• No results found

4. Resultat

4.3. Intervju med Respondent A

4.3.1. Personligt intresse

Respondent A menar att hen själv inte loggar någon form av data i nuläget, men har periodvis samlat data angående blodtryck, blocksocker, samt sömn. Inga slutsatser har dragits kring någon av de förstnämnda, sömndata däremot förklarar Respondent A att hen diskuterat i grupp.

Gruppen tog del av varandras sömnkurvor och diskuterade dessa tillsammans. Respondent A berättar att en tjej i gruppen som led av en kronisk sjukdom upplevde att hon sov väldigt dåligt, men efter att ha jämfört sina värden med resterande gruppmedlemmar insåg att hennes värden var bättre än majoriteten och på sätt kunde känna sig lugn över den insikten. (Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018)

Respondent A har även provat diverse teknologiska produkter för kognitiva värden, men inte under längre tid. Hen menar att de konsumenttillgängliga produkterna som finns i dagsläget skapar en uppseendeväckande stil. Trots detta tror hen att detta hade varit en bra vana, i relation till psykiskt välmående och stress, för att exempelvis upptäcka tidiga symptom på

signaler som är svåra att upptäcka själv. (Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018)

Respondent A förklarar att hen snarare intresserar sig för vad livsloggande teknologi är kapabel till att åstadkomma än den information den tillhandahåller. Med sin bakgrund inom

medicinteknik har hen noterat relativt billiga sensorer på marknaden och undersökt hur dessa kan hjälpa människor att må bättre. Respondent A menar att det förr i tiden, och till viss del även idag, inte finns tillräckligt mycket teknologi för att hålla koll på människor som är sjuka. Diabetiker har tillgång till glykolmetrar för att mäta blodsocker, men utöver det finns det inte möjlighet att hålla koll på andra sjukdomstillstånd, menar hen. Respondent A påpekar också att ingen teknologi förr var uppkopplad till internet och att ingen kunskap byggdes av den data som genererades. (Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018)

Detta gjorde att Respondent A började få upp ögonen för sensorer som möjliggjorde mätningar av sig själv och började i samband med detta att organisera show and tells för quantified selfers i Stockholm, år 2013. Respondent A beskriver att mötena går ut på att ett flertal personer presenterar vad de har gjort och mätt, samt vilka erfarenheter de tagit del av. Detta diskuteras sedan inom gruppen. Respondent A beskriver deltagarna som personer som tänker mycket, tänker själva och tänker öppet. När Respondent A tillfrågas om hen anser att Sverige skiljer sig från andra länder gällande livsloggande räknar hen in det som en av länderna där det händer mer inom den branschen än andra. (Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018)

4.3.2.

Framtiden

Inom tio år förutspår Respondent A att livsloggningen kommer att öka, men att de flesta inte aktivt kommer att bedriva det. Hen menar däremot att detta kommer att ske passivt för

majoriteten av människor genom teknologiska verktyg och att den uppsamlade data kommer att kunna bakas in i olika typer av tjänster. Respondent A (personlig kommunikation, 26 november 2018) menar att det finns enormt potential att den data som samlas in kommer att paketeras på ett bra sätt och förhoppningsvis kunna dras nytta av för att hantera personers liv. I takt med detta misstänker även Respondent A att Quantified Self som rörelse kommer att tyna bort eftersom inget behov av det längre kommer finnas. En hel del tjänster för välmående kommer att finnas tillgängliga, berättar hen, och fortsätter med att förklara att detta är vad hen jobbar med i dagsläget. (Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018)

Framtiden för digitala hälsolösningar är enligt Respondent A ljus. Hen beskriver dagens sjukvård som bra men dyr och i längden ohållbar.

”SKL (Sveriges kommuner och landsting) har tittat på det och sett att det är en ohållbar lösning. Vi kommer inte med skattemedel kunna betala för den

vård som folk behöver om vi bedriver det som vi gör idag. Vi kommer behöva digitalisera oss för att på alla sätt göra det smidigare och billigare.”

Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018

Respondent A menar att digitala lösningar är ett sätt att hjälpa till. Hen förklarar att folk tillåts att göra mer själva, genom applikationer som Kry eller Min Doktor och att detta gör stor skillnad. Respondent A beskriver att anledningen till att denna digitalisering sker idag är på grund av att teknologins framsteg tillåter det och tillsammans med en press på att en förändring måste ske blir det en drivkraft för nya idéer och nya bolag. (Respondent A, personlig

kommunikation, 26 november 2018)

4.3.3.

Kvalitetssäkring

Respondent A påpekar att det tidigare kan ha varit tumultartat gällande kvalitetssäkringar av hälsoapplikationer tillgängliga på marknaden, men att detta alltid är fallet när nya branscher öppnas upp och tror att det nu börjar regleras för att i förlängningen bli bättre. Hen påpekar att seriösa applikationer har koll på detta och att det annars inte hade varit hållbart i längden. Respondent A berättar att syftet med kvalitetssäkringen är att produkterna ska kunna vara säkra och att det inte ska finnas en hälsorisk i att använda dem, men att det samtidigt ligger i Swedish standards institute, SIS, affärsmodell att kvalitetssäkra och att det är det de tjänar pengar på. Respondent A förtydligar att det är väldigt bra att det finns ett europeiskt direktiv som dikterar krav, samt massor med kvalitetsstandardiseringar, men att för hårt reglerande av kvalitet riskerar därför att hämma innovationen. Respondent A uttrycker att den regulatoriska biten är väldigt dyr och ifrågasätter huruvida det finns andra sätt att mäta om någonting är säkert eller inte. (Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018)

4.3.4.

Orosmoment

Delar av de medverkande vid enkätundersökningen upplevde en oro för att teknologin risker att distansera användaren från sin egen intuition. Respondent A menar att denna oro kan vara av relevans för vissa typer av personlighetstyper, men att hen själv inte känner någon sådan. Respondent A menar att frågan om gemene man är kapabel till att dra egna slutsatser utifrån sin data är en debatt hen har följt. Respondent A anser att alla som vill, bör ha tillgång till sin egna data, oavsett om den tas fram själv eller vid exempelvis läkarbesök. Hen påpekar att alla kanske inte vill ha tillgång till den data, eller kan läsa ut någonting ifrån den, men anser att det ska vara

en självklarhet att ha tillgång till dem. (Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018)

Det andra orosmomentet som uppmärksammandes vid enkätundersökningen var angående vart den data som lagras om individer tar vägen. Detta menar Respondent A att hen själv funderar mycket på angående sin egna data, men hävdar att hen vet ganska väl vart den befinner sig. Detta är något Respondent A uttrycker vara ett problem och någonting hen misstänker kommer att hindra den affärsmodellen. Respondent A jämför Apple med Google och anser att den förstnämndas strategi, vilken väljer att inte kapitalisera på data, på sikt kommer att vara mer hållbar. Respondent A menar att vi nu börjar komma till den punkt där vi behöver nya tekniska lösningar för att skydda vår data. Data gällande DNA är den hen själv anser vara farligast och själv undviker att uppge. Den ger tillgång till information som ras eller risk för mental eller psykisk ohälsa. Jämfört med det, menar Respondent A, spelar antal hjärtslag eller antal tagna steg ingen större roll. (Respondent A, personlig kommunikation, 26 november 2018)

4.4. Prototyputveckling

För att kunna anpassa en applikation utifrån de konsumenttillgängliga produkterna på marknaden utfördes sporadiska tester under en veckas tid av MindWave Mobile 2, med en elektrod, samt ett snabbt test utfördes även av Muse Headband, som använder sig av fyra elektroder. Testerna utfördes av författarna samt en extern testperson benämnd Testperson 1.

4.4.1.

Applikationsöversikt

En översikt över befintliga applikationer till bärbara tekniska produkter som mäter kognitiva tillstånd utfördes. Detta för att kunna identifiera styrkor och svagheter hos applikationerna för att kunna skapa ytterligare en bredare grund över hur prototypen skulle utformas. Neurosky shoppen erbjöd en stor variation av applikationer för att kunna rikta in sig på olika områden. Många applikationer hade dock inte uppdaterats för att vara kompatibla med Mobile 2 versionen vilket ledde till ett magert utbud av applikationer som visade den råa data, antingen i realtid eller inspelat. En applikation som kallas MindTracker erbjöd en enkel översättning av den råa datan genom att en indikator visade värden mellan 0 – 100%. Istället för att benämna vågorna med sina vetenskapliga benämningar var exempelvis Alfavågorna skrivna som Inre lugn. (Applikationsöversikt, 17 september 2018)

