• No results found

Leverantören ansvarar för att Tjänsterna utförs av personer med för ändamålet erforderlig kompetens, utbildning och erfarenhet. Polisen kommer att göra en säkerhetsprövning av all personal som fullgör uppdrag vid myndigheten enligt punkt 6.5.2. Leverantören ska senast fyra (4) veckor efter att Avtalet har trätt i kraft till Polismyndigheten Dalarnas kontaktperson ge en förteckning över de personer som ska tjänstgöra (se mer om personalförteckning i punkten 6.5.4). Polismyndigheten Dalarnas kontaktperson kommer kontrollera förteckningen innan personalen godkänns.

För de fall någon av personerna i personalförteckningen blir otillgänglig för Tjänsternas utförande, Leverantören vill byta ut personal/-en i personalförteckningen, eller Polisen anser att någon av dessa saknar tillräckliga kvalifikationer eller av andra skäl inte är lämplig för samarbetet mellan parterna ska Leverantören omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att avhjälpa bristen. Leverantören ska därvid ersätta personen med annan person som uppfyller de krav som ställs på personalen enligt detta Avtal. Byte av personal i personalförteckningen ska ske efter godkännande av Polismyndigheten Dalarna. Godkännandet är avhängigt de krav som ställs på personalen enligt detta Avtal.

Leverantören får inte byta ut personal och nyckelpersoner som har angetts i Avtalet utan Polisens föregående skriftliga godkännande. Leverantörens medarbetare ska bytas ut om Polisen begär det och har saklig grund för sin begäran, såsom exempelvis samarbetssvårigheter och/eller kompetensbrist. Vid utbyte av personal under tjänsts utförande ska Leverantören stå för konsekvensen av detta, vilket inkluderar de kostnader som uppstår på grund av upplärning och utbildning.

Förändring i personalstyrkan berättigar inte Leverantören till ersättning för eventuella merkostnader och utgör inte grund för förändring av avtalade villkor.

Leverantören svarar för löner, sociala avgifter och andra avtalsenliga och lagstadgade kostnader för sig och sin personal. Leverantören är ensam arbetsgivare för den egna personalen och är ensam bärare av arbetsgivaransvar i förhållande till denna personal.

6.5.1 YRKES- OCH UTBILDNINGKVALIFIKATIONER

Leverantören är skyldig att tillhandahålla personal med nedan angivna kompetenser för varje avrop:

- Väktare med väktarutbildning (VU1 och VU2) som av Länsstyrelsen är godkänd att arbeta som väktare samt innehar B-körkort.

och/eller

- Ordningsvakt med ordningsvaktförordnande samt innehar B-körkort.

6.5.1.1 VÄKTARE

Leverantören ska till Polismyndigheten Dalarna inlämna utbildningsintyg som styrker att samtlig personal genomgått en komplett väktarutbildning. Personallista samt kopia på körkort ska bifogas. Polismyndigheten Dalarna kommer kontrollera mot Länsstyrelsen att personalen är godkänd att arbeta som väktare. Polismyndigheten Dalarna kommer kontrollera att personalen innehar körkort. Har Leverantören namngivit personal som inte är godkända att arbeta som väktare av Länsstyrelsen och/eller saknar giltigt körkort innebär det att namngiven personal inte får utföra uppdrag för Polismyndigheten Dalarna.

6.5.1.2 ORDNINGSVAKT

Leverantören ska till Polismyndigheten Dalarna inlämna intyg som styrker att personalen har ett giltigt ordningsvaktsförordnande. Polismyndigheten Dalarna kommer kontrollera att personalen har ett giltigt ordningsvaktförordnande. Polismyndigheten Dalarna kommer kontrollera att personalen innehar körkort. Har Leverantören namngivit personal som inte har ett giltigt ordningsvaktsförordnande och/eller saknar giltigt körkort innebär det att namngiven personal inte får utföra uppdrag för Polismyndigheten Dalarna.

6.5.2 SÄKERHETSPRÖVNING

Leverantören kommer inte att arbeta med sekretessbelagda uppgifter. Dock kan leverantörens personal få ta del av uppgifter som omfattas av sekretess. Antagen leverantör har därför ansvar för att säkerställa att den av Leverantören anlitade personalen (i alla led) ur ett säkerhetsperspektiv är lämplig för att utföra tjänsten. Leverantören ska informera Polisen om någon person inte längre är lämplig ur ett säkerhetsperspektiv att fullgöra uppgifter åt Polisen.

Leverantören har också ansvar för att personalen informeras om att kontroller i Polisens register kommer att göras. Leverantören ska inhämta personalens samtycke till detta.

