• No results found

2.3 Bostadsrättsföreningar

4.2.2 Presentation av medlemmar

Alexandra

Alexandra arbetar som handläggare på Skatteverket, men hon har tidigare arbetat på en

revisionsbyrå samt med löpande bokföring. Hon har bott i två olika bostadsrättsföreningar under sin livstid, i den aktuella föreningen Apelsinen har hon bott i ungefär två år och i den föregående cirka tio år. För tillfället har hon ingen speciell befattning i sin förening, däremot har hon tankar på att ställa upp som styrelseledamot vid nästa föreningsstämma. Alexandra beskriver sig själv som insatt i föreningen då hon studerar varje års årsredovisning.

Anton

Anton är för tillfället student och studerar till civilingenjör. Han besitter inga tidigare

erfarenheter inom området ekonomi eller liknande. I den nuvarande föreningen, Apelsinen, har Anton bott i två och ett halvt år vilket även är den enda föreningen han har bott i. Anton berättar att han inte har eller tidigare haft någon speciell befattning i föreningen, utan är endast medlem. Han förklarar vidare att han inte är speciellt aktiv eller insatt i föreningen, men att hans sambo är det. På så sätt håller han sig relativt uppdaterad kring det som händer i föreningen.

28 Alicia

Alicia är en nypensionerad grund- och förskollärare. Hon har inte några tidigare erfarenheter inom ekonomi, endast vad gäller hennes egen privatekonomi samt budgetarbete som ordförande. Alicia har bott i ett antal olika bostadsrättsföreningar under ett flertal år, sammanlagt rör det sig kring 25–30 år. I hennes nuvarande förening, Ananasen, har hon bott fyra år i. Alicia är

ordförande i sin förening och har varit det i två år, tidigare var hon sekreterare i samma förening. Som ordförande sammankallar hon till styrelsemöten en gång i månaden och ser till att allt fungerar likt en vaktmästare eller kontaktperson.

Beatrice

Beatrice arbetar som avdelningschef på sjukhuset i Västerås, men är i grunden

narkossjuksköterska. I yrket arbetar Beatrice med en del ekonomi då hon budgeterar den enhet hon har ansvar för. Hon har endast bott i den aktuella bostadsrättsföreningen, Bananen, sedan 2007. Beatrice har tidigare varit styrelseledamot under två år men efter att hon lämnat den posten har hon inte varit lika aktiv i föreningen.

Bo

Bo arbetar som bolagsjurist för ett stort svenskt företag, men har inga tidigare erfarenheter vad gäller ekonomi. Han har bott i föreningen i strax över två år, föreningen Bananen är den enda han har bott i. Bo är ordförande i föreningen och har varit det i omkring ett år. Ordföranderollen tycker Bo är nyttig eftersom den ger honom möjlighet att vara med och påverka samt följa upp de beslut som tas. Rollen gör honom även mer insatt och aktiv i föreningen.

Bella

Bella arbetar som sjuksköterska på ett äldreboende och hon har ingen erfarenhet av ekonomi sedan tidigare. Hon har bott i en bostadsrättsförening sedan år 1997, men i den aktuella

föreningen sedan den startade år 2000. Bella sitter med i styrelsen som ledamot och har gjort det under ett års tid. Hon har tidigare suttit med i styrelsen i olika omgångar. Bellas roll innefattar inga speciella ansvarsområden men hon är med och fattar de beslut som ska tas. Trots att Bella är med i styrelsen är hon inte speciellt insatt i föreningen eller dess ekonomi.

