• No results found

Kvittering av budgetramar för 2011

In document Strategisk plan och budget (Page 27-0)

del 1 • Strategisk plan

4. Kommunfullmäktiges direktiv

4.3 Kvittering av budgetramar för 2011

Kommunstyrelsens ordförande skall tillsammans med regiondirektören formellt överlämna 2011 års budgetra-mar till varje nämnd (ordförande och förvaltningschef).

Verksamhet

Kommunfullmäktige är en folkvald församling och dess möten är offentliga. Ledamöterna väljs i allmänna val vart fjärde år. I Gotlands kommun har kommunfullmäktige 71 ledamöter.

Kommunfullmäktige fattar beslut i frågor som är av stor vikt för kommunen och dess invånare. Kommunfullmäk-tige beslutar om skatt, taxor och andra avgifter, bestäm-mer kommunens budget, större investeringar, samt pla-ner och mål för verksamheten. Kommunfullmäktige avgör också hur kommunens nämndorganisation med mera ska se ut och utser ledamöter i nämnderna.

Ärenden som kommunfullmäktige ska behandla ska vara förberedda av den nämnd som svarar för den verksam-het frågan gäller. Kommunstyrelsen ska alltid ”yttra sig”

över förslagen till kommunfullmäktige. Ledamöterna kan genom motion väcka ärenden i kommunfullmäktige.

De kan också ställa frågor om aktuella händelser genom interpellation och enkel fråga.

Medborgarförslag är sedan halvårsskiftet 2004 infört i kommunen som ett enkelt sätt för folkbokförda gotlän-ningar att väcka ärenden i kommunfullmäktige. Med-borgarförslagen kan av kommunfullmäktige delegeras till kommunstyrelsen och nämnderna.

Under mandatperioden 2010-11-01–2014-10-31 har:

Centerpartiet 15 ledamöter

Moderata samlingspartiet 15 ledamöter

Folkpartiet liberalerna 4 ledamöter

Arbetarpartiet Socialdemokraterna 24 ledamöter

Vänsterpartiet 6 ledamöter

Miljöpartiet de gröna 7 ledamöter

Från och med 1 januari 2011 har kommunfullmäktige bestämt att Gotlands kommun ska benämnas Region Gotland.

Drift- och investeringsram 2011, tkr

Justerad driftbudget 2010 -19 514

Justering enligt flerårsplan 1 350

Ramtillskott -3 735

Driftbudgetram 2011 -21 899

Kommunstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av kommunens angelägenheter och följer övriga nämnders verksamhet. Styrelsen ska bereda eller yttra sig i alla ären-den som behandlas i fullmäktige.

Styrelsen handhar den ekonomiska förvaltningen och medelsförvaltningen samt verkställer fullmäktiges beslut om det inte uppdragits åt annat organ. Kommunstyrelsen ska initiera, leda och samordna kommunens planerings-verksamhet inklusive den översiktliga fysiska planeringen.

Kommunstyrelsen och dess utskott fullgör kommunens centrala uppgift för den personaladministrativa verksam-heten, tillika kommunens löne- och pensionsmyndighet.

Kommunstyrelsen utgör även arbetslöshetsnämnd.

Kommunstyrelsen svarar även för kommunens uppgifter som följer av lag om regionalt utvecklingsansvar i vissa län.

Revisorernas uppdrag finns beskrivet i kommunallagen.

All verksamhet inom kommunen ska granskas. Reviso-rerna ska pröva om verksamheten sköts på ett ändamåls-enligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om nämnder-nas interna kontroll är tillräcklig. I revisionsberättelsen redovisas resultatet av revisorernas sammanvägda bedöm-ning och ansvarsfrihet för styrelser och nämnder tillstyrks eller avstyrks. De förtroendevalda revisorerna är ingen nämnd eller styrelse, utan var och en har rätt att ha en egen uppfattning i ansvarsfrågan.