Neuroskys egna Visualizer visade en ständigt skiftande realtidsdata vilket upplevdes som svårtydd och intetsägande. Testperson 1 önskade en applikation som utförde mer av arbetet och

att den hade analyserat datan åt användaren, exempelvis genom att ge en indikation på hur användarens genomsnittsvärden ser ut för en specifik period. Testperson 1 önskade också få någon slags information över vilka värden som anses som positiva och negativa. Visualizern hade exempelvis två indikatorer som visade användarens värden av meditation respektive uppmärksamhet mellan 0 – 100. Testperson 1 önskade exempelvis att få veta mer om vad de värdena betydde i relation till vad neurologer eller läkare hade ansett vara bra värden. Testperson 1 ger exempel på att 50 i meditation inte nödvändigtvis måste betyda bra då det normala kanske ligger på 80. (Applikationsöversikt, 17 september 2018)

Muse Headband finns att köpa i två versioner. Den första fokuserar på meditation och den andra fokuserar både på kognitiva tillstånd men också fysiologiska värden såsom hjärtslag och

andning. Den förstnämnda Museversionen var den som fanns tillgänglig för studien. Muse erbjöd själva en applikation som helt fokuserade på inre lugn och meditationsnivåer. Användaren kan själv avgöra hur en meditationssession ska se ut, ljud och bild. Skärmen återspeglade sedan användarens inre, med ett lugnt sinne visades en lugn skärm medan stormigt sinne återspeglade en stormig skärm. Användaren har sedan möjlighet att föra en

meditationsdagbok över sina känslor kring meditationssessionen. (Applikationsöversikt, 17 september 2018)

4.4.2.

Version 1

Utifrån de kunskaper som inhämtats till det teoretiska kapitlet samt enkät och fokusgrupp presenteras nedan den första versionen av en applikationsprototyp till en bärbar teknisk produkt som mäter kognitiva värden, exempelvis Neuroskys MindWave.

Det första man möts av är en kort introduktion till applikationen. Därefter får användaren svara på frågor som hjälper datorn att kunna anpassa tips och lösningar efter den specifika

användaren. Under frågorna får man också bestämma hur man tänkt använda applikationen, om man vill vara aktiv och få notiser eller om man vill att det ska vara kravlöst och på användarens villkor.

Introduktionsskärmen och introduktionsfrågor

Startskärmen till applikationen ger fem valmöjligheter som användaren och applikationen kan fokusera på; effektivitet och koncentration, stress och avslappning, loggbok och avancerade data, Sleep mode samt Timer mode. Vid val av exempelvis effektivitet och koncentration visar sidan två indikatorer som gradvis ändrar färg mellan grönt, gult och rött. Detta för att ge användaren en snabb överblick över sina värden. Färgerna indikerar nivån utifrån neurologisk standard av vad som är bra och dåligt. Vidare på sidan finns fyra möjligheter; att förbättra sina nivåer, dela nivåerna, lägga till en milstolpe sin loggbok eller se sin loggbok över de tidigare nivåerna.

Startskärmen och exempel på effektivitet och koncentrations-sidan.

Sleep mode och Timer mode är till för den erfarna användaren som vet vad applikationen har att erbjuda. I Sleep mode har man möjlighet att logga sömnen samt en indikator som ser ut som en måne för att även där visa användarens avslappningsnivåer. Ju mer avslappnad man blir desto mer av en fullmåne blir indikatorn. Där kan man även få tips för bättre sömnvanor samt föra en sömndagbok. Timer mode bygger på att man arbetar i 25 minuter och pausar i 5 minuter. Det är en timerfunktion som är förinställd på att ringa efter 25 respektive 5 minuter ända tills

Exempel på hur Sleep mode samt Timer mode ser ut

Tanken är att applikationen ska kunna anpassa förbättringsförslagen utifrån de svar som användaren lämnade vid start. För att öka kunskapen om den specifika användaren skickar applikationen även fram nya frågor vid jämna mellanrum. Sidan med förbättringsförslag är menad att ge användaren verktyg för att kunna arbeta med sin mentala hälsa och därav

eventuellt förbättra den. Tanken är att sidan ska erbjuda både korta metoder som ger ett snabbt resultat och längre metoder för ett mer djupgående arbete.

