljoner sedan årsskiftet. Utlå-ningen till Botkyrka Stadsnät har ökat med 15 mil-joner kronor. Kommunens egen upplåning har minskat med 78 miljoner kronor till följd av den relativt låga investeringsnivån och uppgick vid utgången av april till 405 miljoner kronor.

Total upplåning 2017-04-30 i miljoner kronor Botkyrka kommun 405

Söderenergi 363 Botkyrkabyggen 1 276 Botkyrka Stadsnät 215 Övrigt 6

bolag år 2000. Värdet på denna avsättning uppgick vid utgången av perioden (januari-april) till 748 miljoner kronor. Jämfört mot årsskiftet har avsätt-ningen ökat i värde med 34 miljoner kronor eller motsvarande 5 procent. Under perioden har alterna-tiva investeringar minskat till förmån för aktier.

Svenska aktier har gått något sämre än sitt jämfö-relseindex medan globala aktier och räntebärande placeringar har utvecklat sig betydligt bättre än sina respektive index. Av de räntebärande placeringarna var 29 procent placerade i kreditobligationer med hög kreditrating.

Nedan följer en sammanställning av de olika till-gångarna:

Mnkr Andel %

Svenska aktier 193,4 26

Globala aktier 187,7 25

Räntebärande placeringar 363,1 * 49 Alternativa investeringar 3,7**

Summa 747,9 100

*) Inklusive förlagslån Kommuninvest samt Lloyds Bank VAR

**) Indecap Hedgefond PRISMA

Vid utgången av perioden var portföljen balanserad mellan aktier och räntebärande placeringar. Sett till limiter för aktieplaceringar har portföljen en över-vikt i aktier.

MÅLOMRÅDEN - UPPFÖLJNING

För att svara upp mot kommunfullmäktiges mål har nämnderna i Mål och budget 2017 med flerårsplan 2018-2020 formulerat egna mål med tillhörande mätbara mål, indikatorer och åtaganden. Utöver de mått som redovisats i årsredovisningen för 2016 finns det bara i undantagsfall nya mätningar i detta skede av året. Här redovisas därför främst en läges-beskrivning med exempel på hur nämndernas ar-bete fortskrider för att nå målen 2017.

Möjliggöra Botkyrkabornas medskapande av samhället

Mötet mellan medborgarna och kommunens med-arbetare liksom verksamheten i övrigt ska präglas av jämlikhet och jämställdhet. Kommunfullmäktige beslutade den 23 maj om ”Strategi och riktlinjer för ett jämlikt Botkyrka”. Den ska implementeras pa-rallellt med den nya kommungemensamma

vär-5 Inför valet 2018 har flera samarbeten inletts med syfte att stärka demokratin och ungas engagemang i lokalsamhället. Olika aktiviteter genomförs inom vuxenutbildningen, grund- och gymnasieskolorna.

I syfte att stärka elevernas inflytande/medskapande finns nu aktiva elevforum i alla kommunens grund-skolor och gymnasiegrund-skolor.

För att bättre fånga brukarens behov vid brukarråd, anhörigträffar och synpunktsmöten, pågår ett arbete med att vidareutveckla innehåll och upplägg.

Inom daglig verksamhet är den årliga arbetstagar-enkäten en utgångspunkt för att öka brukarnas delaktighet. Alla enheter har diskuterat resultaten och beslutat om förbättringsområden.

Jobbcenter utvecklar tillsammans med deltagarna arbetet med att ta fram individuella handlingspla-ner, parallellt med att de varje månad följer upp

”stegförflyttningar” och deltagarnas upplevda del-aktighet.

Möjliggöra Botkyrkabornas behov av livslångt lärande

För att öka måluppfyllelsen för alla elever i grund-skolan och gymnasiegrund-skolan, genomför utbildnings-förvaltningen bland annat insatser för att stärka det pedagogiska ledarskapet. Exempel är regelbundna rektorsträffar, handledning för rektorsgruppen och fortlöpande kompetensutveckling. Vidare erbjuds nätverk med pedagoger för att dela erfarenheter och goda exempel.

Socialförvaltningen har inlett ett arbete för att för-bättra uppföljningen av skolsituationen för place-rade barn och unga, så att det blir en obligatorisk del av vårdplanen vid placering i familjehem, jour-hem, HVB och institutionsvård.