För perioden 2009-2012 har revisorerna upphandlat

revi-Politikerorganisationen

Kommunfullmäktige Ordförande: Björn Jansson (S) Kommunstyrelsen Ordförande: Åke Svensson (S) Revision

Ordförande: Mikael Carlsson (C)

Valnämnd

Ordförande: Claes-Göran Nilsson (S) Patientnämnd

Ordförande: Magnus Jonsson (S) Överförmyndarnämnd Ordförande: Birgitta Eriksson (S)

Valnämnden är lokal valmyndighet och enligt lag skyldig att organisera och genomföra riksdags- och kommunal-valen, eventuella folkomröstningar samt val till EU-par-lamentet. Nämndens uppgifter består i att ansvara för all förtidsröstning liksom röstningen på valdagen. I arbetet ingår dessutom bland annat att utse röstmottagare, se till att det finns röstnings- och vallokaler, sortera och lämna ut valmaterial till 39 valdistrikt och alla förröstningsloka-ler. Valnämnden sköter sina uppgifter under överinseende av länsstyrelsen, som är regional valmyndighet.

Patientnämnden är en lagstyrd verksamhet sedan 1992.

Patientnämnden har som uppgift att utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter, inom den hälso- och sjukvård och tandvård som bedrivs av kommunen eller enligt avtal med kommunen, samt bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Detta uppfylls genom att hjälpa patienter att få den information de behöver för att kunna ta tillvara sina intressen i hälso- och sjukvården, främja kontakterna mellan patienter och vårdpersonal, hjälpa patienter att vända sig till rätt myndighet samt rapportera iakttagelser och avvikelser av betydelse för patienterna till vårdgivare och vårdenheter. Patientnämnden ska göra Socialstyrelsen uppmärksam på förhållanden som omfattas av myndig-hetens tillsyn samt är skyldig att informera allmänheten, hälso- och sjukvårdspersonalen och andra berörda om sin verksamhet. Patientnämnden ska även på begäran utse stödperson till den som tvångsvårdas inom psykiatrin.

I 2011 års budget har patientnämnden fått ett ramtillskott på 550 000 kronor för att kunna utöka bemanningen.

Överförmyndarnämnden. Enligt lag skall det i varje kom-mun finnas en överförmyndare eller en överförmyndar-nämnd. Gotlands kommun har sedan 1 januari, 2007 en överförmyndarnämnd.

Överförmyndarnämnden ska efter ansökan eller anmä-lan utreda behov av god man, förvaltare eller förmyndare för personer som av olika anledningar inte kan förvalta sin egendom, föra sin talan och tillvarata sina rättigheter.

Överförmyndarnämnden ansvarar därefter för tillsynen över förmyndares, förvaltares och gode mäns förvaltning.

Utöver detta ska överförmyndarnämnden ta emot uppgif-ter från kronofogden när barn där registreras för skulder.

Nämnden utövar också viss kontroll över samtliga föräld-rar som har barn under 18 år. Kontrollen gäller i första hand de barn som äger tillgångar över 8 basbelopp.

Nämnden utser också god man för så kallade ensamkom-mande barn, som anländer till Gotland efter anvisning av Migrationsverket.

I 2011 års budget har överförmyndarnämnden fått ett ramtillskott på 1 900 000 tkr för ökade arvodeskostnader och för att kunna utöka bemanningen.

Patientnämnden och överförmyndarnämnden har egna styr-kort vilka redovisas på sidorna 51 och 52.

Verksamhetsidé

Med utgångspunkt från en helhetssyn på aktuella sam-hällsfrågor ansvarar ledningskontoret för att på uppdrag av regiondirektören stödja regionstyrelsen att leda, styra och samordna Region Gotlands uppdrag.

Centrala åtaganden är att sakkunnigt bereda ärenden och strategiskt planera, stödja genomförande, följa upp och ana-lysera Region Gotlands verksamhet och utveckling.

Ledningskontoret strävar efter att skapa ett förtroende-fullt, delaktigt och öppet klimat, samt ett gott samspel i alla relationer präglat av omtanke.

Strategiska frågor

Ledningskontorets övergripande inriktning är att på upp-drag av regiondirektören stödja regionstyrelsen i sitt ansvar för Region Gotlands verksamhet och utveckling. Utifrån detta är kontoret organiserat bl.a. med en avdelning för regional utveckling, där fokus ligger på befolkningsutveck-ling och tillväxtskapande åtgärder. En annan avdelning är organiserad för koncernstyrning och där ligger fokus på ledning, styrning och samordning av koncernen Region Gotland. För innevarande år och kommande år i planpe-rioden är det av största vikt att hela kontoret samordnar åtgärder för en ekonomi i balans, befolkningsökning och tillväxtskapande insatser. Det handlar mycket om att gå från planering till handling.