Exempel på sidorna med förbättringsförslag

4.5. Användbarhetstest

Den 3/12–18 utfördes användbarhetstester på den framtagna prototyp som skapats i samband med denna studie. Dessa användbarhetstester gjordes med tre respondenter i var sin

ålderskategori; en i 20-, en i 30- och en i 40-års åldern. Tester genomfördes utifrån samma upplägg och innefattade ett test av två befintliga applikationer framtagna för MindWave headset, Visualizer och MindTracker, där de uppmanades att uttrycka sina tankar under tiden. Detta följdes upp av frågor om hur de uppfattade dess design och funktioner. Därefter testade respondenterna prototypen och slutligen svarade de även på snarlika frågor gällande denna. Samtliga testpersoner ansåg sig ha väldigt god teknikvana och uppgav att de använde sig av tekniska produkter, såsom mobiltelefoner eller datorer, varje dag. Testperson 2 ingick i

ålderskategorin 20-årsåldern, Testperson 3 ingick i ålderskategorin 30-årsåldern och Testperson 4 ingick i kategorin 40-årsåldern.

4.5.1.

Testperson 2

Efter att ha testat applikationen Visualizer beskrev testperson 2 designen som mörk och

överväldigande. Testpersonen menade att för mycket saker hände på en och samma gång och att hen hellre hade sett menyer för varje mätt tillstånd. Både det diagram som beskriver Hz-styrkan och det som beskriver hjärnvågsfrekvenser uttryckte testperson 2 vara svårförståeliga och ansåg att indikatorerna för uppmärksamhet och meditation var lättare att samla in data ifrån.

Uppskattning visades även över att samtliga diagram visualiserades på olika sätt. Testperson 2 menade att hen hade sett en mer utförlig uppföljning av data, samt en summering av de värden som endast kan urskiljas i realtid. (Testperson 2, personlig kommunikation, 3 december 2018) MindTracker-applikationen beskrevs av testperson 2 med tre ord som lättförståelig, tråkig och enkel. Hen påpekar att applikationens design varken är tilltalande eller hemsk. Jämfört med Visualizer-appen anser testperson 2 att den data som i MindTracker är lättare att förstå, men föredrar trots det den förstnämnda med argumentet att hen hade velat se mer data. Testperson 2 menar att det alltid går att lära sig vad den tillsynes överflödiga data som visas betyder i Visualizer, men att MindTracker inte tillåter detta. Hen anser även att de värden som visas rör sig för snabbt, vilket upplevs som stressande och hen föreslår istället att ett medelvärde visas upp över ett visst antal sekunder. (Testperson 2, personlig kommunikation, 3 december 2018) När testperson 2 ombeds beskriva sitt första intryck av studiens framtagna prototyp menar hen att den speglar de förväntningar hen ansågs ha på denna typ av applikation och påpekar även att den ger ett större syfte till den data som demonstreras. Testperson 2 anser att det inte krävs en större teknikvana och att den har en lägre ingångsnivå än de tidigare två applikationerna. Hen beskriver att graferna för data kan upplevas som svåra och att funktioner så som ’dela’ eller ’milstolpar’ eventuellt kan vara överflödiga. Testpersonen hade även velat se en animation för lamporna och övervägt att byta ut vissa färger mot sådana som upplevs mer könsneutrala, för att på så sätt attrahera fler användare. Som helhet beskriver hen prototypen som lätt att navigera i och uppbyggd med ett bra samspel mellan layout, bilder och färg. (Testperson 2, personlig kommunikation, 3 december 2018)

4.5.2.

