• No results found

Att prata om barns rättigheter i föräldragrupperna på BVC

Träff 1 och/eller träff 2:

Berätta gärna något kort om barnkonventionen t e x att den kom till 1989 och att näst intill alla länder i världen har skrivit under den. Barnkonventionen gäller varje enskilt barn i hela världen och innebär helt enkelt mänskliga rättigheter för barn. Barn har samma mänskliga värde som en vuxen och är den vuxnes jämlike. Barndomen har ett värde i sig och är inte en transportsträcka till att bli vuxen. Barn är samtidigt sårbara och behöver särskilt stöd och skydd.

Barnkonventionen ska beakta både det enskilda barnets rättigheter men också barn som grupp.

Konventionen innehåller 54 artiklar, men det är framförallt fyra som kan vara bra att läsa först och komma ihåg. Dessa är artikel 2- icke diskriminering, artikel 3- barnets bästa, artikel 6- rätt till överlevnad och utveckling och artikel 12- barnets rätt att säga sin mening.

Diskutera gärna med föräldrarna utifrån frågeställningarna under träff 1 och 2 i ”Föräldrastöd i grupp under barnets första levnadsår- riktlinjer”.

Pedagogiskt tips:

Lämna ut 2 post-it- lappar var till föräldrarna. Låt föräldrarna tänka efter, tyst för sig själva:

1. Vad är bra för barn?

Därefter får var och en rita eller skriva en sak som är bra för ett barn på sin lapp. Sätt upp alla lappar på en plats i rummet.

Låt föräldrarna göra likadant med frågan:

2. Vad är inte bra för barn?

Sätt dessa lappar på en annan plats i rummet.

Läs upp och prata om vad som står på lapparna. Om det finns lappar med ”vida” ord som t ex

”kärlek” så fråga vidare och be föräldrarna ge exempel på hur barnet kan visas kärlek på olika sätt.

Träff 3:

Vid träff 3 pratar vi om relationer; mellan föräldrar, mellan föräldrar och barn och

syskonrelationer samt hur man kan vårda relationerna. Vi pratar om hur olika familjer kan se ut och vi pratar om ”kvinnligt” och ”manligt”. Vi diskuterar också kring barns behov kontra föräldrars behov. Hur får man ihop alla pusselbitar? Diskutera gärna med föräldrarna utifrån frågeställningarna under träff 3 i ”Föräldrastöd i grupp under barnets första levnadsår- riktlinjer”.

Artiklar som kan kopplas till temat är exempelvis:

Artikel 7 och 8 handlar om att alla barn har rätt att veta vem de är, ha ett namn och veta vilka sina föräldrar är.

Artikel 9: Barn ska alltid få vara hos sina föräldrar och har rätt att efter eventuell skilsmässa träffa båda sina föräldrar om detta inte strider mot barns bästa.

Artikel 18 handlar om att föräldrarna tillsammans har ansvaret för barnet och alltid ska tänka på vad som är bäst för barnet.

Artikel 2: Alla barn är lika värda. Ingen får diskrimineras oavsett hudfärg, kön, språk, religion, socialt ursprung, handikapp m.m.

Träff 4:

Temat vi träff 4 är ” Grunda sunda vanor”. Vi pratar med föräldrarna om hur man kan främja en god hälsa hos sina barn utifrån ämnena, kost, fysisk aktivitet/lek/stimulans, vila/sömn och tandhälsa. Diskutera gärna med föräldrarna utifrån frågeställningarna under träff 4 i

”Föräldrastöd i grupp under barnets första levnadsår- riktlinjer”. Istället för att prata

barnkonventionens olika artiklar så kan man i slutet av träffen säga: ” det vi har pratat om idag det står det faktiskt om i barnkonventionen, t e x…”.

Artiklar som kan kopplas till detta tema är exempelvis:

Artikel 3: I denna artikel står det att barns bästa ska komma i främsta rummet. Vad är då barns bästa?

Artikel 6: Barns rätt till liv och utveckling. Barn behöver många saker för att utvecklas och må bra exempelvis mat, få röra på sig samt ha en bra balans mellan vila och aktiviteter.

Artikel 24: Föräldrar och barn har rätt att få information om, få undervisning och vägledning om barnhälsovård, amning och bra mat.

Artikel 31: Beskriver barnets rätt till lek, vila och fritid.

