• No results found

Vi har valt att presentera våra fyra intervjupersoner var för sig för att på sätt underlätta både för oss och för läsaren när vi längre fram ska analysera vad de gav uttryck för efter den traditionella lektionen och efter de tre lektionerna i bollbas. Vidare vill vi med detta upplägg

ge en så klar och tydlig bild över varje informants allmänna- och idrottsliga bakgrund för att eventuellt kunna se varför de ger uttryck för det de gjorde när de beskriver sin upplevelse efter den traditionella lektionen och efter bollbaslektionerna. Vi valde ut våra fyra intervjupersoner efter kriterierna; kön och van eller icke van bollutövare. Dessutom valde vi att ha fyra intervjupersoner för att se hur våra variabler; kön och van eller icke van bollutövare förhåller sig till varandra. Det gör vi för att få med både vana och icke vana bollutövare av båda könen.

5.5.1 Allmän- och idrottslig bakgrund - icke van bollutövare (pojke)

Kalle är 16 år gammal och går i första året på gymnasiet. På fritiden brukar han mest umgås med vänner, men även sitta vid datorn och kolla på film. På helgerna är det ofta fest. Kalle är även klädintresserad. Kalle är uppväxt i Lund där han går i skolan och han har bott där hela sitt liv. Här bor han tillsammans med mamma, pappa och sin lillebror och stora syster. Hans pappa arbetar på bank och har dessutom även ett eget företag medan mamman är skattejurist. Kalles har spelat fotboll i några år och han har även spelat innebandy en del år. Kalle har även styrketränat seriöst ett tag men det har han slutat med. På sommaren spelar han golf och på vintern är det snowboardåkning som gäller. I dagsläget är det ingen idrott som Kalle utövar regelbundet. Periodvis styrketränar han dock. Anledningen till att han inte utövar någon idrott regelbundet är att han efter en tid tappar intresset, samt att han inte känner att han utvecklas mer. Anledningen till att Kalle har börjat med de idrotter han nämnt genom hans spontan- idrottande med sina kompisar och när han då känt att han varit bra på den aktuella idrotten har han börjat med den i en förening. Familjens idrottsbakgrund är att pappan åker längdskidor och att storasystern har sysslat med hästar. Vidare ägnar sig familjen sig åt friskis och svettis träning eller ”samvetsträning” som Kalle uttrycker det.

5.5.2 Allmän- och idrottslig bakgrund - icke van bollutövare (flicka)

Lotta är 16 år gammal och går första året på gymnasiet. Hon är en väldigt sportig flicka som tränar taekwondo och golf på fritiden. Vidare umgås hon med vänner, men hon studerar även jättemycket. Lotta bor i Staffanstorp, en kommun i närheten till staden men är inte uppväxt där utan i en annan förort. Lotta bor med sin mamma, pappa och sin lillasyster. Hennes pappa har utländsk bakgrund medan mamman är svensk. Lottas har en jättebra kontakt med sina föräldrar och hon nämner att hon kan prata med dem om allt. Hennes pappa är ägare till ett företag med verksamhet både i Sverige och i utlandet och inom företaget arbetar även Lottas

mamma i en chefsposition. Lottas idrottsbakgrund tog sin början i och med att hennes pappa ville att hon skulle börja med någon form av idrott. När hon var liten höll hon på med plask och lek som ledde in henne på simning. Vidare har hon sysslat med gymnastik och judo, pappan är judoinstruktör, men idag är det taekwondo och golf som tränas. Taekwondo har Lotta utövat sedan hon var sju år gammal och tränar det regelbundet tre dagar i veckan, medan hon först förra året började med golf. Familjens idrottsbakgrund är att pappan är judoinstruktör och har varit det under lång tid medan mamman tränar på friskis och svettis. Familjen har även ett hemmagym och där tränar både pappa och mamma. Hennes lillasyster tränar taekwondo. Anledningen till att Lotta har börjat med någon form av idrott är att hennes pappa velat att hon skulle idrotta eftersom han själv idrottar. En annan anledning till att hon utövar taekwondo är att det emellanåt kan vara bråkigt där hon bor och då vill hon kunna skydda sig om det skulle behövas.

5.5.3 Allmän- och idrottslig bakgrund - van bollutövare (pojke)

Pelle är en kille på sexton år och går första året på gymnasiet. Han är uppvuxen och bor i Genarp utanför Lund. Där bor han tillsammans med sina båda föräldrar och två syskon. Han har en äldre bror som går andra året på gymnasiet och en yngre bror som går i årskurs fem i Genarp. Under sin uppväxt bodde Pelle även två år i Saudiarabien. Pelles pappa arbetar som flygledare och hans mamma arbetar som lärare på en gymnasieskola i Lund. Pelle har varit intresserad av olika idrotter i hela sitt liv och han tycker att han alltid haft ganska lätt för det. Under sin uppväxt testade Pelle på många olika idrotter, han höll på med innebandy, badminton, fotboll, pingis, ja lite allt möjligt. Idag spelar Pelle bara fotboll och innebandy och så tränar han på gym också. Båda Pelles föräldrar har varit aktiva inom idrotten när de var yngre. Pelles pappas spelade pingis och hans mamma spelade handboll. Idag så utövar inte hans pappa någon idrott medan hans mamma är ute och springer lite då och då. Båda Pelles bröder spelar också fotboll. Pelle började idrotta tidigt så han vet inte direkt varför han började med det. Han tror att det hade att göra med att han tyckte det var kul och att han var duktigt på det. Men också för att hans kompisar höll på med. Idag idrottar Pelle för att han tycker det är kul och för att det är socialt, han träffar sina vänner. Men han gör det även för att hålla sig i form.

5.5.4 Allmän- och idrottslig bakgrund - van bollutövare (flicka)

Stina är, enligt henne själv, en glad, pratsam och aktiv tjej på sexton år som går första året på gymnasiet. Hon är uppvuxen i Stockholm men flyttade ner till Skåne för ett år sen. Idag bor hon hos sin mamma i Lomma, medan hennes pappa bor i Svedala. Hon har en lillebror samt ”plastsyskon” som har tillkommit när hennes föräldrar har skaffat ny partner. Stinas mamma är konsult och arbetar med att utveckla datasystem för företag och hennes pappa har en chefposition på en stor statlig institution. Stina var väldigt aktiv som barn, vid fyra års ålder så började hon att rida och det gjorde hon fram till hon var tolv år. Samtidigt så höll hon på med både dans och gymnastik. När Stina gick i trean började hon med simning och hon testade också på friidrott. Vid tretton års ålder så slutade Stina med både simningen, dansen och ridningen, och började spela handboll istället. Idag så spelar Stina handboll i ett lag i Lund och så styrketränar hon och spelar golf. Stinas pappa spelade handboll när han var yngre och hennes mamma har dansat hela livet, samt varit dansinstruktör. Hennes lillebror har både gått på judo, pingis, simning och spelat fotboll. Stina började idrotta för att hon tyckte det var kul och för att ha någonting att göra på fritiden. Hon har alltid varit sån som vill prova massa nya saker. Idag idrottar Stina mest för hälsans skull, men även för att hon har kommit bra in i handbollslaget och har många kompisar där. En annan anledning till att Stina håller på med handboll är att hon inte vet vad hon skulle göra om hon inte spelade handboll. För Stina är den sociala delen av idrotten viktig, del för att man umgås mycket med och skapar kompisrelation till dem man tränar med, men också för att ha någon annan än sina föräldrar att prata med.

5.6 Analys av intervjupersonernas upplevelse av den traditionella

Related documents