• No results found

post Akutsjukhus

In document Patientnämnden Ärendeförteckning (Page 21-33)

V2003-02029

Vård och behandling

Bemötande

Undersökning/bedömning Kommunikation

Läkare som gjort felaktig bedömning pressar patient att inte anmäla misstaget En gravid kvinna fick en blödning och sökte specialistläkare för kontroll. Kvinnan fick information om att fostrets hjärta hade slutat slå. Kvinnan uppmanades sluta med graviditetsuppehållande läkemedel. Remiss skrevs till skrapning.

Några dagar senare var kvinnan på sjukhuset för operationsplanering och då konstaterades det att barnet hjärta slog. Vid kontroll på sjukhusets

specialistmottagning var kvinnan bokad till läkaren från den första

mottagningen hon varit till. Läkaren bad om ursäkt men bad också att kvinnan inte skulle anmäla händelsen vilket kvinnan tyckte var obehagligt.

Åtgärd: Svar har inkommit från vårdgivaren som menar att det är viktigt med två undersökningar av olika läkare när det gäller att bedöma avsaknad av

hjärtaktivitet i tidig graviditet. Även om detta inte hade ändrat utgången i patientens fall kommer dessa rutiner att tydliggöras för läkarna på sjukhuset samt vikten av att de fortsätter att följa rutinerna från Svensk förening för obstetrik och gynekologi och har adekvata säkerhetssystem vid särskilt känsliga bedömningar som av detta slag. Ansvarig har diskuterat det inträffade med behandlande läkare som är uppriktigt ledsen för det inträffade och att det aldrig var hens avsikt att påverka patienten att inte driva saken vidare. Patienten har tagit del av yttrandet och i samråd kan ärendet avslutas på förvaltningen.

E-post Akutsjukhus V2007-04144

Tillgänglighet

Bemötande Väntetider i vården Kommunikation

Läkemedel Vård och behandling

Uppskjuten operation för fotfraktur

En kvinna med flera frakturer i benet fick vänta på operation flera dagar då det fattades personal på ortopedavdelningen på akutsjukhuset. Hon fick bristfällig smärtlindring och hade mycket ont flera dagar. En sjuksköterska på avdelningen menade att patienten var sur och tråkig och därmed inte skulle få någon bra vård.

Åtgärd: Förvaltningen har haft kontakt med kvinnan via e-post och telefon, men då ingen underskriven anmälan inkommit avslutas ärendet utan vidare handläggning.

E-post Akutsjukhus V2008-04225

Kommunikation

Behandling Bemötande Vård och behandling

Hygien/miljö/teknik Vårdansvar och organisation

Bemötande och behandling av barn vid röntgenavdelning En barn i tonårsåldern som behandlats för cancer skulle göra en

röntgenundersökning vid ett sjukhus. Ombudet beskriver det bemötande som barnet fick och att personalen inte hälsade eller tilltalade barnet. Han blev inte behandlad med respekt. Röntgenundersökningen handlades på ett

ostrukturerat och klumpigt sätt och inga förberedelse var vidtagna för att röntgen skulle gå att utföra på ett bra sätt då barnet har amputerat ena benet.

Det fanns brister i hygien och utrustning. Röntgenbilderna blev inte korrekta.

Barnet fick smärta efter undersökningen som tog lång tid.

Åtgärd: Då ingen påskriven anmälan inkommit avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2008-04714

Tillgänglighet

Information Väntetider i vården Kommunikation

Lång, svår väntetid på operation

En kvinna som efter sin femte förlossning har fått ett bråck i magen som besvärar henne. Hon har fått en remiss och träffat en kirurg som har planerat för operation. På grund av covid-19 pandemin har operationen blivit uppskjuten.

Kvinnan har stora besvär av detta både fysiskt och psykiskt.

Åtgärd: Då ingen skriftlig anmälan inkommit inom överenskommen tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2008-04729

Vårdansvar och organisation

Information Hygien/miljö/teknik Kommunikation

Bristande hygienrutiner och information vid ögonmottagning

En äldre dam med flera grundsjukdomar hade grå starr. Hon ville inte besöka sin ögonmottagning under vården på grund av coronapandemin. Under sommaren blev dock synen sämre och hon beslutade sig för att besöka mottagningen för kontroll. Hon hade fått ett munskydd och handskar som hon kunde ha på sig för att minska risken för att smittas av corona. Vid mottagningen fanns information om corona samt anvisningar vid stolarna att man skulle sitta på varannan stol.

