• No results found

Nedan följer en beskrivning av de förbyggande åtgärder som skall genomföras under

mandatperioden 2015-2018, utan inbördes ordning. Dessa åtgärder syftar till att reducera eller helt ta bort de risker och sårbarheter som delvis identifierats i kommunens existerande risk- och sårbarhetsanalys. Åtgärderna syftar även till att öka förmågan att kontinuerligt bedriva samhällsviktig verksamhet

Krisledningsplan

För varje mandatperiod ska en ny krisledningsplan tas fram i kommunen. Innevarande mandatsperiods krisledningsplan antogs av KF 2015-06-15. Planen beskriver hur kommunen organiserar sig vid en kris eller extraordinär händelse, platser, ansvar, roller samt hur

kommunen ska bedriva intern och extern kriskommunikation.

Beredskapsplanering

Beredskapsplaneringen bygger på risk- och sårbarhetsanalyser på flera nivåer i samhället.

Analysarbetet bedrivs i tvärsektoriellt sammansatta olika grupper. Utfallet av risk- och sårbarhetsanalyserna utgör grunden i beredskapsplaneringen.

Krisplaner tas fram för verksamheter som alltid måste fungera. Dessa utformas så generellt att de kan utgöra stöd även vid oförutsedda händelser. Krisplaneringen baseras på den ordinarie organisationens grundförmåga och beredskapsplaneringen inriktas mot att säkra viktiga samhällsfunktioner genom förebyggande arbete och förberedelser för skadebegränsande åtgärder.

Åtgärder för klimatanpassning ska beaktas i kommunens planering för krishantering.

Beredskapsplanering för att hantera och mildra konsekvenserna av skyfall ska genomföras.

Social oro är en företeelse i samhället som ökar. Åtgärder för att förebygga social oro sker i samråd med polisorganisationen och länsstyrelsen.

Vidarutveckla trygghetspunkter

Trygghetspunkter i kommunen ska snabbt kunna öppnas vid kris och säkerställa stöd och information till allmänheten. Personal vid trygghetspunkter ska utbildas och övas.

Kriskommunikation

Riktlinjer och rutiner för hantering av kriskommunikation ska utvecklas och andra berörda samhällsviktiga verksamheter ska beaktas i arbetet.

Kommunikation och rapportering

Säkra och höja redundansen på kommunikationsvägar för samhällsviktiga funktioner genom utnyttjande av Rakel och WIS.

Geografiskt områdesansvar

Områdesansvaret innebär att kommunen under en krissituation skall vara det organ som verkar för inriktning, prioritering och samordning av tvärsektoriella åtgärder som behöver vidtas inom det egna geografiska området.

16 Krishanteringsråd

För att skapa förutsättningar att utöva områdesansvar skall ett regionalt krishanteringsråd inom Skåne Nordost finnas.

Med vissa aktörer sker ett mer långtgående och direkt samarbete, till exempel länsstyrelsen, andra kommuner, leverantörer av el och värme, särskilt känsliga objekt, försvarsmakten och frivilligorganisationer.

Övning och utbildning

Krisledningsorganisationen utbildas och/eller övas varje år. Genom att utbilda och öva såväl förtroendevalda som tjänstemän ökar kommunens beredskap och förmåga att hantera kriser.

Utbildningar och övningar planeras och genomförs i samverkan inom Skåne nordost.

Under mandat perioden ska följande genomföras/har genomförts:

 2015 – Utbildningsdag med nya förtroendevalda

 2016 – Övning med krisledningsorganisationen. Funktionsövning med kriskommunikatörerna.

 2017 – Övning med krisledningsorganisationen. Funktionsövning med POSOM.

 2018 – Övning med krisledningsorganisationen. Funktionsövning med kommunalteknisk försörjning och kriskommunikation.

Samtliga övningar utvärderas och erfarenheter tillvaratas.

Numrering framför ärendemeningen följer den som finns på Ipad.

Ärende 3

3/16 Utredning angående delade turer inom

äldreomsorgen

Verksamhet

Brännlund Katarina, HR-chef Katarina.Brannlund@ostragoinge.se

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

Utredning angående delade turer inom äldreomsorgen

Förslag till beslut

Vid arbetstidsförläggning samt vid införandet av önskad sysselsättningsgrad ska förvaltningen eftersträva att delade turer minimeras utifrån verksamhetens behov och att antalet ofrivilliga delade turer blir så få som möjligtinom äldreomsorgen.