Trygghet är viktigt för goda skolresultat. Socialför-valtningen, utbildningsförSocialför-valtningen, kommunled-ningsförvaltningen, polis och räddningstjänst arbe-tar sedan några år i skolor med att förebygga våld utifrån metoden Mentors in Violence Prevention (MVP). Den har bland annat ett tydligt jämställd-hetsperspektiv med fokus på stereotypa könsmöns-ter kopplat till våld, särskilt hos pojkar. Arbetet är implementerat med goda resultat i tre skolor. Det sprids nu vidare till ytterligare en skola med fokus

På mötesplatserna för unga vuxna har "Läshörnor"

skapats för att bjuda in till läsning. Även på Brant-brinks idrottsplats görs en läshörna där barn som följer med sina syskon kan sitta och läsa en bok medan de väntar. Biblioteken ordnar också deposit-ion av böcker på fler platser runtom i kommunen, till exempel hos tandläkare och vårdcentraler.

Möjliggöra arbete och företagande för Botkyr-kaborna

Insatser för att öka företagares nöjdhet genomförs, bland annat genom bättre information och stöd på botkyrka.se samt återkommande utbildningar.

Ett viktigt område är insatserna för att stötta unga att komma ut på arbetsmarknaden. En viktig insats riktar sig till de yngsta: sommarjobb. Målet att i år erbjuda 1350 feriepraktikplatser. Det uppnås med råge – totalt sett erbjuds drygt 1450 feriepraktik-platser på totalt 166 arbetsferiepraktik-platser. Av dessa står tekniska förvaltningen för drygt en tredjedel av alla platser.

Möta Botkyrkabornas behov av stöd för att leva ett självständigt liv

I början av året flyttade 49 brukare från Tumba vård- och omsorgsboende till det nybyggda Aleris Riksten Plaza. Flytten var väl planerad och genom-fördes tryggt för brukarna.

Sedan januari görs alla nybesök på enheten för eko-nomiskt bistånd på socialförvaltningen i dess mot-tagning. Syftet med förändringen är att alla sökande ska få ett mer enhetligt och rättssäkert mottagande och utredning. För att möjliggöra det har beman-ningen och flödet för remittering från mottagbeman-ningen till utredningsgrupperna setts över. Resultatet är en mer effektiv process för medborgarna.

Under året implementeras en ny rutin för våld i nära relationer i alla verksamheter inom vård och omsorg. Syftet är att öka medvetenheten hos med-arbetarna och ge vägledning i att identifiera, infor-mera och agera när en brukare utsätts för våld i nära relation.

Möta Botkyrkabornas behov av gemenskap, rörelse och ett rikt kulturliv

Kommunen får under 2017 stöd av Kulturrådet för att utveckla verksamheten med nya former av mer öppen karaktär, där kultur och kreativitet är verk-tyg. Fokus ligger på den öppna fritidsverksamheten

6 ganisationer är populära. De har många besökare och det finns önskemål från medborgare om fler mötesplatser i andra kommundelar.

En annan uppskattad aktivitet är bibliotekets hög-läsning på ett äldreboende i Hallunda, vilket kom-mer att utvidgas till fler platser, bland annat med hjälp av feriepraktikanter.

En särskild lots hjälper unga nyanlända att hitta till kultur- och fritidsverksamhet i kommunen. Konst-hallen har uppsökande verksamhet för nyanlända.

Parallellt genomförs särskilda aktiviteter som ex-empelvis bussturer för att öka lokalkännedomen.

På mässan ”Min fritid” i början av maj erbjöd ett 40-tal utställare personer med funktionsnedsättning en mötesplats och ett tillfälle att ta del av och prova på de aktiviteter som föreningar, bibliotek, kulturs-kola och fritidsgårdar har att erbjuda. Totalt lock-ade mässan 2000 barn och vuxna.

Ett annat exempel är projektet ”Idrott för alla” som genomfört kompetensutveckling av ledare i före-ningslivet för att de bättre ska kunna möta barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättning-ar.

I januari startade ett samarbete med Stockholms idrottsförbund för att stärka föreningslivet i de norra stadsdelarna, främst Hallunda Norsborg. Det har redan resulterat i fler föreningsaktiviteter och bättre stöd till ledare.

