• No results found

VÄGSKÄL

DEN VITA BLICKEN-

Kommentarer jag fått från kollegor, folk i branschen och akademiker.

Men den där problematiken kan du ju bara avsäga dig!

Du säger bara att du är medveten

om problematikens existens men att du valt att

inte

behandla den i ditt arbete.

Men vaddå?

Vi stjäl ju hela tiden inom teatern!

Men om du bara bortser från den politiska aspekten då.

Men nej, vad synd!

Det är väl klart du ska göra ditt projekt!

Det måste ju finnas en lösning!

Men någon gång måste vi ju ha kommit så pass långt att det är dags för någon slags hybridisering!

Kulturell appropari-vaddå?

Men va fan!

Ska det komma ännu mer förbud nu!

Snart kan man ju inte göra nåt längre!

Lika bra att bara hålla käften då!

Lol. Det där är bara bullshit!

Jag har alltid haft respekt för de som bara kör på och gör sin grej liksom.

Jag önskar bara att du kunde känna dig fri från kontext när du skapar!

Jag förstår inte riktigt.

Vad är problemet?

54

VÄGSKÄL

ATT SE SIN BLINDHET

EN VISS TYP AV KROPP

Missförstå mig rätt, jag är helt för ett mångkulturellt samhälle…

…men hur mångkulturellt är egentligen ett samhälle om det bara är en viss typ av kropp som får synas, om det bara är en viss typ av kropp som har frihet och utrymme att göra som den vill, nä.. som tar sig friheten och utrymmet att göra som den vill…78

Under våren 2015, deltog jag i en folkbildande kurs på åtta tillfällen för feminister inom konsten som aldrig har blivit utsatta för rasism. Kursen handlade om vithetsnormer och var skapad och ledd av konst-gruppen FAGS 79 som består av feministerna, konstnärerna och pedagogerna Zafire Vrba och Johanna Gustavsson.

FAGS arbetar mycket med feministisk separatism som verktyg och med ett kritiskt förhållningssätt till vithetsnormen som, enligt dem, bland annat innefattar vita män, vita rum och vita kuben. För några år sedan insåg de att de ville ta itu med vithetsnormen specifikt och resultatet blev kursen BLÄNDAD- en kritisk kurs om vithetsnormer.80

Den konst och de kurser, workshops och föreläsningar som FAGS gör handlar i stor utsträckning om hur en kan vara aktiv i en feministisk, antirasistisk kamp, som icke-rasifierad. ”Att vara passiv är inget alternativ”, menar de.81

Vrba och Gustavsson hämtade inspiration till kursen från en amerikansk (vit) feminist vid namn Tia Cross som under mitten av 70-talet började hålla den här typen av kurser.

Cross var allierad med en svart lesbisk grupp som hette The Combahee River Collective. De hade fått väldigt många förfrågningar från vita anti-rasistiska rörelser om att komma och utbilda om rasism och förtryck. The Combahee River Collective hade just startat upp sin verksamhet och det sista de ville var att börja utbilda vita. De hade ju precis funnit varandra och bildat gruppen just på grund av att de upplevde att de inte hade en egen plats i ett samhälle där heterosexualitet och vithet var norm. The Combahee River Collective frågade Cross om hon, i egenskap av vit allierad, kunde ta hand om dessa förfrågningar istället. Cross skapade då en kurs som hon höll hemma i sitt vardagsrum.82

78 Text ur min sceniska gestaltning VIT- EN HÖGST ONEUTRAL FÄRG, 2016.

79 Feminist Art Gallery, Solidarity.

80 BLÄNDAD hölls på Konstepidemin, Göteborg, 5/3-28/5-2015.

81 Från intervjutillfälle med FAGS, 14/4-2015.

82 Källa: Johanna Gustavsson, FAGS.

55

VÄGSKÄL

Kursen BLÄNDAD blev således FAGS försök till antirasistisk aktivitet utifrån positionen av att vara vit. De fick hjälp av vänner och olika organisationer som jobbar antirasistiskt utifrån egenskap av att vara rasifierad.

Vrba och Gustavsson understryker att de inte vill ta ”cred” för innehållet i kursen. De är snarare förmedlare av en kunskap som redan finns.

Anledningen till att kursen endast är till för de som aldrig har blivit utsatta för rasism är för att undvika risken av att en rasifierad person ska bli representant för alla andra personer som rasifieras. Det blir ett otryggt rum för rasifierade personer.

Vrba och Gustavsson var även väldigt tydliga med sin önskan om att deltagarna skulle respektera och delta i kursen med följande förhållningssätt:

*Håll samtalet på en strukturell nivå.

*”Bonda”83 inte med varandra över er vithet.

*Kom ihåg att vi aldrig är klara/fullärda.

83 Bonda=knyta vänskapsband.

56

VÄGSKÄL

”Det finns en maktblindhet i våra deltagare och vithetsnormen blir mer synlig när en sätter det i ett intersektionellt perspektiv.”84

Under hela kursens gång fanns det intersektionella perspektivet med och vitheten beskrevs som ”det som aldrig nämns, men det som alltid talar”. Att tillhöra normen gör en samtidigt blind för sina egna privilegier, menar FAGS.

Kursens syfte var att vi som deltog skulle se våra ”blinda fläckar” i detta fall och genom det kunna vara en bättre allierad till de människor som rasifieras.

Under sista tillfället arbetade vi även kreativt i den ”tryck-verkstad” Vrba och Gustavsson hade installerat på Blå Stället i Angered under en residens. Tillsammans gjorde vi anti-rasistiska collage och affischer med hjälp av färgkopiator och screen-tryck.

84 Zafire Vrba under intervjutillfälle med FAGS, (2015-04-14).

57

VÄGSKÄL

För några veckor sedan deltog jag även i en workshop med FAGS som arrangerades på A-venue i Göteborg(21/3-2016). Workshopen gick under namnet Hur ser en kulturinstitution ut? och ifrågasatte just detta. Vi tittade bland annat på hemsidorna som tillhör Akademin Valand, HSM och HDK med syfte att analysera dessa ur ett intersektionellt perspektiv. På samtliga institutioner var det en överhängande majoritet av vita människor mellan 40-60 år i personalen. Vrba och Gustavsson menar att om kulturinstitutionerna ska bli bättre på att representera hela samhället behöver de börja titta på sin personal. Något jag är beredd att hålla med om.

Mina möten med FAGS har varit till otroligt stor hjälp och ett väldigt fint stöd i mitt eget arbete. Det kändes som att jag äntligen träffade några som förstod vad jag pratade om och som dessutom satt på kunskaper som jag själv inte hade. De separatistiska rum som FAGS skapar med sin konst och sina kurser behövs i allra högsta grad, enligt mig.

FAGS har hittat sitt sätt att avstå från privilegier/lämna plats och samtidigt göra något, i min mening.

58

VÄGSKÄL

INSTRUKTIONER

• Spärra upp dina ögon så mycket du kan.

• Hjälp till med tummen och pekfingret för att hålla ögonlocken borta från ögat och för att hindra dig själv från att blinka.

• Ögonen ska hållas uppspärrade under hela övningen, utan att blinka.

• Välj en startpunkt och en slutpunkt.

• Räkna långsamt till 8, medan du för pupillen från start till slut.

• Först när du har räknat klart ska du vara framme vid slutpunkten (inte tidigare, inte senare).

• När du är framme gör du samma sak åt andra hållet.

• Upprepa varje övning 8 gånger/dag för maximal

effekt.

Related documents