Beslutsnivå

Kommunstyrelsen.

Sammanfattning av ärendet

2014-11-20 fick förvaltningen i uppdrag att se över förutsättningarna att ta bort de delade turerna inom äldreomsorgen och därefter påbörja detta arbete under 2016.

Det finns idag inte rätt förutsättningar för att på ett effektivt sätt kunna bemanningsplanera eller hantera effekten av icke delade turer. Beslut är redan fattat om att medarbetare i Östra Göinge Kommun skall kunna erbjudas ”Önskad sysselsättningsgrad” och man måste i det arbetet inkludera arbetet med att få bort/minimera delade turer. Utifrån erfarenheter från andra organisationer som arbetat med önskad sysselsättningsgrad och avskaffande av delade turer kan man konstatera att det finns en stor risk att lösningar som möjliggör ”Önskad sysselsättningsgrad” motverkar ett avskaffande av delade turer varför dessa frågor inte bör hanteras var för sig.

För att möjliggöra ett införande av ”Önskad sysselsättningsgrad” och ett avskaffande av delade turer så måste förvaltningen tänka i nya banor och se över verksamheten och befintliga strukturer. Arbetstoppar kan behöva kapas för att få till ett mer jämt bemanningsbehov. För att lyckas med detta behöver såväl chefer och andra nyckelpersoner i verksamheten rustas med kunskaper inom produktionsplanering och bemanning.

Beslutsunderlag

 Tjänsteskrivelse 2016-01-05

Tjänsteskrivelse 2016-01-05 Sida 2 av 2

Ärendet

En arbetsgrupp med företrädare från flera olika verksamheter bland annat från Stöd och Omsorg, HR, Utveckling och Ärendehantering och Produktionsstöd har samlats och diskuterat kring hur man kan gå tillväga för att helt eller delvis få bort delade turer. Även statistik från våra personalsystem har inhämtats.

En delad tur består av två arbetspass som infaller samma dygn och är separerade med minst 2 timmar och där ena passet innehåller för verksamheten vanligt förekommande morgonarbete och för andra arbetspasset vanligt förekommande kvällsarbete. Längden på passen var för sig varierar från 2,5 till 8,5 timmar. Delade turer på grund av till exempel möte som infaller utanför ordinarie arbetstid är inte med i kalkylen.

Enligt ovanstående definition förekommer delade turer i verksamheterna Hemtjänst och Särskilt boende. Det finns idag 31 delade turer i dessa verksamheter per vecka. Att separera passen i en delad tur och således göra om en delad tur till två pass renderar i att det ena passet i snitt blir ca 5,5 timmar långt och det andra ca 4 timmar. De delade turerna är förlagda på helger.

Tänker man sig att man bemannar bort 4 timmar av varje delad tur skulle det under ett år motsvara ca 3,35 årsarbetare tillika en kostnad på 1 235,5 tkr. Dock krävs 30 olika personer som jobbar varannan helg vilket ger en tjänstgöringsgrad per tjänst på 0,11 (11 %) varför en sådan lösning inte överensstämmer med beslutet om att införa önskad sysselsättningsgrad.

Beslut är redan fattat om att medarbetare i Östra Göinge Kommun skall kunna erbjudas

”Önskad sysselsättningsgrad” och man måste i det arbetet inkludera arbetet med att få bort/minimera delade turer. Det är en stor risk att lösningar som möjliggör ”Önskad sysselsättningsgrad” motverkar ett avskaffande av delade turer varför dessa frågor inte bör hanteras var för sig.

Jonas Rydberg Katarina Brännlund

Kommunchef HR-chef

Beslutet skickas till:

Kommunfullmäktige

Numrering framför ärendemeningen följer den som finns på Ipad.

Ärende 4

4/16 Riktlinjer för markanvisning och

exploateringsavtal

Samhällsbyggnadsavdelningen Liedman, Kenneth, Enhetschef Kenneth.Liedman@ostragoinge.se

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Förslag till beslut

 Kommunstyrelsen antar förslag till ”Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal”.

