• No results found

1. FÖRVALTNINGEN TOTALT

1.2. Periodens resultat

tkr Budget Kostnader exkl kapitalkostnad 248 226 84 061 85 406 222 109 261 583 Kapitalkostnader 2 582 857 1 136 2 725 3 001 Summa kostnader 250 808 84 918 82 688 240 155 264 584 Resultat 0 1 475 1 693 -7 750 -1 371 Eget kapital 12-01-01 11 550

tkr Budget

¹ Majorskans egna kapital ingår

² Servicefunktionens resultat ingår med 475 tkr

Kommentarer till ekonomiskt utfall per april och prognos 2012

Gymnasieskola och vuxenutbildning redovisar ett överskott om 1 475 tkr och en pro-gnos på -7 750 tkr.

Administrationen har ett negativt resultat för perioden, eftersom det finns kostnader som inte är fördelade på enheterna. Prognosen kommer att peka mot ett negativtre-sultat, eftersom beslut tagits om en genomlysning av Kvarn- och Samgymnasiet, vil-ket kommer att generera en kostnad på 250 tkr.

Lärcentrum redovisar ett överskott på 922 tkr för perioden. Det förklaras bland annat med de stora volymökningarna på sfi där Lärcentrum producerat långt över beställ-ning och fått volymkompensation för detta. Grundläggande respektive gymnasial vuxenutbildning visar ett underskott. Det har skett en minskning av antalet studeran-de på grundlägganstuderan-de och gymnasial vuxenutbildning unstuderan-der studeran-de senaste åren. Volymen per april 2012 är något större än den vid samma tidpunkt förra året.

Från och med hösten ökar konkurrensen inom grundläggande och gymnasial vuxen-utbildning när kommunen går in i en kundvalsmodell tillsammans med sju andra kommuner. Lärcentrum är idag ensam anordnare av grundläggande vuxenutbildning men till viss del konkurrensutsatt när det gäller gymnasial vuxenutbildning. Den nya situationen ökar osäkerheten kring studerandevolymer och intäkter och därmed även planeringen av verksamheten. Det är därför svårt att göra en prognos för resten av året.

HTS-gymnasiet redovisar ett underskott på -924 tkr och prognosen pekar mot ett negativt resultat på -1 600 tkr. De ekonomiska villkoren för skolan har förändrats genom övergången till Länsprislistan, där intäkter i form av stödpengar och lokal-peng har minskat, vilket grundas på att elevantalet inte har minskat från samma peri-od 2011. Behovet av lokaler inför nästa läsår kommer att ses över och lokaler kan komma att sägas upp. Hantverksprogrammet inriktning Stylist kommer inte att starta vilket innebär mindre antal elever än planerat till nästa läsår.

Samgymnasiet redovisar ett underskott på -81 tkr för perioden. Ekonomin är princip i balans mot budget vad gäller innevarande termin. Med svagt elevintag, trots att orga-nisationen minskar inför höstterminen, blir det svårt att få en ekonomi i balans för budgetåret. Detta gäller särskilt på Estetiska programmet. Prognosen tyngs också av omställningskostnader p.g.a. utdraget övertalighetsarbete och prognosen för den är 1 500 tkr. Prognos för året är negativ och beräknas landa kring -2 700 tkr.

NT-gymnasiet redovisar ett överskott på 1 045 tkr för perioden. Under vårterminen går verksamheten med plus. Under höstterminen kommer det att jämnas ut till ett nollresultat.

YTC redovisar ett positivt resultat för perioden på 2 188 tkr. YTC har fått goda sök-siffror trots att elevunderlaget minskar. I budgetarbetet inför kalenderåret gjordes beräkningar med två klasser mindre, men i nuläget ser det ut som att det blir en klass mindre. Enheten befarar att webbaserade läromedel kommer att helt ersätta de tidiga-re tryckta, framförallt i de mindtidiga-re kurserna i GY11. Det innebär att enheten troligtvis redan till hösten måste utrusta alla elever med egen dator, vilket kommer att medföra ökade kostnader.

Kvarngymnasiet inkl Majorskan redovisar ett underskott för perioden på -1 603 tkr och prognosen kommer att hamna på -2 700 tkr för gymnasiet och -500 för vandrar-hemmet, utifrån de bedömningar som kan göras i dagsläge. Enheten har fortsatt den omställning av organisationen som påbörjades under 2011. Omställningsprocessen har dragit ut på tiden och kommer att belasta Kvarngymnasiet med omställningskost-nader på ca 1 600 tkr under 2012.

Kvarngymnasiet har under våren startat ny planering av utbildningsmöjligheter och organisation . Denna process sker i tät samverkan med fackliga organisationer och berörda yrkeskategorier. Under våren har skolan också genomgått en granskning av skolinspektionen och en genomlysning av oberoende konsulter enligt Utbildnings-nämndens uppdrag. Allt detta har inneburit en ansträngd arbetssituation på skolan som alla tillsammans försöker bearbeta på bästa sätt.

Det största orosmomentet inför framtiden är det beslut som beställarenheten och Jär-fälla väglednings centrum tagit, vilket innebär att alla elever skall söka via JärJär-fälla Vägledningscentrum som den enda vägen in till Järfälla kommun. Detta har inneburit att Kvarngymnasiet omöjliggjordes som ett direkt sökalternativ för elever från andra kommuner och därmed inte finns på länets gymnasiesökmotor. Det medför att det inte finns någon konkurrensneutralitet gentemot marknaden, eftersom Kvarngymna-siet inte finns som direkt valbart alternativ när elever skall välja introduktionspro-gram och detta som den enda skolan i Stockholm. På sikt kan detta betyda ett rejält tapp av interkommunala elever, vilket är förödande för verksamheten, eftersom den motsvarar ca 50 % av intäkterna. Det kritiska är att vi inte vet effekterna förrän i au-gusti, vilket indirekt innebär en ytterligare svårighet att planera en fungerande ut-bildningsorganisation.

KomTek redovisar ett överskott på 56 tkr för perioden. Enheten eftersträvar ett noll-resultat men det finns kostnader som är högre än budgeterat och som kan påverka resultatet. Det gäller bland annat kostnader för miljödiplomering och inköp av för-brukningsmateriel. I frågan om förbrukningsmateriel har flera leverantörer avslutat sina verksamheter och det finns en oro för att andra leverantörer inte har samma prisbild. En annan osäkerhetsfaktor är kostnaden för arbetskraft.

Osäkerhet råder fortfarande kring den nya IT-organisationen där enheterna fortfaran-de har invändningar på fortfaran-de överenskommelser som ska träffas med IT-enheten och det är i dagsläget svårt att sätta prislappen för de flesta enheter.

Related documents