29

4.2.3 Förtroendet

Alexandra

Alexandra uppger att revisorn ska granska föreningens ekonomi samt deras förvaltning, det vill säga styrelsens uppdrag. Hon säger att revisorn ska se till att årsredovisningen ska vara förenlig med verkligheten och vara rimlig. Alexandra menar också att det ingår i en revisors arbetsuppgift att söka efter missförhållanden. Hon beskriver att en revisor bör kunna utläsa om förskingring eller andra ekonomiska brott har begåtts i föreningen. Revisorn bör även upptäcka om styrelsen har brustit i sin roll, till exempel genom att ha tagit ett beslut som egentligen skulle ha tagits av stämman. Ett annat exempel är om styrelsen inte har hanterat en fråga, från en medlem, trots att det ingår i deras uppgifter. Alexandra menar på att det med självklarhet ingår i en revisors arbetsuppgifter att upptäcka ekonomiska problem. Inte endast att revisorn ska upptäcka dessa, utan också varna föreningen och framförallt styrelsen om föreningen visar på för stora förluster som styrelsen inte arbetar med att motverka. Utöver det anser Alexandra att revisorn ska förse föreningen med förslag på åtgärder som bör vidtas för att förhindra att föreningen fortsätter gå med en förlust.

Alexandra anser att när en revisor lämnar en ren revisionsberättelse, behöver det inte innebära att alla uppgifter i årsredovisningen stämmer. Däremot säger hon att årsredovisningen trots det är pålitlig eftersom den återspeglar föreningens ekonomiska ställning. Alexandra har förståelse för att en revisor inte kan anmärka på alla mindre fel, utan att denne ser till väsentligheten i felet. Hon menar på att en differens på några tusen kronor kan vara väsentligt för en förening, men inte för en annan. Det går således inte att sätta en specifik beloppsgräns, det kan troligtvis variera mellan föreningarna.

Alexandra förklarar att hon har ett högt förtroende för föreningens revisor. Hon tror att

anledningen till det är hennes erfarenhet av arbete på en revisionsbyrå där hon har kunnat se den arbetsgång revisorer har. Däremot förstår hon givetvis att alla felaktigheter inte kan upptäckas, men att en så utförlig revision som möjligt genomförs.

Anton

Anton menar att en föreningsrevisor granskar det ekonomiska, att alla siffror överensstämmer med det som hänt i föreningen under det gångna året. Anton belyser att det enbart är den

30 ekonomiska delen revisorn granskar. Anledningen till granskningen säger han är att

medlemmarna ska få ta del av informationen och få en garanti på att ekonomin har skötts på rätt sätt. Han menar därmed på att det med självklarhet ingår i en revisors arbetsuppgifter att söka efter missförhållanden. Anton anser även att det ingår i revisors arbetsuppgifter att upptäcka ekonomiska problem. En revisor bör, enligt honom, varna föreningen om att den har ont om likvida medel alternativt har stora skulder. Om en ren revisionsberättelse lämnas anser Anton att det inte ska finnas några sådana varningar. När en revisor har lämnat en ren revisionsberättelse tror Anton det innebär att en årsredovisning är helt felfri. Att varje krona är granskad och överensstämmer med dess verkliga värde.

På frågan om hur Anton ser på förtroendet för föreningens revisor blir han först tveksam eftersom han inte är speciellt insatt i föreningen och vet knappt vem föreningens revisor är, han vet däremot att föreningsrevisorn är en extern part. Det faktum att det är en extern revisor har bidragit till att Anton har större förtroende för revisorn, än om det skulle vara en intern sådan. Han anser nämligen att den externa revisorn troligtvis inte har någon relation till föreningen och således inte har något eget intresse av att visa föreningen som bättre eller sämre.

Alicia

Alicia anser att revisorns roll i föreningen är av stor vikt. Revisorn ska gå igenom alla siffror och kontrollera att de stämmer. Alicia anser att det inte direkt ingår i en revisors arbetsuppgifter att söka efter oegentligheter men att en erfaren revisor bör kunna utläsa om något inte står rätt till. Däremot ska revisorn inte gå in med inställningen att leta efter missförhållanden. Hon menar att det är inkluderat i deras profession att se till att allting är ordentligt utfört. Om revisorn skulle upptäcka en brist tror hon att det meddelas till medlemmarna och styrelsen. Att en revisor ska upptäcka ekonomiska problem är något Alicia definitivt förmodar. Exempel på ekonomiska problem menar hon är större skulder än vad föreningen har möjlighet att betala. När revisorn upptäcker en ekonomisk ofullkomlighet menar hon återigen att denne ska återkoppla upptäckten till medlemmarna och styrelsen. Hon hoppas på att alla siffror i en årsredovisning stämmer till 100% om en ren revisionsberättelse har utlämnats av revisorn, varpå hon menar att revisorn skriver under att allt stämmer genom att lämna sin underskrift. Alicia har förtroende för föreningens revisor där hon litar på att denne är opartisk och objektiv i sin utredning.

