• No results found

MÅL

o Arbeta brottsförebyggande genom närkontakt med medborgarna i Tomelilla kommun, målgrupp alla åldrar. Genom medborgardialog kommer medborgarna i kommunen få möjligheter att framföra sina önskemål om vad Polisen bör jobba med och mot i kommunen.

o Genomföra ett ungdomsprojekt i ålder 13-20 år i samarverkan med Tomelilla kommun, socialen, arbetsförmedlingen, fritidsgården, yrkesvägledare, ungdomssamordnare med flera

o Utreda brott skyndsamt som är anmälda i kommunen i samarbete med SUL (Särskild undersökningsledare) i Ystad

o Samarbeta med skolor

o Regelbundna besök och kontakt med näringsidkare o Identifiera kriminalitet och missbruksproblem

o Minska trafikbrott och genom långsiktigt arbete minska trafikstörningarna i kommunen

o Återkoppling på anmälda brott genom personlig kontakt med brottsoffer i kommunen

o På tidigt stadie arbeta brottsförebyggande bland barn, ungdomar samt vuxna och på detta sätt förhindra och eller upptäcka fler brott

o Utreda brott anmälda i kommunen för att effektivisera utredningsgången, arbeta för att öka uppklarningsprocenten samt ge målsäganden kortare handläggningstider

o Genomföra kontaktskapande möten på skola, fritidsgård och i samhället som kan ge polisen personkännedom som kan generera tips om brott och personer som begår brott

o Identifiera missbruksproblem och därigenom minska narkotikaanvändning i kommunen

o Inhämta material till brottsutredningar för att effektivisera handläggningen och utredningsgången

o Ge stöd och råd/ information (återkoppling) på anmälda brott som gör att brottsoffret ges möjlighet till att känna tillit och förtroende för polisen

o Minska trafikbrotten i kommunen så att invånarna känner sig tryggare. Förhindra och förebygga olyckor kopplat till trafikbrott samt identifiera problematik med droger/alkohol kopplat till trafikrelaterad brottslighet

o Besöka butiker och affärer i syfte att förankra kontakt, ge råd och stöd för att förebygga och eller förhindra brott kopplat till butikerna

o Genom medborgardialogen vill projektet fånga upp medborgarnas synpunkter och önskemål på polisen arbete samt svara på frågor gällande polisarbetet

METOD

o Två heltidsarbetande poliser som enbart arbetar med närpolis projektet under perioden 1 maj 2015-1 juni 2016. Projektet innefattar 50 % inre tjänst och 50 % uniformerad yttre tjänst

o Arbeta med ungdomsprojekt tillsammans med fritidsgård, socialen, ungdomssamordnare, yrkesvägledare och arbetsförmedling.

Detta sker en gång i veckan torsdagar kl.17.00–19.00 på Fritidsgården i Tomelilla. Projekttid: Maj 2015-juni 2016,tors kl.17.00–19.00.

Se separat Projektbeskrivning

o Barn/Ungdomsprojekt en gång i veckan i samarbete med

ungdomssamordnare i kommunen, ålder 8-12 år. Ungdomssamordnare och skola är projektledare och polisen kommer att vara samverkanspartner

o Skolbesök på Kastanjeskolan en gång i veckan, samtal med rektorer, lärare samt vara ute bland eleverna uniformerat. Fredagar kl.11.00–13.00. Samarbete förankrat med rektor Per-Olof Johansson

o Trafikkontroller torsdag och fredag varje vecka med syfte att lagföra och identifiera personer och problem kopplat till trafikbrott

o Besöka butiker och affärer i kommunen varje vecka

o Kontorsarbete 50 % av tjänstetiden, utreda brott i kommunen. Samarbete med SUL Ystad. Skulle det vara få brott utredes brott i andra kommuner. Inhämtning av material till brottsutredningar (de vi utreder)

Hålla förhör med målsäganden, vittnen, misstänkt m.fl. i de ärenden vi utreder. Samarbete förankrat med SUL i Ystad

o Besöka målsäganden (anmälda brott i kommunen) som återkoppling för att kunna svara på frågor, ge stöd och råd. Vara tillgänglig för den enskilde som är utsatt för ett brott

o Medborgardialog genomförs genom att projektledaren tillsammans med tre kollegor uniformerat befinner sig på torget i Tomelilla 2015-02-13 kl.12.00–17.00. Information om detta är delgett i lokaltidningen Ystads Allehanda, Tomelilla kommuns hemsida samt Tomelilla kommuns Facebook sida.

Bilaga 2. Problembeskrivning Tomelilla kommun

Region Syd

Polisområde södra Skåne Lokalpolisområde Ystad Tomelilla Dan Bengtsson 2015-01-21

Nulägesbild Tomelilla

Brottslighet

Under 2014 visar statistiken för anmälda brott att brottsligheten har ökat rejält. Efter att ha minskat succesivt under de 3 senaste åren ökar vardagsbrotten igen. Stölder, skadegörelser, våldsbrott, bedrägerier och drogrelaterade brott ökar.

Prognosen för hela 2014 pekar på att anmälda brott ökar med ca 15% (ca 300 brott) jämfört med de närmast föregående åren, brott mot frihet och frid ökar med ca 15% (25-50 brott), misshandel utomhus ökar med ca 50% (ca 15 brott), inbrott i bostad ökar med ca 50% (10-15 brott) och skadegörelsebrott ökar med ca 40% (ca 50 brott). Totalen för våldsbrott ligger på ungefär samma nivå som tidigare år (90-100 brott), inbrott i bil minskar med ca 20% (ca 20 brott) och narkotikabrott minskar kraftigt, upp emot 50% (ca 35-40 brott).

