• No results found

Placering av föreslagna åtgärder

In document Dagvattenutredning Bjerking AB (Page 38-45)

Föreslagen placering av åtgärder för hantering av dagvatten samt flödesvägar ses i Figur 22 nedan. Utloppet från dagvattenparken går till befintligt dike i norr. All exploaterad mark inom planområdet avvattnar norrut.

Figur 22. Skiss över exempel på placering av föreslagna dagvattenåtgärder. Figuren är inte ritad skalenlig. Vattendelare visas med blå linje.

Makadammagasin Regngård/svackdike Flödesväg

Dagvattenpark

Gräsdike längs GC-vägen östra sida

Vägdiken längs båda sidor av Halmsjövägens östra del

VS-13156-Uppdrag Version: 5.3 Status: Godnd ment: Dagvattenutredning_Arlandastad_SD6_ beslutshandling koncept 2020-11-12.docx Sparat: 2020-11-11 08:00

Föroreningsberäkningar efter åtgärder

7.1 Beräkningsförutsättningar och antaganden

Reningseffekten hos den föreslagna dagvattenhanteringen har beräknats enligt nedan punktade förutsättningar och antaganden.

• Föroreningsmängder och halter har beräknats utifrån schablonvärden i modellverktyget StormTac (v.2018.3.2).

• För beräkning av mängder har nederbörd 640 mm/år använts.

• Markanvändning är vald utifrån markanvändningar i flödesberäkningar före och efter exploatering, se avsnitt 4.2 och 4.3.

• Flöde och tillförsel av föroreningar från femte stadsdelen är medräknat i föroreningsberäkningarna efter exploatering samt efter exploatering och rening.

• Dagvattenparken lades in i form av två dammar i serie (efter konsultation med StormTac support, 2018-11-16).

• Reningseffekten för dagvattenhanteringen har beräknats enligt reningsanläggningar i serie:

o Regngård/svackdike → dagvattenpark (totalt två dammar i serie).

I Tabell 9 och Tabell 10 redovisas föroreningshalter och mängder efter rening i dagvattenanläggningar i serie.

Tabell 9. Föroreningsberäkningar före och efter exploatering för scenario 1 (6 800 fordon/dygn) med reningsåtgärder i sjätte stadsdelen inkl del av femte stadsdelen som leds norrut. Röda siffror visar halter som överstiger riktvärden för Märstaån.

*Riktvärde 2M.

VS-13156-Uppdrag Version: 5.3 Status: Godnd ment: Dagvattenutredning_Arlandastad_SD6_ beslutshandling koncept 2020-11-12.docx Sparat: 2020-11-11 08:00

Tabell 10. Föroreningsberäkningar före och efter exploatering för scenario 2 (24 000 fordon/dygn) med reningsåtgärder i sjätte stadsdelen inkl del av femte stadsdelen som leds norrut. Röda siffror visar halter som överstiger riktvärden för Märstaån.

*Riktvärde 2M.

Efter rening i föreslagna dagvattenåtgärder, hos både scenario 1 och 2, minskar samtliga föroreningshalter och understiger Märstaåns riktvärden. Föroreningsmängderna minskar även för samtliga ämnen med föreslagna reningsåtgärder och understiger mängder före exploatering. Ytterligare rening förväntas ske i makadammagasin vilket inte är medräknat i tabeller ovan. Anläggande av makadammagasin tillsammans med föreslagna åtgärder krävs för att uppnå fördröjningskravet och därmed även reningskravet i dagvattenparken.

Halter Mängder

VS-13156-Uppdrag Version: 5.3 Status: Godnd ment: Dagvattenutredning_Arlandastad_SD6_ beslutshandling koncept 2020-11-12.docx Sparat: 2020-11-11 08:00

Höjdsättning och sekundära avrinningsvägar

Vid extrema regn (100-årsregn) är höjdsättningen av området viktig att beakta för att säkerställa att vatten ytledes kan rinna ut från området och att det inte ansamlas i någon instängd lågpunkt. Sekundära avrinningsvägar är de vägar som vattnet rinner via ytan då dagvattensystemet är fullt. Vid ett sådant scenario är det höjdsättningen av området som styr vattnets väg. För att motverka att vatten ansamlas i lågpunkter och skadar byggnader är det viktigt att höjdsätta marken så den lutar mot önskad utflödespunkt, bort från byggnader. Kvartersmarken bör ligga högre än gatumarken så att gatustrukturen kan utgöra sekundära avrinningsvägar, se Figur 23 nedan. Skogsmarken i planområdets södra del avvattnas söderut precis som i dagsläget.