31 Beatrice

Beatrice har inte speciellt stor kunskap kring vad en revisor gör eller vad som granskas. Däremot vet Beatrice att, när hon var styrelseledamot, hade föreningens revisor en årlig genomgång av årsredovisningens uppbyggnad. Beatrice tror att det ingår i en revisorns arbetsuppgifter att söka efter missförhållanden, dock endast vad gäller ärenden inom det ekonomiska området. Hon anser därmed inte att det ingår att söka efter missförhållanden där exempelvis styrelsen inte sköter sina uppgifter eller tar felaktiga beslut. Beatrice tror också att det ingår i revisorns arbetsuppgifter att upptäcka ekonomiska problem. Ett exempel hon gav var om föreningen får dåligt med pengar ska revisorn informera om det och föreslå förbättringsförslag såsom höjning av avgiften. Om en revisor lämnar en ren revisionsberättelse tror Beatrice att årsredovisningen med säkerhet

stämmer. Hon förklarar vidare att hon inte har kunskap inom området och således måste kunna förlita sig på revisorn samt dess granskning. Sedan hon frånsagt sig sin styrelsepost har hon inte längre insyn i föreningen, vilket gör det ännu viktigare att hon kan förlita sig på revisorns granskning. Hon har dock förståelse för att det kan förekomma små felaktiga summor vilka kan vara svåra för en revisor att upptäcka, men generellt ska större summor upptäckas.

Beatrice har ett högt förtroende för revisorn i föreningen där hon litar på en revisors underskrift. Hon tycker det är bra att revisorn är extern, om det hade varit en intern revisor anser hon att det finns större risk för fusk och att revisorn möjligtvis hade haft ett egenintresse i att få igenom saker och ting.

Bo

Bo anser att revisorn ska ta ett helhetsgrepp och granska föreningens alla siffror. Revisorn ska kontrollera att det inte är något som ser konstigt ut och att det inte är någonting som sticker ut, såsom till exempel märkliga utgiftsposter eller extremt höga lån. Bo säger att det enda han själv har med föreningsrevisorn att göra är att välja om denne på årsstämman. Sedan får de även in årsredovisningen från revisorn där denne har skrivit sitt utlåtande. Bo tror inte att det ingår i en revisors arbetsuppgifter att aktivt söka efter missförhållanden. Däremot tycker han att revisorn bör uppmärksamma om de stöter på något som inte stämmer. Bo tror definitivt att det ingår i en revisors arbetsuppgifter att uppdaga ekonomiska problem. Han menar att revisorn är den sista att se föreningens räkenskaper och att det således är hen som ska upptäcka eventuella problem i detta slutskede. Däremot belyser han styrelsens ansvar att själva ha koll på föreningens ekonomi, men att revisorns roll motiveras av deras expertis. Om en ren revisionsberättelse lämnas säger Bo

32 att han skulle lita på innehållet i årsredovisningen, dock har han förståelse för att revisorerna endast kan göra en granskning på det material de har tillgängligt. Han är därmed medveten om att det kan förekomma “småfel”, men det är inget som påverkar hans tillförlitlighet vad gäller årsredovisningens korrekthet. Skulle ett fel i årsredovisningen uppdagas anser han inte att det är revisorernas fel, utan istället styrelsen alternativt Fastighetsförvaltarna som inte har redovisat alla uppgifter till revisorerna.

Bo har ett stort förtroende för föreningens revisor, vilket han grundar i att det inte har funnits misstanke mot revisorn under den tid han har varit aktiv i föreningen. Även det faktum att det inte har framkommit några skandaler gällande revisionsbyrån eller andra stora byråer har gjort att hans förtroende har förblivit stort. Samtidigt menar han att det är enkelt att ha förtroende för någon med expertis inom det berörda området.

