• No results found

5. Analys

5.1 Personal Innovativeness

Viljan att använda MAR appen IKEA Place vid handel av möbler definieras av flera olika faktorer som testpersonerna uttryckte. Majoriteten ansåg att det var “coolt” och “fett”, vilket visar på spänning vid användningen av appen, samt att det kan synonymt kopplas till en WOW-känsla då det var deras första intryck. Det syntes genom att de log, utforskade vardagsrummet och var allmänt nyfikna. Anledningen till att de ansåg det vara WOW kan i detta fall bero på att de ansåg tekniken vara smart, häftig och smidig. Detta kan bidra till känslan av att vilja testa appen. Då IKEA Place appen är en av de första som använder tekniken MAR, det innebär att de är något nytt för vanliga konsumenter, vilket de uttryckte i sina första intryck av appen, att det är spännande och något nytt. Det kan också bidra till varför de anser det är en bra idé och något smart. Det som kan hämma spänningen och viljan att använda MAR i detta fall är att användaren anser att det inte fungerar som de vill, då 2 av 10 ansåg att det inte fungerade som de önskade. Irritationen som uppstod istället kan ersätta viljan och känslan av WOW. För 8 av 10 skulle denna externa dimensionen vara uppfylld, vilket innebär att det blir en positiv påverkan på den uppfattade enkelheten av användning och uppfattad användbarhet.

5.2 Enjoyment

De positiva intrycken som majoriteten av deltagarna gav ifrån sig både vid observation och intervjuer tyder på att de kände en känsla av lycka eller njutning vid användning av appen. Det som bidrog till det positiva intrycket kan bero på flera faktorer som har hittats. Att appen är smidig och enkel att använda som majoriteten uttryckt är något som bidrar till att de uppfattar aktiviteten att använda appen njutbar, då det inte uppstår någon irritation som kan störa användningen. Här har som uttryckt den korta inlärningskurvan en viktig roll, då användarna inte behöver spendera tid att lära sig. Liknande som i Personal Innovativeness är spänningen bakom att testa något nytt som appen kan bidra till den uppfattade njutningen. Att tekniken uppfattas som tillräcklig utvecklad har även påverkat intrycket och den uppfattade njutningen användaren får av appen. Som Försöksperson 3 menade att människor kan lägga ner hur mycket tid som helst och att det ser väldigt verkligt ut. Försöksperson 9 ansåg att det kändes för digitalt och som spelet “sims”.

5.3 High quality information

Att det saknas en genomgående introduktion om hur tekniken skall användas och hur appen kan som tidigare analyserat ha olika inverkan på acceptansen. Den grad av hur användarna upplever att appen levererar både rik och hög kvalitet av information som kan spara tid har majoriteten varit positiv, då det anses vara smidigt, låg inlärningskurva och enkel att använda. Dock ansåg 2 av 10 personer att det inte riktigt funkade som de ville, är en faktor till varför de upplevde och uppfattade information annorlunda, då det kan ha hindrat dem från att få ut den information som de ville ha för att spara tid. Detta kan ha hindrats då de inte förstod hur de skulle navigera för att hitta viss möbel eller information. För de innebär onödig hög grad av ansträngning för att få ut information från appen. Introduktion till tekniken och appen blev därmed ett väldiskuterat ämne av de två testpersoner som det inte riktigt funkade för. Utbudet som var ett område som togs upp flitigt av deltagarna har även en stor inverkan på den kvalité av information som fås ut. Syftet med appen är att testa möbler i en egen bestämd miljö. Däremot att utbudet brister har stor inverkan på den nivå som kan testas. Saknas det möbler, saknas det helt enkelt

28

information som hade behövts för att spara tid och ansträngning. De specifika föremål som efterfrågades var bland annat mattor och taklampor, vilket kan göra det svårt för användarna, då de inte kan utforska dessa objekt som är vanliga föremål i ett vardagsrum.

Användarna ansåg att appens funktioner bidrog med enkelhet och på flera sätt levererade en hög kvalité när det kommer till information. I det fanns det information om möblerna, som produktbeskrivningar. Denna teknik möjliggjorde för deltagarna att spara tid från att behöva köpa hem och testa möblerna och fördelen med IKEA Place är att användarna kunde snurra, anpassa och integrera möblerna i sin miljö. Vilket är huvudsyftet med tekniken i detta sammanhang. Att direkt kunna se om det passar eller ej, utan fördröjning. Där uttrycktes tveksamheter om möblernas riktiga utseende eller storlek som syntes i appen och skärmen av två testpersoner. Den ena föreslog bland annat ett mätinstrument inbyggt. Men som IKEA (2019) menar så är alla möblera riktiga i sina storlekar, även i appen, så att användaren kan testa exakt ner till millimetern. Det kan tyda på att användare inte helt litar på att tekniken visar verkligheten för möblerna, alltså en misstro och därmed en uppfattad lägre kvalité av information.