Fysisk aktivitet erbjuds i alla öppna fritidsverksam-heter, bland annat dans. Nytt för i år är en kom-munkoreograf, JUCK, som ska stödja dansutveckl-ing. I dagarna invigs också ett utegym anpassat för äldre i Kärsby.

Möta Botkyrkabornas behov av en god och trygg livsmiljö

Samhällsbyggnadsförvaltningen jämför kontinuer-ligt verksamheten med andra kommuner för att sä-kerställa en effektiv, säker process med god kvali-tet. Ett exempel är exploateringsverksamheten som deltar i den så kallade ”stadsbyggnadsbenchen”

med totalt nio kommuner i Stockholms län. I den senaste jämförelsen fick Botkyrka det högsta hel-hetsomdömet av de deltagande kommunerna.

Bygglovsverksamheten har tagit fram bättre check-listor och mallar på webbsidan för att förenkla för

ambulans att hitta rätt väg fram till olycksplatser.

Det pågår flera arbeten för att främja cykling. En cykelvägvisningsplan färdigställdes under våren och skyltning av regionala stråk och huvudcykels-tråk har inletts.

Kommunen som organisation

Arbetet med att införa ett systematiskt processori-enterat arbetssätt i hela kommunorganisationen för att förbättra resultat och kvalitet för medborgare och mottagare är påbörjat och en 4-årig genomfö-randeplan har tagits fram.

I mars var den sammantagna sjukfrånvaron 8,78 procent, vilket är 0,2 procent lägre än samma pe-riod förra året. Av sjukfrånvaron avser 4,1 procent frånvaro upp till 14 dagar och 4,69 procent avser frånvaro 15 dagar och längre. En kommungemen-sam åtgärdsplan med riktade åtgärder för att främja god hälsa och minska sjukfrånvaron bland kommu-nens medarbetare har tagits fram.

För tredje gången vann Botkyrka kommun årets miljöbilspris.

Från och med i vår införs digitala körjournaler, som ger en bättre och mer exakt uppföljning av bränsle-åtgång, tankade bränsleslag och samlade utsläpp från kommunens fordonsflotta.

Kommunens tyngre fordonsflotta tankas nu med ett miljövänligare drivmedelsalternativ från vår egen tankstation, vilket också bidragit till kraftigt mins-kade koldioxidutsläpp.

PROGNOS FÖR 2017

UTFALL FÖR HELÅRET 2017

Helårsprognosen för 2017 innebär ett resultat på 167,2 miljoner. I resultatet ligger reavinsten från försäljning av Tumba vård- och omsorgsboende med 182,1 miljoner. Undantaget reavinsten innebär resultatet för den löpande verksamheten ett under-skott med 14,9 miljoner. Resultatet exklusive rea-vinsten ligger då nära årets budgeterade resultat som är minus 13 miljoner.

I prognosen har vi räknat med att nämnderna under året använder de 10 miljoner för kompetensutveckl-ing som i anslutnkompetensutveckl-ing till delårsrapporten föreslås tilldelas nämnderna.

7 Prognos för helåret, mnkr

‐43

Sammanlagt räknar nämnderna med ett negativt utfall på 32,6 miljoner.

De gemensamma driftkostnaderna beräknas lämna underskott med 10 miljoner mot budget. Vi har i prognosen tagit höjd för att rivningar av förskolor kommer att resultera i nedskrivning av bokförda värden. I prognosen ingår också ersättning till SL för upprustning av T-banestationen i Alby enligt ett äldre avtal. De mest betydande positiva avvikelser-na inom de gemensamma posteravvikelser-na är schablonbi-dragen för flyktingar och ökade intäkter från tomträttsavgälder med anledning av beslutat mark-köp från Stockholms stad.

I finansnettot ingår 19,5 miljoner i utdelning från Södertörns Energi AB.

Skatte- och generella bidragsintäkter

Skatteintäkter och generella statsbidrag ökar med 4,7 procent jämfört med 2016. I statsbidragsbi-dragsintäkterna ingår kommunens andel av väl-färdsmiljarderna med 72 miljoner. Av beloppet beräknas 19 miljoner efter antal invånare medan 53 miljoner baseras på antal asylsökande och kom-munmottagna flyktingar.