Träff 5:

Vid denna träff pratar vi om barnsäkerhet, föräldraskap och alkohol. Det är naturligt att prata om samhällsengagemang; barns miljö och hälsa, trafikmiljö, hastighetsbegränsningar och säkra lekplatser, men kanske också om buller och alkohol, narkotika och passiv rökning. Det handlar alltså både om barnets inomhus och utomhusmiljö- i vilken miljö vill vi att våra barn växer upp och hur kan vi skydda dem från allvarliga skador men samtidigt stimulera deras upptäckarlust och utveckling. Artiklar i barnkonventionen som tar upp dessa frågor är exempelvis:

Artikel 6 som handlar om barns rätt till liv och utveckling. Länderna ska göra vad de kan för att barnen ska få en bra barndom.

Artikel 19 handlar om att skydda ett barn mot våld hemma eller där barnet tas om hand dåligt p.g.a. att det finns missbruk av alkohol och narkotika i hemmet.

Artikel 24 beskriver hur föräldrar har rätt att få undervisning och vägledning om hygien och ren miljö samt förebyggande av olycksfall.

Artikel 29: Barn ska lära sig om mänskliga rättigheter och att alla människor är lika värde. Barnet ska också lära sig att vara rädd om naturen.

Träff 6:

Vid denna träff pratar vi om sjuka barn och vad barn behöver för att vara friska och ha hälsa. Att barn har rätt att slippa antibiotika när det inte behöver. Vi pratar också om barn behov och utveckling. Använd dig gärna av diskussionsfrågorna i ”Föräldrastöd i grupp under barnets första levnadsår- riktlinjer”.

Artikel 24 tar upp barn rätt till hälsovård och sjukvård, exempelvis barnhälsovård och att få vaccinationer mot olika sjukdomar.

Artikel 6 handlar om att barn har rätt till liv och utveckling. Barn behöver många saker för att utvecklas och må bra.

Träff 7:

Barnet har blivit lite äldre och naturliga samtalsämnen vid denna träff kan vara barns utveckling, det lite större barnets behov, förskola eller inte, gränssättning samt balans mellan stimulans och vila. Många väljer också att prata språkutveckling och läsning vid denna träff. En del föräldrar har funderingar kring uppfostran och gränssättning där det kan vara bra att prata om hur man som förälder kan sätta gränser och vägleda utan att använda sig av metoder som kan kränka barnet.

Diskutera gärna kring de olika punkterna under träff 7 i ”Föräldrastöd i grupp under barnets första levnadsår- riktlinjer”. Flera av barnkonventionens artiklar tar upp dessa ämnen.

Artikel 17: Om man t ex pratar om böcker och TV-tittande så tar artikel 17 upp att barn har rätt att läsa bra barnböcker och få information på annat sätt t. e x via radio, TV och Internet.

Samtidigt ska barnet skyddas mot filmer och texter som kan skada.

Artikel 31: Beskriver barnets rätt till lek, vila och fritid.

Artikel 5: handlar om att det är föräldrarna som har ansvar för barnet och ska hjälpa barnet så det får sina rättigheter tillgodosedda.

Artikel 18: I artikel 18 står det att föräldrarna har ansvar för barnet och alltid ska tänka på vad som är bäst för barnet. Länderna ska ge stöd till föräldrarna i föräldraskapet och ska exempelvis se till att det finns bra förskolor där barnet kan vara när föräldrarna arbetar. Bra frågor att diskutera kring kan vara barns rätt till förskola och skola kontra barns rätt att vara hemma hos sina föräldrar.

Artikel 6: Handlar om barns rätt till liv och utveckling. Barn behöver många saker för att utvecklas bra. Denna artikel kan vara bra att ha i åtanke när vi pratar om gränssättning. Vad kan man kräva av barnet i denna ålder? Var befinner sig barnet i sin utveckling?

Artikel 19: Denna artikel tar upp att barn ska skyddas från våld. Man får aldrig slå, vara elak eller ruska ett barn.

Pedagogiskt tips:

Lämna ut 2 post-it- lappar var till föräldrarna. Låt föräldrarna tänka efter, tyst för sig själva:

1. Vad ska alla ha rätt till, såväl barn som vuxna?

Därefter får var och en rita eller skriva en rättighet på sin lapp. Sätt upp alla lappar på en plats i rummet.

Låt föräldrarna göra likadant med frågan:

2. Vad har alla rätt att slippa, såväl barn som vuxna?

Sätt dessa lappar på en annan plats i rummet.

Läs upp och prata om vad som står på lapparna.

Related documents