• No results found

Preferenser gällande innehåll

5 Slutsats och diskussion

5.1 Slutsatser från undersökningar

5.1.2 Preferenser gällande innehåll

Under navigationstesterna framkom det att vad målgruppen helst vill läsa om på en webbplats varierar beroende på vilket syfte de har med att besöka webbplatsen. Generellt sett är de dock mest intresserade av att läsa om tjänsterna som företaget erbjuder. Därefter utforskar de bildgalleriet. Utifrån information om tjänsterna och bilder från tidigare event anser

målgruppen att de har hunnit skaffa sig en bra uppfattning om vad företaget erbjuder. De kan då avgöra om tjänsterna är intressanta för dem eller om de hellre lämnar företagets webbplats. Användartesterna på befintliga webbplatser visade att bilder är det bästa sättet att

kommunicera vad företaget gör och vilka de vänder sig till. Bilder ger också en tydligare och mer direkt känsla av tjänsten än vad text kan göra. Slutsatserna som kan dras av detta är att företag inom eventbranschen bör presentera sina tjänster på ett överskådligt sätt samt

44 tillhandahålla bilder från tidigare event högt upp i informationsstrukturen. Detta gör det tydligt och konkret för målgruppen vad de kan förvänta sig av webbplatsen.

Målgruppen önskar sig webbplatser som de kan interagera med. Webbplatsen bör kännas som en kampanj med erbjudanden och uppmanande text och form. Detta hör ihop med att

webbplatsen bör vara inledningen på upplevelsen som företaget erbjuder och inte ses som en separat del av tjänsten.

5.1.3 Internet som verktyg

Enligt resultat från användartester på befintliga webbplatser och intervjuer kan vi dra slutsatsen att hur målgruppen använder Internet beror på vilken information de söker och vilket syfte de har med att vistas där. För människor som använder Internet dagligen fungerar det som ett verktyg för att kunna söka information genom sökmotorer, nätverka samt hålla kontakt via forum, communities och andra sociala medier. Företag som finns på dessa platser har ökade möjligheter att komma i kontakt med sin målgrupp.

5.1.3.1 Sökningar

Användarnas sätt att bedöma de sökträffar de får vid en sökning, visade sig stämma överens med den teori som nämns i rapporten gällande PageRank och hur Google fungerar. Detta kan vara en av anledningarna till att Google idag är den dominerande sökmotorn, åtminstone i Sverige.

De slutsatser som kan dras av detta är att företaget som står bakom webbplatsen bör sträva mot att sökmotoroptimera sin webbplats gentemot Google. På så sätt kommer webbplatsen att placeras högt i sökningar på de nyckelord som är relevanta för innehållet på webbplatsen.

5.1.4 Informationsstruktur och navigation

En liggande övre huvudmeny är att rekommendera om det är tänkt att webbplatsen ska ha en tydlig och intuitiv informationsstruktur. Risken att informationsstrukturen upplevs som rörig, ökar vid användandet av bildbaserade huvudmenyer.

Navigationen ska vara sådan att webbplatsen ger snabba, korta fakta till den som behöver ha ett direkt svar, men samtidigt ska den kunna tillfredsställa behoven hos dem som vill veta mer och ha detaljerad information. Besökarna ska inte behöva klicka sig långt in i webbplatsen för att uppleva den i sin helhet.

Navigationsstrukturen ska vara av sådan art att besökarna alltid kan se vart i strukturen de befinner sig. De ska inte själva behöva minnas vad de har klickat på för att komma till den webbsida de är på.

En del i navigationsstrukturen är att enkelt kunna hitta tillbaka till startsidan. Detta bör kunna göras dels genom att klicka på en fast länk i huvudmenyn, dels genom att klicka på

sidhuvudet, vilket vanligen innebär företagets logotyp. Olika personer använder sig av olika metoder för att komma till startsidan. Dessa metoder är väl inarbetade och bör inte brytas. Att vara konsekvent är viktigt på en webbplats. Länkar som heter olika saker men som leder till samma undersidor är förvirrande.

45 Den information som prioriteras högst på en webbplats av målgruppen, är den om tjänsterna som erbjuds. Redan på startsidan ska det framgå vad företaget kan erbjuda sin målgrupp. Webbplatsen ska inte vara överbelamrad med information men ändå innehålla tillräckligt mycket information för att besökarna ska förstå innebörden av tjänsten. Texten får inte innehålla frågor som lämnas obesvarade utan måste vara tydlig och rak. Besökarna ska inte behöva kontakta företaget för att ställa frågor om själva tjänsten.

