• No results found

Pokus s barvami

In document Využití barev v mateřské škole (Page 43-61)

41

barevné skvrny. Barva se začne okamžitě v místě ponoření rozestupovat do stran. Jako kdyby se bála jaru.

Vysvětlení: Mléko obsahuje tuk a jar tuk rozpouští. Když tyčinku namočenou v jaru namočíme do obarveného mléka, barva „uteče“, vytvoří se bílé místo. Tento proces nastává v mléce i bez přítomnosti potravinářského barviva. Barva nám to pouze umožňuje pozorovat.

Připravíme dětem na stoly talíře s mlékem a barvivem. Rozdáme jim vatové tyčinky, misky s jarem a můžou si samy pokus vyzkoušet.

Společné zhodnocení: Společně obejdeme stoly a podíváme se, jaké barvy se nám vytvořily.

Barvy si pojmenujeme. Zopakujeme si s dětmi princip pokusu. Vezmeme si čtvrtku a můžeme zkusit udělat obtisk.

Reflexe:

Děti seděly u 4 stolečků. Každému víla dala jeden tácek, do kterého nalila mléko. Namíchala si do 4 kelímků (200 ml) 4 různé barvy. Do půlky kelímku nalila vodu a nasypala do něj lžičku práškové potravinářské barvy. Vše pořádně zamíchala. Lžící nabrala vytvořený roztok a nalila ho do mléka. Vždy na jeden tácek nalila několik barev.

Každý stoleček dostal misku s jarem a vatové tyčinky. Děti si je namočily do jaru a ponořily si je do mléka. Pozorovaly, co se děje. Byly nadšené. Nechala jsme je chvíli děj pozorovat.

Následně jsme si vysvětlily, co se dělo a proč.

Dětem se pokus moc líbil. Víla měla ještě dostatek mléka i barvy. Proto na stolečky rozdělila zbylé tácky, rozlila mléko. Nechala děti si zvolit barvy, které chtějí nalít do mléka. Pokus jsme ještě jednou opakovali. Na vzniklý barevný roztok jsme přiložili bílou čtvrtku.

A vytvořili obtisk. Ale barvy se hodně slily dohromady a obtisk byl málo výrazný.

Závěrečný pokus se velmi povedl. Děti byly nadšené. Víla věří, že si ho budou pamatovat.

42 2. 2 Ukončení programu

Duhová víla dětem poděkuje a rozloučí se. Víla udělá s dětmi kruh. Doprostřed kruhu dá všechny výtvory, které vytvořily za celý týden.

Řekne dětem, že jim moc děkuje za krásný týden plný barev, zábavy, radosti. Moc si to s dětmi užila a věří, že to bylo vzájemné. Nechá dětem chvilku času na to, aby se zamyslely, co celý týden dělaly. Až budou připraveny, budou si postupně posílat barevný míček. Kdo drží míček, řekne všem, která činnost se mu nejvíce líbila. Poté pošle míček kamarádovi vedle sebe. Postupně se všichni vystřídají.

Víla dětem poděkuje za vyjádření. A jako poděkování za jejich účast a aktivitu v celém týdnu přinesla dětem sladkou odměnu. Obejde děti a každý si vezme gumového medvídka.

Duhová víla se s dětmi rozloučí. Řekne dětem, že je moc ráda poznala a určitě se za nimi přijde zase podívat. Vyzkoušet děti, jestli si pamatují, co se spolu naučili. Popřeje dětem mnoho krásných dnů a zamává na pozdrav.

Reflexe po realizaci:

S dětmi jsme vytvořili kolečko. Víla řekla dětem, aby chvilku přemýšleli nad tím, co všechno tento týden dělaly. Mohly se podívat na koberec, kde byly všechny naše výtvory.

