• No results found

Planeringsförutsättningar 2019-2021, KS 2018/184

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna planeringsförutsättningarna 2019-2021.

2 Ge kommunstyrelsen i uppdrag att redovisa hur man arbetar vidare med den prioriterade inriktningen strategisk samhällsplanering.

3 Ge kommunstyrelsen i uppdrag att redovisa hur digitalisering ska användas för verksamhetsutveckling och utveckling av service och bemötande.

4 Ge kommunstyrelsen i uppdrag att redovisa hur man arbetar vidare med inriktningen attraktiv arbetsgivare.

5 Ge socialnämnden i uppdrag att utveckla vårdkedjan för barn och unga samt tillsammans med barn- och utbildningsnämnden utreda hur vi kan skapa förutsättningar för tidiga, samordnade insatser kring barn och unga, vars hälsa och utveckling riskerar att påverkas negativt. Utredningen ska omfatta interna och externa parter samt mynna ut i ett förslag till en strategi för att möta ovan nämnda målgrupp.

6 Ge socialnämnden i uppdrag att säkerställa god kvalitet i kommunens insatser vid palliativ vård, för att möta en förändrad kravbild kring målgruppen.

7 Ge tekniska nämnden i uppdrag att fortsätta utvecklingen av en attraktiv organisation för att klara uppdraget inom investeringar och förvaltning av byggnader och den offentliga miljön.

Beskrivning av ärendet

Prioriterade inriktningar och planeringsförutsättningar ingår i kommunens planerings- och uppföljningsprocess. I planeringsförutsättningarna anges inriktningen för nämnderna i den kommande budgetprocessen.

eventuellt resursbehov till höstens budgetberedning.

Vid sidan av planeringsförutsättningarna pågår större utredningar och projekt/processer som kommer att ha inverkan i kommunens planering ur ett övergripande perspektiv. På samma sätt pågår kontinuerlig

verksamhetsplanering och utveckling inom nämndernas, styrelsernas och räddningsförbundets grunduppdrag.

De uppdrag som lämnas i detta beslut ska redovisas skriftligen till kommunstyrelseförvaltningen senast 31 augusti och presenteras för budgetberedningen. Närmare anvisningar kring budgetarbetet anges i Anvisning Budget.

Motivering av beslut

Utifrån kommunens vision samt egna utvecklingsmål, förutsättningar och utvecklingsbehov har nämnder, bolag och räddningsförbund beslutat om prioriterade inriktningar för verksamheten. För nämnderna utgör de prioriterade inriktningarna ett underlag för kommunens budgetarbete och resursfördelning.

De prioriterade inriktningarna har presenterats och diskuterats i samband med Planeringsdagen 26-27 februari. Med detta som utgångspunkt har Alliansen+ lagt fram förslag till Planeringsförutsättningar innehållande uppdrag till några nämnder att inför höstens budgetarbete redogöra mer detaljerat hur man kan arbeta med den prioriterade inriktningen och vad det kan innebära för resursbehov.

Det förutsätts att nämnderna arbetar vidare även med de prioriterade inriktningar som inte lyfts in som uppdrag i Planeringsförutsättningarna.

Ekonomi

Beslutet i sig påverkar inte kommunens ekonomi.

Underlag för beslut Beslutsförslag 2018-03-26

Planeringsförutsättningar 2019-2021, 2018-03-26 Nämndernas prioriterade inriktningar

Yrkanden

Per Svensson (S) yrkar i enlighet med Socialdemokraternas förslag till planeringsförutsättningar inför budget 2019-2021. Bilaga KS § 116.1 Åke Andersson (V) yrkar i enlighet med Vänsterpartiets förslag till

planeringsförutsättningar inför budget 2019-2021. Bilaga KS § 116.2

Propositionsordning

Ordförande ställer proposition på Mari-Louise Wernerssons (C) yrkande mot Per Svenssons (S) och Åke Anderssons (V) yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med Mari-Louise Wernerssons (C) yrkande.

Reservationer

Per Svensson (S), Dahn Persson (S), Per-Gunnar Andersson (S), och Rebecka Kristensson (S) reserverar sig till förmån för Per Svenssons (S) yrkande.

Åke Andersson (V) reserverar sig till förmån för eget yrkande.

Redovisning utförd intern kontroll 2016-06-01--2017-12-31 samt plan för 2018 års interna kontroll, KS 2018/81

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar

1 För kommunstyrelseförvaltningens verksamheter godkänna utförda kontroller för perioden 2016/2017.

2 För kommunstyrelseförvaltningens verksamheter fastställa planen för perioden 2018.

3 För servicenämnden, bygglovsnämnden, kultur och fritidsnämnden, barn- och utbildningsnämnden, tekniska nämnden, socialnämnden samt för miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänna utförda kontroller för perioden 2016/2017.

4 För servicenämnden, bygglovsnämnden, kultur och fritidsnämnden, barn- och utbildningsnämnden, tekniska nämnden, socialnämnden samt för miljö- och hälsoskyddsnämnden anteckna att planer för perioden 2018 fastställts av nämnderna.