Trots det var avståndet inte mer än 70 cm. På skyltarna var texten liten och med tanke på att det var en ögonklinik så kanske inte alla patienter kunde läsa vad som stod enligt anhörig. Väl inne på mottagningen hade ingen i personalen munskydd eller handskar och var väldigt nära damens ansikte vid

undersökningarna. Personalen hade sagt att de inte ska bära skyddsutrustning för covid-19 då det inger en falsk trygghet. Anhöriga till damen ansåg att det brast i informationen och hygienrutinerna.

Då ombudet inte inkommit med komplettering inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2009-05012

Övrigt Övrigt

Synpunkter

Patienten ville rikta synpunkter på den vård som han erhöll vid avdelning vid akutsjukhus. Han uppgav att han skulle inkomma med skrivelse.

Åtgärd: Patienten har informerats om patientnämndens uppdrag och verksamhet. Han har dock inte inkommit med underskriven skrivelse. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2009-05231

Tillgänglighet

Information Väntetider i vården Kommunikation

Hygien/miljö/teknik Vårdansvar och organisation

Lång väntetid på akutmottagning

En man uppsökte en akutmottagning på ett akutsjukhus för en förmodad blodpropp, som hade kunnat vara livsfarlig. Han fick vänta allt för många timmar på undersökning och behandling, utan några besked. Alla prover togs bland andra patienter i väntrummet. På golvet fanns blodfläckar. I fem timmar satt han i väntrummet, utan besked om väntetid eller plats i kön. Efter 12 timmar fick han behandling. Mannen anser att ett rimligt krav är att patienter inte ska behöva vänta mer än tre timmar på läkare på en akutmottagning.

Åtgärd: Patienten har informerats om patientnämndens uppdrag och verksamhet. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2009-05318

Ekonomi Patientavgifter

Vill inte betala patientavgift

En man trodde att en kallelse till gastroskopiundersökning gällde hans dotter.

När han kom dit med dottern visade det sig att det var han som skulle undersökas. Han hade inte läst kallelsen ordentligt. Eftersom han ätit innan undersökningen kunde den inte genomföras. Nu vill han inte betala en avgift för uteblivet besök.

Åtgärd: Då pappan trots upprepade kontaktförsök inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2009-05443

Vård och behandling

Behandling

Undersökning/bedömning Vård och behandling

Resultat Resultat

Synpunkter på fostermedicin

En kvinna har synpunkter på sjukhusets specialistklinik där hon gick med sin spontana tvillinggraviditet. Synpunkter finns på att undersökningarna inte gjordes i tidigare skede vilket gjorde att en ovanlig komplikation tillstötte och ena fostret inte gick att rädda till livet.

Åtgärd: Ärendet kommer att utredas vid Inspektionen för vård- och omsorg och därför avslutar förvaltningen ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2009-05527

Rådgivn/Inform/Hänv Övriga frågor

Önskemål om att genomgå åtgärd i annan region

En man önskade genomgå en kirurgisk åtgärd vid en annan region och hade frågor kring hur detta kan ombesörjas.

Åtgärd: Patienten har informerats om patientnämndens uppdrag och verksamhet. Då patienten därefter inte hörts av avslutas ärendet.

E-post Akutsjukhus V2010-05639

Vårdansvar och organisation

Tillgänglighet till vården Vårdflöde/processer Tillgänglighet

Oklarheter kring operation

En kvinna har under en längre tid väntat på en operation. Upplever nu att det inte finns någon vårdgivare som tar ansvar för att denna operation skall genomföras.

Åtgärd: Patienten önskar inte att yttrande inhämtas då hon har fått ett tillfredställande svar direkt från vården.

E-post Akutsjukhus V2010-05641

Vård och behandling

Resultat Behandling Resultat

Bristande behandling orsakade makes död

En kvinna menade att fördröjd behandling orsakade hennes makes död och vill ha klarlagt bedömningar och behandlingar på akutsjukhus.

Åtgärd: Då ombudet inte kommit med någon underskriven synpunkt eller fullmakt avslutas ärendet utan vidare handläggning.

E-post Akutsjukhus V2010-05780

Ekonomi

Juridik Patientavgifter Rådgivn/Inform/Hänv

Fick faktura trots allmänfarlig sjukdom

En kvinna som drabbats av rabies fick en faktura för besöket på akutsjukhuset trots att rabies är en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och undersökning, vård och behandling av sådana ska vara utan kostnad.

