• No results found

25. Miljöpartiet

Miljöpartiet är positiv till stora delar av försla-get men har följande synpunkter och frågor.

Det bör utredas om en endast en skola eller ett utpekat LIS-område är tillräckligt för att pekas ut som ett utvecklingsområde. För att bli priori-terad som ett område bör det finnas minst två kvalitéer.

De flesta kyrkor och kyrkbyar är utpekade men inte alla. Mp anser att alla gamla kyrkor ska pekas ut som värdefulla områden.

Det bör framgå att de nya områdena ska möj-liggöra en blandad bebyggelse, både villor och flerbostadshus och med alla typer av upplåtel-seformer. I Vreta-området bör det även finnas med tankar på skola/förskola eller annan ser-vice. En fjärde punkt med utbyggnadsområde

”centrum” med tanke på att förtäta tätortskär-nan.

Ljung och Annelund, Samhället bör förtätas med flerbostadshus för att blanda upp bebyg-gelsen.

Örum, det är en stor exploatering för att vara på landsbygden utan bra kollektivtrafik. Om området ska byggas ut bör det finnas säkra cykelvägar till skolan med tanke på att Ulrice-hamnsvägen behöver korsas. Detta bör framgå av texten. Ny bebyggelse kan passa in på östra sidan av vägen. Dock ska det utredas ordentligt utifrån vad som framgår om området i MKB.

Maximal utbyggnad för vindkraft bör ersättas med rekommenderad/utredd utbyggnad. Stryk inte de två områden som föreslås strykas. Re-kommendationer om respektavstånd och re-striktioner bör tas bort ur planen. Speciellt gäller detta respektavstånd till kommungräns och till administrativa gränser. Det kan inte vara ett skäl att vindkraft är olämpligt. Avstånd är uppgifter som ska tas fram i varje enskilt projekt och som måste anpassas efter de speci-fika förutsättningarna. En text om att andra områden för vindkraft kan komma att bli aktu-ella efter utredning bör läggas till i planen, De fem redovisade områdena är redan utpekade som lämpliga.

Avvikelser från översiktsplanen ska motiveras.

25.1 LIS-områden och byskolor har i arbetet med översiktsplanen valts ut för att på en strategisk nivå främja en utveckling av lands-bygden. Syftet är bland annat att stärka by-skolorna samtidigt som en allt för splittrad utveckling undviks. Dessa områden har flera andra kvalitéer som boendemiljöer.

25.2Kyrkobyggnader har ett skydd enligt Kulturmiljölagens (KML) 4 kap. Planerings-underlaget Kulturmiljö kompletteras med kyrkor.

25.3 Inför utställningen knyts översiktsplanen tydligare till kommunens bostadsförsörj-ningsprogram. En översyn av beskrivningarna av utvecklingsområden kan då bli aktuell.

25.4 Se kommentar 25.3.

25.5 Översiktsplanen kompletteras med in-formation om att säkra vägar till skola bör studeras.

25.6 I arbetet med översiktsplanen har någon ny utredning av möjliga utvecklingsområden för vindbruk inte gjorts, slutsatserna i vind-kraftplanen ifrågasätts därför inte. Försvarets intressen begränsar mycket möjligheten att bygga större vindkraftanläggningar inom kommunen. De två områden som tagits bort är inte möjliga att ta i anspråk för vindkraft och inom ytterligare två av områdena kan Försvarets intressen innebära restriktioner.

Småskaligt vindbruk uppmuntras enligt över-siktsplanen inom alla områden utan intresse-konflikt.

Ärende 10

26. Centerpartiet

Centerpartiet anser att utkastet till översikts-plan i de allra största delarna är väldigt bra och kommer att vara en stark utgångspunkt för fortsatt arbete för att långsiktigt planera ett hållbart och välmående Herrljunga kommun.

Centerpartiet har några synpunkter som redovi-sas sammanfattade nedan.

