• No results found

Základem dobrého automobilového podvozku je především tuhost, přesnost a stabilita. Většinou se zde přistupuje k výměně prvků uložení přední i zadní nápravy.

Je to hlavně z důvodu toho, že při brzdění či průjezdu zatáčkou se kvůli poškozeným nebo příliš měkkým silentblokům spodních ramen přední nápravy mění geometrie až o několik milimetrů. Nestálost sbíhavosti, odklonu i záklonu kol způsobuje měnící se, jinak dobré jízdní vlastnosti a napomáhá tak k nestabilitě vozu v mezních situacích [15].

4.3.1 Brzdy

Funkční brzdící ústrojí je základem každého automobilu, u vozidel se zvýšeným výkonem jeho význam ještě větší. Sériové brzdy jsou dimenzovány na konkrétní parametry vozidla s jistou rezervou. Pokud výkon motoru výrazně stoupne, dosahuje vozidlo zpravidla vyšších rychlostí. S brzděním vozidla při vyšších rychlostech roste jak brzdná dráha i namáhání brzd.

Většina současných automobilů s vyšším výkonem je dnes již vybavena kotoučovými brzdami na všech kolech. Bubnové brzdy na zadní nápravě se objevují většinou jen u aut nižších tříd s menším výkonem motoru (například u vozidel Škoda má bubnové brzdy na zadní nápravě Citigo u všech verzí, Fabia, Roomster a Rapid jen u verzí s výkonem řádově do 70 kW [20]). Dále je brzdový systém většiny aut vybaven posilovačem brzd a asistenčním systémem ABS.

Úpravy brzdícího systému spočívají především ve zlepšení účinnosti brzd.

Pokud má vozidlo na zadní nápravě bubnové brzdy, mění se tyto za brzdy kotoučové.

V některých případech, kdy je zadní náprava stejná pro verzi vozidla s bubnovými i kotoučovými brzdami (obsahuje potřebné montážní úchyty) je zpravidla při přestavbě potřeba vyměnit buben za kotouč (někdy je nutné vyměnit i náboj kola), současně se mění i krycí plech, dále připevnit brzdový třmen s brzdovými segmenty a vyměnit či upravit brzdové hadice a lanko ruční brzdy. Pokud se nápravy odlišují, bývá jednodušší vyměnit celou zadní nápravu.

Pokud automobil disponuje kotoučovými brzdami na všech kolech, je možné přistoupit k dalším úpravám. Nejjednodušším krokem je výměna stávajícího brzdového obložení za kvalitnější (u různých výrobců je zpravidla označeno Sport nebo Racing).

Toto obložení ze speciálních třecích materiálů vydrží vyšší tepelné zatížení, avšak problémem může být to, že ideální vlastnosti má při vyšších teplotách než běžný typ.

40

Proto je potřeba pro dosažení vyššího brzdného účinku takovéto brzdy zahřát [14].

Teplo vzniklé při brzdění přestupuje mimo jiné z brzdové desky i na pístek v brzdovém třmenu a v něm se zahřívá brzdová kapalina. Brzdová kapalina absorbuje vzdušnou vlhkost a tím se postupně snižuje její bod varu, což může být nebezpečné při dlouhém nebo intenzivním brzdění. Proto se doporučuje brzdovou kapalinu v intervalech předepsaných výrobcem měnit, popřípadě ji vyměnit za brzdovou kapalinu s vyšším bodem varu. Další zvyšování brzdného účinku se provádí výměnou brzdných kotoučů za kotouče s větším průměrem. Nevýhodou je nárůst neodpružené hmotnosti, která má vliv na chování tlumičů a momentu setrvačnosti, který se projeví negativně hlavně při akceleraci. Brzdové kotouče s větším průměrem je zpravidla nutné doplnit odpovídajícími brzdovými třmeny. Z důvodu většího zástavbového prostoru je většinou nutno přizpůsobit velikost vozových kol. Pro zvýšení přítlačné síly na kotouč a její lepší rozložení se používají vícepístkové brzdové třmeny. Pro takovéto rozsáhlé přestavby se na našem trhu se sportovními díly vyskytují kompletní sady dílů včetně potřebných mezikusů, ovšem jejich ceny se pohybují v řádu několika desítek tisíc Kč.

Obrázek 13: Brzdový kit s kotouči o průměru 356 mm a šestipístkovými brzdiči na pření nápravu vozu Škoda Octavia RS [47]

41 4.3.2 Pružiny a tlumiče

Pružiny s tlumiči představují základní prvek pro optimální funkci celého podvozku. Jejich tuhost a charakteristika představuje kompromis mezi komfortem posádky a co možná nejlepšími jízdními vlastnostmi. Proto je důležité při zvyšování výkonu motoru dbát i na stav tlumičů a pružin. Nadměrné opotřebení tlumiče nebo poškození pružiny může být při průjezdu nerovnostmi příčinou ztráty kontaktu kola s vozovkou. Díky tomu se prodlužuje brzdná dráha nebo vzniká náchylnost vozidla ke smyku.

Záměna původních sériových pružin a tlumičů může výrazně přispět ke zlepšení jízdních vlastností vozidla. Výrobci speciálních sportovních pružících jednotek nabízí mnoho modelů, u kterých je možno volit charakteristiku a tuhost popřípadě lze ovlivnit světlou výšku vozidla. Samozřejmostí je, že se vždy musí pružící jednotky měnit v páru (současně na nápravě) a také to, že by pružiny a tlumiče měly být zkonstruovány pro daný model vozidla (tento požadavek je nutný jak z hlediska rozměrů, tak z hlediska potřeby znát hmotnost připadající na každou pružící jednotku).