Åtgärd: Patienten har informerats om regelverket. Det framgår av

smittskyddslagen att undersökning, vård och behandling som läkaren bedömer minskar risken för smittspridning och som ges inom regionens hälso- och sjukvård är kostnadsfri för patienten om det är fråga om en allmänfarlig sjukdom. I smittskyddslagen framgår också att rabies är en allmänfarlig sjukdom. Då patienten inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2010-05848

Vård och behandling

Juridik Behandling Rådgivn/Inform/Hänv

Felbehandlad vid operation för många år sedan

En man blev felbehandlad genom operativ åtgärd i könsorganet på ett akutsjukhus när han var omyndig för ett tjugotal år sedan men vågade inte anmäla detta någonstans på den tiden. Han har nu frågor om vad som gäller för att anmäla.

Åtgärd: Då patienten trots upprepade kontaktförsök inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2010-05853

Tillgänglighet

Tillgänglighet till vården

Lång väntan på undersökning

En man har synpunkter på att han har väntat länge på att få göra en undersökning vid ett akutsjukhus.

Åtgärd: Förvaltningen har skrivit till patienten och uppmanat honom att inkomma med ett underskrivet klagomål. Då patienten trots upprepade kontaktförsök inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

1177 Akutsjukhus V2004-02460

Vård och behandling Behandling

Feminiserande ansiktskirurgi erbjuds inte

En transkvinna som är patient i Stockholm anmäler att det inte erbjuds feminiserande ansiktskirurgi i Sverige. Hon hänvisar till Socialstyrelsen vars rekommendationer i det nationella kunskapsstödet är att hälso- och sjukvården i undantagsfall kan erbjuda ansiktskirurgiska ingrepp för att ge ett mer feminint utseende till personer med manligt födelsekön vilka lider mycket till följd av sin könsdysfori.

Åtgärd: Yttrande har inhämtats från vårdgivaren. Där beskrevs att feminiserande ansiktskirurgi erbjuds patienter i vissa fall och då i enlighet med Socialstyrelsens kunskapsstöd. Patienter sätts upp på väntelista för kirurgi efter utredning och multidisciplinärt konferensbeslut i enlighet med Socialstyrelsens

rekommendationer. Då patienten efter att yttrandet översänts inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet.

1177 Akutsjukhus V2005-02648

Kommunikation Information

Bristande information gjorde att besök för döv kvinna ställdes sin

En döv kvinna hade ett inbokat läkarbesök på ett akutsjukhus. Under rådande coronapandemi får inga tolkar komma in på sjukhuset och all tolkning ska därmed ske med tolken på distans via app. Patienten var orolig för hur distanstolkningen skulle ske och hon kontaktade därför tolkcentralen en extra gång. Dagen innan läkarbesöket fick hon ett meddelande från mottagningen som frågade henne hur distanstolkningen skulle gå till, eftersom de inte fått någon information. Några timmar senare meddelade mottagningen henne att de beslutat att ställa in besöket.

Åtgärd: Patienten har informerats om patientnämndens uppdrag och verksamhet. Ärendet avslutas.

1177 Akutsjukhus V2005-03003

Vård och behandling

Bemötande Läkemedel Kommunikation

Behandling Vård och behandling

Bemötande och avslutad vård från specialistmottagning på sjukhus

En man med reumatisk diagnos sedan barndomen har gått i många år på en specialistmottagning på sjukhuset. Han blev uppring av en läkare och fick information om att plötsligt sluta med all medicinering på grund av lågt blodvärde. Då mannen inte ville avsluta en livslång medicinering utan närmare förklaring fick han ett otrevligt bemötande och fick information om att han inte fick fortsätta på mottagningen.

Åtgärd: Svar har inkommit från vårdgivaren som beklagar det patienten har upplevt i samband med vården på mottagningen. Då patienten har haft ett snabbt sjunkande blodvärde och vissa symtom och undersökningar för eventuell blödning har varit negativa, fanns misstanke om biverkning av de läkemedel som patienten behandlades med, då det är en känd biverkning. Efter läkarkonsultation gavs, via telefonsamtal, besked av en specialutbildad sjuksköterska att läkemedlet borde sättas ut och nya prover skulle tas, samt att patienten skulle söka akut för de alarmerande symtom som han uppgav. Då den rådande coronapandemin med alla restriktioner vad gällde besök på sjukhusets alla mottagningar, försökte mottagningen sköta mycket på distans för att minska smittspridningen. Det beslut som en specialistläkare vid

telefonuppföljning skulle förmedla där det blev missförstånd i

kommunikationen bedömer vårdgivaren ändå att det var ett korrekt medicinskt beslut. Patienter som av olika orsaker inte längre har antireumatisk behandling och inte haft kontakt med kliniken på flera månader skrivs ut till primärvården.