Bella

Revisorn har enligt henne en stor roll i föreningen och det är därför viktigt att medlemmarna känner sig trygga med personen, vilket hon gör då de haft samma revisor under flera år. Hon upplever att deras revisor har bra koll samtidigt som denne stöttar styrelsen genom att komma med behjälpliga råd. Bella vet inte om det ingår i revisorns arbetsuppgifter att söka efter oegentligheter men hon tycker att är bra om det utgör en del av arbetet. Hon ser gärna att revisorn objektivt uppmärksammar om denne stöter på något som inte ser ut att överensstämma med lagen. Däremot tror hon inte att det är något revisorn aktivt letar efter. Vad gäller en

revisors arbetsuppgift att upptäcka ekonomiska problem är hon osäker, men menar att det skulle vara bra om revisorn signalerar ifall föreningens ekonomi försämras. I sådana lägen skulle revisorn kunna ge förslag på åtgärder föreningen kan ta till för att undvika att hamna i problem, till exempel höjning av avgifterna. Bella förutsätter att årsredovisningen stämmer till varje krona när revisorn lämnar en ren revisionsberättelse.

Bella har ett högt förtroende för föreningsrevisorn eftersom denne har varit densamma under en längre tid vilket tyder på att det inte funnits några skäl att misstänka något. Bella tycker det är tryggt att revisorn är en utomstående part som arbetar på en byrå vilken har stor respekt och lång erfarenhet. Hon anser att kontinuitet är en viktig del av förtroendet, vilket hon menar på att deras revisor har då de haft samma under en längre tid.

33

4.2.4 Oberoendet

Alexandra

Som förklaring till begreppet oberoende i sammanhanget revision nämner Alexandra att orsaken till att revisorer finns är för att intressenter ska kunna lita på att den information föreningen utger är äkta. För att informationen ska stämma med verkligheten får revisorn själv inte ta ställning till någons parti eller ha något eget intresse av att visa föreningen som bättre eller sämre. För att en revisor ska vara oberoende, enligt Alexandra, ska denne inte ha något egenintresse i föreningen. Oavsett om en gammal vän är medlem i föreningen eller en släkting är ordförande, bör revisorn inte granska den föreningen eftersom revisorn inte vet hur det kan påverka dennes opartiskhet. Hon fortsätter med att säga att en revisor inte bör ta ett uppdrag där denne har ett eget intresse. Däremot tror hon att det är en självklarhet för revisorer.

Anton

För att revisorn ska vara oberoende i en bostadsrättsförening belyser Anton återigen vikten av att ha en extern revisor. Enligt Anton bör en revisor inte ha något intresse i föreningen eller dess fastighet. Om en revisors förälder, annan släkting eller vän bor i en förening där revisorn ska utföra granskning tycker Anton att revisorn bör avsäga sig uppdraget. Anton har ingen vetskap kring hur hans föreningsrevisor har agerat för att upprätthålla sitt oberoende, men han skulle gärna se att en revisor frånsäger sig ett uppdrag i en förening där denne får eller har koppling till. Exempelvis om revisorns mamma skulle flytta in i föreningen. Anton har inte fått någon

information om vilka skyldigheter revisorn har gentemot föreningen. Han kan eventuellt fått någon information skickad till sig, men inget han har uppmärksammat.

Alicia

Att en revisor själv skulle bo i den förening som revideras tycker Alicia inte är lämpligt eftersom det kan påverka revisorns oberoende. Hon anser att revisionen ska utföras av en extern part och att denne enbart ska vara en person som medlemmarna känner till namnet på. Det är inte heller passande att en revisors familj eller vänner bor i föreningen. Däremot har Alicia aldrig funderat över om revisorn har gjort något speciellt för att upprätthålla sitt oberoende. För att få reda på vilka skyldigheter revisorn har gentemot föreningen har Alicia själv läst vad som står i

föreningens stadgar gällande revisorns arbetsrutiner. Någon information skickad till sig kommer hon inte ihåg om hon har fått.