Drift- och investeringsram 2011, tkr

Justerad driftbudget 2010 –133 532

Justering enligt flerårsplan 5 259

Indexuppräkning* –581

Personalkostnadsuppräkning –755

Ramtillskott –3 350

Omdisponering/ramjusteringar –1 700

Generell besparing 711

Driftbudgetram 2011 –133 948

Investeringsram 2011 24 400

* Kompensation för uppräkning av interna priser för tjänster ifrån serviceförvaltningen 2011 sker senare.

Driftbudget – planerade förändringar, besparingar och ramtillskott

Den omställning och de besparingar som kontoret genomfört under senare år har medfört nedjusteringar av vissa utvecklingsanslag samt även inneburit viss personal-brist inom vissa områden. Utifrån de utmaningar som lig-ger framför oss måste kontoret fortsätta söka omfördel-ningar/omprioriteringar för att kunna anpassa organisa-tionen till det kompetensbehov som krävs.

I budgeten för 2011 har kontoret erhållit 1,7 mkr, genom omprioritering från serviceförvaltningen, för förstärkt beställarkompetens inom IT-området. Vidare har konto-ret erhållit 1,5 mkr för fördjupade översiktsplaner, presse-kreterare samt för förstärkning av upphandlingsfunktion.

Kostnaden beräknas dock till 1,9 mkr för dessa poster vil-ket innebär ett behov av omprioritering inom kontorets budget om 0,4 mkr. Utöver detta har kontoret belagts med en besparing om drygt 0,7 mkr där huvuddelen bör hänföras till tjänsteköp från serviceförvaltningen. För övrigt kan nämnas att det från anslaget för näringsliv har omprioriterats 1,0 mkr för finansiering av ”Kompetens-plattform Gotland”.

Större investeringar

Investeringsramen är i huvudsak hänförlig till kommun-över gripande IT-investeringar, såsom PC som tjänst, natio-nell IT-strategi, samt reinvesteringar inom området.

Kommunstyrelsen

Ledningskontoret

Ordförande: Åke Svensson (S) • Förvaltningschef: Bo Dahllöf

styrkort: kommunstyrelsen/ledningskontoret

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Brukarna/kunderna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta

1. Säkra och möjliggöra att koncernens styrkort följs och

får avsedd effekt Åtgärder, kopplade till koncernstyrkortets

brukar/kund-perspektiv, är åtgärdade enligt plan

2. Verkställa och återrapportera KS beslut Upplevelse av offensivt arbetssätt samt löpande återrap-portering (7,5)

3. Leverera beslutsunderlag av hög kvalitet i rätt tid Beslutsunderlag är av hög kvalitet, ändamålsenliga och levereras i rätt tid (7,5)

4. Ha rätt kompetens tillgänglig Upplevelse av kompetens och tillgänglighet (7,5)

Ekonomi

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Ekonomin är uthållig och i balans ur ett gene-rationsperspektiv

1. Säkra och möjliggöra att koncernens styrkort följs och

får avsedd effekt Åtgärder, kopplade till koncernstyrkortets

ekonomiper-spektiv, är åtgärdade enligt plan

2. Ha en budget och bokslut i balans En realistisk budget är integrerad i ekonomisystemet senast sista januari resp. budgetår.

Årets resultat ≥ 0

3. Ha en fungerande ekonomisk styrning och uppföljning In- och utbetalningar – minst kommunstandard, 95% i IoF och fullt ut i IFS.

Hög prognossäkerhet

4. Skapa en buffert motsvarande 1 % av budgetram Buffert uppgående till 1 procent av budgetram finns senast 2010

Medarbetare och ledare

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Gotlands kommun är en attraktiv arbetsgivare och för en god personal-politik

1. Säkra och möjliggöra att koncernens styrkort följs och

får avsedd effekt Åtgärder, kopplade till koncernstyrkortets medarbetar/

ledarperspektiv, är åtgärdade enligt plan 2. Åtgärda förbättringsplan som upprättas utifrån

medarbetarenkät Samtliga förbättringsåtgärder är genomförda

3. Ha rätt kompetens på rätt plats i rätt tid Alla medarbetare/ledare har ett medarbetarkontrakt inklusive kompetensutvecklingsplan