Beslutsnivå

Kommunstyrelsen

Sammanfattning av ärendet

Sedan 2015-01-01 gäller nya förutsättningar för markanvisningar och exploateringsavtal genom ändringar i Plan- och bygglagen samt ny lag om kommunala markanvisningar (SFS 2014:899). Det ställs krav på kommuner att upprätta riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal som rör genomförande av detaljplaner. En kommun som avser att göra markanvisning eller ingå exploateringsavtal skall ha stöd av i kommunen antagna riktlinjer för detta.

Samhällsbyggnadsavdelningen har upprättat förslag till Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal.

Beslutsunderlag

 Samhällsbyggnadsavdelningens tjänsteskrivesle 2015-11-04

 Förslag till Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal 2015-11-04

Jonas Rydberg Monika Ericsson

Kommunchef Samhällsbyggnadschef

Beslutet skickas till:

Kenneth Liedman

Numrering framför ärendemeningen följer den som finns på Ipad.

Ärende 5

5/16 Krav på p-skiva på tidsbegränsad parkering

Samhällsbyggnad

Liedman, Kenneth, Enhetschef Kenneth.Liedman@ostragoinge.se

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

Krav på användning av p-skiva på tidsbegränsad parkering

Förslag till beslut

 Kommunstyrelsen beslutar att införa krav på användning av parkeringsskiva eller motsvarande vid parkering på gatumark och allmän plats med tidsbegränsad parkering samt uppdrar åt kommunchefen att successivt verkställa erforderlig förändring av berörda trafikföreskrifter

Beslutsnivå

Kommunstyrelsen

Beslutsunderlag

 Tjänsteskrivelse samhällsbyggnadsavdelningen 2015-10-29

 Beskrivning: Så här använder du p-skivan

Ärendet

I kommunens bykärnor finns parkeringsplatser med tidsbegränsad parkering.

Tidsbegränsningen har införts för att främja lokal handel och näring genom god tillgänglighet på p-platser nära affärer och näringsställen. Samhällsbyggnadsavdelningen får dock

upprepade klagomål på att parkeringsreglerna inte efterlevs. Tidsbegränsade p-platser används i hög grad av busspendlare och som boendeparkeringar av närboende, medan 24-timmars parkeringar står tomma. Problemet är särskilt påtagligt inom pakeringszonen vid Västra Järnvägsgatan och Torggatan i Broby. Efter flyttning av bussterminalen i Knislinge kommer också klagomål på bristande parkeringsdisciplin på tidsbegränsade p-platser vid Brobyvägen.

Östra Göinge kommun har sedan maj månad 2012 infört kommunal parkeringsövervakning inom tättbebyggt område för att förbättra trafiksäkerhet och öka tillgänglighet till

tidsbegränsade parkeringsplatser i byarnas centra. Avtal har slutits med Kristianstads kommun, innebärande att parkeringsvakter från Kristianstads kommun utför

parkeringsövervakningen i Östra Göinge.

Det går inte att skapa en effektiv övervakning av parkeringsplatser med tidsbegränsad parkering om det inte ställs krav på användning av så kallad p-skiva. P-vakterna måste i så fall dokumentera hjulställningar och återkomma efter till exempel två timmars intervall,

Tjänsteskrivelse 2015-01-13 Sida 2 av 2

vilket ofta inte är praktiskt möjligt med tanke på det geografiska området och avtalad tid för parkeringsövervakningen. Följden har blivit att parkeringsdisciplinen är mycket dålig. För en förbättrad övervakning av parkeringsplatser med tidsbegränsad parkering behöver ett krav på användande av p-skiva införas. Användande av p-skiva regleras i Trafikförordningen 3 kap.

49 §. Krav på p-skiva eller motsvarande innebär att tiden för uppställningens början skall anges, räknat från närmast följande halvtimme, väl synligt framtill i det parkerade fordonet.

Saknas särskild p-skiva kan starttiden för uppställningen anges på en vanlig papperslapp innanför vindrutan.

Kommuner som inte tar ut parkeringsavgifter har oftast krav på p-skiva eller motsvarande för att få önskad rotation på centrala p-platser, till exempel Osby, Älmhult, Bromölla,

Sölvesborg. Ansvarig företrädare för Konsum i Broby har önskemål om att krav på P-skiva ska införas för att förbättra parkeringssituationen. Fastighetsägare och näringsidkare vid Brobyvägen-Åstringavägen i Knislinge ställer krav på att P-skiva ska gälla för att acceptera planerad förändring på Åstringavägen.