5.4 Cost of use

De monetära kostnaderna för IKEA Place är noll, alltså gratis. Appen går att ladda ner gratis, vilket innebär att inga monetära kostnader hindrar acceptansen. Men en extern monetärkostnad som är avgörande är mobilen själv. Det har inte tagit hänsyn i undersökningen då testarna kan erbjudas låna en mobiltelefon där appen fungerar. Däremot kan användaren identifiera icke-monetära kostnader. Som tidigare analyserat, irritation eller när appen inte funkar som användaren vill och därmed inte kan få ut den information som behövs, kan det innebära en icke-monetär kostnad som hindrar acceptansen. Att de missar information och upplever störning i användningen av appen för att testa möbler kan därmed influera det uppfattade värdet de får. För de som anser att appen är svår att använda kan de icke- monetära kostnaderna vara höga. Ett konkret exempel på funktion som skulle minskat det menade deltagarna att kunna spara de möbler man redan har utforskat med. Det skulle innebära att de sparar tid, för att de inte behöver omplacera allt igen om användaren skulle vilja testa samma möbler igen. Där finns även de som anser att appen är omständig och inte nödvändig (t.ex. försöksperson 3). De ansåg att det inte visade hela verkligheten och kan istället memorera det. Vilket kan tyda på att IKEA Place appen inte övertygat användaren att tekniken inte kan jämföras med den fysiska informationen de får genom att känna på möblerna i verkligheten. Att ansträngningen inte är värd mödan, utan de kan lika bra åka till den fysiska varubutiken. Den uppoffring användaren gör för att placera allt och ladda ner appen, den tiden är alltså inte värd vid användning av tjänsten. Utbudet som analyserats tidigare kan även anses vara en icke-monetär kostnad, eftersom om det saknas möbler behöver användaren spendera mer för att hitta dem på annat sätt. Alltså användaren missar information. Men eftersom majoriteten ansåg att appen är smidig och enkel att använda, innebär kostnaderna låga för 8 av 10 testpersoner.

5.5 Perceived Benefits

Hur mycket en användare uppfattar att IKEA Place ger en funktionella fördelar påverkas av flera olika faktorer som hittats. Det första är att appen möjliggör att användaren kan utforska genom att byta, förändra och testa olika möbler i egen miljö jämfört med produktkataloger och fysiska varubutiker. Användarna kan placera möbler utan att ha dem och att inte behöva montera möblerna är andra funktioner som testpersonerna uppskattade. Genom att kunna testa möblerna hemma anser användarna att de sparar tid och är effektivt, liksom försökspersonen 5 menade t.ex. på att de slipper åka till butiken

29

för att hitta möbler, utan de kan söka upp det direkt hemma från appen. Samtidigt är det skillnad på om användaren anser appen vara realistisk nog för att representera hur varorna verkligen ser ut. Fast som tidigare nämnt är det 2 av 10 försökspersoner som uttryckt missnöje, alltså att det inte funkat för dem, därmed inte fått uppfattningen att det ger dem de funktionella fördelar som de andra fått. Andra funktionella fördelar kan vara istället som att det är mer av en kul grej istället för en ren fördel. Dock är det fortfarande 8 av 10 testpersoner som ansåg att de fick dem nämna fördelarna, men att det istället fungerar som ett komplement inför ett köp. Då den fysiska faktorn fortfarande saknas, att kunna se möblerna i verkligheten först, innan köp.

5.6 Usage behavior

Utifrån teorin TAM influerar de presenterade externa variablerna uppfattning i olika former, som därefter i ett led påverkar attityden för användning av IKEA Place app. Därpå intentionen och till slut faktiskt användning. Till exempel att majoriteten anser att appen är smidig och enkel att använda har i form av variabler som kvalitén på information och uppfattade fördelar positiv influens på hur den uppfattade graden en användare anser att MAR teknologin förbättrar handeln av inredningsvaror. Att de förstår hur och varför aktiviteter utförs som de ska med kort inlärningskurva innebär en ökning av graden användarna anser att användning av appen är utan ansträning. Båda har därmed positiv influens och påverkan på attityden om MAR och därefter användarbeteendet, om användaren väljer att använda appen eller inte vid handel av inredningsvaror. Detta gäller för alla de element och faktorer som analyserats om hur och varför användarna anser som de gör och hur det påverkar användarbeteendet i slutändan.

30

6. Diskussion

6.1 Inledning

Studiens forskningsfrågor har besvarats med hjälp av kvalitativa data som förklarar hur och varför en användare kommer att acceptera MAR (IKEA Place) vid handel av inredningsvaror. Resultatet visade på flera faktorer som kan influera externa variabler i TAM. Faktorerna kan ha inverkan på flera externa variabler samtidigt och inte bara en.

