• No results found

Positivt kontra negativt i förskolan och förskolläraryrket

4.1 Förskolans verksamhetsnivå

4.1.3 Positivt kontra negativt i förskolan och förskolläraryrket

Förskoleverksamheten är en viktig del av kommunens service till föräldrar. Som bland annat Markström (2009) konstaterat är förskolan viktig för samhället då den möjliggör yrkesarbete för småbarnsföräldrar. Då förskoleverksamheten är en stor del av kommunens verksamhet vill kommunen gärna kunna vara stolt över verksamheten. Astrid, den intervjuade ledamoten tycker det är mycket viktigt att föra fram att förskolans verksamhet enligt skolinspektionen är en av de bästa

förskoleverksamheterna i landet- ”juvelen i kronan” och att hon anser att det beror på ”att vi har så duktiga och engagerade och utbildade personer i vår förskola”(Astrid). Förskollärarna i studien är allmänt stolta över sitt arbete och nöjda med arbetsplatsen. Anna känner stolthet över sitt yrke och tycker det

38

är härligt att se hur barnen utvecklas. Arbetslaget – de närmaste kollegorna – är också viktiga. Anna tycker det är viktigt att vara stolt över arbetet och visa det.

Jag brukar säga att det är jätteroligt och roliga kollegor och det. Att vi samarbetar mycket. Framhäva lite roliga grejer som blivit bra. Det betyder mycket då. Jag är lite stolt och barnen lärde sig så mycket..och jag lärde mig så mycket…(Anna)

De flesta förskollärarna har mångårig yrkeserfarenhet. Undantaget är Anders, som valde att utbilda sig till förskollärare efter många år inom annat yrke och det är han jätteglad för idag. Det enda han ångrar är att han dröjde så länge med att utbilda sig:

Jag gillar att jobba med barn och jag gillar de flesta av mina kollegor och vi har en bra relation och skrattar och skojar. Och jag vill att barnen ska trivas och jag vill ge dem en trygghet. Jag säger nog det att det här borde jag gjort för flera år sedan….(Anders)

Om man väljer att fokusera på det positiva eller negativa beror på mycket. Den besökta enheten hade inget eget tillagningskök utan får färdiglagad mat från ett annat kök. Därför kommer maten i kantiner till avdelningarna vilket medför en hel del disk vilket förskollärarna får ta hand om. Några

förskoleavdelningar går iväg från sina avdelningar och äter lunch i en matsal på skolan där skolbarnen äter. Personalen på 5-årsavdelningen menar vid observationen att det i det stora hela är positivt med den stora matsalen då den gör att barnen träffar äldre barn och blir tryggare och tryggare med dem. De tycker också att de äldre barnen oftast är mycket snälla och uppmärksamma mot de små. En annan positiv sak med matsalen är enligt personalen att de inte behöver lägga tid på dukning eller diskning utan kan vara med barngruppen hela tiden och slipper lämna barnen. Detta gör att man mer kan anpassa verksamheten efter barnens behov istället för att anpassa den till yttre krav. Det som startades av rent praktiska skäl har inneburit pedagogiska vinster för verksamheten. Samma arbetslag förklarar också att arbetets flexibla natur möjliggör att verksamheten verkligen kan anpassas efter barnens behov och intressen; verksamheten kan ändras från dag till dag efter barnens dagsform och möjliggör för förskollärarna att visa den flexibilitet som kan krävas.

Vi är väldigt flexibla till att tänka: Det kanske inte var läge att göra så idag och så byter man till något annat i stället..(Agnes, Fgr 5)

Som förskolechef är Annie oerhört positiv till förskolans verksamhet men berättar vidare att alla hennes arbetsuppgifter kan bli ett hinder för hennes pedagogiska ledarskap. Det är det pedagogiska som hon anser är det viktigaste trots allt. Hon jämför sin roll med en ledare inom annan verksamhet där det oftast finns speciell personal som har budgetansvar, arbetsmiljöansvar, personalansvar osv. En rektor har ansvar för dessa och flera andra områden samtidigt som de är ytterst ansvariga för den pedagogiska verksamheten. Det blir ett ganska omöjligt uppdrag eftersom det inte finns någon enskild människa som kan alla dessa olika bitar.

Det kan vara jättepositivt att ha alla åldrar; jätteskoj - jag tycker det är skitroligt. Det märker vem som helst. Jag älskar att vara med alla de här barnen och jag gillar den här dynamiken. MEN jag har ett grundansvar idag för ett 40-tal personer och det kan bli (över tio till om hon tar större ansvar för skolan) Och det blir för mycket, det är för många, det måste vi dela upp, åtgärda på något sätt. Och sedan är det ju det här att man måste vara påläst inom så många olika verksamheter och då är vi tillbaka vid det ”omöjliga uppdraget”(Annie)

Liksom förskollärare i Berntsson (2006) studie så kan även förskollärarna här ibland känna av negativa attityder mot förskolan och deras yrke. Däremot så accepteras inte bara dessa ”påhopp” utan det bemöts på olika sätt. Annelie säger att hon som privatperson gärna refererar till förskolans läroplan för att klargöra arbetets tyngd då hon kan bli bemött av åsikter som: ”Många tycker fortfarande att det bara är att passa barn….behövs det högskoleutbildning för det?”(Annelie). Det är inte bara de enskilda

39

förskollärarna som känner av nedvärderande attityder, utan detta kommer fram även till ledamöterna i den politiska nämnden. För att förändra synen på förskolan så har kommunen de senaste åren arbetat aktivt för att öka kompetensen hos förskolans personal då detta anses kunna höja verksamhetens nivå. Ledamoten Astrid menar också att ökad kompetens bland personalen och fler utvecklande tjänster kan påverka samhällets syn på förskolan och skolan positivt vilket hon tycker behövs då statusen inom området enligt Astrid behöver höjas. Anders känner att han får fördelar i yrket av att vara man, men samtidigt så innebär det vissa begränsningar. Han har ända sedan han valde att utbilda sig till förskollärare känt oro för att hamna i en situation där han kan bli anklagad för att ofreda något barn. Därför anpassar han arbetet utifrån detta.

Det var väl mitt stora dilemma när jag skulle bli..eller väl beslutade mig för att bli förskollärare. Jag har vissa regler, saker som jag inte gör. Jag torkar inga av flickorna när de har kissat, glöm det, det är rent säkerhetstänkande. Det är vissa saker som jag aldrig kommer att göra, så är det bara och det har jag förklarat för mina kollegor och de vet.(Anders)