• No results found

Poměr prózy a poezie světové LDM v Čítance 5 od nakladatelství Fraus

Próza

Poezie

85

Celkový počet ilustrací a fotografií je 128, tedy vyjádřeno poměrem 1,2 ilustrace na jednu ukázku. Zároveň všechny ilustrace velmi úzce korespondují s uvedenými ukázkami. V rámci obrazového aparátu učebnice se již nejedná jen o doprovodné ilustrace, ale je zde uvedena i řada fotografií autorů a obálek knih.

Množství ukázek světové LDM v Čítance 5 od nakladatelství Fraus je 30. Procentuální zastoupení světové LDM na celkovém počtu ukázek v čítance odpovídá 22 %.

I v čítance od nakladatelství Fraus spatřujeme korelaci s trendem zařazování dobrodružné literatury. Vedle klasických děl jsou zde ale zařazeny i četné ukázky fantasy a sci-fi literatury. Zejména poslední tematický blok (Labyrintem budoucnosti) ukazuje, že čítanka se zaměřuje i na velmi aktuální a zajímavá témata – roboti a počítače v životě člověka. Vedle dobrodružné literatury jsou zařazeny i ukázky, které bychom žánrově zařadili do populárně naučné literatury – vysvětlení magie, čarodějnic. Tyto texty pak korespondují s texty, kolem kterých se objevují. Tento postup v jiných čítankových řadách nespatřujeme.

Z hlediska zastoupení světové LDM je však velmi zajímavé, jací autoři a jaké žánry jsou zde zastoupeny. Čítanka není jen kompilátem umělecké literatury, ale je zde hojně zastoupena literatura populárně naučná. Vedle populárně naučné literatury si povšimněme, že krom klasických autorů světové LDM (Andersen, Dahl, de Amicis) jsou zařazeni i autoři českému čtenáři méně známí, a především autoři aktuální. Krom Harryho Pottera, fantasy s dětským hrdinou od J. K. Rowlingové, se zde v rámci bloku Labyrintem budoucnosti dostávají ke slovu současní autoři sci-fi, a objevují ukázky, v nichž hrají hlavní úlohu roboti.

Téma, které je zejména pro chlapce v období konce I. stupně ZŠ velmi aktuální a žádané.

Nepovažuji však čítanku jako genderově nevyváženou, jelikož z výzkumu Lederbuchové vyplývá, že na začátku pubescentního období čtenáře je žánrová preference z hlediska genderu vyvážená – čtenáři vyhledávají zejména dobrodružné příběhy nebo příběhy, které odhalují taje světa kolem nás. Můžeme tedy soudit, že i když lze výše zmíněné ukázky na první pohled přiřazovat čtenářskému zájmu chlapců, i dívky tento typ textů mají rády. Proto nepovažuji čítanku za jednostranně zaměřenou na chlapce, ale texty shledávám jako podnětné a zajímavé pro všechny čtenáře.

V rámci analýzy této čítanky mě překvapilo, že zde vůbec není zastoupena poezie světových autorů. Vysvětluji si to tím, že autoři se zaměřili spíše na zařazení netradičních textů, které podnítí zájem o literární bádání, a zařazení poetických ukázek nechávají na volbě češtináře. Nacházím v tomto přístupu jisté zalíbení, protože v 5. třídě lze poezii pěstovat na půdorysu kanonických poetických textů, které jsou bezproblémově dostupné, což o zařazených prozaických textech tvrdit nelze. Jednotlivé literatury jsou zastoupeny následovně: německy psaná literatura (12 ukázek), anglicky psaná literatura (11 ukázek), skandinávská literatura (5 ukázek) a po jedné ukázce má italská a polská literatura. Značné zastoupení německé literatury je způsobeno zařazením populárně naučných textů

86

Christopha Daxelmüllera. Vedle toho si ale můžeme povšimnout i dalšího neobvyklého ukazatele – významně jsou zařazeni skandinávští autoři. A co víc, nejedná se pouze o tradičně zařazované autory H. Ch. Andersena či A. Lindgrenovou, ale objevují se zde autoři dosud nezařazovaní (M. Strömstedtová a J. Gaarder).