Patienten har fått en ny telefontid till specialistläkare samt erbjudande om besök. Då patienten efter att yttrandet översänts inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet.

1177 Akutsjukhus V2006-03497

Vårdansvar och organisation

Behandling

Resursbrist, inställd åtgärd Vård och behandling

Delaktig Kommunikation

Resursbrist vid förlossning med sjuk mamma

En kvinnas förlossning blev igångsatt på ett akutsjukhus på grund av att hon hade svår havandeskapsförgiftning med bland annat kramper. Kvinnan informerades om att hon skulle få lära sig att hantera de svåra och intensiva värkarna av den ansvariga barnmorskan. Detta blev dock inte fallet, barnmorskan var tvungen att lämna rummet och ingen annan tog vid.

Krystvärkar pågick under drygt en timme utan närvaro av personal och förlossningen skedde utan barnmorska. Kvinnan och hennes sambo tryckte upprepade gånger på larmknappen, i sista stund lyckades sambon få tag i en undersköterska som kunde ta emot barnet när det föddes. Kvinnan menar att som förstföderska, med svår havandeskapsförgiftning, borde närvaron, övervakningen, stödet och professionalismen ha sett helt annorlunda ut.

Åtgärd: Yttrande inhämtades från vårdgivaren som beklagade de brister i vården som patienten beskrev. När förlossningen startat var det hög belastning på hela förlossningsavdelningen och patientens barnmorska blev upptagen av andra födande. Detta ledde dessvärre till att patienten födde utan närvaro av barnmorska med enbart undersköterska på rummet samt partner. Vårdgivaren förstod att det var en traumatisk upplevelse och det är inget som vårdgivaren önskar utan självklart strävas efter att alla ska ha en barnmorska på plats.

Knappt tre månader senare hade patienten ett återbesök till läkare för att samtala om förlossningen och gå igenom förlossningsförloppet, på grund av pandemin blev detta på telefon. Patienten hade vid detta samtal erbjudits ett samtal med ansvarig barnmorska och ansvarig chef vilket avböjts om vårdgivaren förstått det rätt. Om patienten upplevde att detta vore värdefullt i ett senare skede skulle det gå att ordna. Apropå att patienten beskrivit att förlossningsenheten på ett annat sjukhus, dit hon och barnet flyttades senare, var lugnare menade vårdgivaren att belastningen tyvärr växlar snabbt över tid på de olika förlossningsenheterna och att det kan se väldigt olika ut. Patienten har efter att ha tagit del av yttrandet kontaktat förvaltningen med frågor kring IVO, Inspektionen för vård och omsorg, samt meddelat att ärendet hos förvaltningen kan avslutas. Ärendet avslutas.

1177 Akutsjukhus V2007-03782

Administrativ hantering Brister i hantering

Lång väntan på provsvar

En man är kritisk till att han efter en och en halv månad inte har fått något provsvar på sitt minderåriga barn från ett barnsjukhus. Svaret enligt sjukhuset skulle ha inkommit efter två veckor.

Åtgärd: Åtgärd: Yttrande har inkommit från överläkare som konstaterat att provtagningen var en del av en större utredning, bedömning samt fortsatt behandling. Om provsvaret inte är avvikande så att kräva snabba åtgärder, är den normala förfarandet att ta upp allt detta i ett relativt snart planerad återbesök. Det var också önskvärt att familjen skulle få träffa sin läkare som talar samma språk. Till följd av pandemin har tyvärr alla icke akuta ärende

senarelagts. Senare skrevs och skickades ett brev om resultatet på

provtagningen. Man har också beklagat den bristfälliga telefontillgängligheten då många av personalen på grund av pandemin hade gått till andra

vårdavdelningar. Ombudet har framfört att mottagningen har på grund av pandemin inte haft möjlighet att erbjuda en snabb besökstid utan erbjudit ett senare besök. familjen har därför åkt till sitt hemland för att få en snabbare vård där. Förvaltningen har informerat och hänvisat familjen att avboka besök i fall man inte har möjlighet att besöka mottagningen. Ärendet avslutas.