Utifrån designtesterna framkom det att bildelement som är placerade i nära anslutning till textstycken, uppfattas som en del av texten, jämfört med om de ligger fristående och mer särskiljt från texten. Det bildspel som figurerade på startsidorna i designskisserna, upplevdes bidra med information på egen hand när det låg skiljt från texten. När det befann sig i närmare anslutning till texten upplevdes det endast vara ett komplement. Detta stämmer med de

gestaltlagar Molich beskriver gällande närhet och slutenhet i en layout.

Det vi kom fram till gällande webbplatser för företag inom eventbranschen var att

webbplatsen bör ge en bild av vilken prisnivån är, även om företaget inte kan eller vill gå ut med exakta prisuppgifter. Målgruppen har ofta en bestämd budget och kan då avgöra om företagets tjänster passar prismässigt eller inte.

5.1.4.1 Menyer

Huvudmenyn bör utformas efter webbplatsens övriga layout. Menyn ska vara så pass tydlig att besökarna ser vart den ligger och vilken sida de befinner sig på, men den ska inte störa andra designelement.

Utifrån genomförda navigationstester kan vi dra slutsatsen att en otraditionell huvudmeny känns roligare att använda, om den är minst lika tydlig som den traditionella. Det får inte råda någon förvirring om vart länkarna leder. En otraditionell meny uppskattas om det känns som att den ger någonting extra till upplevelsen istället för att bara fungera som en meny för att navigera på webbplatsen.

5.1.4.2 Språkversioner

Om det ska finnas möjlighet att uppleva webbplatsen på flera olika språk, bör dessa versioner vara utformade på samma sätt som den svenska. Det bör endast vara språket som ändras och det bör ändras över hela webbplatsen, inte bara vissa delar eller där personen befinner sig just då. Layout, bilder och innehåll bör vara desamma oavsett språk.

5.1.4.3 Särskiljning av innehåll

Innehållsanalys har visat prov på det teorin säger om hur innehåll på en webbsida bäst särskiljs och anpassas för skumläsning. Slutsatser som kan dras är att blankrad bör användas för att dela upp textblock. Blankrad kan med fördel användas tillsammans med knappar, fetstil, punktlistor och mellanrubriker för att dela upp innehållet.

5.1.4.4 Nyhetsflöden

En slutsats vi kan dra utifrån genomförd innehållsanalys och användartest är att nyhetsflöden uppfattas positivt ur informationssynpunkt. Nyheterna måste dock vara relevanta för

46 en kortare text om vad varje post handlar om innan de tar beslutet om de vill läsa vidare eller inte, det vill säga klicka sig vidare till nyhetsarkivet. Det är ett led i att dela upp målgruppen efter varje individs syften och intressen med att besöka webbplatsen. Samtliga besökare ska inte behöva gå igenom samma struktur.

Om webbplatsen innehåller ett nyhetsflöde bör det finnas på startsidan, samt åtkomligt från undersidor där är relevant att kunna klicka sig vidare till nyheterna.

5.1.4.5 Kontaktuppgifter och presentation av medarbetare

Navigationstesterna visade att när besökarna letade efter kontaktuppgifter klickade de sig vidare till dessa genom huvudmenyn. De uppskattade dock att kontaktuppgifterna fanns statiskt på varje undersida på webbplatsen, ifall de inte skulle hitta till kontaktsidan. Det räcker dock inte att ha kontaktuppgifterna genomgående på webbplatsen, målgruppen vill ha en specifik undersida för detta.

Användartesterna på befintliga webbplatser gav oss information om att telefonnummer är allra högst rankat hos målgruppen som den kontaktuppgift man helst vill ha. Ett telefonsamtal ger möjlighet till personlig kontakt, någonting som är viktigt vid denna typ av förmedling av tjänster. E-postadress var den näst viktigaste kontaktuppgiften att ha med.

De företag som varken har kontaktformulär eller möjlighet till bokning direkt på webbplatsen, fokuserar också övervägande på sitt eget företag i tilltal och innehåll. Detta kan uppfattas som att de inte ser sin webbplats som en del i tjänsterna de erbjuder, utan bara någonting som ska leda vidare.

Presenteras personalen på kontaktsidan önskas förutom namn, telefonnummer och e- postadress också fotografier. Det ger en mer personlig kontakt. Målgruppen framhöll att de kände sig tryggare om det fanns bilder på medarbetarna, eftersom de då vet vem de pratar med. Hur företaget visar upp och presenterar sin personal, kan också vara avgörande för uppfattningen målgruppen får om hur företaget är och fungerar i stort, vilket användartester på befintliga webbplatser visade.

Related documents