Posílali jsme míček, kdo měl míček, mluvil. Mezi oblíbené činnosti patřili těstovinové korálky, vytváření stromů, skládání lodiček. Často děti používaly slovo všechno. Bavilo je všechno. Ale úplně nejčastější odpovědí byl bublinový rybník. Vytváření bublin, které byly úplně všude. Tato aktivita se opravdu vydařila a všechny nás moc bavila.

Na závěr jsme si prohlédly naše výtvory a zopakovaly si barvy, které jsme se celý týden učily.

Děti vyjmenovaly barvy základní i odvozené.

Za sladkou odměnu byly děti moc vděčné. Také duhové víle poděkovaly za hezky strávený týden. A požádaly ji, aby se za nimi zase přišla podívat.

43

2. 2. 1 Závěrečná reflexe celého týdenního programu

Cílem týdenního programu bylo vymyslet výtvarné a pracovní činnosti zaměřené na práci s barvou. Všechny tyto aktivity následně ověřit v praxi. Všechny aktivity se nepodařily přesně tak, jak jsme předpokládali. Jednotlivé cíle ale byly naplněny a to je důležité.

U nevydařených aktivit jsme vymysleli jejich variaci.

Motivace se také vydařila. Duhová víla se dětem líbila. Když ji ráno zahlédly, už tušily, že budou opět něco tvořit nebo malovat. Motivovala je celý týden k výtvarným a pracovním činnostem. Všechny úkoly k ní byly něčím pojené. Byla nemyslitelnou součástí celého týdne.

Děti se celý týden učily barvy. Naučily se, jak namíchat barvy odvozené z barev základních.

Zjistily, jak barvu ztmavit a naopak zesvětlit. Vyzkoušely si mnoho nových technik, ve kterých vždy hrála hlavní roli barva. Barvy je provázely při věch činnostech.

S programem jsme spojení. Jediné obavy byly z toho, zda program za týden zvládneme uskutečnit. Praxe již několikrát ukázala, že výtvarné činnosti bývají časově nejnáročnější. Ale nám se podařilo vše stihnout v týdnu, tak, jak jsme naplánovali. Ale pokud by se nějaké aktivity nestihly, nebyl by problém program prodloužit do dalších dnů. Děti byly spokojené, vymyšlené činnosti je bavily.

U některých metodických listů jsou přiloženy ilustrační fotografie. Výtvory dětí si můžeme prohlédnout v příloze.

Týdenní program Duhová víla považujeme za vydařený a určitě ho v praxi znovu vyzkoušíme.

44 2. 2. 2 Reflexe paní učitelky v MŠ

Pomocné otázky:

1. Byla zvolená vhodná motivace programu? Jak děti reagovaly na příchod víly?

„Motivace programu byla zvolena velmi dobře, děti reagovaly na vílu nadšeně, oči se jim rozzářily, pusinky rozesmály.“

2. Naučily se děti pomocí programu základní barvy? Pochopily děti míchání barev?

Zvládly by děti podle Vás samy namíchat barvy odvozené (oranžovou, fialovou, zelenou)?

„Ano, děti po programu umí základní barvy. Děti pochopily míchání barev a zvládnou (pamatují si) namíchat barvy i s odstupem času.“

3. Byly pro Vás některé výtvarné či pracovní techniky nové? Případně které?

„Poprvé jsem se setkala s „bublinkovou“ technikou.“

4. Byly činnosti dětem srozumitelně a jasně vysvětlené? Věděly děti, co mají dělat?

„Ano byly. Dětem se program moc líbil, správnou motivací byl program srozumitelný.

Víla vždy činnosti jasně vysvětlila.“

5. Jaká byla atmosféra ve třídě? Jak se děti chovaly? Bavily je zvolené aktivity?

„Atmosféra ve třídě byla plná nových zážitků, cítila jsem veselost a zaujatost. Děti byly hodné, otevřené novým zážitkům a činnostem.“

6. Která činnost děti podle Vás nejvíce bavila? Podle čeho soudíte?

„Děti si užily všechny činnosti s barvami, v normálním provozu není tolik času na tuto činnost. Úplně nejvíce se dětem z mého pohledu líbila „bublinková“ technika, jelikož se jim nechtělo tuto činnost vůbec ukončit.“

7. Využila byste některé aktivity zahrnuté v tomto programu? Případně jaké?

„Ano, využiji určitě míchání barev, „bublinkovou“ techniku.“

45 8. Vlastní poznámky, postřehy.

