• No results found

Počáteční hodnoty měření – formulář „Settings“

Zadávání počátečních podmínek měření je zajištěno pomocí formuláře

„Settings“. Postupem času byl přes různé pokusy o vytvoření příjemného uživatelského rozhraní vytvořen takový druh formuláře (Obrázek 4), kde po levé straně je zobrazen strom záložek a po pravé straně jsou zobrazeny volené karty.

Tento formulář je logicky rozdělen do šesti hlavních skupin (počáteční hodnoty, fáze, filtry, port, moduly, offset) a dvou podskupin (počáteční konstanty, názvy a barvy).

Menší komplikace nastaly při nastavování počtu čidel zapojených do měření.

V případě, že se na kartě „Initial Values“ změní počet kanálu zapojených do měření, musí se v kartě „Offset“ změnit počet řádků v tabulce offsetů jednotlivých kanálů.

Spolu s tím musí být změněn i počet skupin tlačítek fází v kartě „Phases“.

Problém nastal při volbě události, ve které se mají změnou zasažené objekty v nově zadaném počtu vytvořit znovu. Zda při události změny jejich počtu v editačním okně nebo při zobrazení karty s offsety, popřípadě s fázemi. Pokud se kód změny umístil do události zobrazení karty, na které se měla změna projevit (karty „Phases“ a

„Offset“), nastalo viditelné překreslování formuláře. Jako nejlepší řešení se tedy jevilo provést tuto změnu právě při události opuštění karty „Initial Values“, kdy jsou ostatní karty neviditelné.

Proces, který proběhne po opuštění katy „Initial Values“, se skládá z odstranění objektu tabulky v právě neviditelné kartě „Offset“ a znovuvytvoření tabulky s nově zvoleným počtem nulově ohodnocených řádků a dále pak odstraněním všech objektů RadioGroup, reprezentujících zatřídění jednotlivých kanálů do fází, po kterém se znovu vytvoří celá sada těchto objektů o novém počtu. Vše se ovšem děje až po kladném vyhodnocení podmínky, že se změnil počet měřených kanálů.

Obrázek 4 : Formulář „Settings“

Aby se zjednodušilo zdlouhavé nastavování počátečních podmínek před vlastním měřením, využívá se jejich podobnosti. Všechny nastavitelné hodnoty se mohou ukládat do inicializačního ini souboru. O využití tohoto ini souboru je rozhodnuti při vytváření formuláře „Settings“. V případě existence ini souboru je automaticky načten a formulář vyplněn uloženými hodnotami.

Pro uchování změn provedených v nastavení bylo zvoleno zaškrtávací pole

„Default“ v levém dolním rohu formuláře. Pokud je zaškrtnuto, při opuštění formuláře tlačítkem „OK“ se uloží všechny nastavené hodnoty do inicializačního souboru. Pokud tomu tak není, zapíší se hodnoty pouze do objektu pocatecniHodnoty typu TPocatecniHodnotyMereni.

4.2.1 Počáteční hodnoty

V této záložce se zadává název měření, který je dále využívá v názvu formuláře potomka a je využit při navržení názvu souboru pro uložení naměřených hodnot.

Nastavuje se počet čidel zapojených do měření a minimální a maximální hodnoty zobrazitelné v grafech. Tyto hodnoty se uloží jako implicitní a při práci s grafem se na ně uživatel může zpětně odvolat. V případě překročení rozsahu zobrazitelných hodnot v grafu je možno upravit tento rozsah pomocí škálování, které je součástí grafu.

4.2.1.1 Počáteční konstanty

Konstanty se přímo vztahují na použitý modul. Jsou použity k přepočítání hodnot na stupně Celsia nebo na sekundy a ukládány jako typ real. Pro modul Temp_12 jimi jsou hodnoty z tabulky (Tabulka 8).

Nazev Hodnota 1,53145 x 10-5

Temp_const

9,191176 x 10-3 Time_const

Tabulka 8 : Konstanty pro modul Temp_12

4.2.2 Fáze

Rozdělení měřících kanálů do skupin podle fáze statorového vinutí je zprostředkováno pomocí objektů skupin tlačítek typu TRadioGroup. Tyto skupiny jsou vytvořeny při vlastní tvorbě formuláře nebo znovu při změně počtu kanálů. Řešení pomocí skupin tlačítek ulehčilo práci s ověřováním, zda-li není některý kanál zařazen do dvou skupin fází současně. Dále se tento typ jednoduše zaznamenává do třídící matice.

4.2.2.1 Názvy a barvy

Pro větší přehlednost v aplikaci se dají jednotlivé fáze pojmenovat a každé fázi přidělit vlastní barva. Nejdříve tedy budou všechny průběhy teplot na vinutích stejné fáze zobrazovány stejnou barvou. Nastavení z karty „Colors & Labels“ je uloženo do dvou statických polí o třech prvcích. První typu TColor pro uložení barvy a druhé typu String pro název. Tyto nastavení se aplikují při tvorbě formuláře „Process“, kdy v cyklu vytváření skupin se načítají hodnoty z polí barev a názvů právě takového indexu, kolikátým cyklem je právě procházeno. Tímto způsobem jsou barvy a názvy aplikovány do správných objektů a jejich vlastností.

4.2.3 Filtry

Z důvodu potlačení různých šumů, působících na měřící systém, bylo zapotřebí zapojit do měření softwarový filtr. Jako dostačující byl zvolen průměrovací kauzální filtr.Tento filtr využívá průměrovací funkci, která v závislosti na zadané délce účinně potlačuje šum. Na této záložce se daný filtr připojuje do měření a také se nastavuje jeho řád, který udává kolik hodnot zpětně se do průměrování započítá.

4.2.4 Port

Tato záložka umožňuje základní nastavení portu. Implicitně jsou nastaveny hodnoty parity, kontroly toku, stop bitů a datových bitů (Tabulka 9).

Parita Není

Flow control Není

Stop bity 1

Datové bity 8

Tabulka 9 : Implicitní nastavení portu

4.2.5 Moduly

Pro možnost rozšíření aplikace o měření na různých zařízeních, kterým je například Temp_12, byla vytvořena karta „Modules“. Tato karta slouží k možnosti využití právě modulu Temp_12 a také k využití vizualizačního prvku komponenty EMotor. Na této kartě jsou také nastavovány mezní teploty komponenty EMotor, které hrají důležitou roli při promítání naměřených hodnot na barevnou škálu.

4.2.6 Kalibrace

Aby se eliminovaly chybné odečty, bylo též zapotřebí zajistit, aby na všech kanálech při ustáleném klidovém stavu motoru, byla naměřena stejná počáteční teplota okolního prostředí. Pokusným měřením se tedy na jednotlivých kanálech změří předem zadaný počet hodnot, z nichž se vypočte průměr. Tato průměrná hodnota se odečte od pokojové teploty, čímž vznikne hodnota offsetu pro daný kanál.

Pro uložení těchto hodnot byl vytvořen typ TOffset, který je dynamickým polem typu real. Offsetové hodnoty jsou předávány nově vytvářenému potomku prostřednictvím počátečních podmínek.

Related documents