Processer

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Processerna är

samver-kande och effektiva 1. Säkra och möjliggöra att koncernens styrkort följs och

får avsedd effekt Åtgärder kopplade till koncernstyrkortets

processper-spektiv är åtgärdade enligt plan

2. Fungerande styrning av ledningskontoret Upplevelse av ett optimalt fungerande ledningskontor (7,5)

Samhälle

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Gotlands kommun ska bidra till att visions-målen uppnås och att Gotlands varumärke stärks

1. Säkra och möjliggöra att koncernens styrkort följs och

får avsedd effekt Åtgärder kopplade till koncernstyrkortets

samhällsper-spektiv är åtgärdade enligt plan 2. Ha ett gott bemötande, ge tillräcklig information och

vara tillängliga genom att:

en första kontakt fås samma dag

ge möjlighet att få träffa/tala med en handläggare inom en dag

ge återkoppling inom en arbetsvecka

Upplevelse av att ledningskontorets medarbetare har ett gott bemötande, ger tillräcklig information och är tillgängliga (7,5)

3. Vara goda ambassadörer för ”Gotland – den magiska

ön” Ökad befolkningstillväxt

Framgångsfaktorer: vad måste vi lyckas med för att nå målen?

Styrtal: vad mäter vi & vad är målnivån?

Kommunstyrelsen

Serviceförvaltningen

Ordförande: Åke Svensson (s)• Förvaltningschef: Annica Winberg

Verksamhetsidé

Serviceförvaltningen svarar för intern service till kommu-nens förvaltningar. Vi erbjuder konkurrenskraftiga tjäns-ter inom IT och telefoni, ledningsstöd, måltidsförsörj-ning och logistik.

Servicen bidrar till att förvaltningarna kan öka fokus på kärnverksamheten.

Strategiska frågor

Efter de första årens organisationsförändringar och arbete med kundperspektivet kommer planperioden framför allt att inriktas på anpassning av tjänsteutbudet och effektivi-sering av verksamheterna.

Följande förändringar kan ses i efterfrågan:

Ökad efterfrågan på upphandlingstjänster

Ökad efterfrågan på informationstjänster

Önskemål om ökad kvalitet på maten

Ökad efterfrågan på myndighetsnämnderna

Ökad miljöanpassning

Ökad efterfrågan på tilläggstjänster

Kontorsservice på Visborg, så kallad facility manage-ment

För att effektivisera verksamheten och öka kundstyr-ningen har följande strategier tagits fram:

Införa lean-konceptet i hela förvaltningen

Jämföra kostnader med liknande verksamheter i andra kommuner och inom näringslivet

Använda affärsplaner som styrdokument

Konkurrensutsätta

En affärsplan är en kommunikation av och en handlings-plan för en affärsidé. Affärsidén ska genomsyra allt arbete inom förvaltningen och vara känd av alla intressenter. En affärsidé har fokus på vad man gör, för vem man gör det och varför man ska bli vald av kunden.

Drift- och investeringsram 2011, tkr

Serviceförvaltningen är en renodlad resultatenhet, fullt ut intäktsfinansierad, och driftsramen är därmed noll.

Investeringsram 2011 8 500

Driftbudget – planerade förändringar, besparingar och ramtillskott

Serviceförvaltningen omsätter ca 400 miljoner kronor och verksamheten är till fullo intäktsfinansierad.

Priserna på serviceförvaltningens tjänster kommer att jus-teras med hänsyn till nya satsningar inom framför allt IT-/

televerksamheten, nya lokaler på Visborg, måltidsverk-samheten samt myndighetsnämnderna. Kommunstyrel-sen har beslutat att verksamhetens kunder, d v s kommu-nens förvaltningar, ska bli kompenserade för prisökning-arna.

Större investeringar

Inom måltidsverksamheten planeras omfattande sats-ningar på lokalerna, såväl tillagnings- som serverings-kök och matsalar. I budget 2011 avsätts åtta miljoner kro-nor. Insatserna beräknas pågå under en femårsperiod och beräknas totalt till 82 miljoner kronor.

styrkort: kommunstyrelasen/serviCeförvaltningen

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Brukarna/kunderna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta

1. Fungerande kunddialoger 80 % kundnöjdhet

2. Tydliga överenskommelser 100 % skriftliga överenskommelser

3. Kontinuerlig uppföljning och

utvärdering Årlig egenkontroll

Ekonomi

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Ekonomin är uthållig och i balans ur ett gene-rationsperspektiv

