• No results found

1.2 Co znamená program „Bezpečný podnik“?

1.2.2 Podmínky programu [4]

1. Program je určen pro velké organizace a pro středně velké organizace o minimálním počtu 100 zaměstnanců, u kterých prováděné činnosti představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví jejich zaměstnanců případně i ohrožení životního prostředí. Tento limit počtu zaměstnanců se vztahuje na případ, kdy organizace podává žádost o vydání osvědčení jako celek, tj. když splňuje požadavky programu, které se na ni vztahují, ve všech svých nižších organizačních složkách. Organizace může podat žádost o vydání osvědčení také jen pro

některou ze svých nižších organizačních složek (divizi, závod), pokud má tato nižší organizační složka minimálně 150 zaměstnanců. Program „Bezpečný podnik“ není určen pro organizace, u kterých prováděné činnosti představují jen malá rizika - např. projektantské nebo poradenské firmy, obchody, organizace kancelářského charakteru, školy apod. Tím není vyloučena možnost, aby takovéto organizace postupovaly při zavádění systému řízení BOZP podle programu „Bezpečný podnik“ (IBP u nich ale nebude provádět prověrku plnění požadavků programu a nebude jim vydáváno osvědčení). Organizaci, která splňuje stanovené podmínky, poskytne IBP příručku „Bezpečný podnik“ v elektronické nebo písemné podobě.

2. Žádost o vydání osvědčení podává organizace teprve tehdy, když splňuje veškeré požadavky stanovené programem „Bezpečný podnik“, které se na ni vztahují včetně v budoucnu vydaných změn programu (vydaných ČÚBP před datem podání žádosti organizací na IBP). Organizace při realizaci programu „Bezpečný podnik“ postupuje podle požadavků programu uvedených v této příručce. Příručka obsahuje také vzor žádosti o vydání osvědčení

„Bezpečný podnik“ a srovnávací tabulky obsahující kompatibilitu požadavků programu s požadavky systémových norem ČSN EN ISO 14001, ČSN EN ISO 9001, OHSAS 18001 a s požadavky příručky ILO - OSH 2001.

3. Žádost o prověrku systému řízení BOZP, vyplněný kontrolní seznam obsahující požadavky programu „Bezpečný podnik“ (check listy), zprávu o zavedení systému řízení BOZP v organizaci (zprávu z auditu), ve které organizace okomentuje, jakým způsobem splnila stanovené požadavky a výpis z obchodního rejstříku s datem výpisu, který není starší nežli 3 měsíce od data podání žádosti, zašle organizace na IBP, územně příslušný sídlu organizace.

Je-li v organizaci zaveden systém environmentálního řízení, přiloží k těmto dokumentům též kopii certifikátu EMS.

4. Zprávu o zavedení systému řízení BOZP v organizaci (zprávu z auditu), organizace vyhotoví jako samostatný dokument, ve kterém konkrétně okomentuje, jak byly stanovené požadavky splněny, tj. nikoli jen nekonkrétní stručné vyjádření uvedené pod jednotlivými požadavky v kontrolním seznamu (check listech), případně pouhý odkaz na interní předpis.

5. Po skončení platnosti osvědčení se na organizaci pohlíží jako kdyby podávala žádost poprvé. Při provádění každoročního auditu (v průběhu 3 let platnosti osvědčení), organizace vyhotovuje zprávu z auditu systému řízení BOZP, kterou předkládá až při kontrole IBP v organizaci.

6. Vykazuje-li žádost, případně další dokumenty zasílané organizací na IBP společně se žádostí nedostatky, zahájí IBP prověrku až po jejich doplnění organizací.

7. Podmínkou pro vydání osvědčení „Bezpečný podnik“, je splnění všech požadavků programu, které se na danou organizaci vztahují.

8. Organizace, která získala certifikát EMS (podle ČSN EN ISO 14001), prokazuje splnění požadavků programu, týkajících se ochrany životního prostředí v rámci splnění požadavků systému environmentálního řízení, které při prověrce prováděné IBP, dokladuje zprávou z auditu systému atd.

9. Pokud organizace nemá zaveden EMS, musí doložit, jakým způsobem je tato oblast zabezpečena v rámci systému řízení.

10. IBP neprovádí podrobnou kontrolu plnění požadavků programu, které nespadají do jeho kompetence, nýbrž pouze posuzuje, jak organizace stanovené požadavky programu splnila.

11. IBP v rámci prověrky organizace ověřuje funkčnost zavedeného systému řízení BOZP v dané organizaci včetně jeho dokumentování, a to v rozsahu stanoveném programem

„Bezpečný podnik“

12. Organizace si může zajistit provedení auditu programu „Bezpečný podnik“ vlastními zaměstnanci (auditory) nebo externě cizím subjektem. Při plnění požadavků programu (auditu) může využít i poradenskou službu, poskytovanou IBP.

13. Účast na programu je sice dobrovolná, ale podáním žádosti se organizace zároveň zavazuje respektovat a dodržovat podmínky stanovené programem „Bezpečný podnik“, a to včetně podmínek stanovených v souvislosti s vydáním osvědčení.

14. Prověrku jak byly splněny požadavky programu „Bezpečný podnik“, provádí kontrolní tým inspektorů IBP přímo v organizaci.

15. Součástí prověrky je i rozhovor inspekčního orgánu (inspektora) se zaměstnanci, během něhož se ověřují jejich znalosti v oblasti bezpečnosti práce atd.

