• No results found

Beslut

Plan för Eskilstuna kommunkoncerns IT- utveckling antas i enlighet med kommunledningskontorets förslag.

Ärendebeskrivning

Dagens snabba IT-utveckling med digitalisering i fokus, kombinerat med förändrade beteenden ger upphov till nya produkter, tjänster och arbetssätt som tillsammans påverkar kommunens olika verksamheter i snabb takt. Detta påverkar även de förväntningarna som medborgare, medarbetare och andra aktörer ställer på

kommunen. Bland annat ökar kraven på kommunens innovationsförmåga samt att snabbare kunna omsätta idéer till lösningar. Till detta behövs en ändamålsenlig, hållbar och säker teknisk infrastruktur som möjliggör användande av den teknik som växer fram.

I den strategiska inriktningen för åren 2020–2023 återfinns strategiska mål som anger Eskilstuna kommunkoncerns strategiska inriktning som helhet. Målen speglar de områden där kommunfullmäktige vill uppnå strategiska förbättringar och utgår från hållbar utveckling och effektiv organisation. Plan för Eskilstuna kommunkoncerns IT- utveckling bidrar främst till måluppfyllelse för målet God kvalitet och värdeskapande processer. Men även indirekt till övriga mål både internt och externt.

Eskilstuna kommunkoncerns IT-plan beskriver de målsättningar som upprättats för att möta detta. IT-planen konkretiseras i aktivitetsplaner som beskriver de aktiviteter, projekt och åtgärder som planeras för att uppfylla de uppsatta målsättningarna.

IT-planen är styrande för IT-verksamheten inom koncernen och omfattar alla nämnder och bolag inom Eskilstuna kommun. Med verksamhet avses alla IT-relaterade funktioner och IT-relaterat arbete inom Eskilstuna kommunkoncern.

Dokumentet beslutas av kommunfullmäktige och förvaltas av kommunledningskontoret (KLK).

Planen har sin utgångspunkt i Eskilstuna kommunkoncerns övergripande mål och strategier.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Under den aktuella planeringsperioden kommer följande målområden för IT-verksamheten att vara prioriterade:

1. Lyhördhet för kommunkoncernens behov – IT-funktionens målsättning är att inom ramen för sitt uppdrag uppfylla koncernens behov genom att vara en integrerad del av verksamheten. 

2. Kostnadseffektivitet i fokus – IT-funktionen bedrivs ändamålsenligt med hög grad av kostnadseffektivitet. 

3. Effektiv styrning och ledning – IT-funktionen ska vara tydligt formulerad, etablerad och följa koncernens styrsystem. 

4. Proaktiv informationssäkerhet – IT-säkerhet bedrivs enligt god praxis med fokus på att skydda koncernens IT- och informationstillgångar. 

5. Stabil leverans av IT – IT-funktionen bedrivs med förutsättningar för att skapa en god leveransförmåga. 

6. Proaktiv samverkan – IT-funktionen främjar en ändamålsenlig samverkan avseende IT-frågor mellan kommunen och de kommunala bolagen, samt med andra regionala och nationella aktörer.  

Arbetssätt och involvering

Arbetet med framtagningen av Plan för Eskilstuna kommunkoncerns IT-utveckling har letts av kommunledningskontorets IT-chef tillsammans med konsulter från PWC.

Avstämningar har gjorts i Styrgrupp bestående av kommunikationsdirektör, förvaltningschef SEF, områdeschef SEF IT och informationssäkerhetsstrateg.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Under arbetets gång har workshops genomförts tillsammans med

processledningsgruppen för IT som representeras av alla förvaltningar och CIO för kommunföretag. I arbetet med IT-policyn har det genomförts två avstämningar vardera med KLG och KLK Ledningsgrupp.

Förändringar i Eskilstuna kommunkoncerns plan för IT-utveckling efter remissrunda

Utifrån inkomna synpunkter i remissen så har kommunledningskontoret gjort förtydliganden under avsnittet för IT-organisation som innebär att det både är

kommun och kommunala bolagen som gemensamt ska arbeta för att efterleva planen.

Ett förtydligande avseende målgruppen för IT-planen är gjord. Det är medarbetare som är involverade inom kommunkoncernens IT-verksamhet och digitaliseringsarbete som är målgruppen för dokumentet och ska arbeta med att genomföra planen.

För att förtydliga målområden har avsnitt fyra, proaktiv informationssäkerhet kompletterats med att utöver hänvisa till gällande praxis även lagt till att det avser gällande lagstiftning.

En annan justering är att tydligare belysa systemförvaltningens roll för samverkan mellan IT-verksamhet och kärnverksamhet.

För att öka tydligheten i dokumentets innehåll har det gjorts omdisponeringar och justeringar i dokumentstrukturen i IT-planen. Bland annat genom att minska ner på textomfånget och konsoliderat avsnitt. Begreppet handlingsplaner har ersatts med aktivitetsplaner samt det är nu beskrivit att det inte finns en aktivitetsplan utan att det kan finnas flera utifrån uppdraget. Alla styrdokument för IT har kompletterats med en ordlista för att förtydliga begrepp som är vanligt förekommande i dokumenten.

Begreppet handlingsplaner har ersatts med aktivitetsplaner.

planen tar i stora delar hand uppkomna effektiviseringsmöjligheter inom IT-området som har framkommit i projektet effektiv administration.

Kommunledningskontoret har för avsikt att fortsätta genomlysningen av IT-verksamheten i samverkan med serviceförvaltningen och de kommunala bolagen under 2021.

Finansiering

Medel för genomförande av aktivitetsplaner och förvaltning av IT-planen finansieras inom ramen för fastlagd årsbudget för förvaltningar och bolag. Ansvariga för att genomföra aktiviteter i enlighet med IT-planen behöver skapa utrymme i det ordinarie budgetarbete och objektsförvaltning. Särskilda projektmedel kan komma att sökas för större kommun- och/eller kommunkoncernövergripande åtgärder.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Konsekvenser för hållbar utveckling och en effektiv organisation

Social dimension: Planen ska bidra till att utveckla välfärden och verka för trygga offentliga digitala lösningar.

Miljömässig dimension: Planen är en förutsättning för att arbeta för en mer hållbar verksamhet och hållbar stad. Digitalisering ger exempelvis mycket goda förutsättningar till digitala lösningar på en standardiserad nivå med så låg suboptimering som möjligt och på så sätt bidra till en god hushållning av resurser.

Ekonomisk dimension: Med en gemensam plan kan vi minimera suboptimering av resurser och funktioner och på detta sätt minska kostnader då fler kan samutnyttja system, licenser och hårdvara. En ökad standardisering bidrar även till effektivare förvaltning och avtalshantering på sikt. IT-planen omfattar till stora dela målsättningen i projektet för Effektiv organisation.

Effektiv organisation: De grundläggande förutsättningarna i planen ska lägga en god grund för effektivitet i olika digitaliseringsinitiativ. Det är även av vikt att arbetet samordnas inom hela kommunkoncernen för att undvika suboptimering och parallella processer.

____

Beslutet skickas till:

Samtliga nämnder och bolag

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

KSKF/2020:189

§ 15

Related documents