Už po prvním uchopení této čítanky vidíme, že se jedná (co se našeho výběru týče) o výjimečnou čítanku. Větší formát, spousta grafických prvků, četné ilustrace, množství doprovodného učebního aparátu.

I přesto, že Čítanku 5 od Frause považuji za typického představitele moderních čítanek, objevují se zde vedle textů moderních i texty klasických autorů (J. Seifert, J. Wolker, J. V. Sládek, J. Žáček, H. Ch. Andersen, R. Dahl apod.). Kritérium umělecké hodnoty je tedy dle mého názoru splněno patřičně i dle představ Lederbuchové. Na rozdíl od předešlých čítanek je zde mnohem více zohledněn čtenářský zájem žáků, a to právě díky zařazení textů moderních, tematicky a žánrově zajímavých.

Domnívám se, že zvýšení čtenářského zájmu žáka napomáhají i doprovodné texty, fotografie a ilustrace. Prostřednictvím modrých rámečků navíc čítanka nabádá žáky k dalšímu zkoumání jevů a oblastí, které se v zařazených ukázkách objevují nebo zmiňují.

V těchto rámečcích se objevují zajímavé podněty pro další práci s textem (např. skupinová práce, projekty, práce s odbornou literaturou apod.). V zelených rámečcích jsou vysvětleny pojmy, se kterými se čtenáři dosud nesetkali a jsou zde také vysvětlena slova archaická.

Tyto zelené rámečky můžeme částečně považovat za nositele didaktické informace a poznatkové složky učiva. Jinak je ale těmto informacím věnován prostor v oranžových rámečcích pod textem. Nalezneme zde informace spjaté s termíny v textu. Krátkou a poutavou formou seznamují žáky s historickým kontextem, literárními osobnostmi a dalšími zajímavostmi.

Čtenářskou gramotnost rozvíjí otázky a úkoly, které jsou umístěny za každou ukázkou.

Zejména úkoly typu „převyprávěj, charakterizuj, zařaď“ pracují se schopností žáků vydedukovat nosné prvky textu či jiné podstatné informace, na které otázky a úkoly cílí.

Zařazené ilustrace korespondují s textem, poskytují čtenáři dodatečnou informaci o přečtené ukázce, pracují s estetickým cítěním čtenáře a kompletují čtenářský prožitek tak, aby v žácích nabyté dojmy a zjištěné informace zůstaly i po skončení hodiny.

Budování etického a morálního kodexu v žácích podporují rovnou dva tematické bloky – Labyrintem kultur a Labyrintem citů. Tyto oddíly pracují s kulturní rozmanitostí moderního světa a formují jedince k pozitivnímu vztahu vůči světu a lidem kolem nás, vůči přírodě i odlišným kulturám.

Čítanka 5 od nakladatelství Fraus je asi nejatraktivnější a zároveň nejkomplexnější čítankou, jakou jsem v rámci této práce analyzoval. Jedinou nedostatečnou vybavenost spatřuji v absenci světové poezie. Nepokládám to však za nepřekonatelné negativum, opět

87

je zde prostor pro osobnost češtináře, který může zařadit jakoukoli ukázku světové poezie podle svého gusta tak, aby to korespondovalo se současně probíraným tematickým blokem.

Čítanka splňuje všechna kritéria moderní čítanky a na základě svých zkušeností mohu tvrdit, že i žákům se s ní pracuje velmi dobře a pohodlně. Veškeré dotazy, které by mohli žáci vznést, jsou zodpovězeny v rámci doplňkových textů. Připodobnění čítankového světa, tedy potažmo světa literatury k labyrintu hodnotím jako geniální nápad.

88

Název

Čítanka 6 – učebnice pro základní školy a víceletá