Om kollektivtrafik vid Mollasjön: Det bör tyd-liggöras att från kommunens sida är inte dessa små stopp nedläggningshotade förrän vi even-tuellt föreslår en sammanslagning av Mollaryd och Torpåkra (baserat på utfallet av den under-sökning/analys som ska göras). Kommunen bör aktivt verka för att lokaltåg som passerar alltid ska stanna. Ett semaforsystem bör införas snar-ast. Rekommendationerna ”Verka för att turut-budet på järnvägarna behålls och utvecklas.

Satsa på behovsuppehåll för stationer med lågt resande.” bör också gälla för Mollaryd och Torpåkra.

Om stadsbygd: Molla bör inte kallas ”Stads-bygd” i ÖP. En utveckling av Molla är mer likt ett ”byaktigt” landsbygdsboende. Attraktions-kraften på landsbygden i kommunen ligger just i att det är landsbygd. Den inledande förkla-rande texten kring vad ”stadsbygd” är rimmar inte heller riktigt med de visioner som finns.

Om landsbygd: Rekommendationen ”Inom en zon på 50 meter ska ny bebyggelse eller andra åtgärder prövas med hänsyn till buller

och/eller vibrationer från järnvägen” bör stry-kas om detta inte är ett lagkrav. Eventuella bullerproblem bör vara upp till den som äger marken och vill bygga.

Om buller: I den gällande ÖP finns områden utpekade som ”Tysta områden”. Då tystnad (frihet från buller) är en värdefull tillgång bör tysta områden också redovisas i ÖP 2016 där särskild hänsyn ska tas vid anläggning av ljud-genererande verksamhet.

Om solenergi: ÖP 2016 bör kompletteras med en solbruksplan som beskriver en planering för en omfattande utbyggnad av både kommunal och enskild solenergiframställning i Herr-ljunga.

Om vindbruk: Vindkraft är en av många ener-gislag i ett hållbart och fossilfritt samhälle.

Moderna vindkraftverk har en dock stor påver-kan på landskapet och måste därför placeras med stor försiktighet. Vindbruksplanen från

26.1Förutsättningarna för sammanslagning av Mollaryd och Torpåkra klargörs i plan-handlingen.

26.2Definitionen av ”stadsbygd” ses över inför utställning.

26.3Se kommentar 1.8 till Länsstyrelsens yttrande.

26.4Det finns oklarheter kring hur väl un-derlaget för tysta områden i den tidigare över-siktsplanen stämmer med verklig tystnad. I kartan redovisas exempelvis delar av Rem-mene skjutfält och områden runt Västra Stambanan som tysta områden. Underlaget redovisas därför inte i översiktsplanen.

26.5Se kommentar 24.4.

26.6Se kommentar 25.6 till Miljöpartiets yttrande.

Ärende 10

2011 behöver uppdateras för att bättre utreda påverkan på människor, natur, djurliv och landskapsbild i de föreslagna områdena.

Brister i vindbruksplanen från 2011: Planen är omodern. En utveckling har skett inom energi- och vindkraftsområdet sedan texten skrevs.

Människor har fått ökad kunskap om vindkraft, tekniken har utvecklats och forskningen om påverkan på människor och natur har gett ökad kunskap.

Vindbruksplanen tar inte tillräckligt stor hän-syn till närboende till planerade projekt. För liten vikt läggs vid den faktiska påverkan avse-ende buller och skuggor – de gränsvärden som det hänvisas till i vindbruksplanen är inte an-passade för vindkraft i glesbygd.

Vindbruksplanen ger inte förslag på vilket inflytande och medbestämmande som närbo-ende ska ha över sin bonärbo-ende- och livssituation.

Inget skydd nämns för natthimlen och eventu-ell påverkan av ljusföroreningar

Siktanalyser som visar hur vindkraftverk i de utpekade områdena påverkar landskapsbilden är bristfälligt utförda.