6.2 Metoddiskussion

Syftet med denna studie var att utreda hur användarna kommer acceptera och används MAR samt vilka faktorer som skulle influera deras beslut. För att få en förståelse för användarnas acceptans blev metodvalet kvalitativa data. Detta på grund av den typen av metod syftar till att skapa djupare förståelse för användarnas acceptans och agerande gentemot IKEA Place. Med det metodval resulterade till att vi började observera hur försökspersonerna testade, utforskade och inredde deras vardagsrum samt hur de agerade gentemot appen. Det fanns dock några svårigheter från våran sida när det gällde hur försökspersonerna använde funktionerna. Hur försökspersonerna använde funktionerna syntes inte tillräckligt mycket utan vi såg mest hur de agerade gentemot funktionerna. Det är viktigt att få helhetsbilden från hur försökspersonerna agera och använder funktionerna, för att det påverkar resultatet som har en viktig koppling till forskningsfrågan. Det hade varit bättre ifall mobiltelefonen, som försökspersonen använde, var kopplad till en projektor, då hade vi tydligt kunnat se hur försökspersonerna använder funktionerna. Det leder även till att vi får en korrekt överblick om vad som faktiskt görs.

Vi valde att använda sig av en semistrukturerad intervju för att få fram användarnas upplevelse, erfarenhet och känslor vid användning av IKEA Place. Valet att utföra intervjuer blev användbart material för vår sida, då de fick en djupare förståelse av varje försöksperson. Det hade nog inte varit ett likvärdigt material ifall en kvantitativ undersökning hade genomfört med exempelvis enkätundersökning. Kombinationen mellan observation och intervjun gav oss en bättre förståelse för intervjusvaren.

6.3 Resultatdiskussion

Studien är som tidigare nämnt enbart baserad på kvalitativa data. Därmed fann vi att det är svårt att avgöra om tekniken och appen accepteras rakt av med ja eller nej svar. Utan de fick en större förståelse för vilka faktorer och hur användarna kommer att acceptera MAR i handel av inredningsvaror. Istället kan den kvalitativa data och resultat användas som komplement till de tidigare kvantitativa forskningarna som görs när användaren behöver ett perspektiv på faktorer och frågor om hur och varför. Presentationen av resultatet från observationen och intervjun hänvisar till antalet som ansett en gemensam åsikt innebär dock inte att det bär på något värde för resultatet, utan påpekas enbart för förtydling på antalet.

Henrysson (2007) menade det finns tre olika huvudkonfiguration strategier för AR. Fast i denna studie undersöktes enbart Mobile augmented reality utifrån IKEA Place som är enligt Henrysson (2007) en handhållen projektor med “magisk lens”. Det kan innebära att resultatet från denna studie inte går att applicera på andra former av AR. Presentationen av resultatet från

31

Studien har utifrån TAM funnit faktorer som påverkar på hur och varför användarna väljer att acceptera MAR eller inte inom möbelbranschen som kund. Vad gäller TAM modellen enligt Vogelsang, Steinhuser & Hoppe (2013) menar som forskningsområde har flera forskare funnit ett underskott inom tidigare TAM studie. Huvudfokuset för kritiken är fokuseringen på kvantitativa studiemetoder. Kvantitativa tillvägagångssätt är lämplig vid testning av teorier, medans det är mindre för utveckling eller vidare studier av teorier. De menar även att studier inom acceptans av mjukvaror applicerar övervägande mest kvantitativa metoder, vilket brister i när studier skall appliceras i riktiga fall. Då det applicerar redan funna teorier. Men med tanke på att vi inte funnit studier som expanderar TAM utifrån möbelbranschen och inredningsvaror skulle en kvantitativ studie brista. Med kärnan av TAM har denna studie och vi därmed kunnat få en ökad förståelse och hittat faktorer som kan förklara varför och hur användarna kommer att acceptera MAR inom möbelbranschen för kunder. Resultatet och metoden som använts kan därför ses som en förgrund inom ämnet av acceptans av nya teknologier med hjälp av TAM.

M. Claudia tom Dieck & Timothy Jung (2015) visade i sin studie om TAM att det finns flera andra externa variabler än de fem denna studie använde, vilket innebär att studien kunde varit bredare om resurser och tiden hade räckt till för det. För att få en ytterligare förståelse för hur och varför användare väljer att acceptera eller inte.