Vi räknar med att skatteintäkterna inklusive skatte-utjämning kommer att överstiga budget med 16 miljoner. Något snabbare ökning av skatteunderla-get medför att kommunens egna skatteintäkter och inkomstutjämning överstiger budget. Fastighetsav-giften överstiger budget med 4,2 miljoner medan kostnadsutjämningen avviker negativt med 8 miljo-ner. Någon kompensation för

befolkningseftersläp-upprättas. Vid tillämpningen ska undantag göras för eventuella realisationsvinster vid försäljning av fast egendom. Undantag kan även göras för kostnader för vilka kommunen tidigare gjort avsättningar.

AVSTÄMNING MOT BALANSKRAVET

Årets resultat 167,2

Avkastning pensionsmedel -2,8

Reavinster -182,1

Kompetensutveckling 2016 11,6 Resultat VA verksamheten -0,6 Disp av pensionsavsättning 29,0 Resultat enligt balanskravsavstämning 22,3

En avstämning mot balanskravet indikerar i dagslä-get ett resultat på 22,3 miljoner. I resultatet har då tillgodoräknats de medel som tillförts nämnderna från kompetensfonden för 2017 och genom om-budgetering från 2016. Därutöver disponeras 29 miljoner ur de avsatta medlen för pensioner i enlig-het med budget.

Utbildningsnämnden och socialnämnden har bety-dande budgetavvikelser i sina prognoser. Även arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden befarar ett negativt ekonomiskt utfall. Obalanserna beskrivs närmare under rubriken ”nämndernas prognoser”.

Budgetutfall för nämnderna 2017 Prognos för helåret, mnkr

‐25,0

Med utgångspunkt i prognosen ökar nämndernas nettokostnader med 7 procent jämfört med 2016.

Sveriges Kommuner och Landsting räknar med att prisindex, som är ett vägt index för kommunal verksamhet, kommer att uppgå till 3,1 procent för

8 arna under de senaste åren. Beloppsmässigt domi-nerar bygginvesteringarna under tekniska nämnden.

Bland större aktuella projekt för året återfinns;

 Förskolorna Gullvivan, Vallmon, Opalen och Sörgården

 Rikstens skola

 Tingstorget och Stendalsvägen, LSS bo-enden

 Gruppboende, Lugnet

 Hågelby, upprustning

 VA utbyggnad, Grödinge

Ökad upplåning på grund av köp av mark från Stockholms stad

Vi räknar med att kommunens egen upplåning kommer att öka med cirka 1 miljard kronor på grund av det planerade markköpet från Stockholm Stad och övriga investeringar under året.

NÄMNDERNAS PROGNOSER Utbildningsnämnden

Utbildningsnämndens helårsprognos visar ett be-räknat underskott på 25 miljoner kronor. Beställar-verksamheten visar underskott på 21 miljoner kro-nor som orsakas av fler elever än budgeterat inom gymnasieskolan. Grundskoleverksamheten i egen regi visar ett underskott på 6 miljoner.

Åtgärder som planeras för att nå en ekonomi i ba-lans har i nuläget inte vägts in i helårsprognosen.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen prognostiserar ett utfall som är i nivå med budget. Prognosen förutsätter att plane-rade åtgärder på motsvarande 1,4 miljoner kronor vidtas för att klara kostnader för bankbyte och implementering av nytt beslutsstödssystem.

Kultur- och fritidsnämnden

Nämnden räknar med ett ekonomiskt överskott med 0,2 miljoner i förhållande till budget i sin helårs-prognos för 2017. Högre kostnader för idrott och anläggningar kompenseras av lägre personalkost-nader och genom att använda en central budgetre-serv. I övrigt beräknas enbart mindre avvikelser från budget.

Socialnämnden

Socialnämnden redovisar i sin prognos ett under-skott mot budget på 13,8 miljoner kronor.

underskottet är att socialförvaltningen har upphand-lat ett antal pupphand-latser för att säkerställa möjligheten att placera ensamkommande barn och ungdomar. Mel-lan 1 januari och 1 maj har inga nya barn anvisats från migrationsverket, vilket inneburit att det finns tomställda platser som nämnden måste betala enligt ingångna avtal. Dessutom kostar organisationen för nyanlända mer än vad som är budgeterat.

Kostnaderna för vuxna missbrukare överstiger budget med 3,4 miljoner kronor, vilket förklaras av att många placeringar gjordes i slutet av 2016, som också påverkar första halvåret 2017.

