• No results found

4.   Empirisk  studie

4.2.   Resultat

4.2.4.   Problem  som  upplevs  i  samband  med  feedback

   

4.2.4. Problem  som  upplevs  i  samband  med  feedback   Ledarperspektivet  

 

Under utvecklingssamtalen beskriver en respondent stämningen och atmosfären som högtidlig, akademisk eller spänd. Men även att samtalen sker slentrianmässigt och att det blir mycket formalia kring det hela. En annan upplever under samtalen att medarbetarna ibland försöker försvara sig. Den andra respondenten upplever att det är svårt att ge negativ feedback eftersom det är svårt att ha substans som bygger upp. Men även att medarbetarna har svårt att ta negativ feedback.

”Det kan vara svårt att nå fram även om det är väl underbyggt.” – Chefsrespondent

Respondenten upplever även att det kan vara svårt att få feedback från medarbetarna under utvecklingssamtalen. Den tredje respondenten tycker att det både är svårt att ge positiv feedback eftersom det inte är något som ”trycker på” på samma sätt om det skulle gälla negativ feedback.

Samtidigt som det även kan vara svårt för medarbetarna att ta emot den positiv feedback.

”En del kan bli besvärade av att få beröm, och det kanske är lite svenskt.” – Chefsrespondent Alla tre respondenter anser att företaget är för dålig med att synliggöra positiv feedback, att det smygs med det eller att det sker för lite. Medarbetare borde få synliggöras mer formellt när de gjort något bra. Prisutdelningar som ”månadens medarbetare” eller ”årets arbetsmyra” är roliga anser en respondent. En annan menar att företaget genom gratifikationer kan synliggöra och lyfta

fram medarbetare som gjort bra ifrån sig, och därmed även få en synergieffekt. Men att detta smygs det med.

”Där kan man skriva in folk som inte får så mycket uppskattning för det de gör, vissa syns ju mer i sitt dagliga arbete trots att de inte jobbar ihjäl sig som andra som verkligen gör ett hårt och bra jobb men inte syns.” – Chefsrespondent

”Istället då för att berätta för alla att den här individen har gjort det här och därför har företaget beslutat om en extra gratifikation på säg x antal tusen, så smyger vi med det. Man borde egentligen lyfta fram för att sporra och inspirera, för att fler ska få veta det.” – Chefsrespondent

De tre respondenterna tycker själva att de inte ger tillräckligt med feedback till sina medarbetare.

En respondent menar att problemet inte verkar vara tidsbrist, utan snarare att det blir osynkroniserat med medarbetarna. När respondenten anser sig ha tid att gå omkring och ge feedback, brukar det vara dags för medarbetarna att gå hem för dagen. För en annan respondent är det relationsrelaterade spärrar som hindrar feedbacken ibland. Respondenten anser att det är först när det finns en bra relation upprättad som feedback kan ges, och undviker att ge feedback när det känns framkrystat. Respondenten menar att det måste finnas en viss trovärdighet. Den tredje respondenten anser att det skulle underlätta att ge feedback om denne var mer närvarande, och att det är svårare att ge feedback till de som fysiskt sitter på en annan plats och jobbar.

”… då tänker jag inte begära att min personal ska sitta kvar på övertid och lalla med mig för att de ska få återkoppling.” – Chefsrespondent

”Det är värt att åka runt mycket, men tiden räcker inte till.” – Chefsrespondent

Under en av intervjuerna beskriver en respondent att det finns en viss misstro mot HR, ”att de använder sig av något hemligt språk”. Att ”folk” blir misstänksamma mot skriftlig feedback.

Respondenten menade t ex att ”duktig” kunde vara kod för ”dumskalle” o s v, att det därför finns ett problem i och med hur ”folk” tolkar feedback, huruvida det finns substans i det som skrivs eller om det är dolda budskap. En annan respondent lyfter fram problematiken i stödmallen för utvecklingssamtalen. Respondenten menar att en mall där rutor kan kryssas i ger en digital känsla att det känns fel. Sedan att hårda värden som siffror och målsättningar går att följa upp, medan mjuka värden är lite svårare.

”Ett utvecklingssamtal ska vara mer att man tar sig tid och pratar med medarbetaren, inte att man fyller i en mall tillsammans för att uppfylla kravet från HR… så fort det är ett sådant standardformulär, så känns det lite grann att vi bockar av det här snabbt så har vi gjort det här.

Det är inte direkt inbjudande.” – Chefsrespondent

De vanligaste problem som upplevs i samband med feedback anser respondenterna vara att chefer generellt inte är tillräcklig och brukar ducka för att ge negativ feedback. Samt att det inte finns någon feedbackkultur, och det därmed blir svårt att ge feedback generellt. En respondent menar att denne själv brukar tolkas som lite arg ibland och måste lära sig att inte ta saker personligt, utan att försöka vara mer ödmjuk, tydlig och saklig när feedback ges. Sedan lyfts det även fram att externa kunder och projektledarroller innebär att denne får sitta mycket i telefon.

Att detta kan uppfattas från medarbetarna att respondenten är upptagen och stressad fast denne är närvarande och att det finns en outtalad open-door policy.

”Vi är för dåliga på att hantera feedback, vi tar det för personligt på en gång.” – Chefsrespondent

”Vi får inte glömma bort heller att återkoppla när det gått mindre bra, och då duckar vi nog, för det är jobbigt. Det kan ju bli en konfliktsituation…” – Chefsrespondent

”Jag vet inte om andra människor kan uppfatta det som skrämmande att kontakta mig, att de tror oh han har mycket, men jag har ingenting emot att de kontaktar mig.” – Chefsrespondent

Medarbetarperspektivet  

Gemensamt för alla respondenterna är att de i stort sett är nöjda med feedbacken de får och anser att de får tillräckligt med feedback. En respondent tror att det är något som finns i kulturen, att företaget är bra på att ta fram chefer som kan och gillar att samarbeta. En annan respondent berättar att det tidigare var lite ”slentriankänsla” på det hela, och menar att utvecklingssamtalen kändes ”uttjatade”, men att det idag är bra och att det följs upp bra. Dock menar samma respondent att chefen gärna ger positiv feedback och att det kan bli ensidigt, och att chefen har svårare att ge negativ feedback. Att alltför nära relationer ibland kan hindra den konstruktiva kritiken.

”Feedback sker lite sporadiskt, vid behov, och det funkar” – Medarbetarrespondent

”Jag vet inte om detta är något som blivit eller är specifikt för grupp, men det kan också vara så att vi har känt varandra så länge inom företaget och det blivit ett mera personligt förhållande och då är det klart att det blir svårare att ge negativ feedback till någon du känner och tycker om. Än om det skulle vara ett anonymt förhållande mellan dig och din chef, då kan man troligtvis, gissar jag, vara mer saklig.” – Medarbetarrespondent

En respondent menar att det på företaget finns en e-post-kultur som är ”under all kritik”, att de får för mycket feedback via e-post som inte alltid är relevant för en själv. Respondenten anser därför att feedback som kommer via e-post borde taggas på ett bättre sätt så att denne vet om det är relevant för en själv eller inte. Att sådant annars bara tar tid.

En annan respondent berättar att det kan kännas jobbigt att ta emot feedback från chefen.

Respondenten menar att det kan bero på att det är chefen som har försatt respondenten i den situationen genom att ge respondenten mer än vad denne kan hantera.

   

Related documents