1. Kvalitetssäkrade kalkyler Positivt resultat

2. God ekonomisk hushållning Avstämning av prognossäkerhet

3. Kontinuerlig uppföljning och

utvärdering Årlig uppföljning av kalkyler och dess relevans

Medarbetare och ledare

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Gotlands kommun är en attraktiv arbetsgivare och för en god personal-politik

1. Tydligt och tillgängligt ledarskap Andel nöjda medarbetare bättre än kommungenomsnittet 2. Kreativ och attraktiv arbetsplats

3. Gemensam förvaltningskultur Ledarenkät kring kulturfrågor och värdegrund

Processer

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Processerna är

samver-kande och effektiva 1. Processorienterat synsätt 100 % av nya tjänster ska vara processkartlagda 2. Systematiskt förbättringsarbete 1-3. Processindex enligt modell

3. Mätbarhet och jämförbarhet Kostnads- och kvalitetsjämförelse

Samhälle

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Gotlands kommun ska bidra till att visions-målen uppnås och att Gotlands varumärke stärks

1. Starka bärare av varumärket

Gotland Godkänt resultat i medarbetarenkäten

2. Grön produktion Uppnådda mål i miljöprogram

3. Fungerande kontaktyta för

medborgarna Godkänt resultat i egna

brukarundersökningar

Framgångsfaktorer: Vad måste vi lyckas med för att nå målen?

Styrtal: Vad mäter vi och vad är målnivån?

Byggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Ordförande: Bo Björkman (s) • Förvaltningschef: Bertil Klintbom

Drift- och investeringsram 2011, tkr

Justerad driftbudget 2010 –18 243

Justering enligt flerårsplan –576

Indexuppräkning* –136

Personalkostnadsuppräkning –320

Ramtillskott –270

Omdisponering/ramjusteringar 0

Generell besparing 123

Driftbudgetram 2011 –19 422

Investeringsram 2011 600

* Kompensation för uppräkning av interna priser för tjänster ifrån serviceförvalt-ningen 2011 sker senare.

Driftbudget – planerade förändringar, besparingar och ramtillskott

Verksamhetsvolymen är i huvudsak för en oförändrad under 2011. Besparingar genomförs som en del av pågå-ende omstrukturering.

Större investeringar

Investeringsbudgeten uppgår till 600 tkr. Investeringarna avser uppdatering av karteringsdata och utrustning för digital karthantering.

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Tekniska nämnden, Byggnadsnämnden och Miljö- och hälsoskyddsnämnden Förvaltningsövergripande strategiska frågor

Samordna och söka synergieffekter av sammanslag-ningen till samhällsbyggnadsförvaltning.

Utveckla ledningsfunktionen med inriktning på planering, styrning.

Utveckla processtänkande i förvaltningens nya struktur.

Kundinriktning - utveckla metoder för kommuni-kation med kunder/intressenter samt mätmetoder och nyckeltal

Prioritera frågor för hållbar miljö, energiomställ-ning och energibesparande åtgärder

Arbeta inom ramen för ”Raka Spåret” samt visions-arbetet och varumärket Gotland

Samordna processer för planering och samhällsut-vecklingen.

Fortsatt utveckling av tjänstegarantier

Vid sammanslagningen till Samhällsbyggnadsförvalt-ningen gavs ett besparingsuppdrag med 6 mkr. Detta kompletterades med ytterligare en besparing med 1,0 mkr av budgetberedningen. Förvaltningen står inför utmaningen att genomföra besparingsåtgärder inom områdena administration, myndighetsutövning, fast-ighetsförvaltning, hamnverksamhet och infrastruktu-ren såsom gator, vägar och parkskötsel och samtidigt förbättra tjänsternas kvalitet.

Verksamhetsidé

Byggnadsnämnden ansvarar för planering av markan-vändning, bygglovhantering och tillsyn över byggande samt teknisk mätning och kartframställning.

Privatpersoners, konsulters och företagares behov och önskemål i plan- och byggfrågor hanteras professionellt och serviceinriktat.

Medborgarhänsyn och kraven på att verka för ett långsik-tigt hållbart samhälle avvägs mot den enskildes intresse.

Strategiska frågor

Anpassning av rutinerna i plan- och bygglovsproces-serna till förändringar i nya PBL som träder i kraft under maj 2011

Genomföra intentionerna i antagen översiktsplan och säkerställa god planberedskap.