Figur 23. Höjdsättningen inom planområdet utförs så att de sekundära avrinningsvägarna går i gator mot föreslagen utsläppspunkt i områdets nordöstra hörn (röd prick).

Sjätte stadsdelen Flödesväg Lågpunkt

VS-13156-Uppdrag Version: 5.3 Status: Godnd ment: Dagvattenutredning_Arlandastad_SD6_ beslutshandling koncept 2020-11-12.docx Sparat: 2020-11-11 08:00

Översvämningsanalys

En översiktlig analys på simulerade översvämningar har genomförts med befintlig höjdsättning för ett 100-årsregn med 10 minuters varaktighet för sjätte stadsdelen inom Arlandastad. Följande förutsättningar och antaganden har satts för beräkningarna:

• Till grund för beräkningarna ligger det avrinningsområde som är markerat med ljusblå färg i Figur 24 nedan. I ytan ingår detaljplanområdet för sjätte stadsdelen.

Den del av femte stadsdelen som avrinner norrut är med i avrinningsområdet samt trafikplatsen norr om detaljplanegränsen. Området inom femte stadsdelen som avrinner norrut visas i Figur 13.

• Analysen grundas på Lantmäteriets flygskannade höjddata (NNH), vilket beskriver befintliga höjder inom området.

• Sannolikt avrinner naturområdet väster om väg 273 ner mot lågområdet vid diket inom femte stadsdelen, men det området är inte inkluderat i beräkningarna eftersom naturmarken avrinner långsammare än exploaterad mark och flödet från naturmarken når diket långt senare.

• Simuleringarna är utförda för ett 100-årsregn med 10 minuters varaktighet vilket motsvarar 29,3 mm nederbörd.

• När Arlandabanan byggdes anordnades avvattningen under Arlandabanan med hjälp av dykarledningar som är dimensionerade för att klara dikesföretagets flöden:

- Dykarledning 1: 400 mm-ledning som klarar flödet 30 l/s (dvs medelvattenföringen i dikesföretaget) och som avleder vatten från nivån +23,57 m.

- Dykarledning 2: 1600 mm kulvert som dykarledning 1 400 mm-ledningen ligger i och som klarar maxflödet i dikesföretaget, dvs 290 l/s och avleder vatten från nivån +24,58 m. Under 10 minuter hinner självfallsledningen avbörda 174 m3 (290 l/s x 600 s = 174 000 l = 174 m3).

• Beräkningarna är utförda med hänsyn till föreslagna dagvattenåtgärder med fördröjningar på kvartersmark och utmed gator, vilket motsvarar 2 936 m3. Dagvattendammarna som ingår i dagvattenparken antas vara vattenfyllda så vi kan inte räkna med någon extra fördröjningsvolym i dammarna.

Hela avrinningsområdet som leds norrut är ca 63 ha stort och den nederbörd som faller på ytan motsvarar ca 18 460 m3 (630 000 m2 x 0,0293 m= 18 459 m3). Sedan tas volymen i fördröjningsmagasinen (makadammagasin, regngårdar och svackdiken) på 2 936 m3 bort, samt den volym som avbördas via dykarledningen på 174 m3. Den volym som då blir kvar är 15 350 m3.

Simuleringen visar de ytor som blir översvämmade (mörkblå ytorna i Figur 24). De uppdämda vattennivåerna som visas ligger på +25,39 m. Husvisningsområdet ligger endast strax över översvämningsnivåerna, på en marknivå på +25,5. Väg 273 ligger betydligt högre på ca +28 m och bedöms därmed vara utom risk för översvämning vid skyfall då marginalen till uppdämd vattennivå är ca 1,6 m. Genom att ny bebyggelse placeras på en nivå högre än den simulerade uppdämningsnivån minimeras översvämningsrisken och skador på byggnader inom planområdet.