Kostnaden för en skiva med reklamtryck beräknas till ca 3-5 kr/st, beroende på antal. P-skivor med kommunalt budskap kan lämpligen tillhandahållas gratis via butiker.

Jonas Rydberg Monika Ericsson

Kommunchef Samhällsbyggnadschef

Beslutet skickas till:

Närpolisen, Broby Kenneth Liedman

Så här använder du P-skivan

Sätt visaren på närmast kommande hel- eller halvtimme. Skivan ska läggas väl synlig innanför framrutan. Inställningen får inte ändras under pågående parkering.

Parkeringsvakterna kan av skivans markering se om bilen stått för länge.

Parkering innan tidsbegränsning

Vid parkering innan tidsbegränsningen börjar ska du markera det klockslag som gäller för tidsbegränsningen. Om du till exempel parkerar klockan 7.30 på en plats som har

tidsbegränsning från klockan 9 ställer du in skivan på 9.

Om du saknar P-skiva

Om du saknar en P-skiva går det bra att använda en P-skiva från en annan ort. Om du helt saknar en P-skiva går det också bra att skriva en lapp med tiden när du kom och lägga lappen väl synlig i fönsterrutan på bilen.

Om tiden överskrids

Om du bryter mot parkeringsreglerna, överskrider tiden för hur länge du får parkera eller låter bli att använda P-skiva där det krävs, riskerar du att få betala en avgift för felparkering.

Numrering framför ärendemeningen följer den som finns på Ipad.

Ärende 6

6/16 Avtal om fastighetsreglering med Tarkett AB

Samhällsbyggnadsavdelningen Liedman, Kenneth, Enhetschef Kenneth.Liedman@ostragoinge.se

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

Avtal om fastighetsreglering med Tarkett AB

Förslag till beslut

 Kommunstyrelsen godkänner förslag till avtal om fastighetsreglering och servitut med Tarkett AB och uppdrar åt kommunchefen att teckna avtalet.

Beslutsnivå

Kommunstyrelsen

Sammanfattning av ärendet

Östra Göinge kommun planerar anläggning av bussgata på före detta banvallen i centrala Hanaskog. Arbetena beräknas starta våren 2016. För att skapa en rationell fastighetsbildning och goda förutsättningar för bussgatan krävs en fastighetsreglering mellan kommunen och Tarkett AB i samband med kommunens övertagande av banvallsområdet från Trafikverket.

Samhällsbyggnadsavdelningen har upprättat ett förslag till avtal om fastighetsreglering och servitut med Tarkett AB. Förslaget ger även Tarkett AB möjlighet att trafikera del av den nya bussgatan och Byavägen med norrgående lastbilstrafik.

Beslutsunderlag

 Samhällsbyggnadsavdelningens tjänsteskrivelse 2015-12-16

 Förslag till Avtal om fastighetsreglering och servitut

Jonas Rydberg Monika Ericsson

Kommunchef Samhällsbyggnadschef

Beslutet skickas till:

Kenneth Liedman

Numrering framför ärendemeningen följer den som finns på Ipad.

Ärende 7

7/16 Försäljning av Stopet 10,11 och 12

Samhällsbyggnadsavdelningen

Arvidsson, Henrik, Biträdande enhetschef Henrik.Arvidsson@ostragoinge.se

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

Försäljning av Stopet 10, 11 och 12

Förslag till beslut

- Kommunstyrelsen beslutar att sälja bostadsfastigheterna Stopet 10, 11 och 12 till Göingehem AB enligt villkor i förslag till köpekontrakt.

Beslutsnivå

Kommunstyrelsen

Sammanfattning av ärendet

Göingehem AB söker tomtmark i Hanaskog för att uppföra kedjehus. Bolaget vill köpa fastigheterna Stopet 10,11 och 12 för detta ändamål.

Bolaget avser uppföra två stycken kedjehus med en total BTA-yta på 360 kvm.