1177 Akutsjukhus V2007-03855

Vård och behandling

Delaktig

Undersökning/bedömning Kommunikation

Försenad behandling av blödning efter förlossning

En kvinna hade blivit utskriven från BB med sitt nyfödda barn. Efter några dagar drabbades hon av en riklig blödning och kontaktade barnmorskan på BB. Hon ombads att avvakta och återkomma vid fortsatt blödning. Nästa dag var hennes avföring svart och hon kontaktade sjukhuset på nytt. Nu avfärdades besvären som förstoppning trots att kvinnan haft avföring tidigare. Efter den tredje svartfärgade avföringen kontaktade kvinnan sjukhuset på nytt men barnmorskan avfärdade hennes symtom på nytt. Då kvinnan har en kronisk tarmsjukdom kontaktade hon istället mag-tarmspecialisten på ett annat sjukhus som såg till att hon fick akutvård med blodtransfusion. Kvinnan upplever att barnmorskorna inte ville lyssna till henne och ta hennes symtom på allvar. De avfärdade henne på grund av att hon var förstföderska tror hon.

Åtgärd: I inhämtat svar från ansvarig chef beskrevs att kvinnan hade kontaktat förlossningen fem dagar efter sin förlossning på grund av svartfärgad avföring.

Hon fick då rådet av barnmorskan, som konsulterat läkare, att avvakta. Senare visade provtagning via annan enhet att kvinnan hade lågt blodvärde, som kan vara tecken på blödning. Tyvärr fanns ingen anteckning gjord från det datumet vilket ansvarige chefen ansåg var felaktigt och allvarligt eftersom alla

vårdkontakter ska dokumenteras. Eftersom det under en dag är ett flertal barnmorskor som svarar i telefon och det var flera månader sedan, bedömde chefen att det var utsiktslöst att försöka spåra händelsen. Däremot skulle chefen ta upp med personalen att alla samtal ska dokumenteras. Rent medicinskt hade det varit rimligt att ge kvinnan råd att vända sig till sin vårdcentral, närakut eller specialistläkare. Blödningar från tarmen är inget som förlossningen tar hand om avslutade den ansvariga chefen. Kvinnan tog del av yttrandet men har därefter inte hörts av. Ärendet avslutas på förvaltningen.

1177 Akutsjukhus V2007-04089

Vård och behandling

Information Behandling Kommunikation

Delaktig Kommunikation

Utskriven från akutsjukhus utan att anhöriga kontaktades

En äldre man med demenssjukdom fördes till sjukhus med misstänkt uttorkning.

Ambulansteamet fick information om att förmedla till akutmottagningens personal att de skulle meddela när han skrevs ut. Detta gjordes inte utan hemtjänstpersonal hittade honom utanför sin bostad, kall och förvirrad.

Svärsonen har fullmakt att företräda mannen, han är upprörd över hanteringen.

Åtgärd: I svar från vårdgivaren beklagades att kommunikation brustit i flera led.

Transport hem till bostaden beställdes med pirra vilket innebär att patienten skulle transporteras ända in i bostaden, detta har fallerat vilket ska återkopplas till ansvariga för transporten. Den checklista som finns vid utskrivning av äldre patienter har inte använts vilket återkopplats till ansvarig personal och lyfts på personalmöte. Då ombudet efter att yttrandet översänts inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet.

1177 Akutsjukhus V2007-04172

Vård och behandling

Väntetider i vården Undersökning/bedömning Tillgänglighet

Läkemedel Vård och behandling

Lång väntan och otrevligt bemötande på akutmottagning

En kvinna med kraftig buksmärta åkte till en akutmottagning. Hon blev otillräckligt undersökt, personalen upplevdes mycket stressad. Hon fick vänta sex timmar och personalen dröjde länge fast hon larmade. Hon hade väldigt ont, men fick inte tillräcklig smärtlindring.

Åtgärd: I svar från vårdgivaren beklagades patientens upplevelse. I början av coronapandemin var det en del svårigheter med implementering av rutiner som ofta ändrades, därav brister i kommunikation från vårdpersonalen. Beträffande patientens symtombild var den väldigt komplex, därav remiss till andra enheter, den gynekologiska akutmottagningen bland andra. Att smärtlindringen brast är

Åtgärd: I svar från vårdgivaren beklagades patientens upplevelse. I början av coronapandemin var det en del svårigheter med implementering av rutiner som ofta ändrades, därav brister i kommunikation från vårdpersonalen. Beträffande patientens symtombild var den väldigt komplex, därav remiss till andra enheter, den gynekologiska akutmottagningen bland andra. Att smärtlindringen brast är

In document Patientnämnden Ärendeförteckning (Page 21-33)

Related documents