16. Pokud organizace splní podmínky stanovené pro vydání osvědčení, zaváže se její vedení svým podpisem dokumentu - Podmínky vydání osvědčení, k plnění následujících podmínek:

- trvale zvyšovat úroveň BOZP v organizaci a ochrany životního prostředí a vytvářet podmínky pro zvyšování úrovně kultury práce a pracovní pohody v organizaci,

- provádět každoročně audit v rozsahu požadavků programu „Bezpečný podnik“ včetně jeho změn a dodatků vydaných ČÚBP,

- vytvořit IBP podmínky pro každoroční prověrku sytému řízení BOZP v organizaci,

- oznamovat při zahájení prověrky IBP změny, související s bezpečností a ochranou zdraví při práci a ochranou životního prostředí, ke kterým došlo v době od předchozí kontroly provedené IBP,

- poskytovat na vyžádání IBP údaje o hodnotách úrazových ukazatelů zaznamenaných ve stanoveném období, které jsou zároveň ukazatelem řízení BOZP v dané organizaci a slouží i k porovnání úrovně dosažené mezi jednotlivými organizacemi – držiteli osvědčení „Bezpečný podnik“,

- odevzdat na vyžádání IBP osvědčení, u kterého ČÚBP zrušil jeho platnost z důvodu neplnění podmínek stanovených pro jeho vydání.

V případě prověrky po 3 letech (po ukončení platnosti vydaného osvědčení), se vedení organizace opět svým podpisem zaváže k plnění „Podmínek vydání osvědčení“, na období dalších tří let jeho platnosti.

17. Organizace, která byla na základě negativního výsledku prověrky z účasti na programu vyřazena (před vydáním osvědčení „Bezpečný podnik“), se může opětovně přihlásit podáním nové žádosti, po uplynutí lhůty 12 měsíců od data vyřazení.

18. ČÚBP vydá osvědčení a logo (na CD) na základě splnění podmínek stanovených programem „Bezpečný podnik“ organizaci.

19. Osvědčení má platnost 3 roky od data jeho vydání.

20. Organizace, která získá osvědčení „Bezpečný podnik“, provádí každoročně audit systému řízení BOZP v rozsahu požadavků programu „Bezpečný podnik“, přičemž výsledky uvede do zprávy z auditu, kterou předkládá při zahájení prověrky kontrolnímu týmu inspektorů.

21. IBP spolupracuje formou poradenské činnosti s organizací, která již získala osvědčení

„Bezpečný podnik“, při řešení problémů s nimiž se na něj organizace obrátí. Přitom ji informuje o změnách / dodatcích vydaných ČÚBP k příručce „Bezpečný podnik“.

22. Kontrola funkčnosti systému řízení BOZP v organizaci se provede také v případě, kdy je z výsledku vyšetřování příčin mimořádné události (smrtelného úrazu, havárie) zřejmé, že organizace podmínky stanovené pro vydání osvědčení již nesplňuje (je-li příčinou vzniku mimořádné události porušení předpisů pouze ze strany organizace).

23. Informace o změnách podmínek programu (změnách / dodatcích k příručce „Bezpečný podnik“), o vydaných osvědčeních organizacím včetně zrušení platnosti vydaných osvědčení a další informace související s realizací programu „Bezpečný podnik“, zveřejňuje ČÚBP prostřednictvím odborného tisku a na Internetu.

Realizace programu „Bezpečný podnik“ nepředstavuje pro organizaci výrazné zvýšení administrativní ani finanční náročnosti, pokud management organizace při jejím řízení věnuje oblasti BOZP odpovídající pozornost. Je ale podmíněna především zlepšením řídící činnosti managementu organizace, zavedením pořádku do celkového systému řízení organizace na všech úrovních, zvýšením odpovědnosti jednotlivců za plnění jim stanovených úkolů, důslednějším vyžadováním plnění povinností stanovených předpisy (včetně interních) zaměstnancům a zainteresovaným stranám, zajištěním průběžného monitorování funkčnosti systému a jeho kontroly včetně na ně navazujícího přijímání potřebných opatření.

Výhodou je předchozí zavedení systému environmentálního řízení, v jehož rámci může organizace plnit požadavky programu „Bezpečný podnik“, týkající se ochrany životního prostředí. Snazší zavedení systému řízení BOZP podle této verze programu,umožňuje takovéto organizaci i slučitelnost jeho požadavků s požadavky norem k zavedení EMS, QMS, a to včetně požadavků na dokumentování systému řízení BOZP, které vychází z principů a zásad, uplatňovaných pro dokumentování systému řízení těmito normami.

1.2.3 Program „Bezpečný podnik“ v praxi

Od prosince roku 1996, kdy byl program „Bezpečný podnik“ oficiálně vyhlášen ministrem práce a sociálních věcí, do prosince roku 2004 bylo firmám, které splnily podmínky programu u některé své nižší organizační složky nebo ve všech svých nižších organizačních složkách, předáno celkem 78 certifikátů „Bezpečný podnik“. V průběhu let některé z těchto firem splnily podmínky pro vydání certifikátu ve všech nižších organizačních složkách a z toho důvodu obdržela takováto firma jeden certifikát, který zahrnuje všechny její nižší organizační složky (viz např. ISPAT NOVÁ HUŤ, a.s. - zahrnuje výše uvedené závody NOVÉ HUTĚ, a.s., ČEZ, a.s. Úsek klasická energetika - zahrnuje Elektrárnu Chvaletice atd.).

Related documents