34 Beatrice

För att en revisor ska verka som oberoende part ska denne, enligt Beatrice, till exempel inte bo i den bostadsrättsföreningen den har hand om, eftersom det kan påverka revisorns granskning om det finns ett eget intresse. Efter att ha funderat ett tag ser hon det dock från en annan synvinkel, hon menar istället att det kan vara en fördel att revisorn själv bor i föreningen. Eftersom revisorn då granskar föreningen extra noggrant för att med säkerhet kontrollera att föreningens ekonomi är god. Utöver det anser hon inte att en revisor bör sitta i styrelsen eftersom det skulle skapa en jävsituation. Hon tycker däremot inte att det är av någon betydelse om revisorn har en

familjemedlem eller vän som bor i föreningen. Hon har ett stort förtroende för revisorn vilket hon baserar på att revisorer går igenom ett flertal olika tester innan de får bli revisorer. Om revisorn skulle vara inblandad i föreningens ekonomi bör den avsäga sig uppdraget på en gång. Beatrice har dock aldrig själv varit med om någon specifik händelse relaterat till detta.

Bo

Bo menar på att revisorns oberoende, från hans perspektiv, stärks av att föreningen har

Fastighetsförvaltarna som en mellanhand. Alla frågor angående ekonomi med mera går genom dem, istället för att föreningen hör av sig med frågor direkt till revisorn. Bo anser inte att revisorns oberoende skulle påverkas av att denne bor i den föreningen som denne granskar, det skulle dock vara annorlunda om revisorn satt i styrelsen. I och med att revisorn inte gör annat för föreningen än att granska dess uppgifter skapas inte någon intressekonflikt eller onödig

interaktion mellan medlemmarna och revisorerna, som revisorerna egentligen inte har att göra med. Således påverkas inte föreningsrevisorns oberoende. Bo känner inte till att föreningens revisor agerat på något speciellt sätt för att upprätthålla sitt oberoende.

Bella

Att föreningen har en extern revisor tycker Bella är bra för revisorns oberoende till föreningen. Hon tycker det känns bra att revisorn inte har någon koppling till föreningen men hennes förtroende för revisorn skulle inte minska om till exempel en släkting till revisorn flyttade in i föreningen. Bella har inte upplevt att föreningsrevisorn har agerat på ett visst sätt för att upprätthålla sitt oberoende.

35

4.2.5 Förväntningar

Alexandra

Alexandra menar att hon själv har relativt rimliga förväntningar på vad en revisor gör, vad denne ska upptäcka eller kan förbise. Hon tror däremot att andra medlemmar, som inte är lika insatta i revisorsyrket och dess regler, kan tro att en revisor är mer av en “ekonom” vilken förvaltar föreningens ekonomi.

Anton

Anton har inte uppmärksammat något förväntningsgap mellan revisorn och medlemmarna i föreningen. Han säger att det kan bero på att han inte är speciellt aktiv i föreningen och därför inte kommer i kontakt med medlemmarnas frågor eller funderingar.

Alicia

Förväntningsgapet är något Alicia själv aldrig har stött på under sina år som boende i olika föreningar. Om det däremot skulle uppstå en situation där en medlem kontaktar revisorn med frågor som inte angår denne tycker hon att det är revisorns ansvar att upplysa medlemmen om vilka uppgifter revisorn har och vad uppdraget omfattar.

Beatrice

Beatrice har aldrig upplevt ett förväntningsgap mellan medlemmarna och revisorn, hon har därmed inte reflekterat över det. Hon tycker att styrelsen håller alla medlemmar bra informerade om alla beslut som ska tas samt att revisorn gör det som denne ska.

Bo

Att ett förväntningsgap mellan medlemmarna och revisorn skulle finnas är inget Bo själv har tänkt på. Som svar på frågan belyser han vikten av Fastighetsförvaltarna, han anser att dessa är enkla att kontakta och ger snabba svar. Han tror att föreningar som inte använder sig av

Fastighetsförvaltarna kan vända sig med irrelevanta frågor till revisorn i större utsträckning. I sådana fall tror han att det enklare kan leda till att medlemmar missförstår och därmed har andra

Related documents