• No results found

5.1 Vizualizace naměřených hodnot

5.1.5 PopUp menu

K ovládání formuláře „Process“ je také k dispozici PopUp menu (z angl.

vyskakovaní menu), které je zobrazeno po kliknutí pravým tlačítkem myši v jeho oblasti. Menu obsahuje základní ovládací prvky pro měření a správu vizualizačních nástrojů. V tabulce lze měnit druh použitého písma a barvu fixovaných částí. V grafech se lze vracet k původnímu nastavení rozsahu vertikální osy, nebo zvolit automatický rozsah vertikální osy grafu. Automatický rozsah je nastaven tak, aby byly zobrazeny všechny naměřené hodnoty. Znamená to, že minimální hodnota rozsahu je i minimální naměřenou hodnotou v průběhu měření a stejně tak maximální hodnota rozsahu je i maximální naměřenou hodnotou.

Výhodou ovládání aplikace pomocí PopUp menu je, že uživatel vždy ovládá formulář, na který klikl, a proto není zapotřebí mít na paměti, který formulář je právě aktivní.

6 Nápověda

Nápověda pro aplikaci je vytvořena jako webová stránka. Tento způsob byl zvolen zejména proto, že uživatel bude moci čerpat z nejaktuálnějších informacím a nápovědě.

Doména byla vybrána thermogear.php5.cz u PHP5 freehostingu, která je zdarma. Využívána je databáze MySQL prostřednictvím programovacího jazyka PHP na straně serveru.

Veškeré texty nápovědy jsou shromažďovány v databázi, která se skládá pouze ze dvou tabulek. První z nich, tabulka „menu“ (Tabulka 10) obsahuje tři atributy a ukládá položky nabídky hlavní navigace v nápovědě.

název atributu typ Funkce

id_menu integer primární klíč

Nazev varchar(200) název položky v menu nadmenu_id integer id položky nadřazené Tabulka 10 : Tabulka "Menu"

Druhá tabulka „help“ (Tabulka 11) ukládá texty nápověd a skládá se ze čtyř atributů.

název atributu typ Funkce

id_help integer primární klíč

nadpis varchar(200) nadpis textu nápovědy

text mediumtext text nápovědy

menu_id integer id položky menu odpovídající nápovědě Tabulka 11 : Tabulka "Help"

Web byl vytvořen pomocí programu Quanta+ a obrázky upraveny pomocí obrázkového editoru GIMP 2.2 v prostředí linuxové distribuce KUBUNTU 7.04 FF [6].

O vizuální stránku webu se starají kaskádové styly a rozvržení webu, podle schématu (Obrázek 11), využívá formátovací prvky div v jazyce HTML. Jsou to samostatné jednotky, kde každá má vlastní formátování.

Struktura navigačního menu je zajištěna atributem „nadmenu_id“, který zajišťuje zatřídění podle tématu. Zatřídění a zobrazení do navigační oblasti webu obsluhuje níže vypsaná rekurzivní funkce podmenu.

V oblasti „obsah nápovědy“ se zobrazují informace uložené v tabulce „help“.

Jsou jimi nadpis a text, který je ukládán již formátovaný v jazyce HTML. Zde se zobrazí všechny texty nápověd, které přísluší k danému tématu podle atributu menu_id.

V případě odkazu z textu se odkazuje pouze na jeden konkrétní záznam nápovědy v tabulce „Help“.

Obrázek 11 : Schéma rozložení webu

function podmenu( $objekty, $id_objektu ) { echo'<ul>';

foreach( $objekty as $o ) {

if( $o->nadmenu == $id_objektu ){

printf( "<li><a

href=\"?menu_id=%s\">%s</a><br></li>\n", $o->id, $o->jmeno );

podmenu( $objekty, $o->id);

} }

echo'</ul>';

};

Závěr

Úkolem této bakalářské práce bylo vytvoření aplikace, která monitoruje teplotní průběhy na elektromotoru prostřednictvím zařízení Temp_12.

Prostudování rozhraní RS 232, které je komunikačním rozhraním zařízení Temp_12, vedlo k pochopení způsobu komunikace a jejích možných chyb, které se v telegramu občas vyskytnou. Byla vytvořena Intuitivně ovladatelná aplikace, kterou díky názorným vizualizačním prvkům a snadné obsluze může využívat i nezkušený uživatel. Aplikace využívá MDI rozhraní, které umožňuje více měření současně. Tato aplikace je dynamická téměř v celém jejím rozsahu. Proto aby byla kompletně dynamická, je nutné vyřešit efektivní způsob ukládání dvou dynamických polí do souboru.

Ve zdrojovém kódu je patrný přechod z prvotní SDI koncepce s nynější MDI koncepci. Je z něho zřetelná i dřívější jednostrannost, ke které byl projekt veden. Tato jednostrannost je zřejmá například z omezení nabídky rychlostí přijímání informací po rozhraní RS 232.

Pro kompletní podporu aplikace byla vytvořena pomocná internetová stránka themogear.php5.cz. Tato stránka obsahuje návody pro obsluhu aplikace a lehce nastiňuje procesy, které jsou vykonávány na pozadí aplikace.

Výsledkem této práce je aplikace ThermoGear, pomocí které lze efektivně zobrazovat hodnoty naměřené zařízením Temp_12. Vývoj aplikace byl současnou verzí zdárně ukončen.

V budoucnu by bylo vhodné naprogramovat aplikaci, která by byla schopna monitorovat teploty prostřednictvím obecného zařízení. Vytvořit univerzální aplikaci, která by byla schopna zobrazit průběhy libovolného počtu měřících kanálů v grafech s možností volby komunikačního rozhraní. Do takovéto aplikace by se přidávaly specifické moduly pomocí dll knihoven (např. modul Temp_12), čímž by měla daleko širší pole působnosti.

Aplikace bude moci sloužit k dalšímu výzkumu v oblasti diagnostiky elektromotorů a všude tam, kde je třeba monitorování teplot na více místech.

Literatura

[1] Hw.cz. [online], [cit. 10. 4. 2007]. Dostupné na www: http://rs232.hw.cz/

[2] eArchiv.cz - archiv článků a přednášek Jiřího Peterky. [online], [cit. 11. 4. 2007].

Dostupné na www: http://www.earchiv.cz//a92/a244c120.php3

[3] SiComponents. [online], [cit. 11.4.2007]. Dostupné na www:

http://www.sicomponents.com/rbldr.html

[4] ComPort Library. [online], [cit. 15. 4. 2007]. Dostupné na www:

http://sourceforge.net/projects/comport/

[5] Typy a triky Delphi, díl 81. - Živě.cz. [online], [cit. 13. 3. 2007]. Dostupné na www:

http://www.zive.cz/h/programovani/AR.asp?ARI=109770&amp;CAI=2091

Příloha A Tabulka ASCII

Příloha B Obsah CD

CD ROM

Bakalářská práce - text Aplikace

Zdrojové kódy Komponenty

EMotor TComPort

Related documents