Obrázek 14: Pružící jednotky HP Sporting Octavia Kit pro závodní nasazení [48]

Přestože se nejedná přímo o díly patřící do kapitoly o pružinách a tlumičích, zmínil bych na tomto místě ještě některé další díly, kterými se zlepšují jízdní vlastnosti vozidla. Jejich montáž částečně souvisí s použitím sportovních (tužších) pružících jednotek. Pro omezení naklápění vozidla v zatáčkách se přistupuje k montáži nebo výměnám zkrutného stabilizátoru. Stabilizátor bývá vyroben z tvarově ohnuté ocelové

42

tyče o kruhovém průřezu. Větší účinnost (větší tuhost) vykazuje stabilizátor s větším průměrem. Nárůst tuhosti stabilizátoru neznamená vždy zlepšení jízdních vlastností, vzhledem k ostatním prvkům podvozku (geometrie, charakter tlumičů a pružin) je potřeba najít určitý kompromis. Tuhost karoserie je optimalizována pro běžný způsob jízdy, a proto dochází při sportovním způsobu jízdy k jejímu nakrucování a ohýbání. Ke zvýšení tuhosti karoserie se používají trubkové vzpěry montované zpravidla mezi horní úchyty tlumičů.

4.3.3 Vozová kola

Výměna diskových kol a pneumatik nepřináší jen změnu vzhledu vozu, ale podílí se také na jízdních vlastnostech vozu. Parametry diskových kol, kterým je nutno věnovat náležitou pozornost je především šířka a průměr ráfku, velikost zálisu, počet a rozteč otvorů pro upevňovací šrouby a průměr středového otvoru. Velikost kol je také nutné přizpůsobit brzdám, hlavně v případech použití kotoučů s větším průměrem.

U kol podobně jako u brzd platí, že jejich hmotnost (přičítající se ke hmotnosti ostatních neodpružených součástí) má vliv na chování pružících jednotek a ovlivňuje moment setrvačnosti, který se projeví negativně hlavně při akceleraci. Pro náročné použití se vyrábějí kola ze slitin hořčíku, která mají oproti obyčejným kolům z hliníkových slitin vyšší pevnost. Materiály pro výrobu takovýchto kol, stejně jako jejich výrobní proces jsou drahé, proto je jejich cena v porovnání s koly z hliníkových slitin vyšší. Materiály, ze kterých se kola vyrábí, jsou kovány a tepelně zpracovány, čímž se zvyšuje jejich pevnost a odolnost proti deformaci.

Pneumatika zajišťuje přímý styk vozidla s vozovkou, díky ní je kolo důležitým prvkem odpružení vozidla (pružnost v radiálním směru) a prvkem řízení (tuhost v bočním směru). Použití nízkoprofilových pneumatik přináší několik výhod:

vyšší tuhost, vyšší kilometrový výkon, lepší přenos hnací a brzdidí síly, nevýhodou je ovšem snížení podílu odpružení. Větší šířka pneumatiky má vliv na zvýšení spotřeby paliva (díky většímu valivému odporu), dále je díky menšímu měrnému tlaku na vozovku vůz náchylnější ke smyku na sněhu a k aquaplaningu.

43

5 Ekonomická náročnost úprav

Cena úprav se pohybuje ve značném rozmezí ať již z důvodu různých stupňů úprav motoru, tak i s požadovanou hodnotou výkonu popřípadě točivého momentu motoru. S velikostí nárůstu výkonových parametrů narůstají požadavky na ostatní části automobilu a to se projevuje na ceně úpravy. Dalším aspektem ovlivňujícím cenu je

Základní a nejjednodušší úprava (z hlediska zákazníka), se kterou se spokojí ti, kteří nemají ambice účastnit se srazů a závodů upravených vozidel, je úprava dat řídící jednotky. Je velmi hojně využívána u vozů pro běžný silniční provoz. Pokud je tato úprava provedena správně, neovlivňuje nijak výrazně životnost motoru ani nezpůsobuje nárůst provozních nákladů. Naopak někteří úpravci deklarují u upravených motorů snížení spotřeby paliva.

Ceny úprav jsou závislé na jak na konkrétním dodavateli služeb, tak na typu upravovaného motoru. Dále cenu zvyšují doplňkové služby jako je diagnostika vozidla před úpravou, měření výkonu motoru před a po úpravě, záloha dat z řídící jednotky a podobně. Stejně jako v jiných případech i zde bývá často pravidlem, že se nevyplatí příliš šetřit. Nekvalitně provedená úprava datových polí řídící jednotky může namísto deklarovaného zvýšení výkonu přinést zvýšení opotřebení motoru, zvýšení emisí výfukových plynů či spotřeby. Navíc renomovaní úpravci poskytují zpravidla záruku jak na řídící jednotku, tak na jimi upravený software.

V tabulce 5 uvádím některé příklady cen úprav řídící jednotky. Vybral jsem ceník úpravce Cimbu Autosport, tato společnost se zabývá úpravami řídících jednotek vozidel Škoda, kromě úprav sériových vozidel věnuje také úpravám vozidel pro motoristický sport. Z porovnání cen je vidět, že cena je u novějších modelů vozidel vyšší, stejně tak je vyšší u výkonnějších motorů. Pokud zvážíme cenu a nízkou časovou náročnost úpravy na jedné straně a znatelný nárůst výkonu na straně druhé, dá se kvalitní úprava řídící jednotky doporučit jako první krok ke zvýšení výkonu vozu.

Related documents