Den nationella vindkarteringen har uppdaterats sedan Herrljungas vindbruksplan togs fram. De äldre karteringarna som nuvarande vindbruks-plan är baserad på var inte tillräckligt nog-granna, eller har visat sig vara felaktiga. Ris-ken finns att Herrljunga planerar för vindkraft i

”fel” områden där det inte blåser som bäst 27. Nya Moderaterna

Nya Moderaterna har förslag till ändringar och strykningar i texten

Under Mål för Hållbarhet- miljömässig, eko-nomisk och social vill Nya Moderaterna ha en strykning av punkten Vid planläggning för nya bostäder inom tätort är bilparkering lågt prio-riterad.

Under Transporter och teknisk försörjning Transportsamband vill Nya Moderaterna att väg 181 särskilt ska prioriteras och att också väg 1927 ska ingå som särskilt viktig för kommunen.

Under Områdesanvändning Verksamheter vill Nya Moderaterna ha ett tillägg till texten med Framtida cirkulationsplats vid Bergagärde. I planen står framtida fyrvägskorsning.

27.1Avsnittet om transportsamband förtydli-gas avseende väg 181 och väg 1927.

27.2Beskrivningen av korsningen vid Ber-gagärde justeras.

Ärende 10

Under Grönområde Rekommendationer vill Nya Moderaterna att rekommendationen om avstånd till grönområde från nya bostäder ska ändras från 600 meter till 1000 meter.

Under Transportsystem Motortrafik väg 181 vill Nya Moderaterna påpeka att En cirkulat-ionsplats korsning väg 181/183 skulle av miljö och olycksperspektiv vara positivt.

Vidare framhålls att Väg 1848 Snipebro – An-nelund är mycket trafikerad av tung trafik, och att underhållet av vägen behöver förbättras kraftigt.

Under Tematiska delar, Tätorter, Herrljunga tätort Rekommendationer vill Nya Moderater-na att rekommendationerModerater-na om att Tätorten bör successivt utvecklas till att bli mer

fot-gängaranpassad och Tillgängligheten för bilis-ter bör inte inskränkas men istället förändras och Parkeringen inom tätorten bör flyttas…

stryks helt.

Det föreslagna utbyggnadsområdet under Stadsbygd Vreta gärde bör strykas helt.

Under föreslagna utbyggnadsområden för Verksamheter bör göras ett tillägg under Ber-gagärde att det är ett Industriområde med stick-spår till Älvsborgsbanan.

Under Ljung-Annelund tätort vill Nya Modera-terna ha ett tillägg som innebär Förtätning av bebyggelse i Ljung med närhet till tågstation.

Under LIS- område Mollasjön vill Nya Mode-raterna att rekommendationen om att ta fram ett planprogram för LIS- området ska komplet-teras med att det ska vara 100 meter till vattnet.

Rekommendationer. Ta fram ett planprogram för utpekat LIS-område vid Mollasjön med 100 meter till vatten.

27.3Vid förtätning av befintliga orter är det viktigt att beakta tillgången till rekreations- och grönområden. Närhet till grönområden är särskilt viktig för barn som inte har samma möjlighet som vuxna att röra sig längre sträckor på egen hand. Enligt Boverket visar forskning att 300 meter är ett gränsvärde för hur långt man är beredd att gå till ett grönom-råde för att man ska använda det ofta. En ändring av avståndet från 600 meter till 1000 meter är inte förenligt med kommunens mål för hållbarhet.

27.4 Texten omformuleras i översiktsplanen

27.5Inför utställning görs en bedömning av möjliga alternativ till utbyggnadsområdet vid Vreta gärde, se även kommentar 1.12 till Länsstyrelsens yttrande.

27.6Texten om stickspår till Älvsborgsbanan tas bort ur översiktsplanen.

27.7Texten om Ljung-Annelund komplette-ras med information om att de föreslagna utbyggnadsområdena ligger nära tågstation.

28.8Planeringen av området vid Mollasjön kan påbörjas direkt med detaljplan utan före-gående planprogram. Översiktsplanen kom-pletteras med rekommendation om att detalj-plan ska tas fram för området samt att ni-våskillnad och befintlig grusväg ska ligga mellan föreslagen bebyggelse och strandlin-jen.

Ärende 10