Samhällsbyggnadsavdelningen bedömer marknadsvärdet på fastigheterna till 550 kr/kvm BTA-yta och föreslår därför att Stopet 10, 11 och 12 säljs för 198.000 kr

Beslutsunderlag

 Samhällsbyggnadsavdelnings tjänsteskrivelse 2015-12-10

 Förslag till köpekontrakt

 Kartskiss med utmärkning av Stopet 10,11 och 12

Jonas Rydberg Monika Ericsson

Kommunchef Samhällsbyggnadschef

Beslutet skickas till:

Kenneth Liedman Henrik Arvidsson

Stopet 10, 11 och 12

1/3

Köpekontrakt

Säljare Östra Göinge kommun 212000-0860

Storgatan 4 280 60 Broby

Köpare Göingehem AB 556166-9481

Box 18

289 06 Sibbhult

Överlåtelseobjekt Fastigheterna Östra Göinge, Stopet 10 om 928 kvm, Stopet 11 om 933 kvm och Stopet 12 om 970 kvm, i det följande benämnda fastigheten

Överlåtelseförklaring Säljaren överlåter och försäljer härmed fastigheten till köparen.

Köpeskilling Överlåtelsen sker mot en överenskommen köpeskilling av ETTHUNDARNITTIOÅTTATUSEN KRONOR (198.000 kr) Tillträdesdag Tillträde sker 2016-03-01.

Köpeskillingens Köpeskillingen betalas kontant i dess helhet senast på erläggande tillträdesdagen.

Äganderättens Parterna är överens om att äganderätten till fastigheten övergår övergång först sedan köpeskillingen till fullo erlagts.

Inteckningar, servitut Säljaren garanterar att fastigheten på tillträdesdagen inte och nyttjanderätter besväras av inteckningar.

Säljaren garanterar att fastigheten inte belastas av servitut och nyttjanderätter utöver vad som framgår av fastighetsregistret per kontraktdagen. Köparen är medveten om att servitut och

nyttjanderätter gäller på samma villkor som för säljaren.

Fördelning av Säljaren skall betala avgifter/utgifter för fastigheten om de avser utgifter och tiden före tillträdesdagen. Från och med tillträdesdagen övergår inkomster mm betalningsskyldigheten till köparen.

Fastigheternas skick Fastigheten överlåtes i det skick den är på tillträdesdagen.

Några andra särskilda utfästelser från säljaren sida, vare sig

skriftliga eller muntliga, utöver vad som framgår av detta kontrakt, har ej lämnats.

Köparen, som beretts tillfälle att undersöka fastigheten, förklarar sig godta fastighetens skick och avstår med bindande verkan från alla anspråk mot säljaren på grund av eventuella fel eller brister i fastigheten.

2/3

Skada Säljaren står faran för att fastigheten av våda skadas eller försämras före tillträdesdagen.

Omfattning Detta köpekontrakt reglerar uttömmande parternas avtal vad gäller fastighetsöverlåtelsen och förklarar sig såväl köparen som säljaren icke ha lämnat någon uppgift eller träffat något muntligt avtal avseende denna överlåtelse vid sidan av kontraktet.

Överlämnande av Sedan köpeskillingen blivit till fullo erlagd och köparen uppfyllt handlingar eventuella övriga förpliktelser enligt detta avtal skall säljaren till

köparen överlämna kvitterat köpebrev avseende fastigheten.

Utväxling av Detta kontrakt är upprättat i två likalydande exemplar, varav kontrakt säljare och köpare tagit var sitt.

3/3

Säljarens underskrift Broby Datum:

För Östra Göinge kommun

………. ………..

Kenneth Liedman Jonas Rydberg Enhetschef Kommunchef Bevittnande Ovanstående säljares namnteckning bevittnas:

……….. ………

Namn Namn

……….. ………

Namnförtydligande Namnförtydligande

Köparens underskrift Sibbhult Datum:

För Göingehem AB

………. ………...

Henrik Loveby Jerker Westdahl

VD Styrelseordförande

Bevittnande Ovanstående köpares namnteckning bevittnas:

……….. ………

Namn Namn

……….. ………

Namnförtydligande Namnförtydligande

Numrering framför ärendemeningen följer den som finns på Ipad.

Ärende 8

8/16 Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivning

Samhällsbyggnadsavdelningen

Wendel, Caroline, Energi- och klimatrådgivare Caroline Wendel@ostragoinge.se

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivning 2016

Förslag till beslut

 Verksamhetsplanen godkänns avseende energi- och klimatrådgivning för 2016.