Polisen kommer att göra en säkerhetsprövning av all personal som fullgör uppdrag vid myndigheten. Säkerhetsprövningen omfattar en sammantagen personbedömning om någons lojalitet och pålitlighet ur säkerhetssynpunkt. Denna säkerhetsprövning omfattar bland annat

kontroller i belastningsregistret och Polisens person- och adressregister. Polisen äger rätt att neka personal som Polisen finner olämplig tillträde till avspärrade platser jämte 27 kap. 15 § Rättegångsbalken (brottsplats). Leverantören är i dessa fall skyldig att omedelbart finna en ersättare.

6.5.3 UTBILDNING TILLHANDAHÅLLEN AV POLISEN

Leverantörens personal ska genomgå arrestantutbildning som Polismyndigheten Dalarna tillhandahåller. Utbildningen kostar inget och ersättning för deltagande utgår ej. Personal som inte har något arrestantvaktsförordnande ska med godkänt resultat genomgå en av Polisen anordnad utbildning, för att erhålla ett arrestantvaktsförordnande. Om utbildningen har genomförts år 2011 eller senare behöver inte nämnda utbildning genomföras. Vid arrestantvaktsutbildningen kommer en lämplighetsbedömning av polismyndigheten att genomföras. Polismyndigheten ansvarar för att personalen får förordnande som arrestantvakter enligt Polislagen 23a §.

Polisen avser att utbilda Leverantörens personal (väktare och ordningsvakter) att transportera frihetsberövade. För personal som genomgår utbildning för att erhålla arrestantvaktsförordnande ingår utbildning i att transportera frihetsberövade.

Personal som redan innehar arrestantvaktsförordnande men som inte har utbildats i transport ska genomgå transportutbildning. Utbildningstillfälle planeras in tillsammans med Leverantör under implementeringstiden, se även punkten 5. Vid transporter tjänstgör minst två (2) personer.

Polisen avser att årligen fortbilda Leverantörens personal. Leverantören ska tillse att berörd personal bereds tillfälle att delta i de årliga fortbildningarna, upp till 2 dagar per år, som anordnas av Polisen.

Polisen svarar för kostnaderna för utbildningen som genomförs av Polisens egen personal.

Leverantören svarar dock för egna kostnader för deltagande i utbildning.

6.5.4 PERSONALFÖRTECKNING

En personalförteckning på, i enlighet med Avtalet, godkända personer som ska utföra tjänsterna ska vara Polisen tillhanda senast 50 dagar efter att avtalet har trätt i kraft (det vill säga under implementeringstiden enligt punkten 5) dock med undantag för eventuella framtida byten av personalen under avtalstiden. Vid framtida byten av personal under avtalstiden ska en ny personalförteckning tas fram skyndsamt.

Vid uppdatering av personalförteckningen ska Leverantören utan anmodan skicka den till Polismyndigheten i Dalarna (se bland annat punkterna 6.5, 6.5.1 och 6.5.2 angående byte av och krav på personal).

Av personalförteckningen ska följande framgå:

• För och efternamn

• Personnummer

• Datum för godkännande från Polisen

6.5.5 DYGNSVILA

Leverantören ska tillse att personalen som ska tjänstgöra vid Polisen erhållit erforderlig dygnsvila enligt arbetstidslagen innan arbetspasset påbörjats.

6.5.6 KLÄDSEL

Leverantören ska tillhandahålla all utrustnings/klädsel som är nödvändig för utförandet av efterfrågade tjänster. Personal som kommer att utföra efterfrågade tjänster ska ha enhetlig klädsel märkt med firmanamn/logotyp. Om uppdraget kräver väktare ska väktaruniform användas av leverantörens väktarpersonal. Om uppdraget kräver ordningsvakt ska ordningsvaktsuniform användas av leverantörens ordningsvaktspersonal.

7 POLISENS ÅTAGANDEN

Polisen åtar sig att avropa Tjänsterna från Leverantören under hela avtalstiden med följande inskränkningar och undantag:

Avtalet inskränker inte Polisens rätt att låta utföra Tjänsten med egen personal eller med anlitande av tredje part i de fall omständigheterna påfordrar skyndsam åtgärd eller i de fall antalet uppdrag överskrider eller förväntas överskrida Leverantörens kapacitet.

Polisen åtar sig vidare att erlägga betalning i enlighet med villkoren i Avtalet och till i Avtalet överenskommet pris för utförd och av Polisen godkänd Tjänst samt att bereda Leverantörens personal tillträde till de lokaler/platser där Tjänsten ska utföras.

Related documents