Det finns en klar och tydlig koppling mellan polisiär närvaro och brottsut- vecklingen gällande narkotikabrott, skadegörelse, våld utomhus och stöldbrott. Ökad polisnärvaro ger fler narkotikabrott men samtidigt minskar övriga

mängdbrott.

Sammantaget kan man tyda detta som att polisens närvaro har varit katastrofalt låg det senaste året, nästan all brottslighet ökar utom den som vi själv upptäck-er, nämligen narkotikabrotten.

Den polisiära närvaron i stort har ändå varit ganska god då poliser i

ingripandeverksamheten lagt en stor del av sin inte uppstyrda tid i Tomelilla kommun.

Att siffrorna ändå utvecklas i fel riktning tyder på att det som saknas är en uthållig brottsförebyggande polisverksamhet. Som situationen är nu finns det inga resurser till att arbeta med att förebygga och förhindra brott.

Framgångsfaktor i det förebyggande arbetet är närvaro lokalt, kännedom om lokal problembild, personkännedom rörande de som står för brottsligheten i kommunen,

kännedom om vilka platser som är mest aktuella och möjlighet att samverka med externa samverkanspartners.

Att bryta anonymiteten för de som begår brotten samtidigt som vi visar en uthållighet och kontinuitet i vårt arbete är viktigt för att bryta trenden med ökad brottslighet och minskad trygghet. Vi ska veta vilka det är som är pro-blem och de ska veta vilka vi är, alltså lokalt stationerade poliser som kontinu-erligt finns på plats.

Problem

Hatbrott, angrepp mot flyktingar. Verbala angrepp, våldsamma angrepp där man slår sönder fönster för att komma in med avsikt att utöva våld mot flyk-tingarna. Kränkande ofredande där man bl.a. placerar delar från slaktade svin utanför lokaler som används av muslimsk kulturförening.

Ungdomar 17-24 år som hamnat snett, dålig skolgång och osunda livs vanor, och i gruppkonstellationer odlat rasistiska åsikter.

Yngre ungdomar, 12-17 år, som redan visar signaler på att de är på väg in i kriminalitet och missbruk. Skola och soc. arbetar intensivt med dessa ungdo-mar och deras föräldrar men vi behöver också göra en insats för att stoppa den negativa utvecklingen.

Trafikproblem

Mycket stora störningsproblem avseende buskörning med bilar, motorcyklar och A-traktorer. Många gånger samlas upp emot ett 50-tal fordon på platser inom tättbebyggt område för att sladda rundor. Motorljud, däckstjut och högt-spelande musik gör att medborgarna störs rejält. Många klagomål varje vecka.

Ungdomar 15-22 år från olika platser i Skåne som samlas i Tomelilla kvälls- och nattetid för dessa olagliga aktiviteter.

Droger

Riklig förekomst av narkotika i olika former, senaste tiden talas det främst om Spice. Annars främst cannabis som florerar. Ungdomar som använder och också säljer. Talas om att de använder barn, 10-13 år, som kurirer vid överlämnande till kunder.

Klara signaler på att flera ungdomar, 12-25 år, regelbundet använder Spice. Finns också klara indikationer på att några ungdomar har Spice hemma eller kan fixa snabbt och sedan dealar till de andra.

Unga vuxna i löst sammansatta konstellationer som bor i och kring Tomelilla men även äldre missbrukare och livsstilskriminella som bosatt sig i kommunen.

Sammantaget

Skadegörelse och våldsbrott som en följd av oro bland unga som har svårt att finna sin plats i samhället. Resulterat i grova våldsbrott i kombination med

mängder av mindre stölder och skadegörelser samt i något fall även utpress- ningar.

Ungdomar och unga vuxna på glid i samhället. En del äldre missbrukare som också finns med.

Trygghet

Det sprids en ökad otrygghetskänsla hos medborgarna i Tomelilla kommun i kölvattnet efter de allvarliga brott som skett under 2014.

Dessa brott, i kombination med att polisens resurser i lokalsamhället minskat drastiskt, har gjort att medborgarna skickar starka signaler till polisens lokala representant men också till kommunpolitiker och kommunchef om att Tomelilla är på väg att bli en ort där man inte vågar gå ut på kvällarna.

Föräldrar är oroliga för att deras barn ska hamna i kriminalitet och drogmiss-bruk. De undrar vad samhället och polisen gör för att komma tillrätta med pro-blemen.

Polisens senaste trygghetsmätning är från 2013 då brottsutvecklingen var mer positiv och det fanns en lokal polisresurs stationerad i Tomelilla.

Signaler från medborgarna ger sken av att trygghetskänslan minskat kraftigt under 2014.

Framtiden

Det finns mycket i Tomelilla kommun som tyder på att framtiden skulle kunna bli ljus. Kommunens verksamhet inom områdens skola, fritid och social omsorg fungerar väldigt bra och samverkan med polisens lokala representant är väl utbyggd.

Med en polisstation, öppen för medborgarna, och lokalt stationerade områdes- poliser som kan arbeta med de lokala problemen ser framtiden för Tomelilla kommun ljus ut.

Dan Bengtsson Stationschef Polisen Tomelilla

Bilaga 3. Ungdomsprojekt i Polisprojekt Tomelilla.

Related documents