Val av försökspersoner har inte riktigt tagit hänsyn till de adoption faktorer som finns i denna studien. Det märktes dock av vid resultatet att det hade en viktig roll. Det finns många faktorer till varför försökspersonerna agerar, accepterar och inte accepterar IKEA Place. Enligt Rogers (1995) kan bero på hur försökspersonerna adopterar eller tar sig an den nya tekniken. Han menar på att människor antar nya innovationer olika beroende på vilken fas individen är i Technology Adoption Life Cycle. Vissa försökspersoner som hade korta inlärningskurvor tillhörde “Early adopters” och de var just de som hade mycket kunskap och stort intresse av ny teknik. Många av “Early adopters” hade inrett vardagsrummet långt innan undersökningstiden hade gått ut men det fanns även de som utnyttjade hela undersökningstiden, då de tyckte att det var roligt att testa och utforska. De hade lättare att acceptera tekniken för att de hade genuint intresse för tekniken. Sedan fanns det andra försökspersoner som tillhörde “Late Majority”, som Rogers (2016) menade på det är de som är mest benägna att kritisera och ifrågasätta en helt ny teknik. För dessa försökspersoner tar det längre tid för att acceptera en ny teknik, då de inte är insatta eller intresserad just innovation. Det kan vara en förklaring till varför försöksperson 7 och 9 kritiserade IKEA Place.

En annan faktor som kan påverka försökspersonernas acceptans är deras inlärningsförmåga, liksom hur snabbt de kan lära sig och ta sig an en ny teknik. Vissa individer har lättare för sig att förstå och lära sig nya saker, appar eller teknik än andra. Andra individer behöver längre tid för att ta sig an en ny teknik men det betyder inte att de inte kommer acceptera den nya tekniken.

Tekniken i sig själv bör och kan ha tagits med i undersökningen. Det gäller mobiltelefonen. Det kan vara både en kostnad och möjlighet för att använda appen, då de kräver en viss standard för att kunna användas. Mobiltelefonen kan ha haft inverkan på hur lättanvändbar appen är eller hur väl möblerna visas digitalt beroende på hur bra själva telefonen och tekniken i den är. Desto högre kvalitét kan innebära bättre användarupplevelse som kan ha inverkan på externa variabler som high quality information och cost of use. Vad gäller kostnaden kan högre kvalitet för högre upplevelse kosta användaren dyrare, då en bättre mobil kostar mer.

32

7. Slutsats

I följande kapitel presenteras de rimliga slutsatser baserat på forskningsfrågorna. Resultatet kan användas som bidrag till den bristande forskningen kring MAR i möbelbranschen och detaljhandeln. Resultatet bidrar med det ökade förståelsen för hur och varför med hjälp av kvalitativa data till den bristen på studier om MAR inom detaljhandel. Även särskilt de verksamheter som tänker sig att implementera MAR för sina kunder. För IKEA kan de faktorer som har negativ influens vara som en uppmaning till uppdatering baserat på resultatet.

Hur kommer användarna att acceptera och använda MAR i möbelbranschen vid köp av inredningsvaror?

Vid implementation av nya teknologier menade Aldhaban (2012), Ayeh, Au och Law (2015) att acceptansen kan studeras med teorin TAM. Vilket är den mest dominerande och influerade teorin i detta område. För att att se hur användarna kommer att acceptera och använda MAR i detta fall har vi i denna studie kommit fram till fem olika externa variabler, vilket influerar ett led av huvudvariabler som slutar i användningsbeteendet. De fem variabler är Personal Innovativeness, Enjoyment, High quality information, Cost of use och Perceived benefits som bidrar med förståelsen för hur. För att besvara “hur” har studien med t.ex. hur och på vilket sätt hög kvalitet av information kan influera beslutet att acceptera eller ej. Hur och i vilka former glädje kan påverka beslutet, i detta fall om inte glädje kan irritation förekomma istället som visats av observationen.

Vilka faktorer influerar beslut om hur och när konsumenter ska använda sig av MAR vid köp av möbler?

Utifrån de externa variablerna har studiens fallstudie och tester funnit flertalet faktorer som kan influera beslut om användningen. Ett övergripande intryck av IKEA Place MAR appen var att det är smart,

häftigt och smidigt. Det har med att tekniken är ny, samt att de är en av de första som använder tekniken

i detta sammanhang, vilket innebär att det är något nytt för vanliga konsumenter. Men fallstudien fann även att när appen inte fungerade som användaren vill eller inte fungerar som det ska, kan det hämma spänningen i form av irritation och viljan att fortsätta använda appen.

Att appen och tekniken ansågs smidig och enkel av majoriteten har även visat påverkas av den korta

inlärningskurvan. Då det inte uppstår någon irritation och de inte behöver spendera tid på att lära sig

hur det fungerar. Det var även viktigt för testarna att tekniken och appen är tillräckligt utvecklad för att ha en positiv influens på den uppfattade njutningen. Att möblerna ser tillräckligt verkliga ut var en faktor som deltagarna påpekat var en avgörande faktor vid användning av MAR för inredningsvaror och att de är riktiga till sitt utseende och storlek. Det kunde avgöra om försökspersonen väljer att istället besöka en fysisk varubutik istället. Förutom utseendet fann vi olika funktioner som hade olika roller i

Related documents