Testperson 3

Testperson 3 introducerades till Visualizer-applikationen vars spontana feedback ifrågasatte vad och hur hen skulle göra med den informationen. Applikationen ansågs ge ett rörigt intryck med alldeles för snabba förändringar för att kunna läsa av något relevant. Fokus och

meditationsindikatorerna var de enda som Testperson 3 ansåg sig kunna utvinna något av värde ifrån då värdena låg mer stabila där. (Testperson 3, personlig kommunikation, 3 december 2018)

Testperson 3 föreslår två lägen varav en skulle visualisera simpla genomsnittsvärden under ett satt tidsspann och det andra läget skulle visualisera den råa datan i form av Hz. En

lagringsfunktion för värdena saknades också av Testperson 3, vilket hen anser vara av intresse för att kunna identifiera stressiga perioder eller liknande. (Testperson 3, personlig

kommunikation, 3 december 2018)

Testperson 3 anser att hen generellt har svårt att läsa av datan om man inte har någon form av sjukvårdsutbildning även om hen tillägger att det endast ”lär vara en Googling bort”.

Utseendemässigt anser Testperson 3 att applikationen erbjuder ett stilrent intryck med bra kontraster och färger. Hen tror att denna applikationen riktar sig till erfarna livsloggare som är kunniga i att läsa av data på det här sättet och anser då att den grafiska profilen ger ett

professionellt intryck. (Testperson 3, personlig kommunikation, 3 december 2018)

Den spontana reaktionen som Testperson 3 hade vid start av MindTracker-applikationen var att den gav ett oseriöst intryck med allt ifrån val av typsnitt till färgskala. En fördel var att

applikationen ger användaren möjlighet att bestämma tidsintervall för sin mätning samt att den sparas på ett personligt konto. (Testperson 3, personlig kommunikation, 3 december 2018) Att applikationen erbjuder ett enklare läge som översatts med rubriker som lycka, fokus och inre lugn ses som positivt även om denna, likt Visualizer-applikationen, visar värden i realtid och inte som ett genomsnittsvärde. Testperson 3 förtydligar att det inte går att bortse från det amatörmässiga intrycket som designen utstrålar. Detta leder i sin tur att trovärdigheten hos applikationen sänks hos Testperson 3. (Testperson 3, personlig kommunikation, 3 december 2018)

Under menyvalet My MindMedia finner man ett flertal olika titlar som Testperson 3 anser vara oklart vart de leder till. Vid ett test av två MindMedia-filer upptäcks att det är ljudfiler som Testperson 3 får anta är till för att förbättra någon av de tre värdena som finns på startskärmen. Testperson 3 anser att ljudfilerna håller en låg kvalitet och att de har ett syfte som får gissas fram, något som Testperson 3 anser som negativt och inte förtroendeingivande. (Testperson 3, personlig kommunikation, 3 december 2018)

Vid start av studiens applikationsprototyp beskrev Testperson 3 prototypen med de tre följande orden: Enkel, Urvattnade färger och Potential. Testperson 3 ansåg prototypen ha ett tilltalande utseende som är förtroendeingivande även om hen påpekar att färgvalet går åt mer stereotypiskt kvinnliga färger, vilket skulle kunna avskräcka en del män att använda den. Hen tillägger dock att färgskalan håller ett bra tema och ger användaren en känsla av lyx och professionalitet. (Testperson 3, personlig kommunikation, 3 december 2018)

Testperson 3 tycker att prototypen täcker upp de funktioner hen saknade i de två tidigare applikationerna men hade gärna sett en nyhetssektion med relaterade artiklar och liknande inom området. Hen anser inte att användaren hade behövt vara speciellt teknikvan för att enkelt kunna navigera sig runt i prototypen/applikationen då den håller en genomgående enkel struktur. (Testperson 3, personlig kommunikation, 3 december 2018)

4.5.3.

Testperson 4

Testperson 4 undrade vad det var hen tittade på vid första anblick på Visualizer-applikationen och beskriver inledningsvis applikationen som psykedelisk. Hen skulle beskriva applikationen med orden överskådlig, informationsrik och förvirrande. Testperson 4 konstaterar att man troligen behöver ha goda förkunskaper inom området för att förstå den applikationen. (Testperson 4, personlig kommunikation, 3 december 2018)

Testperson 4 trycker sig runt på de få ställen som går att trycka på och konstaterar att applikationen inte är så interaktiv som hen hade önskat. Den är också svårförståelig i sina förklarande texter, som är menade att ge en bättre förståelse för vad de olika indikatorerna

Related documents