Beslutsnivå

Kommunstyrelsen

Beslutsunderlag

 Samhällsbyggnadsavdelningens tjänsteskrivelse 2015-11-19

 Förslag på verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivning 2016

Ärendet

För planering av verksamheten avseende energi- och klimatrådgivning upprättas årligen en verksamhetsplan. Energimyndigheten uppmuntrar att denna godkänns av berörd nämnd.

Östra Göinge kommun delar energi- och klimatrådgivare med Hässleholm kommun vilken finansieras genom ett årligt stöd från Energimyndigheten enligt SFS 1997:1322. Inför varje ansökan upprättas en verksamhetsplan enligt Energimyndighetens krav.

Energi – och klimatrådgivningen ska förmedla lokalt och regionalt anpassad kunskap om energieffektivisering, energianvändning och klimatpåverkan samt förutsättningar för att förändra energianvändningen i lokaler och bostäder. Den kommunala energi – och klimatrådgivningen vänder sig till privatpersoner, företag och organisationer.

Jonas Rydberg Monika Ericsson

Kommunchef Samhällsbyggnadschef

Beslutet skickas till:

Caroline Wendel, energi- och klimatrådgivare Lina Rosenstråle, miljöstrateg

Samhällsbyggnad

Caroline Wendel, Energi- och klimatrådgivare Caroline.wendel@ ostragoinge.se

Tel: 0451-268329

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivning 2016

1. Kommun

Östra Göinge kommun 2. År

2016

3. Budget

Statligt bidrag 280 000 kr

Kommunala medel -

Summan av de två posterna ovan 280 000 kr

4. Förkortningar

EKR Energi- och klimatrådgivare EKR-nätverk Energirådgivarna i Skånes nätverk EKS Energikontoret Skåne

EK Energikontor (vilket som helst)

5. Prioriterade områden och verksamhetsmål A. Prioriterade områden

 Små och medelstora företag.

 Bostadsrättsföreningar och organisationer

 Privatpersoner

Sida 2 av 5

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

 Energieffektivisering

 Förnybar energi B. Verksamhetsmål

 10 rådgivningsbesök hos företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

 50 rådgivningssamtal via telefon och e-post.

 Delta vid minst 4 mässor eller evenemang.

C. Fyll i planerade aktiviteter i tabell enligt nedan.

Prioriterat område

Målgrupp Samarbetspartner Aktivitet Mål Tid & Plats

Energi-

Energirådgivning på företag, hos bostadsrättsföreningar

1. Utbildning inom kylområdet via EK 2. Uppsökande verksamhet enligt EU-direktivet EPBD2

5

Allmänheten Europa direkt Miljökontoret

Earth hour

Medverka i en gemensam aktivitet Hässleholm och Östra Göinge. 2016 kommer EKR vara i Hässleholm.

Ca 20 st

Earth hour, 19 mars 2016

Sida 3 av 5

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se Förnyelsebar

Sprida information om solenergi

Medverka i en gemensam aktivitet Hässleholm och Östra Göinge.

Europa Direkt Sprida information om hållbarhet och klimatet

Medverka i en gemensam aktivitet Hässleholm och Östra Göinge.

Borgeby fältdagar Ca 20 st

Transporter Allmänheten Skolor

Sprida information om hållbara transporter

Medverka i en gemensam aktivitet Hässleholm och Östra Göinge.

Telefonrådgivning 50

persone r

2016

Sida 4 av 5

Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby Växel: 044 – 775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

6. Uppföljning och utvärdering

Effekterna av verksamheten kommer under året att följas upp genom att:

 Samtal- och deltagarstatistik förs på inkomna telefonsamtal, e-post, mässor och andra aktiviteter, rapporteras in via energimyndighetens interna sida för EKR- Kontakten. Vid behov kontaktas rådsökande igen för en uppföljning.

 Företag och organisationer: Vid besök ges förslag på förbättringsåtgärder. Besök rapporteras in via energimyndighetens interna sida för EKR- Kontakten.

Uppföljning görs vid behov eller i samband med kommande års tillsynsbesök.

Uppföljning görs vid behov eller i samband med kommande års tillsynsbesök.

Related documents