Kostnaderna för försörjningsstödet fortsätter att minska. Utfallet beräknas blir 6,4 miljoner kronor lägre än budget, vilket är 0,7 miljoner kronor lägre än kostnaderna för 2016.

Den förvaltningsgemensamma verksamheten redo-visar överskott med drygt 3 miljoner kronor, vilket beror på att vissa utvecklingsinsatser inte kommer att genomföras under året och att avsatt buffert inte förväntas användas.

För övriga verksamheter rör det sig om mindre under- och överskott jämfört med budget.

Jämfört med 2016 innebär prognosen för 2017 att nämndens nettokostnader ökar med totalt 8,7 pro-cent.

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämndens helårsprognos visar ett nollresultat. Prognosen i april visar ett befarat underskott på 23,2 miljoner kronor före åtgärder.

Det är framför allt personlig assistans och externa placeringar SoL och LSS som visar högre kostna-der än budgeterat.

För att nå en ekonomi i balans har förvaltningen arbetat fram ett förslag till åtgärdsplan. I helårspro-gnosen har dessa åtgärdsförslag vägts in.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämn-den

Nämnden redovisar innan åtgärder ett underskott mot budget på 10,5 miljoner kronor. Åtgärder har identifierats till ett värde av 5,5 miljoner kronor, vilket innebär att det prognostiserade underskottet efter åtgärder uppgår till 5,0 miljoner kronor. De åtgärder som pågår och som planeras genomföras

9 grund av de ändrade förutsättningarna i och med en ny rättighetslagstiftning kring teoretisk utbildning och ändrade regler för de riktade statsbidragen. En ytterligare orsak är engångseffekter till följd av ändrade förutsättningar för periodisering av stads-bidrag från tidigare år.

Prognosen för daglig verksamhet innebär ett under-skott på 2,4 miljoner kronor, vilket förklaras av ökat behov hos enskild brukare och fortsatta kon-sekvenser av en större volymökning från 2015. Det nya resurscentrumet i Uttran medför också något ökade lokalkostnader.

Till viss del vägs underskotten upp av att nämnden avsatt en buffert på 2,5 miljoner kronor.

Samhällsbyggnadsnämnden

Totalt räknar nämnden med ett utfall på plus 11,8 miljoner i sin helårsprognos. I prognosen ligger 11,1 miljoner som en effekt av övergången till komponentavskrivning. Motsvarande belopp hem-ställer nämnden om som utökning av sin investe-ringsram.

De ändrade avskrivningsprinciperna är en princi-piell kommungemensam fråga. Överväganden om hur konsekvenserna av ändrade principer ska hante-ras är en fråga för kommunfullmäktig att besluta om i särskild ordning.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Nämnden räknar med att nettoutfallet 2017 är i nivå med budget.

Tekniska nämnden

Prognosen för tekniska nämnden ligger i dagsläget på minus 0,8 miljoner kronor. Utfallet är samman-satt av ett överskott med 0,6 miljoner för VA verk-samheten medan övriga delar av verkverk-samheten beräknas ge underskott 1,4 miljoner.

I prognosen ligger 44 miljoner som en effekt av övergången till komponentavskrivning. Samma belopp äskas som utökad investeringsram. Något motsvarande överskott redovisas inte på driftbudge-ten utan utrymmet har bedömts användas för andra kostnadsökningar/ intäktsminskningar inom fastig-hetsenheten.

De ändrade avskrivningsprinciperna är en princi-piell kommungemensam fråga. Överväganden om

ar.

BOLAGENS RESULTAT

Till delårsrapporterna gör kommunen inte någon sammanställd redovisning över kommunkoncernen och dess ingående bolag. Bolagens delårsresultat och prognos/budget för året redovisas nedan.

Södra Porten Holding AB har ett resultat per april på -0,1 miljoner kronor. Prognosen för helåret är -4,0 miljoner kronor. I bolaget arbetar man nu med fortsatt markstabilisering och geologiska undersök-ningar av området närmast söder om E4:an.

Södra Porten Holding AB har ett resultat per april på -0,1 miljoner kronor. Prognosen för helåret är -4,0 miljoner kronor. I bolaget arbetar man nu med fortsatt markstabilisering och geologiska undersök-ningar av området närmast söder om E4:an.

In document - Perioden januari – april (Page 58-88)

Related documents