• No results found

Privata tjänster

Den privata tjänstesektorn är den näringsgren som har haft den bästa

sysselsättningsutvecklingen i länet under flera år. Under 2013 beräknas orderingången och sysselsättningen inte öka lika starkt som tidigare, bland annat till följd av den svaga industrikonjunkturen. Inför 2014 är optimismen högre än vid de två senaste

prognostillfällena, även om den i Västerbottens län är något lägre än riket som helhet4. Inom detaljhandeln råder en svag optimism, samtidigt som den ekonomiska utvecklingen är osäker. Konsumenterna blir försiktigare till följd av den rådande oron, men aktiviteten har ändå varit högre än förväntat även om många köp sker på kredit. Inom området

sällanköpsvaror syns en nedgång. Konkurrensen inom området hemelektronik är mycket stor.

Många sysselsatta inom handeln är ungdomar och branschen är ofta en viktig första kontakt med arbetslivet. Utfallet har sällan nått upp till förväntningarna inom handeln. Antalet sysselsatta inom handeln var 11 700 personer i slutet av 2011.

Livsmedelshandeln bedöms vara stabil och antalet sysselsatta väntas öka till följd av det nya köpcentrum som ska etableras i Umeå. Nettoeffekten blir emellertid begränsad på grund av strukturförändringar och försämrade villkor för handel i kommunerna runt Umeå.

Inom området finansiella tjänster och företagstjänster, även benämnd som

uppdragssektorn, har utvecklingen varit stark under flera år men försvagats tydligt på grund av konjunkturläget. En klart lägre andel av företagen förväntar en ökning av uppdragsvolymen fram till slutet av 2013 och fram till årsskiftet 2014-2015. Industriföretag är viktiga kunder för branschen och följdeffekter är vanliga, om än med viss fördröjning. Konsulter inom IT, ekonomi och juridik är yrkesgrupper som är vanliga i sammanhanget. Branschen sysselsatte drygt 9 000 personer i slutet av 2011.

En stor optimism råder inom information och kommunikation som omfattar företag inom IT, data och kommunikation. En klar majoritet av företagen tror på en förbättring fram till hösten 2014. Personer med relevant utbildning och erfarenhet har en god arbetsmarknad.

Branschen sysselsatte 3 350 personer i slutet av 2011.

Företag inom hotell, restaurang, konferensanordnare och turism5 är mest optimistiska av samtliga inför det kommande året och utgångsläget är gott. I Umeå pågår fortfarande om- och tillbyggnad av hotell och nybyggnationer planeras för att öka kapaciteten. Kapaciteten kan emellertid komma att öka mer än efterfrågan. Den bedömningen gäller främst för tiden efter Kulturhuvudstadsåret 2014, under vilket full beläggning är sannolik under stora delar av året.

Branschen sysselsatte 3 050 personer i slutet av 2011.

4 Hänvisning till tabell ”Konjunkturindex”.

5 Även termen ”upplevelsenäringarna” används på företag verksamma inom detta segment.

I inlandet expanderar upplevelsenäringarna fortfarande i Tärnaby- och Hemavanområdet men utbyggnadstakten har dämpats. Antalet besökare från Norge, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Italien har ökat sedan några år tillbaka. Personal med goda kunskaper i de aktuella språken har en god marknad. Det råder en återkommande säsongsmässig brist på ordningsvakter i fjällvärlden. Frågan är inte helt lätt att lösa med hänsyn till att ackreditering från Polismyndigheten krävs för att få arbeta som ordningsvakt. Lokalt upplevs frågan som mycket betydelsefull.

Transportnäringen är svårbedömd när det gäller framtidsutsikterna eftersom den är beroende av situationen i flertalet branscher, inte minst tillverkningsindustrin och handeln.

Industrins behov av transporter bedöms vara minskande medan såväl byggsektorn som handeln bedöms behöva mer transporter, i synnerhet efter halvårsskiftet 2014. Överskottet på lagerarbetare är fortfarande stort. Antalet sysselsatta var 5 750 personer i slutet av 2011.

Antalet passagerare med buss har ökat på grund av problem med tågtrafiken på Botniabanan samt norrut. Ett antal bussförare som har uppnått pensionsåldern arbetar regelbundet på grund av brist på bussförare. Dessutom trafikeras linjen Umeå-Lycksele nu åter med tåg.

Sammantaget bedöms behovet av persontransporter förbli i stort sett oförändrat eller öka något under prognosperioden. En viktig förklaringsfaktor är den stora ökningen av e-handeln som har förbättrat paketmarknaden avsevärt.

Även utrustning som används av gruvindustrin i samband med projektering och uppstart av nya gruvor behöver transporteras, liksom den malm som bryts. De gruvor som öppnas innebär långsiktigt goda utsikter för transportföretagen. För närvarande är dock råvarupriserna betydligt lägre än 2011 när många beslut om prospektering fattades och vissa projekt är i nuläget inte aktuella.

Det råder brist på bergarbetare i landets gruvdistrikt men utbildningar pågår och planeras.

Antalet sysselsatta i Västerbottens län beräknas förbli oförändrat men det långsiktiga behovet av ny- och ersättningsrekryteringar är betydande i hela norra Norrland. Intresset för att arbeta inom gruvindustrin är stort och den nya tekniken har inneburit att även kvinnor allt oftare väljer denna industrigren. Norrbottens och Västerbottens län samt Bergslagen är dominerande distrikt i Sverige. En speciell Arbetsförmedling har inrättats i Kiruna för att säkerställa

personalbehovet i branschen. Arbetsförmedling gruvnäring gör egna prognoser på grund av näringens betydelse och behovet av personal, som dock för närvarande inte är lika stort som man hoppats. Antalet sysselsatta inom gruvnäringen i länet har under lång tid varit omkring 850 personer.

Utbyggnaden av vindkraft i länet beräknas fortsätta om än i klart långsammare takt.

Uppbyggnadsfasen är till fördel för transportnäringen, men när kraftverken väl är i drift

kommer transporter att bli aktuella endast i samband med underhåll och renovering av anläggningarna. Bristen på vindkrafttekniker bedöms vara långsiktig men har minskat.

Utbildningar bedrivs i syfte att avhjälpa delar av bristen. Grupper av elektriker har genomgått utbildning och fått arbete.

Bemanningsföretagen har för närvarande en klart svagare marknad jämfört med 2010 och 2011. Försvagningen inleddes under 2012 och har nu även nått personal uthyrda till industrin.

Den svaga konjunkturen och osäkerheten om framtiden är orsaken till bemanningsföretagens försvagade roll. Läget bedöms bestå en längre tid. För sysselsättningen inom hushållsnära tjänster har RUT-avdraget fortfarande betydelse.

Diagram 7. Arbetsförmedlingens konjunkturindex. Arbetsställen inom privata tjänster. Västerbottens län. Våren 2007–hösten 2013

Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar.

0 10 20 30 40 50 60 70

07V 07H 08V 08H 09V 09H 10V 10H 11V 11H 12V 12H 13V 13H Nettotal

Västerbottens län Historiskt genomsnitt, Västerbottens län Riket

Related documents