• No results found

6. Analys och problembestämning

6.3 Problembestämning

Målet som angavs i inledningen var att skapa en lösning som beskriver hur tapparna ska hanteras, hur transporten kan automatiseras, hur tapparna ska lagras samt hur orientering och tvätt inför lasersvetsning ska genomföras. Utifrån dessa mål samt utifrån den bild som skapats av nuläge och framtid specificerades de områden som lösningen ska omfatta.

Projektet skullebeskriva en helhetslösning som innefattade följande nio områden:

 Hantering av tappar vid svarv och kuggfräs.

 Transport mellan svarv och kuggfräs.

 Transport från svarvar och kuggfräs till laserceller.

 Utformning av buffert innan lasersvetsning.

 Tvätt innan lasersvetsning.

 Matning av tappar till lasercell.

 Lokalisering av tappar i lasercell.

 Orientering av tappar med oljehål.

 Garantera att tappar har rätt gänga.

Lösningen som skapas ska utformas med hänsyn till de stora förändringar som väntar då det gäller framtida volymer och artiklar. Därför valdes ett upplägg där lösningar skapas utifrån ett framtidsscenario varefter förslagen värderas och en väljs. Utifrån den valda lösningen utformas ett förslag som gäller för nuläget som successivt kan byggas ut till den framtida lösningen. Volymer och artiklar i framtidsscenariot bestämdes utifrån Scanias och Ferruforms prognoser. För att specificera vad lösningarna ska uppnå formulerades en kravspecifikation utifrån kapacitetsplanen och krav som anges i Scanias Produktionssystem.

26

7. Kravspecifikation

Vid utformningen av lösningsförslagen har fokus framförallt legat på området flexibilitet. Även kraven för Pay-off tid, olycksrisk, ergonomi samt hantering har varit avgörande. Varje krav har kvantifierats i så hög grad som möjligt vilket har resulterat i att de olika kraven har en varierande nivå av mätbarhet. Kvantifieringen av kraven bygger på fakta eller antaganden gjorda tillsammans med produktionstekniker på Ferruform.

Ekonomi

Investeringskostnad för ny produktionsutrustning.

- För Steg 3 ska investeringen vara i storleksordningen 2 000 kkr. Pay-off tid för ny produktionsutrustning.

- Ett målvärde är 2,5 år. Pay-off tiden beräknas genom att investeringskostnaden divideras med uppskattade besparingar/år i form av minskad bemanning.

Flexibilitet

Ge förutsättningar för att producera ökade volymer.

- Kapacitet för ökad produktion i systemet alternativt tillåta utbyggnad av systemet för att minst kunna producera följande volymer, se Tabell 4.

Tabell 4. Kommande volymer enligt Scanias kapacitetsplan.

Steg 3 Steg 3.5 Steg 4 Steg 5

Volym [tappar/år] 200 000 250 000 270 000 300 000

Ge förutsättningar för att producera nya artiklar.

- Samma system ska kunna hantera både dagens artiklar och nya artiklar. Dessa är följande:

AD90 RX

RPX 1 och 2 Helge 1, 2 och 3

Ge förutsättningar för att producera ett varierat antal artiklar.

- Från dagens nivå på 5 artiklar till den högsta nivån på 10 artiklar som inträffar under övergången till de nya artiklarna.

Ge förutsättningar för framtida tillverkning i sekvens.

- I framtiden kommer bakaxelbryggorna produceras i ett enstycksflöde. Detta innebär att tapparna måste kunna levereras i en bestämd sekvens till lasersvetscellen.

Minimera slöseri

Scania har ett mål på OPE 80 %. En hög nyttjandegrad av maskiner skapas genom att: 1. Minimera omställningstiden för maskiner. Med dagens ställtider maximalt tre

omställningar per dygn.

2. Minimera risken för störningar i systemet genom att skapa okänsliga system. Minimera cykeltiden för samtliga processer.

- Dagens cykeltider i tappsvarvarna Weisser och Emag samt i lasersvetscellen får inte överstigas.

27 Ge förutsättningar för att producera detaljer av god kvalitet.

- Kassation på högst 1 %. Risken för fel ska minimeras och uppkomna fel ska enkelt

upptäckas. Produktionssystemet ska vara utformat så att det är svårt att göra fel, det vill säga att ”Poka-Yoke” tillämpas.

Se till att kunden i processen alltid har material utan risk för överproduktion. Det vill säga en förbrukningsstyrd produktion.

1. Storleken på bufferten är den volym som krävs för att förse lasercellen med material även om en svarv står still under en veckas tid, se Tabell 5.

Tabell 5. Buffert beräknad utifrån den volym en svarv producerar under en vecka.

Steg 3 Steg 3.5 Steg 4 Steg 5

Volym [tappar/vecka] 4300 5400 5900 6500

Antal svarvar 3 5 5 6

Buffert [tappar] 1433 1080 1180 1083

2. Produktionsplanering ska införas med produktionen i lasersvetsen som utgångspunkt. Artiklarna med högst volym ska produceras dagligen medan övriga artiklar produceras i intervall. Produktionsläget visualiseras genom att bufferten ska gå att bedöma på plats. Minimera hantering av detaljer.

- Transporter och arbetsmoment ska vara effektiva. Detta innebär att antalet förflyttningar och arbetsuppgifter som inte är värdeskapande minimeras.

Arbetsmiljö och säkerhet

Undvika arbetsuppgifter som kan leda till belastningsskador.

- Detta innebär moment med tunga lyft, monotont arbete eller statiskt arbete. Dagens arbetsmoment bör inte försämras och nya arbetsmoment ska bedömas och ligga på en belastningsnivå som inte medför risk för skador.

Ge förutsättningar för ett stimulerande arbete med godtagbar stressnivå. - Arbetet ska vara omväxlande med flera arbetsmoment och möjlighet att påverka

arbetsgången. Det ska vara lätt att se hur produktionen ligger till mot planeringen och planeringen ska gå att följa utan att arbetet blir hektiskt.

Olycksrisken ska vara på en acceptabel nivå.

- Utgångspunkt för bedömningen är konsekvens och sannolikhet. God framkomlighet för personal.

- Personal ska enkelt kunna röra sig mellan olika delar av produktionen. Belysningen på arbetsplatsen ska anpassas efter arbetsuppgiften.

- Maskinbelysning ska finnas där synkrävande arbete utförs, som exempelvis verktygsbyte, inställning, kontroll och service (Scania 2007).

Bullernivån på arbetsplatsen ska hållas låg. - Följande ljudnivåer får ej överstigas:

Högsta tillåtna ljudnivå är Leq 75 dB(A). Högsta maximala ljudnivå är Lmax 85 dB(A).

28

8. Lösningsförslag

Med kravspecifikation och kapacitetsplan som utgångspunkt skapades en idématris som utgjorde grunden till utformningen av tre lösningsförslag. Samtliga koncept och lösningsförslag är

anpassade till Steg 5 i kapacitetsplanen, vilket innebär ett ökat antal artiklar, maskiner och att en högre volym produceras, enligt Tabell 3. Detta innebär att antalet svarvar ökar från tre till sex, en kuggfräs tillkommer och båda lasercellerna är automatiserade. Artiklarna ökar från fem till sju och volymen från 200 000 till 300 000 tappar per år.

Related documents