„Celý týdenní program byl velice dobře připravený. Shodli jsme se, že byl opravdu vhodný pro starší děti (předškoláky).“

46

ZÁVĚR

Na své práci jsem pracovala ráda, zejména praktická část mě bavila. Realizaci jsme si s dětmi velmi užily. Četbou odborné literatury jsem si rozšířila vědomosti a dozvěděla jsem se nové poznatky a zajímavosti.

Cílem bakalářské práce bylo vytvořit týdenní program zaměřený na práci s barvou. Zahrnout do něj výtvarné a pracovní činnosti. A následně ho ověřit v praxi. Program se povedl, u dětí měl úspěch. Z Duhové víly byly nadšené. Činnosti děti bavily, užily se pestrý týden plný různých nejen výtvarných aktivit. Ale pár nedostatků se během realizace objevilo. Důležité je dávat jasné a přesné instrukce. A naučit se pracovat s časem, lépe si děti zorganizovat. I paní učitelce se program líbil a považovala ho za úspěšný, s některými technikami se sama setkala poprvé.

V teoretické části jsme popsali dítě a dětství z pohledu některých věd. Zabývali jsme se faktory, které působí na vývoj dítěte. Stručně jsme probrali podstatné body vývoje dítěte předškolního věku. Zmínili jsme se o tom, jaký smysl má umění v životě dítěte a jaké jsou funkce umění. Zabývali jsme dětskou kresbou a malbou, jaké nástroje a materiály děti používají. V této části jsme si přiblížili rady pro výtvarnou výchovu malých dětí.

V předposlední kapitole jsme se zaměřili na barvy. Co je barva, jak vzniká. Rozdělili jsme si barvy podle několika kritérií. Seznámili jsme se s barevným kruhem. V poslední kapitole jsme si charakterizovali základní a odvozené barvy.

V praktické části jsme vytvořili týdenní program s názvem Duhová víla. Obsahuje deset výtvarných a pracovních činností. Ty jsou rozdělené do pěti pracovních dnů, jde o formu metodických listů. Celý program byl vyzkoušen v mateřské škole s předškoláky. Získali jsme cenné zkušenosti. Zjistili jsme drobné nedostatky a chyby. Na ty se při příští realizaci zaměříme. Program byl po celkové stránce úspěšný a určitě ho znovu vyzkoušíme. Cíl práce byl naplněn.

47

SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ

ALLEN, E. K., MAROTZ, L. R., 2002. Přehled vývoje dítěte od prenatálního období do 8 let.

1. vyd. Praha: Portál. ISBN 80-7178-614-4.

BEDNÁŘOVÁ, J., ŠMARDOVÁ, V., 2015. Diagnostika dítěte předškolního věku: Co by dítě mělo umět ve věku od 3 do 6 let. 2. vyd. Brno: Edika. ISBN 978-80-266- 0658-1.

BROŽKOVÁ, I., 1983. Dobrodružství barvy. 1. vyd. Praha: SPN

CIKÁNOVÁ, Karla. 1996. Malujte si s námi. 2. vyd. Praha: Aventinum. ISBN 80-85277-84-0.

KOHL, Mary Ann F. 1996. 200 výtvarných činností. 1. vyd. Praha: Portál. ISBN 80-85282-90-9.

KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B., 2010. Předškolní a primární pedagogika. 2. vyd. Praha:

Portál. ISBN 978-80-7367-828-9.

LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D., 2006. Vývojová psychologie. 2. aktual. vyd. Praha:

Grada. ISBN 978-80-247-1284-9.