5 För samtliga nämnder fastställa de gemensamma kontrollpunkterna i planen för perioden 2018.

Beskrivning av ärendet

Ur kommunallagen 6 kap 7 § framgår att nämnderna ska se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt.

I kommunens styrande dokument gällande intern kontroll anges att

kommunstyrelsen ansvarar för att se till att det finns en god intern kontroll hos kommunens nämnder och förvaltningar. Vidare anges att

kommunstyrelsen, med utgångspunkt från nämndernas

uppföljningsrapporter, ska utvärdera kommunens samlade system för intern kontroll och i de fall förbättringar behövs besluta om sådana.

På grund av förändringen av tiden för kontrollperioden till att följa kalenderår redovisas uppföljning av perioden 2016-06-01 – 2017-12-31 (2016/2017) och den kommande kontrollperioden avser 01-01 – 2018-12-31 (2018). Ärendet innehåller fyra delar;

1) Resultat för kommunstyrelseförvaltningens genomförda kontroll för perioden 2016/2017 samt kommunstyrelseförvaltningens förslag till plan för KS intern kontroll 2018.

2) Resultatet från nämndernas genomförda kontroll för perioden 2016/2017.

3) Nämndernas planer för kommande kontrollperiod 2018.

4) Plan för kommungemensam kontrollpunkt för perioden 2018.

I de fall brister har noterats har åtgärder vidtagits i den mån det kan anses rimligt. Ingen brist har medfört att kommunen har lidit någon väsentlig skada.

Motivering av beslut

Kommunstyrelseförvaltningens bedömning är att arbetet med intern kontroll fungerat tillfredsställande enligt den nya process som fastställdes i början av 2017. Undantaget är att tiden för rapporteringen fördröjdes med en månad.

Naturligtvis finns det alltid förbättringsmöjligheter och processen kommer ständigt utvecklas för bästa möjliga resultat.

Kommunstyrelsens resultat 2016/2017 och plan 2018

Gällande kommunstyrelsens kontrollområden 2016/2017 bedöms kontrollen av IT-relaterade risker externt – dataskydd, som godkänd. Det är dock viktigt att fortsätta med löpande informationsinsatser för att upprätthålla tillfredsställande dataskydd.

Kontrollen av delegationsprocessen visar på bristande kunskap om antingen delegationsordningens innehåll, eller av hur förfarande kring anmälan av delegationsbeslut ska gå till. Delegationsprocessen bedöms därmed inte fungera tillfredsställande vilket föranleder åtgärder. Den viktigaste åtgärden är framtagandet av en ny delegationsordning vilken planeras överlämnas till kommunstyrelsen för beslut under våren 2018. Utöver detta planeras för utbildningsinsatser i bl.a. kommunallag samtidigt som arbete med framtagande av rutin för anmälan av delegationsbeslut pågår.

Planen för kommunstyrelsens interna kontrollarbete 2018 bedöms genomarbetad och väl förankrad. Planen har föregåtts av en risk- och väsentlighetsanalys som genomförts på både tjänstemannanivå och i ksau.

Den sammantagna bedömningen har resulterat i förslaget till 2018 års

Nämndernas resultat 2016/2017 och plan 2018

Nämnderna har genomfört och redovisat intern kontroll för perioden 2016/2017. Planerad åtgärd har redovisats för de kontroller där resultatet inte varit godkänt.

Nämnderna har genom risk- och konsekvensanalyser tagit fram planer för intern kontroll under 2018. Utöver dessa kommer även de

kommungemensamma kontrollpunkterna att genomföras under 2018.

Kommungemensamma kontrollpunkter 2016/2017 och plan 2018 Samtliga nämnder har under 2017 genomfört kontroll av låsning av

obemannade datorer. Kontrollen av hantering av lösenord uteblev då risken bedömdes som liten efter den utbildningsinsats som genomförts under våren 2017. Kontrollen visade överlag ett gott resultat. I delar av organisationen har brister noterats. Föreslagna åtgärder för att upprätthålla

tillfredsställande dataskydd är att genomföra informationsinsatser, både kommunövergripande och på förvaltningsnivå.

Förslag till kommungemensamma kontrollpunkter till planen 2018 har tagits fram genom risk- och konsekvensanalys. Arbetet har genomförts i

samarbete mellan alla förvaltningar och tillsammans med kommunstyrelsens arbetsutskott. De kommungemensamma kontrollpunkter som föreslås för 2018 är kopplade till följande risker:

- Personal utsätts för hot och våld - Icke verkställighet av beslut - Att inköp inte sker enligt ramavtal

- Att attestering inte sker enligt fastställda riktlinjer för attestering.

Ekonomi

Förslaget påverkar inte kommunens ekonomi. Däremot är det av stor betydelse att processen kring intern kontroll fungerar tillfredsställande.

Underlag för beslut Beslutsförslag 2018-03-27

Sammanställning av kommunstyrelseförvaltningens resultat av den interna kontrollen för perioden 2016/2017 samt plan för perioden 2018

Sammanställning av respektive nämnds resultat av den interna kontrollen för perioden 2016/2017 samt plan för perioden 2018

Kommunövergripande plan för intern kontroll 2018

§ 118

Lokaliseringsstudie angående en ny grundskola i

Related documents