Det översvämmade området väster om väg 273 är låglänt men som tidigare nämnts är det inte med i beräkningarna. Avrinningen från området går mot det låglänta området och vidare via dykarledningar (självfall) under Arlandabanan och norrut. Arlandabanan går

VS-13156-Uppdrag Version: 5.3 Status: Godnd ment: Dagvattenutredning_Arlandastad_SD6_ beslutshandling koncept 2020-11-12.docx Sparat: 2020-11-11 08:00

under mark precis norr om planområdet, och marken ligger därmed lägre än omkringliggande mark, vilket förklarar varför vatten ansamlas längs ett stråk utmed Arlandabanan vid dykarledningarna (Figur 24). Därmed bedöms Arlandabanan inte påverkas vid händelse av skyfall.

Figur 24. Simulering av översvämning för ett 100-årsregn. Detaljplanegränsen för sjätte stadsdelen är markerad med gul färg, avrinningsområdet med ljusblå färg. Översvämmat område visas med mörkblå färg och avrinningsvägen med lila pilar.

Avrinningsområde Dykarledning

Sjätte stadsdelen Väg 273

Avrinningsområdet fortsätter söderut i femte stadsdelen Naturområde

väster om väg 273

VS-13156-Uppdrag Version: 5.3 Status: Godnd ment: Dagvattenutredning_Arlandastad_SD6_ beslutshandling koncept 2020-11-12.docx Sparat: 2020-11-11 08:00

Som nämnts tidigare är översvämningsanalysen baserad på befintlig höjdsättning och markanvändning inom planområdet. Vid ett 100-årsregn kan man anta att oavsett

Dagvatten från hela planområdet hinner inte rinna ner till dagvattenparken (lågpunkten) på 10 minuter utan i praktiken sker en fördröjning vilket förlänger rinntiden och ger ett lägre maxflöde. Dessutom blir det en ytterligare tidsfördröjning med tanke på dagvattenåtgärder på kvartersmark samt åtgärder i lokalgatorna.

Förslag till planbestämmelse

Förslag till planbestämmelse för dagvatten är att byggnader och anläggningar ska utformas och utföras så att de inte skadas vid översvämningar upp till en nivå på +25,8 m.

Slutsats

Med den föreslagna dagvattenhanteringen i rapporten så klarar planområdet de ställda fördröjnings- och reningskraven på dagvatten.

Exploateringen av sjätte stadsdelen i Arlandastad förhindrar inte recipienten Märstaån att uppnå dess miljökvalitetsnormer.

Genom att ny bebyggelse placeras på nivån +25,8 m (högre än simulerad uppdämningsnivå vid skyfall på +25,39 m) minimeras översvämningsrisken och risken för skador på byggnader inom planområdet. Då väg 273 (riksintresse väg) ligger betydligt högre än simulerad uppdämningsnivå vid skyfall bedöms exploateringen av sjätte stadsdelen i Arlandastad inte påverka översvämningsrisken hos väg 273.

Förslag på fortsatta utredningar

Nedan följer förslag på lämpliga fortsatta utredningar inför detaljprojektering:

• Översiktligt geotekniskt PM

• Geoteknik i läge för dagvattenpark

• Grundvattennivåer

• Dimensionering av föreslagna dagvattenanläggningar

VS-13156-Uppdrag Version: 5.3 Status: Godnd ment: Dagvattenutredning_Arlandastad_SD6_ beslutshandling koncept 2020-11-12.docx Sparat: 2020-11-11 08:00

Bjerking AB

Anna Blomlöf 010-211 80 70

Anna.blomlof@bjerking.se

Maria Schoeps 010-211 83 71

Maria.schoeps@bjerking.se

Granskad av

Kerstin Lindgren 010-211 83 81

Kerstin.lindgren@bjerking.se

In document Dagvattenutredning Bjerking AB (Page 38-45)

Related documents