Medverka till utveckling av infrastrukturen över hela Gotland genom ett öppet förhållningssätt inför nya lösningar rörande boendemiljö, byggnadsteknik, arki-tektur och exploateringsformer.

styrkort: Byggnadsnämnden/samhällsByggnadsförvaltningen

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Brukarna/kunderna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta

1. Tillgänglighet – Vi är nåbara och har rimliga

handlägg-ningstider a) Allmänna ärenden: 80% får kontakt med handläggare

inom 24 timmar

b) Specifika ärenden: 80% får kontakt med handläggare inom 3 arbetsdagar

c) 2009 finns servicegarantier för 5 tjänster (införs mellan 1/1 och 1/3).

d) 2009 finns synpunkts- och klagomålshantering för servicegarantierna

2. Tydlig information om ärendeprocessen och

välmotive-rade beslut som är lätta att förstå a) Andelen kunder som uppfattar att de får en tydlig information skall vara minst 90%

b) Andelen kunder som uppfattar att de får beslut som är välmotiverade och lätta att förstå ska vara minst 90%

3. Kunnigt och respektfullt bemötande Andelen kunder som uppfattar att bemötandet är kunnigt och respektfullt ska vara minst 90%

Ekonomi

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Ekonomin är uthållig och i balans ur ett gene-rationsperspektiv

1. Bokslut i balans Resultat i förhållande till budget + – 1%

2. Väl fungerande uppföljning och styrning Träffsäkerhet i prognos + – 2%

3. Täckning för kostnader vid planläggning Intäkter som motsvarar utgifter Medarbetare och ledare

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Gotlands kommun är en attraktiv arbetsgivare och för en god personal-politik

1. Erbjuda goda möjligheter till kompetensutveckling a) 100% av medarbetarna får kompetensutveckling enligt individuell kompetensplan

b) Bibehållet positivt resultat i medarbetarenkät 2. En arbetsplats som välkomnar de nya och slår vakt om

de erfarna Inte sämre resultat än genomsnittet i den

kommunge-mensamma medarbetarenkäten

3. Engagerade ledare och medarbetare a) Inte sämre resultat än genomsnittet i den kommunge-mensamma medarbetarenkäten

b) Andelen medarbetare och ledare som har fått återkoppling om sitt engagemang skall vara 100%

Processer

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Processerna är

samver-kande och effektiva 1. Effektiva och rättsäkra processer Leveranser enligt servicegarantin, se brukarperspektivet 2. Kontinuerligt förbättrings– och utvecklingsarbete a) Processer som förändrats är dokumenterade och

förankrade i verksamheten. b) De viktigaste processerna följs årligen upp och jämförs mot tidigare år och/eller med andra utförare

3. Förbättra samarbete över gränssnitt med fokus på

samsyn, kvalitet och snabbhet Interna gränssnitt och gränssnitt i förhållande till konsulter, länsstyrelsen, MHK och TF ska kommuniceras och utvecklas

4. Anpassa byggnadsnämndens arbetsprocess till

förändring i efterfrågan av stadsarkitektkontorets tjänster a) Byggnadsnämndens arbetsprocess skall leva upp till servicegarantins utfästelser, se brukarperspektivet. b) Andelen förtroendevalda som upplever att det finns tid och förutsättningar för uppdraget i byggnadsnämnden ska vara minst 90%

Samhälle

Mål Framgångsfaktorer Styrtal

Gotlands kommun ska bidra till att visions-målen uppnås och att Gotlands varumärke stärks

1. Kunskap och förståelse för medborgarnas behov Dialog med medborgarna enligt kommunikationsplan 2. Strategisk planering av Gotlands bebyggelse med

hänsyn till miljö, klimatpåverkan och hållbar utveckling Kontoret har tillgång till en aktuell översiktsplan med tydlig styrning

3. Satsning på utåtriktad information Informationsmaterial finns framtaget enligt kommunika-tionsplan

4. God och kvalitativ planberedskap En fördjupad översiktsplan och ett planprogram/bebyg-gelsestrategi antas per år

5. Verka för att Gotland förknippas med attraktiv

arkitektur, friska hus och goda boendemiljöer a) Årligt utdelande av ”Goda hus” pris b) Antalet artiklar om Gotländsk arkitektur och

In document Strategisk plan och budget (Page 27-0)

Related documents