LYNN, Sara. 1999. Paleta nápadů pro malé výtvarníky. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment.

ISBN 80-7200-300-3.

MERTIN, V., GILLERNOVÁ, I., 2015. Psychologie pro učitelky mateřské školy. 3. vyd.

Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0977-5.

NICHOLSON, Sue a Deri ROBINS. 2008. Velikánská kniha o kreslení a malování a tak dál.

Ilustroval Melanie GRIMSHAW, ilustroval Sarah MORLEY. Praha: Albatros. ISBN 978-80-00-02191-1.

48

OSLIE, Pamala. 2003. Barvy života: tajemství aurické typologie. Praha: Eminent. ISBN 80-7281-133-9.

PALOUČEK, J., 2009. Poselství barev. 2. rozš. vyd. Brno: Integrál Brno. ISBN 978- 80-87176-03-0.

PARRAMÓN, J. M., 1995. Teorie barev. 1. vyd. Praha: Svojtka a Vašut. ISBN 80- 68 - 7180-046-5.

Periodizace lidského věku[online]. Dostupné z:

http://www.fsps.muni.cz/emuni/data/reader/book-18/04.html

PLESKOTOVÁ, P., 1987. Svět barev. Praha: Albatros.

PRŮCHA, Jan. 2015. Přehled pedagogiky: úvod do studia oboru. 4., aktualizované vydání.

Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0872-3.

PRŮCHA, Jan a Soňa KOŤÁTKOVÁ., 2013. Předškolní pedagogika: učebnice pro střední a vyšší odborné školy. Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0495-4.

UŽDIL, Jaromír. 1974. Čáry, klikyháky, paňáci a auta: výtvarný projev a psychický život dítěte. Praha: Portál. ISBN 80-7178-599-7.

49

SEZNAM PŘÍLOH

Příloha 1 – výtvory dětí

PŘÍLOHA 1 – VÝTVORY DĚTÍ

Příloha1 1: Společné míchání barev – zelená

Příloha1 2: Společné míchání barev – oranžová

Příloha1 3: Obtisk ruky

Příloha1 4: Obtisky rukou, předškoláci

Příloha1 5:Stříhání větve stromu, Amálka, 5 let

Příloha1 6: Příprava zeleného podkladu, Matěj, 6 let

Příloha1 7: Solení zeleného podkladu, Matěj, 6 let

Příloha1 8: Stříhání shluků listů na korunu stromu, Petr, 6 let

Příloha1 9: Strom, Petr, 6 let

Příloha1 10: Vytváření rybníku pomocí bublin

Příloha1 11: Vytváření rybníku pomocí bublin

Příloha1 12: Vytváření rybníku pomocí bublin

Příloha1 13: Barvení těstovin

Příloha1 14: Barvení těstovin, Nikola, 6 let

Příloha1 15: Navlékání těstovinových korálků, Matěj, 6 let

Příloha1 16: Navlékání těstovinových korálků, Bára, 5 let

Příloha1 18: Skládání papírové lodičky

Příloha1 19: Amálka, 6 let Příloha1 17: Skládání papírové lodičky

Příloha1 20: Společně vytvořený les

Příloha1 21: Mandala z víček, umisťování

základních barev Příloha1 22: Mandala z víček, umisťování

odvozených barev

Příloha1 23: Lepení víček, Matěj, 6 let Příloha1 24: Mandala z víček, společná práce dětí

Příloha1 25: Příprava pokusu bojácné barvy

Příloha126: Bojácné barvy, míchání barev

Příloha1 27: Pokus s barvami, společná práce dětí

Příloha1 28: Míchání barev

Příloha1 29: Obtisk barev z pokusu

Příloha1 30: Vytvořený les, stromy (samostatná práce), lodičky (samostatná práce), rybník (společná práce)

Příloha1 31: Společná reflexe

Příloha1 32: Všechny výtvory společného týdne

In document Využití barev v mateřské škole (Page 43-61)

Related documents